26 x mooiste bezienswaardigheden in Edinburgh bezoeken + hidden spots

Koop de volledige reisgids voor € 10

26 x mooiste bezienswaardigheden in Edinburgh bezoeken + hidden spots

9 april 2024 in Schotland2 reacties

Welke bezienswaardigheden bezoeken in Edinburgh, wat te zien en doen + verblijftips

Edinburgh, de hoofdstad van Schotland, is verreweg de meest bezochte (en vaak meest geliefde) Schotse stad, en met reden. De oude ‘New Town’ en de nóg oudere ‘Old Town’ barsten van de historische bezienswaardigheden, musea, geweldige winkels, restaurants en pubs. In deze stad vind je écht voor ieder wat wils.

Edinburgh heeft een wisselend karakter. Soms is de stad somber en grimmig, vooral op grijze, bewolkte - of zoals de Schotten ze noemen: ‘dreich’ - dagen. Soms is ze zacht en rustig, om dan op andere momenten, vooral tijdens het bekende jaarlijkse Edinburgh Festival, bijna uit haar voegen te barsten.

Tours en uitstappen met gids in Edinburgh

Zelf op stap in Edinburgh of wil je liever mee met een georganiseerde tour of gids? Tours komen je ophalen bij je hotel of verblijf. Bekijk alle tours, wandelingen en mogelijkheden online. Nog meer tours kijk hieronder:

Tours worden uitgevoerd met lokale gidsen, je kan annuleren tot 24u voor vertrek + je hebt een niet-tevreden-geld-terug garantie.

Inhoud artikel

 1. Arthur’s Seat

Een wandeling naar de heuveltop Arthur’s Seat is de ideale start om Edinburgh te verkennen. Er zijn niet veel steden die kunnen uitpakken met een vulkaan in het hartje van de stad! Toegegeven, de vulkaan van Edinburgh is slapend en groen, en de wandeling is niet speciaal avontuurlijk, want er ligt een mooi aangelegd (zij het soms steil) wandelpad.

Maar de uitzichten over de stad tot Firth of Forth en Fife zijn toch echt speciaal. Hoewel het panorama vanuit het rustgevende Holyrood Park op elk moment van de dag de moeite is, is het extra bijzonder bij zonsopgang.

Een leuk weetje: op de eerste lentedag komen heel wat mensen 's morgens hun gezicht wassen in het water van May Day Dew op Arthur's Seat, dat zou je eeuwige schoonheid geven.
 1. Royal Mile

De Royal Mile is de bekendste "straat" van Edinburgh. Eigenlijk is het een aaneenschakeling van centrumstraten doorheen de oude stad die het Edinburgh Castle in een rechte lijn verbindt met het Holyrood Palace, dat ongeveer één mijl verderop ligt. Heel wat van de bekendste bezienswaardigheden van de stad liggen op de Royal Mile en de straten zijn bezaaid met fraaie historische panden.

REISGIDS: Op rondreis door Schotland? Download dan zeker onze reisgids Schotland met een compleet uitgewerkte route, met meer dan 150 bezienswaardigheden !

 1. Edinburgh Castle

Edinburgh Castle is bijna letterlijk de kers op de taart van historische sites in Edinburgh, en het is een van de belangrijkste, toeristische bezienswaardigheden van Schotland. Het kasteel wordt vaak gebruikt als symbool voor de Schotse identiteit.

Het kasteel werd gebouwd op de restanten van een uitgedoofde vulkaan, op een plek die al sinds de IJzertijd bewoond werd (rond de 2e eeuw n.C.). Sinds de 12e eeuw staat er een koninklijk kasteel op de rots, en het bleef een koninklijke residentie tot 1633. Tegen de 17de eeuw werd de site vooral gebruikt als militaire kazerne.

Door de eeuwen heen heeft dit centrale bolwerk een belangrijke rol gespeeld in heel wat oorlogen, waaronder de Schotse Onafhankelijkheidsoorlogen en de Jacobitische Opstand van 1745. Het is de meest belegerde plek van Groot-Brittannië, en een van de vaakst aangevallen plekken ter wereld!

