Rondreis Schotland (14 dagen): Onze voorbeeldroute, reisschema + kaart

Koop de volledige reisgids voor € 10

Rondreis Schotland (14 dagen): Onze voorbeeldroute, reisschema + kaart

12 juni 2020 in Schotland5 reacties

Op rondreis in Schotland? Gebruik dan onze uitgestippelde rondreis met reisschema + tips!

Schotland heeft alles te bieden wat je maar wilt als natuurliefhebber: prachtige stranden, besneeuwde bergtoppen, fenomenale meren en nog zo veel meer. Verder is het ook een streek met heel veel geschiedenis en een fascinerende cultuur.

Ben je van plan om Schotland met de auto te bezoeken? Onze uitgestippelde route met reisgids is de perfecte start voor je roadtrip door Schotland.

Inhoud artikel

Kaart met de 14-daagse rondreis Schotland (fly-en-drive)

Dag 1: Edinburgh stadswandeling

Deze rondreis voorziet 1 dag in Edinburgh. Heb je meer tijd dan de voorziene 14 dagen, dan is deze stad zeker de moeite om wat langer te blijven en verder te verkennen.
Voor onze 1-daagse verkenning van Edinburgh hebben we een stadswandeling voorzien en concentreren we ons vooral op de Royal Mile, de bekende straat die langs de Old Town naar Edinburgh Castle leidt. Deze stadswandeling belicht de belangrijkste bezienswaardigheden van Edinburgh. We maakten een uitgestippelde stadswandeling in Edinburgh.

De binnenstad is ‘gesplitst’ in twee delen: The Old Town en The New Town. In het oude deel vind je onder andere het Edinburgh Castle, Palace of Holyroodhouse en de bekende Royal Mile, waar je vele souvenirwinkels, cafeetjes en restaurants zal vinden.

Vlakbij het kasteel kan je trouwens een bezoekje brengen aan een gi-gan-tische souvenirwinkel. Deze winkel heeft wel vier verdiepingen vol souvenirs en een kelder waar je de werklui druk bezig kan zien met lamswol weven.

The New Town biedt eveneens mooie pubs, restaurants en vele winkeltjes. Dit deel is gescheiden van The Old Town door een treinspoor en een prachtig stadspark. Hier kan je ook je hartje ophalen in verschillende musea en bovendien zijn vele met gratis toegang.

Dag 2: Edinburgh naar Glasgow

Afgelegde afstand: 220 km

De route van dag 2 brengt je naar een heel andere stad. De rivaliteit tussen Glasgow, de grootste stad van Schotland, en Edinburgh, de hoofdstad, gaat soms hard, maar blijft gemoedelijk. In afstand liggen de twee steden misschien niet ver van elkaar, maar qua cultuur en sfeer zijn ze mijlenver verwijderd. Vooraleer je zelf de verschillen kan ontdekken, bezoeken we eerst nog enkele bijzondere bezienswaardigheden onderweg. Zo kom je onder meer Kelso Abbey en Melrose Abbey tegen.

Dag 3: Stadswandeling Glasgow

De wandeling op deze dag van de Schotland rondreis zal je een gevarieerd beeld geven van de tweede grootste stad van Schotland, Glasgow. Met deze stadswandeling willen we je kennis laten maken met de belangrijkste bezienswaardigheden van Glasgow, al is deze wandeling slechts het begin. Om deze complexe stad beter te begrijpen, zou je ook de fantastische restaurants, bars, clubs en evenementen moeten checken. En wie weet raak ook jij door haar betoverd. We maakten een uitgestippelde stadswandeling in Glasgow.

We zetten enkele hoogtepunten op een rijtje om je een idee te geven wat je kan verwachten Glasgow.

 • Eerst en vooral is de kathedraal van Glasgow zeker een bezoekje waard samen met de begraafplaats die erachter ligt.
 • Fan van musea? Dan is het Kelvingrove Art Gallery & Museum iets voor jou. Dit museum is gelegen in een park en is erg mooi. Er zijn ook zo’n diverse collecties aanwezig, dat iedereen er wel zijn goesting vindt.
 • Ook shoppen kan je met gemak in Glasgow, want er zijn heel wat grote winkelstraten met ketens en grote winkels.
 • In het Park Glasgow Green vind je het het People's Palace en wintertuinen: een museum en een broeikas geopend door de graaf van Rosebery 1898.

