Top 11 x Harry Potter filmlocaties: Info, tips & video + kaartje

Koop de volledige reisgids voor € 10

Top 11 x Harry Potter filmlocaties: Info, tips & video + kaartje

10 januari 2024 in Schotland1 reactie

Overzicht met de leukste Harry Potter filmlocaties in het Verenigd Koninkrijk

J.K. Rowling had het in de jaren ’90 waarschijnlijk nooit kunnen vermoeden, maar haar boeken zijn ondertussen echte klassiekers geworden. Al sinds de lancering van haar eerste boek ‘The Philospher’s Stone (de Steen der Wijzen) in 1997 was Harry Potter niet meer uit het collectieve geheugen weg te branden.

Nu, meer dan twintig jaar na de publicatie van het eerste boek, zijn de avonturen van Harry, Ron en Hermelien nog altijd immens populair. De zevendelige fantasyreeks werd verfilmd, en ook in cinemazalen bleek het verhaal van de tovenaarsleerling die het opneemt tegen de duistere tovenaar Voldemort een schot in de roos.

Inhoud artikel

Harry Potter, voor- en tegenstanders

De Harry Potter serie kreeg internationaal veel aandacht. Zo uitten critici hun bezorgdheid over de steeds donkerder wordende toon van de boeken (en verfilmingen). Toch bleven zowel jong als oud fan van de unieke leefwereld van de tovenaarsleerling. Enkele indrukwekkende cijfers:

 • Wereldwijd werden meer dan 400 miljoen boeken verkocht.
 • De verhalen van Harry Potter werden in 67 verschillende talen vertaald.
 • De laatste 4 boeken waren de snelst verkopende boeken aller tijden.

Het laatste boek, Harry Potter en de Relieken van de Dood, werd in 2 delen verfilmd. Sinds 2016 werden nog 2 prequels gelanceerd, ook gebaseerd op een boek van J.K. Rowling, getiteld Fantastic Beasts and Where to Find Them. De Harry Potter filmlocaties liggen verspreid over het volledige Verenigd Koninkrijk.

Veel van deze locaties kan je ook bezoeken. Goed nieuws dus voor Harry Potter-fans en fanatieke roadtrippers.

 1. Kaartje met de Harry Potter filmlocaties

De filmlocaties van Harry Potter liggen zowel in het zuiden van het Verenigd Koninkrijk waaronder Londen en Oxford, als in het noorden, Schotland waaronder Glenfinnan Viaduct en Edinburgh.

 1. Glenfinnan Viaduct, Schotland

De Hogwarts Express bestaat echt! En nog beter: je kan er zelf in meereizen. Vanaf Fort William kan je in de zomermaanden de Jacobite Steam Train nemen richting Mallaig. De trip gaat dan over het Glenfinnan Viaduct, de sprookjesachtige brug die volgens de films leidt naar Zweinstein.

Onze tip: Ga mee met een tour vanuit Inverness en beleef zelf een magische treinrit.

 • Het viaduct bevindt zich langs de West Highland Line Railway, die Glasgow verbindt met Mallaig.
 • Ze staat bekend als één van de mooiste spoorlijnen van Europa.
 • Volgens de legende zou tijdens de constructie ervan in de 19de eeuw een paard in een van de pilaren zijn gevallen.
 • De brug is met zijn 380 meter de langste betonnen spoorbrug van het Verenigd Koninkrijk.
 • Het viaduct wordt bovendien afgebeeld op bepaalde briefjes van tien pond die worden uitgegeven door de Bank of Schotland.
Onze tip: Als je een ritje maakt met de trein, kan je het beste aan de linkerkant van de trein gaan zitten. Zo krijg je het beste uitzicht over het viaduct, voor je het station van Glenfinnan bereikt.

Een overzichtje van de verschillende tours kan je hieronder vinden

Stap onderweg af en bewonder het Glenfinnan viaduct

Je kan met de trein doorrijden tot Mallaig, maar je kan ook afstappen in Glenfinnan, om zo het viaduct van bovenaf te bewonderen. Je bevindt je hier trouwens in de Schotse Highlands, één van de mooiste natuurgebieden van Europa. Het zou dus zonde zijn om niet af te stappen. Geniet van het indrukwekkende bouwwerk, maar ga ook zeker de omgeving verkennen

Tussen brug 66 (het viaduct) en 65 zie je uitgestrekte vlaktes, meren en bergen. Volg gewoon de route Woodland Walk en geniet van de natuurpracht. Ga zeker ook eens langs in het bezoekerscentrum en ga het Glenfinnan Monument bewonderen. Het monument beeldt een Jacobitische Highlander af, die symbool staat voor alle gesneuvelden die in 1745 het leven lieten tijdens de slag in Culloden tijdens de Jacobitische opstand.

