12 x mooiste meren van Slovenië: alle info voor je bezoek, kaartje + foto's

Volledige reisgids kopen voor € 10

12 x mooiste meren van Slovenië: alle info voor je bezoek, kaartje + foto's

19 februari 2024 in Slovenië0 reacties

Overzicht van de bekende en minder bekende meren in Slovenië + tips

In Slovenië zijn er maar liefst 321 meren, die variëren in grootte, karakter en landschappelijke omgeving, maar allemaal een onmiskenbare schoonheid delen die je onmiddellijk zal bekoren. Daarvan hebben wij twaalf juweeltjes uitgekozen die je zullen betoveren.

Of je nu houdt van historische kastelen, rustige wandelingen, avontuurlijke watersporten of gewoon genieten van de rust die water met zich meebrengt, deze meren hebben voor ieder wat wils.

Praktische info & tickets voor je bezoek aan Slovenië

Duur7 - 14 dagen ()
Vliegtickets1u45 vliegen naar Ljubljana, richtprijs € 74 vergelijk prijzen bij Transavia of Cheaptickets
Met de autoDe afstand tot Bled is 1150 km vanuit Utrecht / Brussel. Reken op 12 à 15 uur rijden. Aan te raden is om te overnachten onderweg naar Slovenië.
VerblijvenOvernachtingen voor deze rondreis zijn:
Camper hurenZelf geen camper? Huur een camper bij Goboony
PakketreizenDeze reis als pakketreis boeken? Kijk bij TUI (va. € 265), DeJongIntra (va.€ 167) of ga avontuurlijk Packraften in Slovenië (va. € 720)
HuurautoIn Slovenië is een auto eigenlijk onmisbaar, boek je huurauto bij Sunnycars (alle verzekeringen incl.) of EasyTerra (meestal de goedkoopste)
Tours en activiteiten

Inhoud artikel

  1. Kaartje met de mooiste Sloveense meren

  1. Het meer van Bled

We kunnen moeilijk anders beginnen dan met het beroemdste meer van Slovenië: Blejsko jezero oftewel het meer van Bled. Laat je niet misleiden door de relatief kleine grootte (2 kilometer bij 1,4 kilometer): dit is absoluut van de meest charmante plekjes van het land.

Een van de redenen hiervoor is de sprookjesachtige omgeving: een kasteel siert de heuvels boven dit waterparadijs, terwijl in het midden van het meer een charmant eiland met een kerk ligt, wachtend om door jou bezocht te worden.

  • Je kan zelf varen met een roeiboot, of je koopt een kaartje (12€) voor een pletna (een boot met plaats voor tot 20 mensen). Eens aangekomen op het eilandje, kan je de Maria Hemelvaartskerk bezoeken, die afstamt uit de 9de eeuw en prachtige fresco’s herbergt.
  • Je kan ook rond het meer wandelen, de afstand bedraagt zes kilometer en je doet zo’n anderhalf uur over de wandeling.

Boek hier je excursie naar het Meer van Bled

Onderweg zijn er meerdere plekjes waar je kan afkoelen in het water.

Hoe dan ook mag een bezoek aan het kasteel van Bled niet ontbreken, het dateert uit 1011 en is daarmee het oudste kasteel van het land. Naast een museum is er ook een wijnkelder (inclusief wijnproeverij) en een restaurant. Vanaf het terras heb je een weergaloos zicht op het meer.

Maar voor een nog beter panorama, moet je wandelen naar Mala Osojnica (bekijk ligging). Na een korte maar vrij pittige beklimming word je beloond met een ongeëvenaard uitzicht op de prachtige omgeving, waarbij je in de verte de Julische Alpen en Karawanken kan bewonderen. Nadien heb je de plaatselijke specialiteit Kremna Rezina (een soort van slagroomtaart) dubbel en dik verdiend!

  1. Het meer van Jasna

Als je de beroemde Vršič-bergpas aflegt, passeer je sowieso het wondermooie Jezero Jasna. Het bijzondere hieraan is dat het eigenlijk twee kunstmatige met elkaar verbonden meren zijn. Dit is op het eerste zicht niet zo speciaal, zou je denken, maar voeg hier de indrukwekkende achtergrond van kalkstenen bergen aan toe, voornamelijk gedomineerd door de majestueuze Prisank en Razor.

Afgezien van de adembenemende natuurlijke schoonheid, straalt de omgeving een idyllische en ongerepte sfeer uit. Rond het meer is er nauwelijks sprake van commerciële bedrijvigheid, waardoor je hier in alle (relatieve) rust van deze pracht en praal kan genieten.

Het duurt slechts een half uurtje om rond het meer te wandelen, maar onderweg kan je nog stoppen aan een observatieplatform (waarvan waaghalzen ook in het meer kunnen duiken) en een bronzen standbeeld van Goudhoorn (Zlatorog in het Sloveens). Volgens de plaatselijke folklore was dit een witte gems met gouden horens die regeerde over het Triglav-gebergte.

