Archeologische locaties en sites in Athene bezoeken: handig overzicht + tips

Volledige reisgids kopen voor € 10

Archeologische locaties en sites in Athene bezoeken: handig overzicht + tips

7 december 2022 in Athene0 reacties

Overzicht met de must-see archeologische locaties en sites in Athene + waar tickets kopen?

Athene en archeologie gaan hand in hand. Net als Rome ligt de stad bezaaid met archeologische locaties en sites. Athene was dan ook het centrum van de oud-Griekse beschaving en dat heeft zijn sporen nagelaten.

Maar wat zijn nu de must-see archeologische locaties en sites in Athene? We geven je een handig overzichtje hieronder van de zeven beroemdste archeologische sites in Athene.

Tours & tickets voor je stedentrip Athene online boeken

Wil je graag zoveel mogelijk bezoeken in Athene? Koop je tickets online, zo hoef je niet in de wachtrij te staan en ben je zeker van je toegang. Er worden bovendien ook verschillende tours en excursies georganiseerd in en vanuit de stad.

Tours worden uitgevoerd met erkende lokale gidsen, je kan annuleren tot 24u voor vertrek + je hebt een niet-tevreden-geld-terug garantie. Bekijk alle tours en mogelijkheden online.

Inhoud artikel

 1. Onze tip: Bespaar geld met een combiticket

Er zijn zeven belangrijke archeologische locaties en sites in Athene

De bekendste is de Akropolis. Daarnaast zijn er nog de Oude Agora, de Romeinse Agora, de Tempel van Zeus, de Bibliotheek van Hadrianus, Kerameikos en het Lyceum van Aristoteles. Wie van plan is om enkele van die zeven sites te bezoeken, doet er goed aan om een combiticket te kopen. Dat kan makkelijk online.

Het voordeel? je bespaart tot 50% én je kan overal de wachtrij voorbijsteken. Het combiticket voor archeologische locaties in Athene is dan ook erg populair bij toeristen.

 1. De Akropolis: dé archeologische site van Athene

Wie naar Athene gaat, moet natuurlijk de Akropolis bezoeken. Het is de belangrijkste plek uit het oude Griekenland. De Akropolis is de naam van de heilige heuvel waarop maar liefst 21 gebouwen staan. Het allerbekendste bouwwerk op de Akropolis is het Parthenon, de grootste tempel en tevens het symbool van het oude Griekenland. Die tempel was gewijd aan de godin Athene, stichtster van Athene en godin van de wijsheid en oorlog.

Maar er valt dus nog meer te zien op de Akropolis. Ga zeker naar de tempel van Nike, de Propyleeën, het Odeon, het theater van Dionysus en het Erechteion. Nergens kom je dichter bij de oude Grieken dan op de Akropolis. Lees meer over een bezoek aan de Akropolis.

Bestel je tickets hier

 1. De Oude Agora van Athene

De Akropolis was het religieuze centrum van het oude Athene, maar de Oude Agora was het sociale hart van de stad. Hier speelde het dagdagelijkse leven van de oude Grieken zich af. De Oude Agora, dichtbij de Akropolis, was het centrale plein van de stad. Het stond vol met belangrijke gebouwen, waarvan de meeste de tand des tijds doorstaan hebben.

De Oude Agora was de plek waar de prominente politici de stad bestuurden, waar markten en evenementen gehouden werden en waar de Grieken tot hun goden kwamen bidden. De Oude Agora werd aangelegd in de 6e eeuw v.Chr. Na een oorlog met de Perzen, moest de Agora een eeuw later helemaal herbouwd worden.

De tempel van Hephaistos

De marmeren tempel van Hephaistos is het beroemdste bouwwerk op de Oude Agora. Deze tempel is opvallend goed bewaard gebleven. Hephaistos was de god van het vuur en de smeden. Alle zuilen zijn nagenoeg intact en de tempel heeft nog een dak. Dat komt omdat de tempel later als kerk gebruikt werd. Er werden zelfs mensen in de tempel begraven. Let zeker op de verhalen die je op de buitenkant van de tempel kan aflezen. Je ziet er Herakles en Theseus die hun mythologische werken uitvoeren.

