Stedentrip Athene? Alle info en tips voor je citytrip naar Athene

Volledige reisgids kopen voor € 10

Stedentrip Athene? Alle info en tips voor je citytrip naar Athene

20 december 2022 in Athene0 reacties

Praktische info, highlights en bezienswaardigheden voor je stedentrip Athene

Dat Athene een stad is met een rijke historie en cultuur moeten we je uiteraard niet meer vertellen. De Oude Grieken zorgden er eeuwen geleden voor veel prachtige architectuur en introduceerden er sociale regels en maatschappelijke bestuursvormen die zelfs in onze moderne tijd nog relevant zijn. Tijdens je stedentrip in Athene is er dan ook meer dan genoeg te zien en te doen. Of je nu geïnteresseerd bent in geschiedenis, kunst of gewoon de sfeer van deze levendige stad wilt opsnuiven, er is voor elk wat wils tijdens een citytrip naar Athene. In dit artikel zetten we je alvast op weg naar een aantal essentials die je zeker niet mag missen in de Griekse hoofdstad.

Tours & tickets voor je stedentrip Athene online boeken

Wil je graag zoveel mogelijk bezoeken in Athene? Koop je tickets online, zo hoef je niet in de wachtrij te staan en ben je zeker van je toegang. Er worden bovendien ook verschillende tours en excursies georganiseerd in en vanuit de stad.

Tours worden uitgevoerd met erkende lokale gidsen, je kan annuleren tot 24u voor vertrek + je hebt een niet-tevreden-geld-terug garantie. Bekijk alle tours en mogelijkheden online.

Inhoud artikel

  1. Bezoek het complex van de Akropolis

De wereldberoemde topattractie in Athene is natuurlijk de Akropolis, een citadel op een heuveltop die ooit het centrum was van het dagelijks leven van de oude Grieken. Het bekendste gebouw van allemaal is het Parthenon, een tempel gewijd aan de godin Athena die werd gebouwd in de 5e eeuw voor Christus. Het Parthenon wordt beschouwd als een van de grootste prestaties van de oude Griekse architectuur, en het is een must-see voor iedereen die Athene bezoekt.

Andere tot de verbeelding sprekende monumenten zijn het Erechtheion, het Amfitheater, de poort van Propylon en nog vele andere. In totaal vind je maar liefst 21 gebouwen op de heuvel. Je kan dus gemakkelijk een paar uurtjes voorzien om de Akropolis te bezoeken, zeker wanneer je ook het museum bezoekt, wat zeker ook een aanrader is. Je vindt er een indrukwekkende collectie artefacten uit de Griekse Oudheid in een fraai modern museumgebouw.

Onze tip: Bezoek de Akropolis met een rondleiding door een lokale topgids, zo zie je verborgen highlights, geniet je van voorrangstoegang en heb je geld-terug-garantie indien je niet tevreden bent.
  1. De Agora aan de voet van de heuvel

Aan de voet van de heuvel met de Akropolis, vind je de Agora terug. Dit was vroeger een levendige marktplaats waar de oude Grieken handel dreven en elkaar gingen ontmoeten. In de Agora vind je eveneens verschillende goed bewaarde ruïnes terug, waaronder de tempel van Hephaestus. Dat is zonder twijfel een van de best bewaarde oude Griekse tempels die er zijn. Ook het Odeion van Agrippa en het Heldenmonument zijn meer dan een bezoek waard.

Maar het meest opvallende zijn wellicht de Stoa's. Rond de Agora vind je verschillende zuilengalerijen die de Agora in de Griekse Oudheid een duidelijke indeling en structuur gaf. In de Stoa van Attalus is bovendien het Agora-museum gevestigd, alsook de werkplaats van de archeologen die de vele historische sites van Athene dagelijks onderzoeken. In het museum vind je voornamelijk beelden en overblijfselen van bouwwerken, naast een collectie aardewerk en diverse gebruiksvoorwerpen die in de loop der jaren zijn opgegraven.

Vergeet zeker ook iet om even naar de Kerk van de Heilige Apostelen te gaan kijken. Deze kerk wordt gesitueerd in het jaar 1.000 en is in zeer goede staat gebleven.

  1. Pláka & Anafiótika

Deze wijken Pláka & Anafiótika liggen eveneens in de buurt van de Akropolis en zijn een must-see tijdens je stedentrip in Athene. Ondanks dat het massatoerisme hier zijn weg heeft gevonden, is er toch nog best veel authenticiteit bewaard gebleven. Vooral Anafiótika is de moeite waard omdat dit deel van de stad is opgetrokken in de traditionele bouwstijl die je op het Griekse eiland Anafi terugvindt. Het is aangenaam wandelen tussen de witte huisjes. De wijk dankt zijn uitzicht aan de eilandbewoners die er zich in de loop der tijden gaan vestigen zijn en hun architectuur hier hebben geïntroduceerd.