De Highlander kijkt uit over Loch Schiel, een magnifiek meer dat geflankeerd wordt door imposante bergen. Koop een treinticket via Scotrail of ter plaatse aan een ticketautomaat. Je kan ook online tickets kopen dan ga je vanuit Inverness mee.

 1. Christ Church, Bodleian Library en Divinity School, Universiteit van Oxford

In Christ Church college werden erg veel scènes uit Harry Potter gefilmd. De Christ Church stond namelijk model voor de Grote Hal van Hogwarts. Veel scènes op de trappen zijn dan weer gefilmd in de Picture Gallery en in de trappenhal. De Bodleian Library van de Universiteit kan je in de film spotten als de bibliotheek van Hogwarts. Ook de Divinity School, die zich naast de bibliotheek bevindt, figureerde in de eerste Harry Potter film ‘The Chamber of Secrets’ als ziekenzaal.

Onze tip: Ga mee met een Harry Potter wandeltocht en ontdek alle filmlocaties in Oxford, voor slechts €24

Niet enkel Harry, Ron en Hermelien liepen als studenten door deze gangen, in het echte leven studeren meer dan 600 studenten hier allerlei verschillende onderwerpen. Met de drukke stad Oxford aan de ene kant en de vredige, groene sfeer van de Christ Church Meadow aan de andere kant, is Christ Church een levendige academische gemeenschap. Het college maakt deel uit van de Universiteit van Oxford.

Christ Church Cathedral

Het college bezit ook een belangrijke verzameling schilderijen en tekeningen van oude meesters, die zijn ondergebracht in de Picture Gallery. Christ Church is bovendien de bakermat van de kathedraal van Oxford, de Christ Church Cathedral, die de thuisbasis is van de augustijnenorde. Het mannen-en jongenskoor dat verbonden is aan de kathedraal is bovendien wereldberoemd.

 1. Alnwick Castle in Alnwick, Northumberland

Alnwick Castle was de residentie van Ralph Percy, de 12de eeuwse hertog van Northumberland. Het kasteel dateert uit de tijd van de Normandische veroveringen van Engeland en werd gebouwd rond het jaar 1100. Sindsdien werd het kasteel verschillende keren gerestaureerd.

 • In de Harry Potter saga staat Alnwick Castle model voor Zweinstein (of Hogwarts in het Engels). Er zijn verschillende passages in en rondom het kasteel opgenomen.
 • Wie zich de vlieglessen van Madame Hooch nog herinnert, ziet de binnenpleinen van Alnwick Castle voor zich, met de robuuste kasteelmuren op de achtergrond.
 • Tegenwoordig kan je er zelf trouwens de ludieke les ‘bezemsteelvliegen’ proberen.
 • Neem hier ook zeker de tijd om de indrukwekkende vertrekken en de tuinen te bewonderen.

Zelf ook leren bezemsteelvliegen? Koop je ticket voor Alnwick Castle € 20 op voorhand en vermijd de wachtrijen.

Statutory List of Buildings of Special Architectural or Historic Interest

Het kasteel staat geklasseerd als een ‘gebouw van buitengewoon belang’, de hoogste categorie in de Statutory List of Buildings of Special Architectural or Historic Interest, een toonaangevende lijst met historische gebouwen. Sinds de Tweede Wereldoorlog wordt een deel van Alnwick Castle ook gebruikt door scholen. In de drie torens van het kasteel worden tentoonstellingen gehouden.

Alnwick Castle is, na Windsor Castle, ook het grootste nog bewoonde kasteel van het VK. Naast het kasteel vind je The Alnwick Garden, een 18de eeuwse tuin van 17 hectare groot. Het kasteel werd ook in andere films en series als decor gebruikt, zo was het onder meer te zien als Brancaster Castle in de 2015 seizoensfinale van Downtown Abbey.

Zelf ook leren vliegen? Koop je ticket voor Alnwick Castle € 20 op voorhand en vermijd de wachtrijen!

 1. Durham Cathedral in Durham

De Kathedraal van Durham werd in 1093 opgericht en is nog steeds een van de belangrijkste religieuze gebouwen in Engeland. De bisschop van Durham is tevens een van de prominente figuren binnen de Anglicaanse kerk. De kathedraal is gebouwd in de zogenaamde ‘Norman Architecture’, verwijzend naar de periode van de Normandische overheersing. Kom meer te weten over Durham en zijn kathedraal tijdens een begeleide wandeltocht vanaf € 29.

