Cairngorms National Park bezoeken? Onze 5 tips voor je bezoek

Koop de volledige reisgids voor € 10

Cairngorms National Park bezoeken? Onze 5 tips voor je bezoek

8 maart 2021 in Schotland1 reactie

Het Cairngorms National Park is een van de meest adembenemend mooie, ruige en ongerepte gebieden van Schotland, en verdient de nodige aandacht en tijd. Ontdek wat er allemaal te beleven valt en bezoek zeker deze regio vol met bossen, lochs en bergen.

Inhoud artikel

Strathspey Steam Railway

Een originele manier om het Cairngorms berglandschap te bewonderen, van Boat of Garden tot Broomhill, is per stoomtrein over de Strathspey Steam Railway. Sommige van deze ritten zijn zelf inclusief lunch of afternoon tea.


Rothiemurchus Estate

In het Rothiemurchus Estate vind je nog een deel van het oude Caledonische woud dat ooit grote gebieden van Schotland bedekte. Dat kunnen we opmaken uit de teksten van Plinius de Oudere, die schreef dat 30 jaar na hun invasie van het Britse eiland, de Romeinen nog steeds niets meer wisten over ‘het gebied rond de silva caledonia’. Wetenschappers hebben kunnen bepalen dat het woud ten noorden van de Clyde-rivier en ten westen van de Tay-rivier lag, maar de echte omvang blijft onbekend. We weten wel dat de Schotse dennen van het Caledonische woud afstammen van de eerste dennen die in Schotland verschenen tijdens de late ijstijd.

De oude dennenbossen zijn nu de thuishaven voor enkele van de zeldzaamste dieren van het Verenigd Koninkrijk. Heel wat zoogdieren zoals eekhoorns, rode vossen, edelherten, reeën, sneeuwhazen, boommarters en wilde katten hebben hier hun habitat, net als enkele vogelsoorten (de auerhoen, brilduiker, Schotse kruisbek, Europese kuifmees…) die enkel hier en nergens anders op de Britse Eilanden broeden.

Loch an Eilein

Loch an Eilein werd onlangs verkozen tot de beste picknickplek van Groot-Brittannië, en het is niet moeilijk te zien waarom. Het is een prachtige omgeving met een interessante geschiedenis en heel wat fauna. De naam Loch an Eilein komt van het Gaelisch voor ‘Loch van het Eiland’. Het eiland in kwestie kan je gemakkelijk zien liggen, ruïnes van een kasteel uit de 13de eeuw incluis.

Loch Morlich en Glenmore Forest Park

Loch Morlich is de perfecte plaats om even de benen te strekken. In de zomer kan je hier kajaks en kano’s huren en zelfs in het loch zwemmen. Op elk moment van het jaar zijn de uitzichten sowieso spectaculair.

Van hieruit vertrekken goed aangeduide paden voor wandelaars en fietsers die je door de ongerepte wouden van het Glenmore Forest Park leiden tot in de omliggende bergen, waar de echte wildernis op je wacht.

Cairngorm Mountain

Wie geen fan is van bergbeklimmen zal blij zijn te horen dat er geen inspanning nodig is om Cairngorm Mountain te beklimmen, want er is een kabelbaan! In de winter is dit een populaire plek voor skiërs en snowboarders. Tijdens de zomermaanden komen toeristen vooral genieten van de adembenemende uitzichten vanuit het café op de top van de berg.


Waar overnachten in Schotland? (met korting)

Op zoek naar een slaapplaats tijdens jouw verblijf in Schotland? Dan raden wij je aan om vooral te zoeken in de buurt van Edinburgh, Glasgow en Aberdeen. In deze steden is het aanbod het grootst.

Booking.com

Download onze reisgids Schotland en mis niets tijdens je vakantie!

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Schotland? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Schotland met 157 bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten) en een uitgestippelde rondreis. Eerst uitproberen? Download alvast je gratis preview reisgids Schotland.

Schotland

Gratis reisgids Schotland downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 20 september 2019 - Erik Vandeweghe

zeer mooie gedetailleerde gids.

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?