De Stoa van Attalus

Ook de Stoa van Attalus mag je niet missen. Dit gebouw werd oorspronkelijk opgetrokken in opdracht van koning Attalus II, in de 2e eeuw v.Chr. De stoa was een soort lange zuilengalerij waar mensen die de Oude Agora bezochten konden samenkomen en schuilen voor de zon of de regen. De stoa werd verwoest in de 3e eeuw na plunderingen. In 1956 werd de stoa echter helemaal herbouwd volgens de originele plannen. Vandaag is het Agoramuseum er gevestigd (een aanrader!). Nog een leuk weetje: in de Stoa van Attalus werd in 2013 de toelating ondertekend van 10 nieuwe leden van de Europese Unie.

TICKETS: Bespaar geld en kostbare tijd en bestel je combiticket voor de 6 archeologische sites in Athene online op voorhand. Een absolute aanrader.

 1. De Romeinse Agora van Athene

Nadat Griekenland veroverd werd door de Romeinen, werden in heel Athene Romeinse bouwwerken opgericht. De meeste Romeinse overblijfselen vind je op de Romeinse Agora. Dit plein, de opvolger van de Oude Agora, werd aangelegd in 11 v.Chr. en gefinancierd door Julius Caesar en Augustus.

Het plein werd volgebouwd met stoa’s en gebouwen waar handel gedreven kon worden. Het was hier indertijd een levendige plek waar de Atheners hun inkopen kwamen doen. De Romeinse Agora was ommuurd en had twee toegangspoorten. Het bekendste bouwwerk bevond zich net buiten die muren: de Toren der Winden. Die toren gaf de windrichting aan en diende ook als een grote klok. Het gebouw is achthoekig en op elke zijde staat een andere god afgebeeld.

 1. Tempel van Zeus (Olympieion)

We hebben het al over het Parthenon en de tempel van Hephaistos gehad, maar er is nog een derde tempel die je absoluut niet mag missen. De tempel van Zeus was de grootste tempel in Athene en is een belangrijke archeologische site. De tempel was gewijd aan Zeus, de Griekse oppergod. De Zeustempel werd gebouwd in 515 v.Chr., maar kreeg zijn huidige vorm pas in de Romeinse tijd, onder keizer Hadrianus.

De tempel van Zeus, ook wel het Olympieion genoemd, is een reusachtig bouwwerk dat oorspronkelijk bestond uit meer dan 100 zuilen van 17 meter hoog. Vandaag blijft er nog slechts een fractie van die zuilen over, maar deze archeologische locatie in Athene blijft bijzonder indrukwekkend.

Tip: De tempel van Zeus ligt naast de Nationale Tuinen van Athene, een groot park waar je even aan de drukte kan ontsnappen. Ook vlakbij ligt de poort van Hadrianus, ooit de fysieke scheiding tussen het oude en nieuwe Athene.
 1. De bibliotheek van Hadrianus

De Bibliotheek van Hadrianus was in de klassieke oudheid een van de grootste bouwwerken in Athene. Het rechthoekige gebouw was 122 op 80 meter groot. Het ligt naast de Romeinse Agora. De bibliotheek van Hadrianus werd opgetrokken in 131, in opdracht van de Romeinse keizer Hadrianus. Het was een enorme bibliotheek waar ontzettend veel boeken en papierrollen bewaard werden. De Atheners konden hier komen lezen in de leeszalen en er werden ook lessen georganiseerd. Het complex was rijkelijk versierd met kunstwerken en in het midden lag een vijver.

In 267 werd de bibliotheek van Hadrianus echter verwoest door de Herulen die de stad binnenvielen. Later werd de bibliotheek van Hadrianus gebruikt als kerk. De ommuring werd gerestaureerd in de jaren ’80 en er zijn plannen om ook andere delen van deze archeologische locatie terug in ere te herstellen.

LEESTIP: Ontdek naast de bibliotheek van Hadrianus nog meer must-see bezienswaardigheden in de Monastiraki wijk van Athene.
 1. De pottenbakkerswijk Kerameikos

Kerameikos is een bijzondere plek die te vaak wordt overgeslagen door toeristen. Dit was de oude pottenbakkerswijk van Athene. Hier woonden pottenbakkers die klei mengden met het water uit een lokale beek en zo mooie keramieken voorwerpen en kunstwerken maakten. De wijk is vernoemd naar de god Keramos, de god van de pottenbakkers. Ons woord keramiek is daarvan afgeleid.