  1. Het meer van Bohinj

Het grootste permanente meer van Slovenië (dat van Cerknica is potentieel groter, maar verandert van grootte) bevindt zich op amper een uurtje rijden van de hoofdstad Ljubljana in het Triglav Nationaal Park. Dit gletsjermeer met kristalhelder water wordt omgeven voor de imposante bergtoppen van de Julische Alpen en je zou denken dat dit massa’s toeristen met zich meebrengt. Gelukkig is dit meer nog niet zo populair als het eerdergenoemde meer van Bled en is het –voorlopig- nog niet ontdekt door de grote massa.

Wat zien & doen rondom het meer van Bled?

  • Het is de ideale plek om een watersport uit te oefenen en daarbij kan je kiezen uit kajakken, kanovaren en stand up paddle boarden. Uiteraard kan je er ook gewoon zwemmen.
  • Sportievelingen kunnen ook de 12 kilometer rond het meer afwandelen, reken hier toch een goeie vier uur voor. Trek je beste paar wandelschoenen al maar aan!
  • De Vogel kabelbaan (bekijk ligging) mag je ook zeker niet missen, deze neemt je mee naar een fenomenaal panoramisch uitzicht op het meer en de omliggende bergen. Van hieruit vertrekken er ook een aantal prachtige bergwandelingen.
  • Slap Savica, door zijn bijzondere A-vorm de populairste waterval van Slovenië, is tevens de waterbron van het meer.
  • Ten slotte kan je vanuit het meer van Bohinj perfect de Mostnica Kloof verkennen. De wandeling doorheen dit spectaculair ravijn duurt zo’n drieënhalf uur als je de 12 kilometer aflegt.
  1. Het meer van Krn

Het meer van Krn verdient niet alleen de prijs voor het meer met de meest bijzondere naam, het is met haar hoogte op 1391 meter en omtrek van 400 bij 150 meter eveneens het grootste Sloveense bergmeer. Het heeft een rijk waterecosysteem met 40 planten en 24 diersoorten, om dit te beschermen is zwemmen niet toegestaan.

Nu is het een vredig stukje aards paradijs, maar dit was ooit anders toen er werd gevochten aan het Isonzofront. De overblijfselen van loopgraven, holtes en prikkeldraad herinneren nog aan die tijd. Je kan dit natuurschoon enkel te voet bereiken, daar het zich in het hart van het Triglav Nationaal Park bevindt. De totale afstand is net geen 12 kilometer, waar je in totaal vijf uur over doet.

  1. Het meer van Bloke

In tegenstelling tot heel wat andere meren in het land, is het water van Blosko jezero vrij warm. Dit maakt het tot de ideale plek om te zwemmen in de zomer. Daarnaast is er nog een reden om Bloke te bezoeken en dat zijn de vele houten beeldhouwwerken die de oevers van het meer sieren. De beren springen daarbij het meest in het oog, maar er zijn ook leuke zetels waarin je even heerlijk kan liggen. Het is tevens de ideale plek om te glampen.

GLAMPING: Op zoek naar een leuke verblijfplaats? Glamping Lake Bloke ligt in Nova Vas in de regio Notranjska en biedt zowel stacaravans als gezellig ingerichte houten huisjes met uitzicht op het meer.

  1. Het meer van Cerknica

Hierboven werd het al eerder vermeld, omdat het in theorie het grootste meer van Slovenië is. Echter verandert het waterniveau naargelang de hoeveelheid regen en smeltende sneeuw, die in de herfst als het ware wegzinken in het poreuze karstkalksteenbed waarop het meer zich bevindt. Hierdoor staat dit meer ook bekend als het “verdwijnende meer”. Acht maanden per jaar kan je dit meer wel bewonderen, en door een gemiddelde oppervlakte van 20 tot 30 km² is dit ook een van de grootste seizoensgebonden meren van Europa.

Er werden al 276 vogelsoorten waargenomen, wat de helft is van alle Europese soorten. Met 45 soorten zoogdieren (de helft van alle Sloveense soorten), 15 soorten amfibieën en 125 soorten dagvlinders kent dit gebied dan ook een ongelooflijke biodiversiteit. Naast dit natuurschoon bewonderen, kan je hier ook vissen, zwemmen, windsurfen en in de winter zelfs schaatsen.

  1. Het meer van Velenje

Een van de belangrijkste bezienswaardigheden in de op vier na grootste stad van Slovenië - Velenje - is ongetwijfeld het grootste meer, vernoemd naar de stad zelf. Het Velenje-meer ligt te midden van twee andere meren - Škale en Šoštanj. Het meer is bijzonder geliefd bij gezinnen, omdat er tal van activiteiten worden aangeboden. Naast relaxen op Velenje Beach, kan je hier surfen, zeilen, volleyballen, voetballen en is er in de zomer een opblaasbaar waterpark.

RONDREIS: Ontdek de mooiste plekjes van het land met onze rondreis door Slovenië.

