De 7 Griekse Meteora kloosters bezoeken? Alle info + tips!

Volledige reisgids kopen voor € 10

De 7 Griekse Meteora kloosters bezoeken? Alle info + tips!

18 maart 2024 in Griekenland6 reacties

In het noorden van Griekenland, in de streek Thessalië, vind je een groep bijzondere kloosters. Deze zijn gebouwd op rotspilaren tussen de bergmassieven van Pindos en Antichasia, die door erosie tot natuurlijke torens zijn uitgehouwen.

De naam Meteora komt van het Griekse woord ‘meteorizomai’, wat ‘in de lucht zweven’ betekend, en het lijkt dan ook af en toe dat de kloosters in de lucht zweven. Dit effect misschien wel het krachtigst tijdens de winter wanneer de kloosters gehuld zijn in een deken van mist.

Van de 24 kloosters die er ooit stonden zijn er 7 gerestaureerd en open voor publiek, waarvan er 6 zelfs nog in gebruik zijn.

Praktische info, verblijven & tickets voor je bezoek aan de Meteora kloosters

Duur1 - 3 dagen ()
Vliegtickets3 uur vliegen op Athene of Thessaloniki - richtprijs € 79 vanuit Amsterdam. Vergelijk bij Transavia en Cheaptickets
VerblijvenOnze favoriete verblijven in de buurt van Meteora zijn:
HuurautoWil je meer van Griekenland verkennen, boek je huurauto bij Sunnycars (alle verzekeringen incl.) of EasyTerra (meestal de goedkoopste)
Tours en activiteiten

Inhoud artikel

 1. De 7 Meteora kloosters + kaartje

Meteora bestaat uit in totaal 7 kloosters

 • Het Grote Meteoron
 • Het klooster van Varlaäm
 • Het klooster van de heilige Stefanos
 • Het klooster van de heilige Nikolaos Anapafsas
 • Het Agios Triada (Drievuldigheidsklooster, Holy Trinity Monastery)
 • Het klooster van Roussanou
 • Het klooster van Ypapanti

Dit laatste klooster is pas recent geopend voor het publiek. Naast de kloosters zijn er nog andere ruïnes en restanten van vergane kloosters terug te zien.

 1. Geschiedenis van de Meteora kloosters

Het gebied werd gevormd door erosie

Het gebied van Meteora werd eeuwenlang door erosie van wind, water en sedimentatie uit de rivier die er miljoenen jaren geleden stroomde, gevormd tot de bijzondere rotsformaties die er nu te zien zijn. In het gebied zijn vele grotten te vinden, het is dan ook al eeuwenlang bewoond. Het oudste bouwwerk dat door de mens gecreëerd was in dit gebied, was een stenen muur voor een deel van de ingang van een grot van zo’n 23.000 jaar oud. Deze kan je er nog steeds terugvinden.

Een bakermat voor spiritualiteit

In de 9de eeuw werden de rotspilaren voor het eerst beklommen door kluizenaars die een plek zochten om hun eigen gemeenschap te beginnen, ver weg van de rest van de wereld. De rotspilaren waren hier perfect voor doordat ze alleen door te klimmen te bereiken waren. De kluizenaars leefden er in de grotten en spleten van de pilaren. Alleen op zondag verlieten ze hun plekken om naar de tempel aan de zuidzijde van de Doupiani rots te gaan. Hier kregen ze ook hun enige volledige, warme maaltijd van de week.

2 eeuwen later, in de 11de eeuw, begonnen ook monniken naar het gebied te trekken. Dit kwam mede door de mystieke sfeer van de regio en de beweging van het hesychasme en de zoektocht naar de rust en kalmte, maar ook door de strijd tussen Servië en het Byzantijnse rijk en de pestepidemie brachten vele monniken naar Meteora. Er ontstonden kleine gemeenschappen, en in 1336 kwam de monnik Athanasios van de Athos-berg naar Meteora. Hij beklom de meest imposante rots van het gebied en stichtte daar zijn klooster, het Grote Meteoron.