BESPAARTIP: Bespaar zoveel mogelijk geld en kostbare tijd met de Athens Pass. Met deze pass heb je toegang tot meerdere topbezienswaardigheden. Zo hoef je enkel en alleen wat extra drinkgeld mee op zak te nemen.
  1. Het Nationaal Archeologisch Museum

Als je bijzonder geïnteresseerd bent in de kunst van de Oude Grieken, moet je zeker een bezoek brengen aan het Nationaal Archeologisch Museum tijdens je stedentrip in Athene. Het museum heeft een uitgebreide collectie oude Griekse kunst: van aardewerk en sieraden tot sculpturen en fresco’s en meer kunstvoorwerpen.

Het bekendste stuk is wellicht het gouden masker van Agamemnon. Al is die naam tegenwoordig niet meer accuraat. Het masker zou uiteindelijk niet echt toebehoord hebben aan de bekende koning uit de Griekse verhalen. Het dodenmasker zou nog vele eeuwen ouder zijn. Desalniettemin is het een prachtig stuk met heel gedetailleerde afwerkingen die aantonen dat men in de Griekse Oudheid al meer dan bedreven was in het smeden van goud.

  1. Hoe koop ik tickets voor het Nationaal Archeologisch Museum in Athene?

Het Nationaal Archeologisch Museum in Athene is een van de drukst bezochte bezienswaardigheden van de Griekse hoofdstad. Tickets kan je gewoon ter plekke aan de infobalie kopen, maar we raden je aan om vooraf online tickets voor dit indrukwekkende museum aan te kopen. Zo vermijd je de wachtrijen en kan je meteen naar binnen. Koop je tickets voor het Nationaal Archeologisch Museum in Athene hier online.

TIP: Ben je van plan om het Akropolis en andere archeologische sites te bezichtigen? Dan kan je beter kiezen voor een combiticket. Hiermee heb je toegang tot het Nationaal Archeologisch Museum, het Akropolis en de archeologische sites.

  1. Het levendige Monastiraki

Als je op zoek bent naar iets moderner, ga dan zeker eens naar de wijk Monastiraki, die bekend staat om zijn levendige sfeer. De wijk is venoemd naar een oud klooster dat hier vroeger stond. De naam betekent ook letterlijk "Klein Klooster". Een van de laatste sporen van het religieuze verleden van de wijk is nu nog de kerk van Panagia Pantanassa. Die kan je trouwens ook bezoeken. Verder vind je hier ook de Tzisdarakis-moskee en het kleine kerkje Panagia Kapnikera, die ietwat bizar in het midden van een van de druktste winkelstraten staat.

Vandaag is het vooral een uitgelezen plek om souvenirs te vinden, want er zijn veel kleine winkeltjes die handgemaakte spullen verkopen in en rond de winkelstraat Ermou. Op zondag is er ook een fijne vlooienmarkt.

  1. Het Syntagma-plein en het parlementsgebouw

Het Syntagma-plein ligt in het hart Athene en telt verschillende belangrijke bezienswaardigheden. De bekendste is het Griekse parlement. Dat is gevestigd in het vroegere koninklijk paleis.

Een andere bezienswaardigheid op het Syntagmaplein is het graf van de onbekende soldaat, dat zich tegenover het Griekse parlement bevindt. Het graf wordt bewaakt door de Evzones, een speciale eenheid van het Griekse leger die bekend staat om hun traditionele uniform en ingewikkelde manier van marcheren. Hier kan je overigens ook de wissel van de wacht bekijken. Dat is zeker de moeite waard, je kan het een beetje vergelijken met de taferelen die je bij Buckingham Palace in Londen kan zien.

  1. Ontspannen in de Nationale Tuin van Athene

Na een aantal uurtjes sightseeing kan je even rustig gaan ontspannen in een van de vele parken of tuinen van Athene. Dan zouden we je aanraden om eens naar de Nationale Tuin te gaan. Dit is een prachtige oase in het centrum van de stad. Het is een uitgelezen plek om een wandeling te maken of te picknicken.

Het park meet 16 hectare en telt talloze waterpartijen, fonteinen, plantenperken en grasvelden waar het leuk vertoeven is. Verder vind je hier ook een aantal oude ruïnes, beeldhouwwerken van Griekse goden en andere mythische figuren.