Dag 4: Glasgow naar Glencoe

Afgelegde afstand: 221 km

Bij het verlaten van Glasgow, word je verbazingwekkend snel omringd door een prachtig landschap, dat doorheen deze dag alleen maar spectaculairder zal worden op weg Glencoe. Zo passeer je door het Loch Lomond & Trossachs National Park en maak je uiteraard een stop aan Loch Lomond, één van de populairste meren in Schotland. Verder passeer je ook door Glen Coe, een grote vulkaanvallei die wordt aanzien als één van de mooiste routes in het Verenigd Koninkrijk.

Het Trossachs National Park is een prachtig natuurgebied dat verschillende bergketens omvat waaronder Trossachs. Binnen dit nationale park liggen heel wat beschermde natuurgebieden en kleine parken. Het gebied is erg mooi en trekt dus ook heel wat toeristen, maar je mag het echt niet missen!

Ook Glen Coe is zo’n waanzinnig mooie plaats in Schotland. De weg door Glen Coe brengt je door het hart van een oude vulkaan langs heel wat bergen, heuvels, velden, watervallen noem maar op. Hier kan je met gemak meerdere uren (of zelfs dagen) spenderen.

Dag 5: Glencoe naar Tobermory

Afgelegde afstand: 112 km

Op dag 5 staan verschillende bezienswaardigheden op weg naar het meest westelijk gelegen punt van het Britse vasteland, het Ardnamurchan schiereiland, op het programma. Zo passeer je onder meer de Sunart Oakwoods, een overblijfsel van het milde regenwoud dat ooit Europa’s Atlantische kustlijn bedekte. De ferry zet je over van Kilchoan naar Tobermory op het eiland van Mull. Dit eiland verken je op de volgende dag.

Mull is de perfecte plaats om mooie en zeldzame dieren te spotten. Zo is dit eiland één van de beste plaatsen om de zeldzame zeearends te zien of kan je tijdens een bootocht zelfs walvissen, dofijnen of haaien te zien krijgen! Daarnaast zijn er prachtige witte stranden en erg mooie landschappen. Ga vooral zelf op verkenning! Onze niet te missen aanraders:

 • Calgary Bay is een schitterend strand waar je volledig tot rust komt. Ideaal voor een wandeling.
 • Hike op de Carsaig Arches: deze stevige wandeling (niet aan te raden voor onervaren wandelaars) beloont je met de mooiste uitzichten van het eiland. Je ziet watervallen, grotten, rotsformaties, wilde dieren en nog veel meer.
 • Beklim de Ben More. Deze beklimming biedt een eenvoudig pad waar je geen speciale uitrusting voor nodig hebt. Eenmaal je de top bereikt, krijg je een geweldig uitzicht!

Dag 6: Isle of Mull en Isle of Iona

Vandaag bezoeken we het Isle of Mull, het tweede grootste eiland van de Binnen-Hebriden (Skye is het grootste). De meeste eilandbewoners wonen in Tobermory, en de meeste toeristen beperken hun bezoek dan ook tot dit stadje.

Mull heeft echter nog veel meer te bieden, en we raden aan om de tijd te nemen en ook de minder bezochte delen van het eiland te verkennen. Onze voorgestelde route neemt je mee over kleine, kronkelende wegen langs de westkust en het magische, mystieke Isle of Iona. Geniet van de gevarieerde en adembenemend mooie landschappen, en de bijzondere fauna en flora.
Deze route is op 1 dag te doen, maar als je meer tijd kan uitsparen, loont een langer verblijf op het eiland zeker de moeite.

Een van de meest bezochte plekken op Isle of Iona is de Iona Abbey, een abdij gesticht in de 6de eeuw door Sint-Columba. Vanuit deze abdij werd het Christendom verspreid over heel Schotland. Wanneer je een bezoek brengt aan de abdij krijg je een audiophone mee waarmee je kan luisteren naar Gregoriaanse muziek en informatie. Je kan de site dus op eigen tempo bezoeken. Er is ook een museum aanwezig. Een bezoekje aan de abdij en nonnenklooster mag je niet missen!

Dag 7: Isle of Mull naar Isle of Skye

Afgelegde afstand: 333 km

Na een dag doorgebracht te hebben op het Isle of Mull keer je terug naar het vasteland. Onderweg naar het noorden trekken door het centrum van de Schotse Hooglanden en kom je beroemde plaatsen tegen zoals de bergtop Ben Nevis en Loch Ness. De dag eindigen we op het mooie Isle of Skye, zonder twijfel het bekendste eiland van Schotland.

Onderweg kan je aan boord van de Jacobite Steam Train. Het Glenfinnan viaduct is één van de hoogtepunten van de trip, zeker voor Harry Potter-fans die de plek ongetwijfeld uit heel wat films zullen herkennen.