TICKETS: Verlies geen tijd in de wachtrij bij de kassa. Koop je ticket voor Edinburgh Castle vooraf online vanaf € 21,10.

Het kasteel dat je vandaag de dag ziet, dateert voor het grootste deel van na de Lange Belegering uit de 16de eeuw, toen een groot deel van de vorige structuur verwoest werd, uitgezonderd van de St Margaret’s Chapel (vroege 12e eeuw), het oudste nog bestaande gebouw van Edinburgh. Iedere dag om 13 uur wordt er traditioneel een kanonschot afgevuurd vanaf Edinburgh Castle om het begin van de namiddag in te luiden. Dat wordt al gedaan sinds 1861. De kans is erg groot dat je het kanon dus wel eens te horen krijgt tijdens je verblijf.

Bestel hieronder alvast je tickets voor je bezoek aan Edinburgh Castle

 1. Palace of Holyroodhouse en Holyrood Abbey

Het Palace of Holyroodhouse dateert uit de 12de eeuw en is de officiële residentie van de Queen in de Schotse hoofdstad. Bezoekers kunnen er 14 prachtige appartementen en de ruïnes van de 12de -eeuwse Holyrood Abbey bezichtigen, het meest bekend als de woonplaats van Mary, Queen of Scots. Daarnaast kom je meer te weten over het dagelijkse leven van de vroegere bewoners van het paleis.

Klik hier om je tickets te reserveren

 1. Scottish Parliament Building

Het moderne Scottish Parliament Building met zijn mix van eikenhout, graniet en staal heeft net zo veel liefhebbers als haters. Het is dan ook een erg apart gebouw: een stukje hypermoderne architectuur in een stad die toch grotendeels door historische gebouwen wordt gekenmerkt.

Sinds het in 2004 zijn deuren opende, huist hier de regionale regering van Schotland. Het postmodernistische ontwerp, met elementen van de arts & crafts- beweging valt misschien niet bij iedereen in de smaak, maar het blijft toch interessant om te zien waar het hart van de politieke macht in Schotland vertoeft.

Het gebouw wordt in ieder geval wel geprezen voor zijn duurzaamheid. Er wordt alleen maar elektriciteit uit hernieuwbare energie gebruikt, en zonnepanelen zorgen er voor warm water.

 1. Dynamic Earth

Dynamic Earth is een futuristische en hypermoderne attractie, perfect voor gezinnen. Bezoekers worden er doorheen de geschiedenis van onze planeet geleid, vanaf de big bang tot aan de dag van vandaag. Niet te missen als je met kinderen reist, of als je zelf gefascineerd bent door het universum en alles wat erin rondzweeft. Meer info op de website.

 1. White Horse Close

White Horse Close is een verzameling gebouwen die je het gevoel geven dat je terug in de tijd bent gegaan. Niets is echter minder waar. Deze besloten binnenhof werd zwaar (en onjuist) gerestaureerd in de jaren 1960, en lijkt nu op een geromantiseerde sprookjesversie van het Edinburgh uit de 17de eeuw. Hoewel de plek dus geen correct beeld schept van de stad in lang vervlogen tijden, is het wel mooi om te zien.

Dit was ooit de locatie van de White Horse Inn, een van de bekendste koetshuisherbergen van de stad, die in de jaren 1700 gesloten werd.

 1. Canongate Kirk

Canongate Kirk is een presbyteriaanse kerk (‘kirk’ in Schots-Gaelisch) die dateert uit de 17de eeuw. Het is de begraafplaats van enkele eminente Schotten uit de geschiedenis, zoals de bekende econoom Adam Smith, de poëet Robert Fergusson en David Rizzio, de vermoorde (vermeende) privésecretaris van Mary, Queen of Scots. Er worden op deze plek het hele jaar door tal van concerten gehouden.