  1. De meren van Lovrenc

Het leuke aan deze meren is dat ze een van de mooiste wandelpaden van Slovenië omvatten. Een route van 15 kilometer brengt je langs 20 meren, die bekend staan als de parels van Lovrenc. Ze worden uitsluitend door neerslagwater bewaterd en liggen tussen glooiende weiden en bemoste moerassen. Het beste uitzicht heb je vanaf de houten toren die naast de hoogstgelegen poel staat.

  1. Het Wilde Meer

Divje jezero is een van de parels van het Sloveense natuurlijke erfgoed. Het mysterieuze karstmeer werd in 1972 zelfs benoemd tot het eerste natuurmuseum van het land. Het doorgaans kalme, smaragdgroene oppervlak van het meer verandert in een ware wildwaterschat als het regent. Hier heeft het meer ook haar naam aan te danken: de Vaucluse bron spuwt als het ware water na hevige regen, waardoor het befaamde bubbelende wateroppervlakte ontstaat.

Duikers hebben het meer verkend tot op een diepte van 164 meter, maar het gaat nog (veel) dieper. Mede doordat er zoveel onderwatergrotten zijn, is het moeilijk om een exacte diepte te bepalen. Het meer zelf is maar 65 meter lang en 30 meter breed, waardoor je er in een kwartiertje rond kan wandelen.

Leuk weetje: de Jezernica rivier stroomt uit de rivier door naar de Idrijca rivier en is met zijn lengte van amper 55 de kortste stroom van het land.
  1. Podpesko meer

Het Podpesko meer is een klein, maar in veel opzichten bijzonder en bovendien natuurlijk meer aan de rand van het moerasgebied van Ljubljana. Het is klein, bijna helemaal rond maar erg diep (tot 51 meter), gevuld met water uit zeven karstbronnen onder het nabijgelegen bos. Vanuit het meer stroomt het water ondergronds door een diep zinkgat. Van hieruit is het ook een half uur wandelen naar de top van de Sveta Ana heuvel, vanwaar je een schitterend zicht hebt op het meer en de omliggende moerasgebieden.

  1. Triglav Merenvallei

De Triglav Merenvallei, gelegen in het Triglav Nationaal Park, is een alpine gletsjervallei die haar naam ontleent aan de hoogste top van Slovenië, de berg Triglav. Deze ongerepte vallei is beroemd vanwege de aanwezigheid van zeven meren waaraan de naam is ontleend.

De zeven meren in de Triglav Vallei zijn:

  • Jezero pod Vršacem (Meer onder Vršac) of Jezero v Podstenju
  • Mlaka v Laštah (Vijver in richels)
  • Rjavo jezero (Bruine Meer)
  • Zeleno jezero (Groen Meer)
  • Veliko jezero (Het Grote Meer) of Jezero v Ledvicah (Niermeer)
  • Dvojno jezero (Dubbel Meer)
  • Črno jezero (Zwart Meer)

Er zijn trouwens meer dan zeven meren aanwezig in het park, maar de kleinere drogen meestal geregeld op. Je kan deze valleien combineren in één wandeling, maar hiervoor heb je wel een goede conditie nodig. Ze heeft namelijk een lengte van 28 kilometer, een hoogteverschil van meer dan 1350 meter en in totaal doe je er zeker 8 tot 12 uur over. Als je dapper genoeg bent: ze vertrekt vanuit Planina Blato (bekijk ligging). Hoe dan ook is dit met voorsprong een van de mooiste wandelingen van Slovenië (en misschien zelfs Europa).

  1. Het meer van Plansar

In de 14de eeuw werd de Jezerkso vallei bedekt door een enorm gletsjermeer, dat later door een aardbeving verdween. Het Plansar meer werd ongeveer 50 jaar geleden kunstmatig gecreëerd door de lokale bevolking om dit verdwenen meer te herdenken.

Verschillende factoren dragen bij aan het unieke karakter van het meer. De bijzondere blauwgroene kleur en de aanblik van de omringende bergen zijn op zich al fantastisch, maar wat op het eerste gezicht minder opvalt, is dat het de vorm van een hart heeft. Hierdoor staat het bekend als het meer der liefde.

LEESTIP: Bekijk zeker onze inspiratieblogs over Slovenië met nog meer tips en bezienswaardigheden.
  1. Waar verblijven in Slovenië?

Garden Village in Bled

Je kan ook kiezen voor te overnachten in het gezellige Garden Village in Bled. Hier verblijf je in een boomhut, basic tentje, luxe glamping of een appartement mét eigen bubbelbad. De keuze is volledig aan jou! Beleef een sprookjesachtige nacht naast het heldere meer van Bled, waar je heel wat kan meemaken. Een echte aanrader! Meer info en boeken.

Onderstaande blogposts zullen je heel wat inspiratie geven voor een verblijf in Slovenië

  1. Mis niets tijdens je vakantie in Slovenië met onze reisgids!

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Slovenië? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Slovenië met heel wat beschreven bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je preview reisgids Slovenië met een gratis stadswandeling Ljubljana.

Slovenië

Gratis reisgids Slovenië downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?