Dag 8: Isle of Skye naar Applecross

Afgelegde afstand: 416 km

Je leert het Isle of Skye pas écht kennen, als je de wagen achterlaat en te voet op ontdekking gaat. Of je nu een rustige kustwandeling of stevige bergtocht maakt, of de 'Inaccessible Pinnacle' van Sgùrr Dearg in de Cuillin bergketen beklimt, het is pas weg van de gebaande paden dat je dit prachtig ontembare eiland voelt, ruikt en ervaart. Om optimaal te kunnen genieten van de schoonheid van dit eiland moet je hier eigenlijk enkele dagen verblijven.

Toch is er gelukkig ook veel te zien en doen bij een kort bezoek aan het eiland. Op een dag kun je zeker de belangrijkste bezienswaardigheden van het Isle of Skye zien. De dag eindig je in Applecross.

Het schiereiland Applecross is erg charmant en er heerst een heel fijne sfeer. Het gebied rond Applecross wordt beschouwd als een van de vroegst bewoonde delen van Schotland. Veel van de bezienswaardigheden hebben dus ook een lange en interessante geschiedenis.

Dag 9: Applecross tot Durness

Afgelegde afstand: 375 km

Op dag 9 reis je verder in de noordelijke richting, tot aan de wilde kust bij Durness, het meest noordwestelijke dorp in Schotland. Je rijdt dit deeltje van de rondreis op de toeristische North Coast 500, een lusweg van 500 mijl (800 km) die alle belangrijke bezienswaardigheden langs de kust van Noord-Schotland tot Inverness aandoet. Je kan je alvast verwachten aan prachtige landschappen.

Met deze route zigzag je van het stadje Inverness naar Applecross langs de westkust. Daarna rij je verder richting Torridon en Ullapool. Hierna ga je weer de noordelijke kant uit naar enkele kustplaatsen om uiteindelijk via Dingwall terug te rijden tot in Iverness. Onderweg krijg je ondertussen allerlei wondermooie plekken te zien. Zo passeer je bijvoorbeeld een mini kasteeltje, imposante bergen en prachtige natuur.

Wij delen alvast enkele hoogtepunten die je te zien krijgt tijdens de buitengewone route:

 • Kastelen: onderweg kom je de ruïne van Ardvreck Castle tegen en het Dunrobin Castle dat tijdens de oorlog als ziekenhuis werd gebruikt.
 • Bergen en -toppen: tijdens je rit word je verrast door heel wat imposante bergtoppen zoals de Ben Hope, Stac Pollaidhen An Teallachof Suilven. Als je ze graag wil beklimmen, ben je beter voorbereid, want de wandelingen zijn niet makkelijk!
 • De mooiste strandjes: van afgelegen stranden tot prachtige natuur, je vindt het werkelijk allemaal op deze route. Onze favoriete stranden zijn Balnakeil Beach met betoverende witte stranden en Achmelvich Bay waar je ook een van de kleinste kasteeltjes van Europa kan bezichtigen (het Hermit’s Castle).
 • Natuur en nog eens natuur: je zal uiteraard ook heel wat mooie natuurwonderen zien zoals spectaculaire watervallen, kalkstenen, een zeegrot en nog veel meer. Laat je vooral verrassen!

Dag 10: Durness tot Invernes

Afgelegde afstand: 386 km

Vanuit Durness zou je een kortere route zuidwaarts naar Inverness kunnen nemen. Wij stellen echter voor om de langere route langs de noordoostelijke hoek van het land te nemen. Dit deel van Schotland kan vrij somber overkomen, maar toch zijn er enkele interessante haltes onderweg, zoals Dunnet Head. Dit is het meest noordelijke punt van het Britse vasteland. Houd er wel rekening mee dat dit een lange dag rijden wordt: rond de 6 uur, zonder rekening te houden met tussenstops.

Dag 11: Inverness naar Cairngorms

Afgelegde afstand: 72 km

In vergelijking met de vorige zal je op dag 11 veel minder tijd in de wagen doorbrengen. Dat wil niet zeggen dat je onderweg niet zal kunnen genieten van schitterende lochs, woeste bergen en oude Caledonische wouden, perfect om te voet, per fiets of op meer avontuurlijke manieren te verkennen. Het Cairngorms National Park heeft namelijk alles voor de natuurliefhebber.

Het Cairngorms National Park is een indrukwekkend natuurgebied met een oppervlakte van meer dan 4000 km². De Cairngorms is erg populair onder wandelaars, natuur- en dierenliefhebbers, onder andere door de vele bergtoppen en rendieren die je kan bezoeken. Genoeg redenen dus waarom je dit nationaal park zeker moet bezocht hebben!

