Planning stedentrip Wenen: 3 dagen wat zien en doen? + tips voor je citytrip

Koop de volledige gids voor € 5

Planning stedentrip Wenen: 3 dagen wat zien en doen? + tips voor je citytrip

16 december 2023 in Wenen1 reactie

Praktische info + onze handige tips om je stedentrip 3 dagen Wenen te plannen

Wenen is de stad van de Habsburgse paleizen, de gerenommeerde kunstmusea en de klassieke muziek. In Wenen kan je makkelijk een week doorbrengen zonder je te vervelen, want er valt ontzettend veel te zien en te beleven.

We hebben echter het beste van Wenen in een programma van 3 dagen gegoten om de ideale planning voor een stedentrip Wenen te bekomen. Hieronder lees je het resultaat.

Praktische info & tickets voor je bezoek aan Wenen

Duur2 - 7 dagen ()
Vliegtickets1u40 vliegen naar Wenen, richtprijs € 77 vergelijk prijzen bij Connections of Cheaptickets
Met de autoDe afstand tot Wenen is 1100 km vanuit Utrecht / Brussel. Reken op 12u rijden. Aan te raden is om te overnachten onderweg naar Oostenrijk.
Met de nachttreinVanuit Brussel of Amsterdam met de nachttrein naar Wenen, duur is 13u45, aankomst om 9u 's morgens (boek je tickets online)
VerblijvenOvernachtingen in Wenen:
PakketreizenEen stedentrip Wenen als pakketreis boeken? Kijk bij TUI (va. € 365), Euroreizen (va.€ 124)
Tours en activiteiten

Inhoud artikel

Dag 1 van je stedentrip Wenen

Het Hofburg paleis en de Spaanse Rijschool

Deze planning voor een stedentrip Wenen begint in de parel van de stad: het Hofburg paleis. Dit paleis was eeuwenlang de uitvalsbasis van de machtige Habsburgers die over grote delen van Europa regeerden. De eerste burcht werd hier gebouwd in 1279, maar het huidige bouwwerk dateert voornamelijk uit de 19e eeuw. Toen werd het paleis ingericht naar de smaken van keizerin Sisi.

Het Hofburg paleis is gigantisch groot en er zijn verschillende musea in onder gebracht. Dé must-see zijn de privévertrekken van de keizerlijke familie. Je wandelt er rond in 20 rijkelijk gedecoreerde kamers vol kunst en met authentieke voorwerpen die door de Habsburgers gebruikt werden.

Bezoek het Sisi Museum, de nationale bibliotheek en de Spaanse Rijschool

Aansluitend op het woongedeelte vind je het interessante Sisi Museum. Je komt er alles te weten over de beroemdste keizerin van Oostenrijk. Er hangen authentieke jurken en er worden persoonlijke spullen, schilderijen en poëzie tentoongesteld. Boek online tickets voor een rondleiding in het Sisi museum om zeker te zijn van je plekje.

Verder vind je ook nog de nationale bibliotheek, verschillende musea en ook de Spaanse Rijschool in het Hofburg paleis. Wie geïnteresseerd is in paarden mag die laatste halte absoluut niet overslaan. Hier worden al sinds de 16e eeuw de sierlijkste paarden ter wereld getraind. Je kan die trainingen én shows ook bijwonen, maar je boekt dan wel best vooraf tickets. Ze zijn snel uitverkocht. Bekijk het aanbod hier.

Neem een pauze in een van de traditionele koffiehuizen van Wenen

Nadat je het Hofburg paleis verkend hebt, is het tijd om neer te ploffen in een gezellig koffiehuis. Wenen staat bekend om de honderden authentieke Kaffeehausen die over de hele stad verspreid liggen. Er zijn twee beroemde koffiehuizen in Wenen.

  • Enerzijds is er het Café Landtmann, dat al bestaat sinds 1873, waar Sigmund Freud een trouwe gast was.
  • Anderzijds heb je het Café Central. Dat koffiehuis stamt uit dezelfde tijd en wordt het mooiste koffiehuis van Wenen genoemd. Ook hier waren filosofen trouwe klanten. Natuurlijk moet je ook de geprezen Sachertorte proeven, een chocoladetaart met abrikozenconfituur. Het is dé trots van Wenen.

Sluit je eerste dag af met een klassiek concert!

Je kan Wenen niet bezoeken zonder een klassiek concert bij te wonen. In geen enkele andere stad zijn Mozart, Haydn, Liszt en Strauss nog zo springlevend als hier. Er zijn verschillende originele plekken waar je een concert kan bijwonen.

  • In de kelder van het Mozarthuis bevindt zich bijvoorbeeld de oudste concertzaal van Wenen. Er worden nog steeds klassieke concerten georganiseerd die niet alleen Mozart, maar ook andere bekende componisten eren. Reserveer hier je tickets voor een concert in het Mozarthuis.
  • Wil je muzikanten in historische kostuums aan het werk zien in een fantastisch decor? Dan moet je in de Gouden Zaal naar de tonen van Mozart gaan luisteren. Hier word je terug gekatapulteerd naar de hoogdagen van de klassieke concerten. Boek hier je tickets voor een concert van Mozart in Wenen.
  • Vivaldi was een Italiaan, maar woonde (en stierf) in Wenen. Zijn beroemdste werk, de Vier Jaargetijden, wordt geëerd in de prachtige Karlskirche van Wenen. Wie wil luisteren naar klassieke muziek in een imposante kerk, kan hier tickets online boeken.