De wijk werd in de oudheid echter opgesplitst door een muur

Het gedeelte van de wijk dat buiten de muren viel, werd de grootste begraafplaats van Athene. Er kwamen indrukwekkende praalgraven, die later in de oudheid massaal geplunderd werden. De begraafplaats raakte in ongebruik en verdween stilaan onder de modder. Het gebied werd in de 19e eeuw opgegraven. Vandaag kan je hier verschillende praalgraven bewonderen en je kan de archeologische vondsten bewonderen in het Kerameikosmuseum.

 1. Het Lyceum van Aristoteles (Lykeion)

Vandaag gaan we naar de fitness, in de oudheid ging men naar het gymnasium. Het bekendste gymnasium van het oude Athene is het Lykeion, het Lyceum van Aristoteles. Hier kwamen de oude Grieken sporten, rennen en er werden ook soldaten getraind. Het gymnasium was onderverdeeld in verschillende ruimtes waar verschillende sporten beoefend konden worden.

Het Lyceum was ook uitgerust met zuilengalerijen en gangen. Die werden vaak ingepalmd door leraren en filosofen, om hun leerlingen te onderwijzen. Socrates kwam hier vaak filosoferen en Aristoteles richtte hier een eigen school op. Vandaar de naam. Vandaag blijft jammer genoeg nog maar weinig over van die interessante plek. Enkel het onderste gedeelte van de muur is bewaard gebleven. Niettemin is het een belangrijke plek geweest in de Griekse geschiedenis.

 1. Andere archeologische sites in en rond Athene

Wil je de drukte vermijden? Of krijg je maar niet genoeg van alle archeologische sites in Athene? Dan geven we je graag nog een lijstje van minder bekende archeologische locaties in en rond Athene. Er zijn er heel wat!

De tempel van Poseidon in Sounio

De Tempel van Poseidon te Sounio is een uniek monument gelegen op de zuidpunt van Attica, op Kaap Sounio, een korte busrit van Athene verwijderd. De tempel prijkt bovenop een klif van 60 meter hoog die uitkijkt op de helderblauwe Griekse zee. De tempel werd gebouwd omstreeks 440 v.Chr, tijdens de heerschappij van de Atheense staatsman Pericles, die ook het Parthenon in Athene herbouwde.

Brauron

De archeologische site van Brauron ligt in de moderne stad Vravrona, vlakbij de luchthaven van Athene. Het was ooit een van de twaalf steden in het antieke Attica. Het pronkstuk van de archeologische site is de tempel van Artemis, gebouwd in de 5e eeuw v.Chr. Daarnaast is er nog een heilige waterbron, een oude brug en een stoa. In de oudheid maakten Grieken een pelgrimstocht vanuit de tempel naar de Akropolis 25 kilometer verderop. Dat vond elke vier jaar plaats en stond helemaal in het teken van de godin Artemis.

Heiligdom van Egyptische goden in Nea Makri

In Nea Makri, een stad in het oosten van Attica, staan twee indrukwekkende beelden van oude Egyptische goden. Ze werden hier neergepoot in het jaar 160 door Herodes Atticus, een belangrijk sofist en Romeins politicus van Griekse afkomst. Je vindt er ook resten van een Romeins badhuis.

Wil je graag de archeologische sites in de omgeving van Athene bezoeken? Dan kan een huurauto wel handig zijn. Ontdek alvast alle info over een auto huren in Athene.
 1. Waar overnachten in Athene?

Op zoek naar een slaapplaats tijdens jouw verblijf in Athene? Ontdek onze favoriete verblijven in Athene. We hebben een speciale blogpagina met een overzicht van favoriete hotels en appartementen in Athene, per wijk.

Overnachten in Plaka

Onze tips om te verblijven in Monastiraki

 • Mythos Luxury Suites heeft een eersteklas locatie in het hart van Athene en op een steenworp van de bekende winkelstraat Ermou. Het hotel is hypermodern en biedt bovendien uitzicht op de Akropolis.
 • In Let me Athens you!, vlakbij het Monastiraki-plein, kom je niets te kort. Je hebt een slaapkamer, woonkamer, uitgeruste keuken en badkamer. Alles is netjes en modern.
 • Ook het Athens Center Square hotel heeft een strategische ligging op slechts 300 meter van de pleinen Plaka en Monastiraki en vlakbij alle belangrijke archeologische vindplaatsen.
 • Overzicht: bekijk alle accommodaties in Monastiraki.