Uitbreiding van kloosters

Er volgden nog 23 andere kloosters. Alle benodigde goederen en de personen die kwamen helpen met het bouwen werden via netten aan touwen, houten ladders van soms tot wel veertig meter lang, en richels in de rotsen naar boven getransporteerd. Er ontstond een autonome gemeenschap van monniken van verschillende kloosters die allemaal zo goed als geheel afgezonderd van de rest van de wereld leefden. De abt van het Grote Meteoron werd vervolgens in 1490 gekozen tot het hoofd van de gehele monnikengemeenschap van Meteora.

Wil jij ook de prachtige Meteora kloosters bezoeken en meegaan met met een georganiseerde tour of gids? Boek een tour vanuit Athene, Thessaloniki of Kalabaka vanaf € 25.

Van verval tot toevluchtsoord

In de 17de eeuw begon het verval van de kloostergemeenschap en langzamerhand trokken er steeds meer monniken weg. In de 18de eeuw werden de kloosters als toevluchtsoord gebruikt voor de Grieken die de Turkse overheersers en de belastingen die ze waren opgelegd wilden ontduiken. Later, in de 19de eeuw kwamen mensen naar de kloosters om de oprukkende rebellen te ontkomen.

In de 20ste eeuw waren er al een aantal kloosters verloren gegaan en leefden er niet veel monniken meer in de gemeenschap. In 1930 kwam de Zwitserse fotograaf Frederic Boissonas als één van de eerste bezoekers naar de Meteora kloosters, waarna zijn foto’s de kloosters wereldbekendheid gaf.

De overgebleven kloosters raakte echter groots beschadigd tijdens de Tweede Wereldoorlog en de burgeroorlog die daarna volgde, maar daarna werden een aantal kloosters langzaam gerenoveerd.

In 1981 bracht de James Bond film ‘For Your Eyes Only’ de kloosters nog meer bekendheid, en in 1988 werd Meteora op de Werelderfgoedlijst van UNESCO toegevoegd. De zes kloosters die nog in redelijke staat zijn overgebleven zijn tegenwoordig opengesteld voor het publiek, en in 2017 werd daar nog een zevende klooster aan toegevoegd.

 1. Het Grote Meteoron

Het Grote Meteoron is het grootste en het oudste klooster van de Meteora kloosters

De regio heeft zo'n naam aan dit klooster te danken. In de 14de eeuw beklom de monnik Athanasios de Platis Lithos rots, oftewel de ‘grote rots’, en bouwde daar een klooster op 623 meter.

In 1356 begon de bouw met een kapel op de rots samen met een aantal cellen waar hij en de andere monniken konden verblijven, en in 1362 volgde de andere onderdelen van het klooster. In 1373 trad de zoon van de Servische tsaar Simeon Uros, Ioannes, toe tot de gemeenschap onder de naam Josaphat.

Samen met Athanasius breidde hij de kerk uit en liet hij torens, meer cellen, een ziekenzaal en andere gebouwen toevoegen aan het klooster. Na de dood van Athanasios en Josaphat werden ze beide heiligverklaard en begraven in de kloosterkerk.

Een georganiseerde tour boeken naar Meteora

Bekijk er zeker de prachtige fresco's

De kloosterkerk van de Metamorphosis is de oudste bewaard gebleven kerk van Meteora. In de kerk vind je verschillende fresco’s uit de 16de eeuw die verhalen van martelaren uitbeelden. Daarnaast vind je in het klooster 3 kleine musea.

 • Een museum is gewijd aan de klederdracht uit de omringende plaatsen
 • Het tweede museum aan het leger door de eeuwen heen
 • Het museum in de voormalige refter toont een collectie kunstvoorwerpen uit de kerk en het klooster, zoals handschriften, iconen en andere religieuze voorwerpen.
Onze tip: Vanaf de rots waar het Grote Meteoron opgebouwd is, heb je daarnaast mooi zicht op het Varlaäm klooster.

De smalle trappen die naar boven leiden en het feit dat dit het populairste klooster van Meteora is, zorgen ervoor dat het frequent erg druk is bij het Grote Meteoron. Zorg daardoor dat je dit klooster als eerste bezoekt net na openingstijd, of ga mee met een begeleide tour zodat je de wachtrij kan overslaan! Bekijk hier de mogelijkheden.