Dag 2 van je stedentrip in Wenen

Kunsthistorisch museum: het Louvre van Wenen

Vandaag begin je de dag met een topmuseum: het Kunsthistorisch Museum van Wenen. Het is een van de belangrijkste kunstmusea in heel Europa en dé plek om werken van Pieter Bruegel de Oude te bewonderen. Je kan hier onder andere zijn meesterwerken Jagers in de Sneeuw, de Toren van Babel en Boerenbruiloft zien hangen.

Daarnaast hangen hier ook nog schilderijen van Rembrandt, Vermeer, Titiaan en Giorgione en je kan Romeinse, oud-Griekse en zelfs Egyptische beelden zien. De collectie van het Kunsthistorisch Museum Wenen werd verzameld door de Habsburgse keizers door de eeuwen heen.

ONZE TIP: Is kunst niet zo jouw ding? Dan kan je eventueel het Natuurhistorisch Museum bezoeken, recht tegenover het Kunsthistorisch Museum. Het pronkstuk daar is de beroemde Venus van Willendorf, een 25 000 jaar oud standbeeldje. Je vindt hier ook de grootste collectie meteorieten en dinosaurussen.

TICKETS: Boek je tickets voor het Kunsthistorisch Museum in Wenen hier vooraf online om de wachtrijen te vermijden.

Maak een ritje op het reuzenrad van Wenen

Al sinds 1896 vormt het reuzenrad deel van de skyline van Wenen. Het reuzenrad bevindt zich in de Wiener Prater, een oud pretpark in de stad. Het reuzenrad is 67 meter hoog en je hebt een fantastisch uitzicht op de Oostenrijkse hoofdstad. Tijdens een 20 minuten lange rit kijk je uit over de topbezienswaardigheden, de heuvels rond Wenen, de Donau, het Marchfeld en het Karpatenbekken.

Klik hier om je tickets te reserveren

Nog meer cultuur op je stedentrip

Tot slot staat nog een culturele activiteit op het programma. Kunst- en cultuurliefhebbers raden we aan om naar het Oberes Belvedere te trekken. Het is nog een kunstmuseum met wereldwijde allure. Hét pronkstuk van de collectie is De Kus van Gustav Klimt. Daarnaast komen ook Monet en Van Gogh aan bod. Het merendeel van de schilderijen dateert uit het einde van de 19e eeuw. Er hangen ook veel Russische kunst en Duitse, expressionistische werken.

Het Belvedère is bovendien een schitterend stadspaleis met een uitgestrekte tuin. Een extra reden om een bezoekje te komen brengen! Boek je tickets voor het Oberes Belvedere hier vooraf online.

LEESTIP: Kan je maar niet genoeg krijgen van al die boeiende musea en wil je er graag nog meer bezichtigen? Bekijk dan zeker eens onze selectie van de mooiste en leukste musea in Wenen.

Is één kunstmuseum genoeg?

Dan raden we je aan om naar het hart van Wenen te trekken en de Stephansdom te bezoeken. De Stephansdom in Wenen is de belangrijkste kerk van Wenen en dateert oorspronkelijk uit de 12e eeuw. In de kerk liggen beroemde keizers en kardinalen begraven in rijkelijk gedecoreerde kapellen en in de mysterieuze crypte. Het barokke interieur zal zeker indruk maken, maar het is vooral de beklimming van de kerktoren die toeristen naar de Stephansdom lokt. Vanop de 136 meter hoge zuidertoren heb je een prachtig uitzicht op Wenen.

Na je bezoek aan de Stephansdom kan je vervolgens wandelen in hartje Wenen, rondneuzen in de gezellige boetiekjes en enkele Weense lekkernijen uitproberen.

TICKETS: Maak het jezelf gemakkelijk en reserveer hier vooraf je tickets voor de Stephansdom.

Dag 3 van je stedentrip Wenen

Schloss Schönbrunn: de parel van Wenen

Het paleis van Schloss Schönbrunn is het allerberoemdste paleis in Wenen en misschien wel in heel Oostenrijk. Het was de uitvalsbasis van de Habsburgers, een keizerlijke familie die eeuwenlang de macht had over grote delen van Europa. Het eerste Schloss Schönbrunn werd hier in 1559 neergepoot als een jachtslot, maar het paleis werd helemaal herbouwd toen keizer Karel VI in de 18e eeuw aan de macht kwam. Het werd het zomerpaleis van zijn dochter, de beroemde keizerin Sisi.