 1. Museum of Edinburgh

Museum of Edinburgh ligt vrij onopvallend langs de Royal Mile, maar is wel een bezoek waard. Het museum vertelt het verhaal van het sociale en industriële verleden van de stad. Je kan er een uitgebreide waaier aan voorwerpen bewonderen in de permanente collecties, en er zijn ook tijdelijke tentoonstellingen. Toegang is gratis, maar een donatie wordt geapprecieerd.

Onze tip: Download onze reisgids Schotland en mis niks van alle bezienswaardigheden op je reis naar Edinburgh en andere plekken in Schotland. Compleet uitgewerkte route en meer dan 150 bezienswaardigheden.

 1. John Knox House

Het John Knox House wordt beheerd door het Scottish Storytelling Centre. Dit historische huis, gebouwd vanaf 1490, toont enkele interessante architecturale en decoratieve kenmerken, waaronder een mooi handgeschilderd plafond en een houten galerij.

Hoewel het geassocieerd wordt met John Knox (16de eeuw), een bekend protestants hervormer, woonde Knox eigenlijk in een huis op Warriston Close. Waarschijnlijk zou hij hier slechts enkele maanden verbleven hebben, tijdens het beleg van Edinburgh Castle, hoewel hij hier misschien wel gestorven is. Ongeacht deze connectie met Knox, geeft dit huis een andere boeiende blik op de geschiedenis van Edinburgh.

TICKETS: Maak het jezelf gemakkelijk en bestel je tickets voor het John Knox House online op voorhand.

 1. St Giles' Cathedral

St Giles' Cathedral, eigenlijk de 'High Kirk', is de belangrijkste gebedsplaats van de Kerk van Schotland in Edinburgh. Het gotische gebouw dateert uit de 14de eeuw, maar werd zwaar gerestaureerd in de Victoriaanse periode. De opvallende kroonvormige spitstoren is een prominent herkenningspunt in de skyline van de stad. In de ‘kirk’ werden huwelijken en begrafenissen van tal van bekende Schotten gehouden. Ze is ook bekend om haar link met John Knox, die hier preekte.

 1. Victoria Street

Victoria Street is een alombekende straat

Veel mensen halen deze straat voor ogen wanneer ze aan Edinburgh denken. De gevels die in allerlei felle kleuren geschilderd zijn in de smalle straat zijn dan ook erg typisch. In Victoria Street vind je heel wat leuke cafétjes, winkeltjes en ook restaurants waar je een lekker hapje kan eten.

En wist je dat deze straat ook grotendeels in teken staat van Harry Potter? Dus alle Harry Potter fans, bereid jullie maar voor op niet alleen een winke lmet Harry Potter spullen (The Boy Wizard) maar ook een Museum waar je heel wat originele objecten uit de film kan vinden en nog een bijhorende shop.

 1. Heart of Midlothian Mosaic

Het Heart of Midlothian Mosaic is een stukje mozaïek in de vorm van een hart die je in de geplaveide straat voor de Sint Giles Cathedral kan vinden (op de Royal Mile). Op deze plek stond tussen de 15e en de 19e eeuw een tolpoort met gevangenis waar mensen ook publiek werden geëxecuteerd.

Er wordt gezegd dat spuwen op het Heart of Midlothian geluk brengt, dus schrik niet wanneer mensen dat doen en waag gerust zelf je kans. Het verhaal van het spuwen is wellicht begonnen in de tijd van de gevangenis, wanneer de locals hun afgunst lieten blijken door te spuwen op de gevangenen die naar binnen werden geleid. Het idee dat het spuwen geluk zou brengen, ontstond later.

The Heart of Midlothian is ook een boek van Sir Walter Scott, een bekende historische schrijver uit de stad die er ook een groot standbeeld heeft. Verder dankt de voetbalclub Heart of Midlothian FC (of kortweg Hearts) zijn naam ook aan deze plek. Het embleem van de club die in Tynecastle Stadium speelt is eveneens op de mozaïek gebaseerd. Samen met Hibernian is Heart Of Midlothian FC één van de twee clubs van Edinburgh in de Schotse eerste divisie.