 1. Het klooster van Varlaäm

Het klooster van Varlaäm is het op een na grootste klooster van Meteora

In 1350 trok een kluizenaar genaamd Hosios Varlaäm zich terug op de rots met het plan om daar een tweede groot klooster te bouwen, vlak tegenover het Grote Meteoron. Hij begon met het bouwen van een kleine cel en drie kapellen, maar het lukte hem nooit om het complex uit te breiden tot een echt klooster.

Pas twee eeuwen later, in 1518, kwamen de twee broers Nectarius de Apsarades en Hosioi Theophanes naar de rots om het klooster af te maken. De daarop volgende twee jaar begonnen ze met het vergaren van materiaal, maar het duurde 22 jaar tot al het materiaal naar boven was gebracht. Daarna duurde het bouwen van de kloosterkerk maar twintig dagen. De kerk werd beschilderd met fresco’s door Frago Catelano, een beroemde hagiograaf uit Thebe.

 • In dit klooster is het mogelijk om een toren te bezoeken waar een oud net te zien is, waar de monniken vroeger de rotsen mee opklommen en afdaalden.
 • Daarnaast vind je er ook een 16de-eeuwse waterton
 • Net als bij het Grote Meteoron, is de refter omgebouwd tot een museum. Hier heb je de mogelijkheid om allerlei kunst uit de kerken terug te vinden, met kruizen, boekwerken en een gekalligrafeerd evangelieboek gesigneerd door de Byzantijnse keizer Constantijn VII.
 1. Agios Stefanos

Tijdens onze rondreis door Griekenland brachten we een bezoek aan het klooster van Sint Stefanos, dit is het meest toegankelijke klooster van Meteora. Dit komt door de brug die simpelweg naar de ingang van het klooster leidt. Het eerste kloosterleven begon al in de twaalfde eeuw op de rots, maar het klooster zelf werd pas later opgebouwd. Zo zou Hosios Antonios in de eerste helft van de 15de eeuw zijn begonnen met de bouw en zou Hosios Philotheos het klooster hebben herbouwd halverwege de zestiende eeuw.

Het klooster omvat twee kathedralen

 • Eén uit de 16de eeuw die behoorlijk beschadigd raakte tijdens de Tweede Wereldoorlog
 • Eén uit de 18de eeuw ter ere van de Heilige Charalambos

In 1960 was dit klooster vrijwel verlaten doordat het zwaar beschadigd was geraakt tijdens de Tweede Wereldoorlog. In 1961 werd besloten om het klooster om te zetten in een nonnenklooster, waarmee vrouwen voor het eerst toegang kregen tot Meteora. De nonnen herstelde de schade en slaagden erin om het klooster weer op te laten bloeien.

Wil je als vrouw het klooster bezoeken dan moet je een zwarte rok aandoen, deze zijn beschikbaar voor toeristen.
 1. Agios Nikolaos Anapafsas

Het klooster van de heilige Nikolaas van Anapafsas is het eerste klooster dat je tegenkomt onderweg naar Meteora en is één van de kleinere kloosters. De bezienswaardigheid werd gebouwd rond 1490 op de overblijfselen van een oudere kloosterruïne uit de 13de of 14de eeuw.

Het klooster is op de top van een kleine en smalle rots gebouwd, waardoor het niet mogelijk was om het horizontaal uit te breiden. In plaats daarvan werd het klooster vooral in de hoogte en dus verticaal gebouwd.

Vandaar dat je nu de kloosterkerk en de refter op de eerste verdieping terugvindt, terwijl de cellen van de monniken op de tweede verdieping te vinden zijn. De kloosterkerk, gewijd aan de heilige Nikolaas, is hierdoor ook maar een smal gebouw met een lage koepel.

Deze werd zo tussen 1510 en 1527 afgewerkt met muurschilderingen door de monnik en kunstschilder Theophanis Bathas Strelitzas uit Kreta. Deze fresco’s worden als de mooiste fresco’s van Meteora beschouwd.