  1. Neem de kabelbaan naar Lykavittos

De heuvel van de Akropolis ken je natuurlijk al, maar wist je dat Athene nog een tweede heuvel telt van zo’n 270 meter hoog? De Lykavittos heuvel kan je te voet doen, maar het is ook leuk om de kabelbaan naar boven te nemen. Op de top wordt je beloond met een fraai uitzicht over de stad en de Akropolis. Een andere bezienswaardigheid op deze heuvel is een witte kapel die is gewijd aan Sint-Joris.

  1. De Atheense Rivièra en de haven van Piraeus

Tot slot zou een reis naar Athene niet compleet zijn zonder een bezoek aan een van de vele stranden van de stad. De Atheense Rivièra, net ten zuiden van de stad gelegen, vormt de thuisbasis van enkele van de beste stranden in de omgeving, en het is een geweldige plek om van de zon te genieten en te ontspannen.

Een andere aanrader is ook om de haven van Piraeus te bezoeken. De Atheense haven blikt net als de rest van de stad terug op een rijke geschiedenis, waar je hier en daar ook nog sporen van terug kunt zien.

  1. Onze tip: Bespaar geld met de Athene Pass tijdens je bezoek

Wil je graag zo veel mogelijk zien tijdens je citytrip in Athene? Koop je Athene Pass online voor € 47 en geniet van gratis toegang tot het Akropolismuseum en de Akropolis en archeologische vindplaatsen om het oude Griekenland te ontdekken.

  • Met deze pass kan je ook een stadstour door Athene maken en krijg je de weetjes tot je beschikking via een audiogids-app, te downloaden op je telefoon.
  • Daarnaast heb je met de Athene Pass ook 10% korting bij vele andere Tiqets locaties in de stad, zoals de Hop-on Hop-off Bus, het Hard Rock Cafe Athene, het Benaki Museum en het Museum voor Oude Griekse Technologie.

Boek je Athene Pass hier online

  1. Waar tickets voor het openbaar vervoer in Athene kopen?

Tickets voor het openbaar vervoer in Athene zijn eenvoudig: je hebt slechts één kaartje nodig om zowel de metro, bussen en tram te kunnen gebruiken. Dat ticket heet het Ath.ena Ticket. Er zijn verschillende soorten tickets. Voor een enkele rit koop je een kaartje in de automaten die je in metrostations of bij grote bushaltes vindt.

Wie van plan is om enkele dagen Athene te verkennen, koopt beter een 5-dagenpasje. Met de 5-dagenpas bespaar je geld zodra je 8 keer de metro gebruikt. Er is ook een toeristenpas waarbij een rit van en naar de luchthaven inbegrepen zit.

Opgelet: je moet je ticket steeds valideren bij het instappen én uitstappen wanneer je de metro gebruikt. Bij bussen en trams hoef je het ticket enkel te valideren bij het instappen. Daarna is het ticket 90 minuten geldig. Kinderen onder de 6 jaar reizen gratis. Minderjarige kinderen betalen de helft van de prijs.

  1. De mooiste excursies vanuit Athene

In Athene zal je je niet snel vervelen, maar ook in de omgeving van Athene liggen enkele prachtige plekjes. Er worden ook tours en excursies naar die trekpleisters georganiseerd. Met een tour bespaar je tijd en hoef je zelf niets te regelen.

Mycene en Epidaurus vanuit Athene

Deze tour neemt je mee naar Mycene en Epidaurus. Het oude Mycene is waar de Griekse beschaving echt begonnen is. In de stad staan nog beroemde ruïnes overeind die de tand des tijds uitstekend doorstaan hebben. Het graf van koning Agamemnon is het pronkstuk, uit omstreeks 1250 v.Chr. Vervolgens trek je naar Epidaurus, vandaag vooral beroemd om het best bewaarde Griekse theater.

TIP: Reserveer je plaatsje voor deze tour naar Mycene en Epidaurus vanuit Athene vooraf online.

Tempel van Poseidon en Kaap Sounion vanuit Athene

Nog een bijzondere plek is de tempel van Poseidon op de Kaap Sounion. Deze tempel, gewijd aan de god van de oceanen, prijkt bovenop een klif die uitkijkt over de azuurblauwe zee. Het is een van de mooiste ruïnes in Griekenland en misschien wel van heel Europa.

Ook naar de tempel van Poseidon worden excursies georganiseerd vanuit Athene. Een gids vertelt je onderweg leuke anekdotes. Boek hier tickets voor een excursie naar de tempel van Poseidon.