 1. National Museum of Scotland

In het National Museum of Scotland ontdek je de diversiteit van de natuur, verschillende wereldculturen, kunst en design, wetenschap en technologie, en de geschiedenis van Schotland — allemaal onder één dak! Kan je slechts één museum bezoeken tijdens je verblijf in Edinburgh? Dan kies je best voor een bezoekje aan dit museum. Meer info op de website.

 1. Greyfriars Kirkyard

Een historische plek in het centrum van Edinburgh is Greyfriars Kirkyard. Mary, Queen of Scots, gaf in 1562 toestemming om de vroegere kloostertuin te gebruiken als begraafplaats. Hier liggen enkele bekende Schotten begraven, waaronder de vader van Sir Walter Scott, James Craig, de ontwerper van de New Town van Edinburgh.

Maar de bekendste is de hond Greyfriars Bobby: een loyale terriër die ooit 14 jaar lang de wacht bleef houden bij het graf van zijn overleden baasje, John Gray, tot hij uiteindelijk zelf ook stierf. Het hondje heeft hier dan ook een monument gekregen.

 1. The Witches’ Well

The Witches’ Well is een gietijzeren fontein en herdenkingsmonument voor de honderden vrouwen die tussen de 15de en 18de eeuw van hekserij beschuldigd werden en hier op de brandstapel gezet of opgehangen werden. Hier werden meer vrouwen vermoord dan eender waar in Schotland tijdens de 16de eeuw, allemaal geëxecuteerd zonder eerlijk proces. De herdenkingsbron bevindt zich aan de zuidoostelijke muur, waar het voorplein van het kasteel overloopt in de Royal Mile.

 1. Princes Street Gardens

De mooie Princes Street Gardens werden in twee fases gecreëerd in de jaren 1770 en 1820, na het droogleggen van Nor Loch en de bouw van de New Town begin jaren 1760. Het loch (meer) was artificieel aangelegd als onderdeel van de middeleeuwse verdedigingswerken van het kasteel, en was een sterk vervuilde plek geworden.

Nu is het een aangename plek om te vertoeven, populair bij zowel lokale bewoners als toeristen. Hier vinden elk jaar tal van evenementen plaats, zoals optredens tijdens het Festival, een populaire kerstmarkt en bijzondere 'Hogmanay' (oudejaarsavond) vieringen. Verder staan er ook heel wat standbeelden en monumenten in het park, waaronder het prominente Scott Monument, een gotische torenspits die in 1844 werd gebouwd ter ere van de bekende auteur Sir Walter Scott.

 1. Bezoek de Harry Potter filmlocaties

Edinburgh was net als verschillende andere plaatsen in het Verenigd Koninkrijk een inspiratiebron voor de verhalen Harry Potter door J.K. Rowling. Denk maar aan de hogeschool van Zweinstein en het graf van Voldemort. Je kan deze filmlocaties ook zelf bezoeken tijdens je stedentrip Edinburgh, een absolute aanrader voor alle Harry Potter fans onder ons!

TOUR: Je kan een Harry Potter wandeling met gids maken om in een paar uur alle bekende locaties te ontdekken met andere Harry Potter fans. Boek hier je Harry Potter wandeltour voor € 14,47 p.p.

 1. Griezelen tijdens een Nighttime Ghost Tour

Een van de leukste dingen die we in Edinburgh hebben gedaan, was een Ghost Tour meevolgen met een gids. Daarin ga je 's avonds twee uur lang op pad langs spookachtige steegjes, begraafplaatsen en andere duistere plekjes in de stad terwijl de gids je spookverhalen vertelt uit het donkere verleden van Edinburgh. Onderweg is er ook aandacht voor enkele griezelige visuele projecties.

TIP: Absoluut een aanrader voor iedereen die naar Edinburgh komt. En een leuke manier om een andere kant van de stad te ontdekken buiten de toeristische plaatsen. Boek hier je Nighttime Ghost Tour voor € 12 p.p.

 1. Calton Hill

Vanaf Calton Hill krijg je nog een ander prachtig uitzicht over de stad. Op de top van de heuvel bevindt zich het National Monument, geïnspireerd op het Parthenon in Athene, maar door geldgebrek nooit afgewerkt.