 1. Agia Triada

Het klooster van de Heilige Drievuldigheid is het moeilijkste bereikbaar, maar het biedt op de top wel een prachtig uitzicht over de omgeving en over de kloosters van Roussanou en Nikolaos Anapafsas. Het klooster bestond al in 1362 en werd in de vijftiende eeuw verder uitgebreid met een kathedraal, welke pas met fresco’s versierd werd in de achttiende eeuw door de monniken Antonios en zijn broer Nicolaos.

De schatkamer van het klooster werd tijdens de Tweede Wereldoorlog leeggeroofd door de Duitsers waardoor er in de Agia Triada niet veel kunstschatten meer zijn overgebleven. Een bezoek brengen aan dit klooster is zeker de moeite om vooral de architectuur, het uitzicht, en om in de voetsporen van James Bond-acteur Roger Moore te treden.

Wil jij ook de prachtige Meteora kloosters bezoeken en meegaan met met een georganiseerde tour of gids? Boek een tour vanuit Athene, Thessaloniki of Kalabaka vanaf € 25.

Tours worden uitgevoerd met erkende lokale gidsen, je kan annuleren tot 24u voor vertrek + je hebt een niet-tevreden-geld-terug garantie. Bekijk alle tours en mogelijkheden online.

 1. Het klooster van Roussanou

Het klooster van Roussanou ligt, vergeleken met de andere kloosters, op een lagergelegen rots en is hierdoor een stuk makkelijker toegankelijk dan de andere kloosters. Het klooster werd al in de dertiende eeuw gesticht, maar pas aan het einde van de zestiende eeuw werd het klooster herbouwd. Dertig jaar later werd het gedecoreerd met fresco’s door een onbekende kunstenaar.

 1. Het klooster van Ypapanti

Het Klooster van Ypapanti is het meest recent gerenoveerd en is sinds 2017 weer open voor het publiek. Dit klooster is de enige van de zeven dat niet meer in gebruik is, maar desondanks is het zeker een bezoekje waard.

De wandeling naar Ypapanti is een echte aanrader! Avontuurlijk, maar toch haalbaar voor het hele gezin. Wil jij ook deze wandeling maken? Boek je plekje online. Ga mee met een ervaren gids, voor de ganse familie.

 1. Maak unieke wandelingen

 • Het gebied van Meteora biedt heel wat verschillende wandelingen aan, naar en tussen de verschillende kloosters.
 • Bekijk hier de verschillende wandelingen
 • Het is ook goed mogelijk om je auto op een parkeerplaats te parkeren en de kloosters te voet te bezoeken.

Zo gaat er een wandeling vanuit de Byzantijnse kerk in het nabijgelegen Kalampaka naar het Agia Triada, wat door de ligging van dit klooster een redelijk pittige wandeling is. Een makkelijkere wandeling is die naar het klooster van Ypapanti, die kan je hier online boeken voor €35.

Ook gaan er vanuit het Digital Projection Centre meerdere wandelingen door de omgeving.

De kloosters ontdekken bij zonsopgang

Wanneer je de kloosters bij mooi licht wilt aanschouwen, is een Sunset Tour vanuit Kalampaka een heuse aanrader. Hierbij bezoek je twee tot drie kloosters voor zonsondergang. Boek je ticket voor de Sunset Tour hier online, vanaf €25

 1. De mooiste uitkijkpunten

Er zijn heel wat mooie uitkijkpunten vanwaar je uitzicht hebt over de vallei van Meteora en de verschillende kloosters. Vanaf de rotsen van de kloosters heb je vaak zicht over de andere kloosters.

 • Zo kan je bijvoorbeeld vanaf het Grote Meteoron het klooster van Varlaäm zien liggen.
 • Daarnaast zijn er andere uitkijkpunten gelegen langs de weg of de parkeerplaatsen. Zo heb je een mooi uitzichtpunt op de parkeerplaats voor het Roussanouklooster met zicht op de Agios Nikolaos Anapafsas en het klooster van Varlaäm.
 • Verder vind je het prachtige Sunset Point op de kruising van de wegen vanuit Varlaäm en Meteora naar Roussanou.