De officiële naam is The Cathedral Church of Christ, Blessed Mary the Virgin and St Cuthbert of Durham. Het gebouw staat op de Werelderfgoedlijst, samen met het nabijgelegen kasteel van Durham. In de kathedraal is onder meer de tombe van Cuthbert van Lindisfarne te zien, een heilige uit de 7de eeuw. Beklim tijdens je bezoek zeker de 325 treden van de 66 meter hoge toren, zo heb je een mooi uitzicht over Durham en omgeving.

Je zult de kathedraal zeker herkennen uit de eerste drie Harry Potter-films. Zowel in de binnentuin als in de kloostergangen liepen Harry en zijn vrienden vaak rond. Ook de lessen van professor Anderling (professor McGonagall in het Engels) werden hier in een van de binnenruimtes gefilmd. Boek je wandeling door Durham online vanaf € 29.

 1. Loch Eilt, Schotland

Loch Eilt ligt in de West Highlands, tussen de dorpen Glenfinnan en Lochailort, op zo’n 30 kilometer van Fort William. Je kan je bezoek dus combineren met een bezoek aan Glenfinnan Viaduct. Het meer bevat een aantal kleine eilanden, onder meer Eilean Mòr, Eilean Gaineamhach en Eilean na Mòine.

Het meer werd gebruikt als locatie voor verschillende films, waaronder de oudste Local Hero uit 1980 is. Loch Eilt is te zien in verschillende Harry Potter films:

 • Harry Potter and the Prisoner of Azkaban: het meer waarin Hagrid steentjes zit te gooien na het doodsvonnis van Buckbeak.
 • Op het eiland Eilean na Moine, werden beelden van de begrafenis van Perkamentus (Dumbledore) opgenomen in Harry Potter and the Half-Blood Prince.
 • In Harry Potter and the Deathly Hallows-part 1 komt het eiland opnieuw in beeld wanneer Voldemort de Zegevlier (Elderwand) steelt uit het graf van Perkamentus.
 1. Glencoe, Schotland

Het kleine dorpje Glencoe ligt tussen de oevers van Loch Leven en de voet van Glen Coe, een beroemde vallei die gekenmerkt wordt door hoge bergen en diepe dalen. Het dorp maakt deel uit van het Lochaber Geopark in de Highlands. Het landschap werd eeuwen geleden uitgesleten door gletsjers en vulkanische activiteit. De weg door Glen Coe leidt door het hart van een oude vulkaan.

Er zijn verschillende wandelingen uitgestippeld in de buurt, waaronder de Glen Coe Geotrail, waar je kan zien hoe gletsjers en hevige vulkaanontploffingen de ruwe bergpieken in de vallei hebben uitgesleten. Glencoe is de thuisbasis van het Glencoe Mountain Rescue Team, een groep vrijwilligers die wandelaars en bergbeklimmers die de regio willen ontdekken, bijstaan. Vele sportievelingen zijn namelijk enthousiast om de wondermooie regio rond Glencoe te ontdekken, maar soms komen ze ook in de problemen door de barre omstandigheden in omgeving.

James Bond

Het is een van de meest wonderlijke en buitenaardse landschappen ter wereld. Het zou ook de fictieve geboorteplaats zijn van Ian Flemings James Bond. Daarom werden voor de film Skyfall verschillende opnames gemaakt in de omgeving. Glen Coe is ook de achtergrond voor films zoals Highlander, Braveheart en Trainspotting. Maar dus ook voor Harry Potter.

 • De omgeving en de landschappen rondom Hogwarts zijn in werkelijkheid Glen Coe.
 • De vallei was onder meer het achtergrond tijdens de fameuze Zwerkbalwedstrijden.
 • Ook tijdens het Triwizard Tournament in Harry Potter and the Goblet of Fire diende de vallei als een belangrijk decor.
 • Hagrid’s hut bevond zich in de wondermooie Glen Coe vallei.
 1. Ashridge Wood, Newbury

Ashridge Wood is de plek waar het Werelkampioenschap Zwerkbal (Quidditch) werd georganiseerd in Harry Potter and the Goblet of Fire. Het bos is een belangrijke biologische site van zo’n 16 hectare, ten zuiden van Compton in Berkshire. Het ligt bovendien in de North Wessex Downs, een gebied dat bekend staat voor zijn unieke natuurpracht en biologische diversiteit.