Op de heuvel vind je ook een monument in Griekse stijl voor de 18de-eeuwse Schotse filosoof en wiskundige Dugald Stewart en het Nelson’s Monument, een eerbetoon aan vice-admiraal Horatio Nelson. Na Arthur’s Seat, kan je hier enkele van de beste uitzichten over de stad meepikken.

 1. Georgian House

Georgian House werd gebouwd in de 18de eeuw en werd ontworpen door Robert Adam, ontwerper van neoklassieke architectuur en meubilair. Binnen vind je een reeks Schotse kunstwerken, historisch meubilair en een winkel. In dezelfde straat ligt Bute House, de officiële residentie van de Eerste Minister van Schotland en ook een ontwerp van Adam.

Het aantrekkelijke plein waarop je deze historische huizen kan vinden, Charlotte Square, wordt elke zomer gebruikt voor het International Book Festival van Edinburgh. In het centrum van het groene plein staat een Albert Memorial.

 1. Edinburgh Zoo en de pinguïnparade

Edinburgh Zoo is een uitgebreide dierentuin op ongeveer 10 minuten van het centrum. Je vindt er meer dan 1.000 diersoorten. In Edinburgh Zoo wonen onder andere de enige reuzenpanda's uit het Verenigd Koninkrijk: Tian Tian en Yang Guang. Verder is Edinburgh Zoo ook beroemd om de dagelijkse pinguïnparade. Dan maken de pinguïns een wandeling doorheen de zoo.

TICKETS: De bekendste pinguïn uit de zoo is Sir Nils Olav III, inderdaad ja: een pinguïn die tot ridder is geslagen. Nils Olav III is de officiële mascotte van de Noorse Koninklijke Garde en heeft sinds 2016 formeel de militaire rang van brigadegeneraal. Wanneer de pinguïn sterft, wordt er een nieuwe Nils Olav aangeduid. Zo is de huidige Sir Nils Olav al de derde mascotte. Nils Olav heeft ook een bronzen standbeeld in de zoo. Koop hier je tickets voor de zoo vanaf € 22,65 p.p.

De Scottish National Portrait Gallery is een echte must-see voor kunstliefhebbers. In deze grote Victoriaanse kunstgalerij vind je heel wat portretten van bekende Schotten uit de geschiedenis. Het gebouw werd opgetrokken tussen 1885 en 1890. Het gebouw in gotische stijl bestaat uit rode zandsteen en werd gebouw naar voorbeeld van het dogepaleis van Venetië.

 1. Het schilderachtige dorpje Dean Village

Dean Village is een hidden spot in Edinburgh

De wijk ligt ongeveer 10 minuten wandelen buiten het centrum, waardoor veel toeristen Dean Village links laten liggen. Toch is het de moeite waard om de wandeling even te maken. Je kan hier even aan de drukte van het stadscentrum en Princes Street ontsnappen en vanop de bruggen genieten van enkele mooie panorama's van de Leith River die zich een weg baant langs de pittoreske huizen.

 1. Portobello Beach

Verrassend genoeg heeft Edinburgh ook een erg leuk strand en heel veel toeristen weten hier het bestaan niet van af. Portobello Beach heeft daarnaast een gezellige boulevard waar je rustig kan rondwandelen en op zoek gaan naar een restaurantje. Tip: je kan gratis parkeren. Ga op zoek naar een straatje gelegen achter de boulevard.

 1. Cockburn Street

Wanneer je de oude stad binnenwandelt, kom je al snel terecht in Cockburn Street. Deze mooie, smalle straat zal je herkennen aan de ronding die erin zit. Cockburn Street verbindt de Princes Street Gardens met de Royal Mile, wat het een belangrijke straat maakt. Wat nog opvallend is, zijn de hoge gevels, die meestal wel vier verdiepingen hoog zijn. In deze straat kan je meteen proeven van het oude Edinburgh met zijn authentieke sfeer. Via de North Birdge kan je vanuit de nieuwe stad naar de oude stad wandelen en deze straat verkennen.