Boek online je tour om de Meteora kloosters begeleid te bezoeken, zo hoef je je geen zorgen te maken over praktische zaken en kan je volop genieten! Bekijk alle tours hier.

 1. Openingsuren van de Meteora kloosters

De verschillende kloosters zijn allemaal minstens een dag in de week open maar zijn sowieso op zaterdagen en zondagen geopend, op het klooster van Ypapanti na, welke dan juist gesloten is.

De kloosters hanteren allemaal hun eigen openingstijden, waarbij ze wel allemaal een winterperiode hanteren van 1 november tot en met 31 maart en een zomerperiode van 1 april tot en met 31 oktober.

 • Het Grote Meteoron is in de winterperiode geopend tussen 09:00 en 15:00 en gesloten op dinsdag en woensdag.
 • In de zomerperiode is het klooster geopend tussen 09:00 en 17:00 en alleen gesloten op dinsdag.
 • Het klooster van Varlaäm is in de winterperiode geopend tussen 09:00 en 15:00 en gesloten op dinsdag en vrijdag.
 • In de zomer is het geopend tussen 09:00 en 16:00 en alleen gesloten op vrijdag.
 • Het klooster van Sint Stefanos is het hele jaar door geopend tussen 09:00 en 13:00 en weer tussen 15:00 en 17:00, waarbij het klooster wekelijks gesloten is op maandag.
 • Het klooster van Nikolaos Anapafsas is in de winter geopend tussen 09:00 en 14:00 en in de zomer tussen 09:00 en 15:00. Op vrijdagen is het klooster altijd gesloten.
 • Het Agia Triada is in de winter geopend tussen 10:00 en 16:00 waarbij het op woensdag en donderdag gesloten is.
 • In de zomer is het geopend tussen 09:00 en 17:00 en gesloten op donderdag.
 • Het klooster van Roussanou is in de winter geopend tussen 09:00 en 14:00 en in de zomer tussen 09:00 en 17:00. Het is wekelijks gesloten op woensdag.
 1. Tickets, tours en accommodatie

Tickets

 • Elk klooster hanteert een toegangsprijs van €3 waarbij kinderen jonger dan 12 jaar gratis mee mogen.

Tours naar de Meteora kloosters

Wanneer je de kloosters met een tour wilt bezoeken kan dit zowel vanuit de omgeving als vanuit grotere steden verder weg, zoals Athene en Thessaloniki. Bekijk hier alle tours.

Accommodatie in de buurt van de Meteora kloosters

 • Wanneer je twee of meer dagen in de buurt van de Meteora kloosters wilt verblijven zijn de plaatsen Kalampaka en Kastraki goede uitvalsbasissen voor de kloosters.
 • Kalampaka is een kleine stad waar verschillende accommodaties te vinden zijn. Het stadje heeft een trein- en busstation en is goed te bereiken met het openbaar vervoer, waarnaast je er ook heerlijk kan eten in de verschillende restaurants en cafés. bekijk hier alle hotels en verblijven in Kalampaka.
 • Kastraki is een dorp welke op loopafstand van de kloosters van Meteora is gelegen. Het aanbod aan accommodatie en restaurants is er kleiner maar desondanks kan je nog genoeg vinden. Bekijk hier de hotels in Kastraki.
 1. Wegbeschrijving naar de Meteora kloosters

Met het openbaar vervoer vanuit Thessaloniki

 • Vanuit Thessaloniki rijden er verschillende treinen naar Kalampaka. De rit duurt zo’n 2,5 tot 3 uur en kost tussen de €15 en €25.
 • Daarnaast vertrekken er dagelijks vier bussen naar Kalampaka die er zo’n 3,5 uur overdoen. Hier betaal je €22 voor.

Met het openbaar vervoer vanuit Athene

 • Vanuit Athene gaat er elke ochtend om 08:20 een trein naar Kalampaka. Deze rit duurt zo’n 3,5 tot 5 uur en kost €18,50.
 • Daarnaast vertrekken er dagelijks vijf bussen vanuit Athene naar Kalampaka. Voor een rit met de bus betaal je €31,50.