  1. Waar overnachten in Athene?

Wanneer je je zoektocht naar een hotel in Athene begint, zal je al snel merken dat Athene best een grote stad is, met tal van opties. Handig om te weten voor je boekt is welke wijkjes leuk zijn om te verblijven of welke hotels wij kunnen aanbevelen. Hier alvast onze tips om te overnachten op de leukste plekjes en met een gunstige locatie of bekijk onze blogpost met de mooiste verblijfplaatsen in Athene.

Nubian Hostel

Wil je budgetvriendelijk overnachten in een hostel? Dan is het Nubian Hostel een aanrader. Dit leuke hostel ligt centraal in Athene, tussen de chique wijk Kolonaki en een meer alternatieve wijk, genaamd Exarchia. Dit hostel is modern ingericht en heeft een gemeenschappelijke lounge en kamers met parketvloeren en levendige kleuren. In de buurt van het hostel zijn er heel wat leuke barretjes en restaurants te vinden. Meer info & boeken.

St. Bjur Suites

St. Bjur Suites is gelegen in het hart van Athene, op wandelafstand van het Monastiraki-plein. Bovendien ligt dit hotelletje in de hippe wijk Psyri. Een super gezellige locatie met een positieve vibe! Verder kan je hier genieten van een lekker ontbijtje en de kamers zijn netjes ingericht. 'St. Bjur Suites' klinkt misschien erg chic, maar je kan hier overnachten voor een schappelijke prijs. Meer info & boeken.

InnAthens

Designhotel InnAthens is gebouwd rond een binnenplaats: prachtig en super rustig. Het ontbijt hier is erg uitgebreid en lekker. Ook de locatie is perfect: je wandelt zo de levendige wijk Plaka binnen waar je heel wat leuke winkeltjes en restaurantjes vindt en ook de belangrijke musea en archeologische sites. De kamers zijn modern ingericht, net zoals de rest van het hotel. Meer info & boeken.

Αbsolute Athens VIII

Het appartementencomplex Αbsolute Athens VIII heeft een geweldige locatie! Het is niet ver gelegen van Plaka, de Akropolis en heel wat andere bezienswaardigheden. Deze plek is ongelooflijk mooi ingericht en netjes. Meer info & boeken.

Nog meer inspiratie nodig? We hebben een speciale blogpagina met een overzicht van favoriete hotels en appartementen in Athene, per wijk.

  1. Vervoer van en naar de luchthaven van Athene

Het is in Athene niet nodig om de taxi te nemen naar de luchthaven. Ook met het openbaar vervoer geraak je er uitstekend. We raden je aan om metrolijn 3 te nemen. Vanuit het centrum ben je ongeveer 45 minuten onderweg. Voor het traject naar de luchthaven moet je een speciaal en iets duurder metroticketje kopen. Dat kan in de metrostations.

Daarnaast kan je eventueel ook gebruik maken van de bussen die tussen de luchthaven en het centrum van Athene rijden. Er zijn verschillende routes en dat maakt het ietwat ingewikkeld. Buslijnen X93, X96 en X97 verzorgen dit traject. De bussen doen er echter langer over dan de metro. Je zit al snel een uur op de bus en bij druk verkeer kan dat nog uitlopen. De metro is met andere woorden een betere optie.

  1. Wat is de beste periode om Athene te bezoeken?

  • De beste periodes om Athene te bezoeken als je zin hebt in een aangenaam zonnetje zijn vanaf maart tot begin juni en vanaf half september tot en met eind oktober.
  • Vanaf juni gaat de temperatuur er drastisch omhoog. In juli en augustus stijgen de middagtemperaturen regelmatig boven de 40 graden en dat maakt het meerdere uren per dag bijna ondraaglijk om bezienswaardigheden te gaan bezoeken.
  • Je zal er in de zomermaanden ook een pak minder Grieken zien, de stadsbewoners trekken dan naar de kust om wat verkoeling op te zoeken.
  • In de lente en in het najaar zijn de temperaturen er het beste, tussen de 25 en 35 graden.
  • Ben je geen zonneklopper of wil je liever in de kalme wintermaanden gaan? Dan heb je met temperaturen die op hun laagst nog steeds rond de 15 graden schommelen ook geen klagen.
  1. Filmpje: Bekijk alvast de highlights van Athene

Benieuwd naar wat je mag verwachten van je stedentrip Athene? Bekijk alvast dit filmpje waarin je alle highlights van de stad te zien krijgt. Wil je de wereldberoemde Akropolis en de rest van de topbezienswaardigheden zelf bewonderen? Reis dan zeker eens af naar de Griekse hoofdstad Athene!

  1. Download je gratis stadswandeling Athene

Ontdek de stad met onze gratis stadswandeling Athene en ga op pad. Ideaal om Athene volledig te verkennen op eigen tempo!

Griekenland

Gratis reisgids Griekenland downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?