Het bos bevat zo’n 34 verschillende bosplanten, naaldbomen, 7 korstmossen en 22 soorten insecten. Het is dus sowieso een boeiende locatie om te gaan wandelen. Tijdens de lente bloeien er veel bluebells, in het Nederlands hyacinten, die een echte sprookjesachtige sfeer geven aan het bos. Het heeft daardoor ook veel gelijkenissen met het Belgische Hallerbos.

 1. Steal Falls, Schotland

Deze spectaculaire waterval, ook bekend als An Steall Bàn in het Gaelic, bevindt zich in Glen Nevis nabij Fort William, in de machtige Schotse Highlands. Het is met zijn 120 meter de tweede hoogste waterval van Schotland. Wie het pad doorheen de Nevis Gorge neemt, kan de waterval van bovenaf bewonderen.

Steal Falls is een wonder der natuur en dat is ook de makers van de Harry Potter-films niet ontgaan. Het is nabij deze waterval dat Harry vecht met de draak tijdens het tornooi in Harry Potter and the Goblet of Fire. Alles aan deze waterval is majestueus. De weidse vallei waarin de waterval zich bevindt wordt gekenmerkt door hoge bergen.

In de buurt vind je trouwens Ben Nevis, de hoogste berg van Groot-Brittannië. Ga hier zeker wandelen in de machtige natuur. Het gebied is eigendom van de John Muir Trust, hun doel is om het gebied opnieuw in een staat te brengen alsof mensen er niet bestaan. De natuur wordt er dus zoveel mogelijk ongemoeid gelaten, wat een unieke ervaring is.

 1. Kings Cross Station, London

King's Cross is een belangrijk spoorwegknooppunt in Londen. Er zijn verschillende nationale treinen die vanuit King’s Cross Station vertrekken. Ook de Eurostar uit Brussel komt hier aan. Rondom het station vind je het Regent’s Canal met nieuwe kantoren, wandelpaden, groene plekjes en het kunstcentrum King’s Place. Ontdek hier een leuke Harry Potter wandeling in Londen.

 • In Kings Cross Station zelf vind je het legendarische Platform 9 ¾, het treinplatform waar de authentieke stoomtrein richting Harry’s nieuwe leven in Hogwarts vertrekt.
 • Voor Harry Potter-fans is er op het station tussen perron 9 en 10 een soort toegang voorzien richting Perron 9 ¾. Je kan het herkennen aan het karretje dat half uit de muur steekt.
 • Je ziet er verschillende dreuzels (muggles) proberen, maar voorlopig is het nog niemand gelukt om het karretje effectief doorheen de muur te duwen.
 • Je moet het natuurlijk zelf proberen als je wilt ontdekken of je toch een beetje tovenaarsbloed hebt ;-).

Onze tip: Ga mee met een Harry Potter tour door Londen en ontdek alle magische plekken in de stad, boek je wandeling online vanaf € 23.

 1. Edinburgh, Schotland

Edinburgh is sinds 1437 de hoofdstad van Schotland. De stad bevindt zich in het zuiden van de Firth of Forth en is de op één na grootste stad van Schotland, na Glasgow. Je vindt er onder meer de zetel van het Schots parlement. De stad wordt soms liefkozend Auld Reekie (Oude Rokerd) genoemd.

Ga hier de pittoreske oude stad verkennen en geniet in de sfeervolle pubs van haggis en whisky. Must-visits in Edinburgh zijn het kasteel bovenop Castle Rock, de uitgedoofde vulkaan op Arthur’s Seat en het koninklijke paleis Holyrood Palace. Ga het eerste gekloonde schaap Dolly een bezoekje brengen in het Museum of Scotland en ga gezellig winkelen op Princes Street.

Harry Potter fan? Ontdek Edinburgh tijdens deze magische Harry Potter wandeling vanaf € 14

Liever zelf Edinburgh verkennen zonder gids? Dan kan je onze stadswandeling Edinburgh downloaden, langs de belangrijkste bezienswaardigheden.

De geboorteplaats van Harry Potter

Het is Edinburgh dat J.K. Rowling inspireerde tot haar fantasierijke avonturen van de tovenaarsleerling en zijn vrienden. Ze schreef haar eerste Harry Potter boek in verschillende pubs en cafés doorheen Old Town en werkte het boek uiteindelijk af in The Balmoral Hotel. In de Edinburgh City Chambers op de Royal Mile zie je Rowling’s handafdrukken in steen.