Dag 12: Cairngorms naar Stirling

Afgelegde afstand: 222 km

Op de twaalfde dag trek je van Cairngorms naar Stirling. Langs deze route zijn er heel wat gezellige stadjes te vinden en prachtige natuurlandschappen te zien. Zo kan je een panoramische route nemen die leidt langs Tomintoul, het hoogste dorp van de Schotse Highlands, naar het charmante Braemar. Onderweg passeer je Balmoral, de Schotse residentie van de Queen, en kan je genieten van prachtige uitzichten over de rivier Dee.

Ook kom je het Doune Castle tegen, dat je misschien wel herkent uit Monty Python and the Holy Grail of Game of Thrones waar het gebruikt werd als onderdeel van de set voor Winterfell, de thuisbasis van de Starks.

Dag 13: Stirling naar St Andrews

Afgelegde afstand: 90 km

Op dag 13 krijg je de kans om twee van de meest interessante en historisch gezien belangrijkste steden van Schotland te verkennen. Stirling en St Andrews hebben elk hun rol gespeeld in de fascinerende, maar vaak ook erg bloederige geschiedenis van Schotland, en zijn nu belangrijke en levendige centra met heel wat te zien en doen.

Stirling staat vooral bekend voor het kasteel op de top van een vulkanische rots en de vele steile straatjes die leiden naar de oude stad. Sterling biedt ook heel wat bezienswaardigheden zoals de Mercat Cross, het centrum van de handelsactiviteiten, de Old Town Jail, de Holy Rude Church en het hoogtepunt van de stad - letterlijk en figuurlijk - het Stirling Castle.

St Andrews is dan weer bekend voor twee compleet andere dingen, namelijk de universiteit en de golfsport. Een van de oudste golfterreinen ter wereld is gelegen in St Andrews en daarom wordt het ook wel wel eens de 'thuisstad van de golf' genoemd. Daarnaast zijn er nog andere bezienswaardigheden zoals het kasteel, de kathedraal, kappelletjes en nog veel meer.

Dag 14: St Andrews naar Edinburgh

Afgelegde afstand: 120 km

De laatste dag van de rondreis is aangebroken. We keren terug langs de kust naar Firth of Forth en steken die over om terug te keren naar Edinburgh. Onderweg zal je nog enkele prachtige dorpen tegenkomen in het gebied dat bekend staat als de East Neuk of Fife, die elk hun eigen karakter en charme hebben. Zo kom je bijvoorbeeld nog de prachtige zandstranden van Elie tegen net voor je Edinburgh binnenkomt.

Waar overnachten in Schotland? (met korting)

Op zoek naar een slaapplaats tijdens jouw verblijf in Schotland? Dan raden wij je aan om vooral te zoeken in de buurt van Edinburgh, Glasgow en Aberdeen. In deze steden is het aanbod het grootst.

Booking.com

Welke auto huren voor je rondreis?

 • Twijfel je nog welke auto je wil gaan huren voor je roadtrip?
 • Huur alvast geen té kleine auto, ga voor een comfortabele wagen.
 • Boek zeker een all-inclusive verzekering zodat in alle rust rond kan rijden.
 • Iedereen met een Belgisch of Nederlands rijbewijs mag er met een huurauto rijden.
 • Betrouwbare autoverhuur bedrijven zijn Sunnycars (altijd all-inclusive), TUI cars autoverhuur en Rentalcars (zeer groot aanbod).
 • Lees ook nog meer tips over een auto huren op vakantie.

Download onze reisgids Schotland en mis niets tijdens je vakantie!

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Schotland? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Schotland met 157 bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten) en een uitgestippelde rondreis. Eerst uitproberen? Download alvast je gratis preview reisgids Schotland.

Schotland

Gratis reisgids Schotland downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 10 maart 2020 - LM Schroer

Niets op aan te merken.Handig en nuttig document

- 22 februari 2020 - r.kleen

ziet er goed uit gaan we vaker op kijken,

- 18 januari 2020 - Belinda Romers

Heel fijn om te gebruiken als inspiratie voor Schotland-vakantie! Echt super!

- 19 november 2019 - Geerts Sanne

Ik vind het goed, maar er mochten meer tips instaan. vb de meest fotogenieke plaatsen/ de speciale locaties/... En jammer dat niet heel de reis zichtbaar is. Ben benieuwd naar de rest..

- 5 februari 2019 - Vancluysen Raymond

Heel overzichtelijk en goede tips en uitstappen.

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?