Met de auto

 • Of je nu vanuit Thessaloniki, Athene of een hele andere plaats naar de kloosters van Meteora gaat, zorg dat je een goede GPS bij de hand hebt. De bewegwijzering in Griekenland is niet overal even goed.
 • Hou er rekening mee dat je onderweg een aantal keer over tolwegen kan komen.

Vanaf Kalampaka

 • Wanneer je met het openbaar vervoer naar Kalampaka komt, is het aan te raden om ter plekke nog een auto te huren om vanuit de stad naar de kloosters te komen.
 • Ook is een scooter aan te raden, en in het hoogseizoen is deze op de parkeerplaatsen van het klooster makkelijker te parkeren.
 • Wil je liever niet zelf rijden, dan is het ook mogelijk om vanuit de stad met een taxi naar de kloosters te gaan.

Met een georganiseerde tour

Wanneer je geen vervoer hebt te plaatse of geen zin hebt om lang met de wagen te rijden kan de de kloosters met een tour wilt bezoeken. Dit kan zowel vanuit de omgeving als vanuit grotere steden verder weg, zoals Athene en Thessaloniki. Bekijk hier alle tours.

 1. Praktische info voor je bezoek

 • Fotograferen is in de beschilderde kerken niet toegestaan.
 • Vrouwen dienen hun schouders en knieën te bedekken in de kloosters.
 • Ook mannen dienen hun knieën te bedekken. Voor de ingang liggen wikkelrokken die hiervoor gebruikt kunnen worden.
 • Neem zowel zonnecrème als een paraplu mee en zorg dat je elektronica zoals een camera makkelijk op kan bergen. Door de ligging tussen de bergen kan het weer in Meteora snel omslaan.
 • Doordat je soms een wandeling met klim moet maken naar de kloosters zijn goede wandelschoenen aangeraden.
 • Meteora wordt tussen mei en oktober het drukst bezocht met de grootste piek in de periode van juni tot en met augustus.
 • In de winterperiode is het er een stuk rustiger maar is het weer ook een stuk veranderlijker.
 • De beste maanden om de kloosters te bezoeken zijn mei en oktober, wanneer het relatief rustig is alsook het weer.
 • Het weer kan in Meteora plots omslaan, waardoor het aan te raden is om een dag extra te plannen zodat je bij slecht weer uit kan wijken naar de volgende dag.
 • De kloosters openen meestal om 9u en de eerste tour bussen arriveren al een half uur tot een uur later, dus de grote drukte is niet gemakkelijker te vermijden. Buiten het hoogseizoen om valt het echter mee met de grote tours die langs Meteora gaan.
 1. Filmpje: bezoek de Meteora kloosters!

Benieuwd naar hoe de Meteora kloosters eruit zien? In deze video nemen we je mee naar deze indrukwekkende kloosters. Als je dit zelf ook eens wil ervaren, zal je natuurlijk zelf naar de Meteora kloosters moeten afreizen.

 1. Mis niets met onze reisgids Griekenland

Herkenbaar: Bij je bezoek aan Griekenland wil je zeker zijn dat je niets mist tijdens je bezoek? Koop onze volledige reisgids Griekenland. Liever eerst uitproberen? Download alvast je gratis preview reisgids Griekenland om reeds in de stemming te komen en ga op pad!

Griekenland

Gratis reisgids Griekenland downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 23 februari 2024 - Cornelis Serge

zeer nuttige info en tips om een rondreis in Griekenland voor te bereiden, goede uitleg

- 15 augustus 2023 - Piho

Interessant

- 12 juni 2023 - Sil van Blanken

Leuke en bruikbare tips over verschillende delen van Griekenland. Ik bewaar de gids zeker voor onze volgende reizen!

- 15 april 2023 - Addiers Myriam

Super goede tips, korte uitleg maar duidelijk.

- 19 maart 2023 - Patrick Acx

Ben zeer tevreden over de informatie over Athene en Thessaloniki , zo kan ik verde mijn reis in elkaar steken . Met vriendelijke groeten Patrick

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?