Bezoek zeker The Elephant House, dat een prachtig uitzicht biedt over Edinburgh Castle, dat bekend staat als de ‘geboorteplaats van Harry Potter’ omdat de schrijfster er zoveel tijd doorbracht. Geniet in Edinburgh van de typische geplaveide straatjes en middeleeuwse architectuur, die je ook deels terug vindt wanneer Harry Potter samen met Hagrid in de eerste film gaat winkelen, op zoek naar een goede tovenaarsstaf.

In de Wegisweg (Diagon Alley) vindt hij verschillende tovenaarswinkels, waar hij alles kan kopen wat een tovenaar nodig heeft, zoals ketels, bezems en uilen, maar ook inkt en perkament.

Onze tip: Ontdek Edinburgh tijdens deze magische Harry Potter wandeling vanaf € 14!

 1. Harry Potter Studio Tour Londen

Wie niet genoeg van krijgt van de magische wereld van Harry Potter, kan ook nog de Warner Bros studio’s bezoeken waar de helden uit de boekenreeks tot leven kwamen. De Warner Bros Studio Tour: The Making of Harry Potter in Leavesden, op nog geen uur van Londen, zijn een mustsee voor échte Harry Potter-fans. Je kunt hier onder meer door de Wegisweg (Diagon Alley) wandelen, maar ook de Grote Zaal, het kantoor van Perkamentus (Dumbledore), het Verboden Bos en het Ministerie van Toverkunst verkennen. Boek hier je tour op voorhand, vanaf €89

Dit is duidelijk een uitgelezen bestemming voor tovenaarsleerlingen en heksen in spe. Ook wie minder bekend is met de films en boeken, zal genieten van deze studio’s. Het geeft je een goed beeld van hoe de magie van de films tot stand kwam, en welke special effects erbij te pas kwamen. Je ziet hier ook de verschillende rekwisieten of ‘props’ uit de films zoals:

 • De motor van Hagrid
 • De Gouden Snaai van de Zwerkbaltornooien
 • De Ford Anglia van Arthur Wemel (Weasly)
 • Het gewaad van Voldemort
 • Aragog
 • Vele toverdrankjes

Ook kun je kijken hoe 4 Pivet Drive eruit ziet, het huis waarin Harry opgroeide. Recent werden de studio’s uitgebreid met de Gringott’s tovenaarsbank, waar je je in een Romeins bouwwerk waant. De marmeren zuilen en kristallen kroonluchters bieden een schitterende aanblik. Je kan hier de familiekluis van de familie Van Detta (Lestrange) bezoeken, maar ook de schatten van Bellatrix, de gouden beker van Helga Huffelpuf en -last but not least- het zwaard van Griffindor.

Je kan tijdens de rondleiding kiezen voor de Digital Guide, zo krijg je extra info op diverse interessante punten. Ook is het mogelijk om bepaalde filmscènes en interviews opnieuw te bekijken. De Engelstalige gids werd trouwens ingesproken door Tom Felton, die Draco Malfidus speelt. Vergeet ook niet te proeven van het boterbier en koop een origineel souvenir, zoals een chocoladekikker of Tijdverdrijver.

Tickets koop je het beste vooraf online vanaf € 89 of je kan een volledig begeleide tour boeken vanuit Londen vanaf € 140, waarbij je gids je nog veel leuke weetje vertelt die je zelfs als Harry Potter diehard zullen verbazen.

 1. Ga slapen in het Harry Potter Hotel in Londen

Als je in Londen bent kan je als Harry Potter fan ook overnachten in een echte Tovernaarskamer (Wizard familiekamer), in het Georgian House. Het is alsof je op Zweinstein slaapt. In dit 4-sterren hotel uit 1851 kan je alle details terugvinden die je ook in de films kan zien: glas-in lood ramen, het typische interieur en inrichting van Zweinstein.
Boek je tovenaarskamer op Zweinstein hier. Op de site van Booking.com dien je bij je boeking te kiezen uit de "Wizard Familiekamer 4, 5 of 6 personen".

 1. Filmpje: de Harry Potter Studio Tour!

Benieuwd naar wat je mag verwachten van de Harry Potter Studio Tour? In deze video krijg je alvast een voorsmaakje van deze unieke belevenis! Als je de volledige ervaring wil, zal je natuurlijk zelf naar de Harry Potter studio's moeten gaan.

 1. Extra: Download onze reisgids Schotland, zo mis je niets

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Schotland? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Schotland met 157 bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten) en een uitgestippelde rondreis. Eerst uitproberen? Download alvast je gratis preview reisgids Schotland.

Schotland

Gratis reisgids {bestemming} downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 16 november 2020 - Fons Kremer

De eerste keer dat we er waren hebben we veel moois gemist dat gaan we met de reisgids inhalen.

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?