 1. Hoe bereik je Edinburgh vanaf de luchthaven?

Met de shuttlebus

De meeste mensen nemen het vliegtuig naar de Schotse hoofdstad vanuit België of Nederland. De snelste manier om de stad te bereiken vanuit de luchthaven is met een shuttlebus die je in ongeveer 30 minuten naar het centrum van de stad brengt.

Voor je eigen gemak bestel je jouw shuttlebus tickets vooraf online. Je kan je e-ticket dan vlot inwisselen voor een buskaartje aan de Airlink-kiosk in Edinburgh Airport of bij de buschauffeur wanneer de kiosk gesloten is.

Met de tram

Vanaf het vliegveld kan je eenvoudig met het openbaar vervoer naar het centrum van Edinburgh reizen. Er rijden dag en nacht trams en dat om de 7 minuten. Je zal dus nooit lang moeten wachten! Een ritje met de tram van Edinburgh Airport naar Princes Street in het centrum van de stad duurt ongeveer een halfuur en voor een ticket betaal je zo'n 6 pond (ongeveer 7 euro).

Met de taxi

Je kan natuurlijk ook met een taxi naar het centrum. Om van het vliegveld naar het centrum te gaan met een taxi betaal je ongeveer 25 pond (zo'n 30 euro). Je bent even lang onderweg als met de tram, tenzij je in het spitsuur zit. In Edinburg zijn er ook Uber's actief, dus dit een (vaak goedkoper) alternatief op een taxi.

LEESTIP: Lees ook ons uitgebreid blogartikel met hoe je best van de luchthaven naar het centrum van Edinburgh geraakt.
 1. Waar overnachten in Edinburgh?

Voor je bezoek aan de Schotse hoofdstad Edinburgh, ben je vast op zoek naar een aangenaam verblijf. Wij hebben alvast onze favoriete verblijven in Edinburgh opgelijst.

 • BrewDog DogHouse Edinburgh is een milieuvriendelijke accommodatie middenin het centrum. Het hotel is de ideale verblijfplaats voor bierliefhebbers en mensen met een heel specifieke smaak van interieur. Het hotel beschikt ook over een gezellig buitenterras en 's avonds kan je genieten in de bar van een lekker lokaal biertje. Meer info en boeken.
 • Of verblijf in het luxe designhotel Kimpton Charlotte Square. Het vijfsterrenhotel kijkt uit op een van de mooiste privétuinpleinen van Edinburgh. Je verblijft in elegante kamers en het prachtige interieur combineert mooie houtsoorten, zachte stoffen en rijke kleuraccenten tot een luxueus effect. Geniet van het mooie weer op de prachtige binnenplaats en een lekkere keuken met invloeden uit het Midden-Oosten. Meer info en boeken.
 • Verblijf je toch liever lowbudget? CoDE Pod – The CoURT – Edinburgh is een hostel en biedt accommodatie in een aangename buurt in The Real Mary King’s Close. Het hostel ligt op wandelafstand van dé hoogtepunten in de stad zoals de Royal Mile en het Nationaal Museum van Schotland. Vooraleer je deze gaat ontdekken, kan je nog genieten van een heerlijk continentaal ontbijt. Meer info en boeken.
 1. Extra: Download onze reisgids Schotland, zo mis je niets

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Schotland? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Schotland met 157 bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten) en een uitgestippelde rondreis. Eerst uitproberen? Download alvast je gratis preview reisgids Schotland.

Schotland

Gratis reisgids Schotland downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 29 januari 2024 - saskia wollenberg

Er zijn veel te leuke dingen om te kiezen!! krijg je keuze stress van. Gaan we volgend jaar de rest ontdekken. Van fijne wandelingen en lekker eten en drinken, tot pony rijden en whisky proeverijen. Allemaal leuk

- 28 januari 2024 - saskia wollenberg

Super leuke en mooie tips en tricks. Er is zoveel, het is moeilijk een keuze te maken. Ik wil alles!! Helaas onze vakantie duurt maar 3 weken...... Alles is perfect gewoon

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?