Onze tips om te verblijven in Koukaki

 • Divani Palace Acropolis heeft als troef een prachtig dakterras met uitzicht op de Akropolis. De ligging is uitstekend en het hotel zelf is heel mooi en modern ingericht. Pure luxe in dit vijfsterrenhotel.
 • Nog zo'n pareltje is het Athenaeum Intercontinental. Hier kan je ontspannen in het zwembad, hot tub, sauna en spa. Daarnaast is dit hotel gunstig gelegen: op 3km van de Akropolis, dichtbij metrostations en de zakenwijk.
 • Heb je liever je eigen appartementje, dan is Urban Stripes Athens iets voor jou. Deze accommodatie ligt in het hartje van Athene, is mooi ingericht en voorziet je van alles wat je nodig hebt!
 • Overzicht: bekijk hier je alle accommodaties in Koukaki.

Onze tips om te verblijven in Syntagma

 • De beste 5-sterrenhotels van Athene, Grande Bretagne en King George, zijn gelegen aan het Syntagmaplein en heel zeker een aanrader, maar hier is wel een prijskaartje aan verbonden.
 • Een uitstekend appartementencomplex in het centrum van Athene, vlakbij de metro, is Voulis Attico Rooms & Apartments. De inrichting is mooi en minimalistisch en je hebt een eigen klein keukentje.
 • Het moderne Electra Metropolis is een echte aanrader gelegen in het hart van Athene, op slechts 200 meter van het Syntagmaplein, met een klein zwembad op het dak en een zonneterras met uitzicht over de stad.
 • Overzicht: bekijk alle accommodaties in Syntagma.

Onze tips om te verblijven in Kolonaki

 • Het Coco-Mat Hotel is een elegant, urban ingericht en chique hotel, gelegen dichtbij de belangrijkste toeristische bezienswaardigheden. In de omgeving vind je tal van moderne bars, restaurants en luxe boetiek.
 • Het ultramoderne Periscope Hotel is een boetiekhotel met een centrale ligging in het hart van Kolonaki. Het is minimalistisch ingericht en op wandelafstand vind je heel wat exclusieve boetieks, juweliers en kunstgalerijen.
 • Het prachtige vijfsterrenhotel St George Lycabettus biedt een ontbijtruimte met uitzicht op de Akropolis, de Lycabettus-heuvel en de Saronische Golf. Er is ook een zwembad en fitnessruimte.

Onze tips om te verblijven in Psirri

 • Het Perianth Hotel is centraal gelegen in Athene op korte wandelafstand van het levendige plein Monastiráki, het interieur is volledig in retrostijl met moderne accenten.
 • Andronis Athens biedt suites in eclectische stijl heeft een uitstekende locatie: dichtbij het centrale plein Monastiráki, de winkelstraat Ermou, bars en restaurants.
 • Overzicht: bekijk alle accommodaties in Psirri.

Onze tips om te verblijven in Piraeus

 • Het is vanaf Athene slechts 30 minuten met de metro naar Piraeus, dus eigenlijk zouden we aanraden om gewoon in Athene te verblijven.
 • Wil je toch een overnachting in Piraeus, dan is het mooie en moderne Maryflower Premium Apartments Piraeus een aanrader. Gelegen in het centrum van Piraeus, op 10 minuten wandelen van de haven van Piraeus en het metrostation.
 • Het Phidias Piraeus Hotel is ook een aanrader. Gunstig gelegen in het centrum van Piraeus, naast de haven, vind je dit mooie en moderne hotel.
 • Overzicht: bekijk alle accommodaties in Piraeus.
 1. Filmpje: Bekijk alvast de highlights van Athene

Benieuwd naar wat je mag verwachten van je stedentrip Athene? Bekijk alvast dit filmpje waarin je alle highlights van de stad te zien krijgt. Wil je de wereldberoemde Akropolis en de rest van de topbezienswaardigheden zelf bewonderen? Reis dan zeker eens af naar de Griekse hoofdstad Athene!

 1. Mis niets met onze reisgids Griekenland

Herkenbaar: Bij je bezoek aan Griekenland wil je zeker zijn dat je niets mist tijdens je bezoek? Koop onze volledige reisgids Griekenland. Liever eerst uitproberen? Download alvast je gratis preview reisgids Griekenland om reeds in de stemming te komen en ga op pad!

Griekenland

Gratis reisgids Griekenland downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?