Van de 1400 kamers van het Schloss Schönbrunn kan je er vandaag zo'n 40-tal bezoeken. Het is een ware reis door de tijd. Met een gids verken je die indrukwekkend aangeklede zalen en krijg je interessante anekdotes te horen. Wandel ook zeker door de prachtige tuinen en geniet van alle stilte. In de paleistuin staat de Gloriette, een bijgebouw waar ooit decadente feesten werden georganiseerd. Hier kan je alvast tickets en rondleiding voor het Schloss Schönbrunn boeken.

Proeven van de Oostenrijkse specialiteiten

Natuurlijk mag je daarna niet vergeten te lunchen in een typisch Oostenrijks restaurant. Heb je al de lokale Wiener Schnitzel geprobeerd? Of de goulash die hier ook razend populair is? Dan is het nu tijd, voor je vertrekt!

Wil je echt alle Weense specialiteiten proberen? Dan raden we je een lunch aan bij restaurant Stefanie. Je kan er een speciale formule boeken waarbij je 7 gangen Oostenrijkse lekkernijen krijgt voorgeschoteld, van rundvleessoep en goulash tot de Weense schnitzel en de appelstrudel. Dat kan zowel voor lunch of diner.

En tot slot een bezoekje aan het Mozarthaus

De laatste activiteit op deze planning voor je stedentrip Wenen is het Mozarthaus. Mozart werd geboren in Salzburg in 1746, maar pas wanneer hij later naar Wenen verhuisde kreeg hij de reputatie die hem tot de dag van vandaag toegeschreven is. In totaal woonde hij in maar liefst 13 huizen in Wenen en slechts eentje daarvan staat vandaag nog recht.

Het Mozarthuis werd ingericht als in de tijd van Mozart en omgevormd tot een interessant museum. Je komt er niet alleen meer te weten over de werken en composities van Mozart, maar ook over zijn persoonlijk leven en de minder positieve kanten. Een aanrader!

Boek hier vooraf je tickets voor het Mozarthaus

Onze tip: Bespaar tijd en geld met de Vienna Pass

Ben je slechts enkele dagen op vakantie in Wenen en wil je toch graag zoveel mogelijk zien? Dan raden we aan om de Vienna Pass aan te kopen. Met deze kaart kan je zowel kostbare tijd als geld besparen. Je hebt toegang tot verschillende bezienswaardigheden in Wenen en omgeving mét voorrang en je geniet van korting op sommige attracties.

Welke voordelen heb je allemaal met een Vienna Pass?

  • Je koopt de pas voor 1, 2, 3 of 6 dagen en kan gedurende deze tijd meer dan 60 bezienswaardigheden in de stad gratis bezoeken (bezienswaardigheden zoals Schloss Schönbrunn en de Zoo, het enorme reuzenrad, de Spaanse Rijschool, het Albertina Museum en veel meer.
  • Hierbij komt ook nog dat je bij een groot aantal attracties snelle toegang krijgt met de kaart.
  • Met de pas kan je ook gebruik maken van de Hop-on, Hop off bus tour door de stad.
  • Gratis stadsgids met informatie over de stad en de bezienswaardigheden, een stadskaart, tips en kortingsvouchers. De gids is beschikbaar in het Engels, Duits, Frans, Spaans en Italiaans.
  • Let op: nadat je de Vienna Pass gekocht hebt, krijg je een voucher toegestuurd die je moet inwisselen in een kantoor in Wenen, vlak tegenover de Weense Staatsopera.
Bestel je Vienna Pass online

Waar overnachten in Wenen?

Voor je vakantie in het muzikale Wenen, ben je vast op zoek naar een aangenaam verblijf. Wij hebben alvast onze favoriete voor je opgelijst. Of je kan ook altijd het volledige aanbod hotels en B&B's in Wenen online bekijken.

Hotel Daniel Vienna

Hotel Daniel Vienna is een viersterrenhotel in het centrum van Wenen en ligt tussen het prachtige park van Schloss Belvedere en de Schweizergarten. Op het dak van het hotel staat een boot, die je al van ver kunt opmerken. De kamers zijn ruim en modern ingericht en iedere ochtend geniet je van een lekker ontbijtje. Meer info en boeken.

Hotel Max Brown 7th District

Max Brown 7th District is een hip en modern hotel midden in de uitgaanswijk van de stad. Iedere ochtend geniet je hier van een heerlijk ontbijtbuffet bestaande uit zoete en hartige gerechten. Meer info en boeken.

Mis niets tijdens je bezoek aan Wenen met onze reisgids

Herkenbaar: Wil je er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je bezoek aan Wenen? Ontdek dan de stad met onze gratis stadswandeling Wenen. Ideaal Wenen te verkennen op eigen tempo. In de gratis stadsgids Wenen kan je ook 1 stadswandeling vinden, maar heb je nog meer goesting in Wenen? Koop dan onze volledige reisgids Wenen en ontdek 2 volledig uitgewerkte wandelingen en heel wat verborgen pareltjes en bekende bezienswaardigheden.

Wenen stadsgids

Gratis reisgids Wenen downloaden


Geschreven door

Yenthe Elsen

- 12 augustus 2023 - Jean paul sterck

Het was precies wat ik nodig had, concrete voorstellen met juiste waarde bepalingen van de mogelijkheden .

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?