Bezienswaardigheden op Isle of Mull, een adembenemende bezoek!

Koop de volledige reisgids voor € 10

Bezienswaardigheden op Isle of Mull, een adembenemende bezoek!

8 maart 2021 in Schotland1 reactie

Het Isle of Mull is het tweede grootste eiland van de Binnen-Hebriden (Isle of Skye is het grootste). De meeste eilandbewoners wonen in Tobermory, en de meeste toeristen beperken hun bezoek dan ook tot dit stadje.

Mull heeft echter nog veel meer te bieden, en we raden aan om de tijd te nemen en ook de minder bezochte delen van het eiland te verkennen. Zo kan je optimaal genieten van de gevarieerde en adembenemend mooie landschappen, en de bijzondere fauna en flora.

Inhoud artikel

Tobermory

Met haar felgekleurde huizen en charmante baai lijkt Tobermory recht uit de pagina’s van een prentenboek te komen.

Er zijn verschillende bezienswaardigheden die je kan bezoeken, zoals de Tobermory Distillery of het piepkleine, maar fascinerende Mull Museum. Er is ook het An Tobar Arts Centre and Gallery, en de kerk, Our Lady Star of the Sea, met een knap interieur.

Glengorm Castle

Op een kleine 10 kilometer van Tobermory ligt Glengorm Castle. Dit mooie landgoed wordt omgeven door prachtige tuinen. Enkele hoeves werden omgebouwd tot een koffiehuis, boerderijwinkel en kunstgalerij. Er vertrekken van hieruit enkele mooie wandelingen.


Calgary Bay

Mull heeft slechts enkele zandstranden, en Calgary Bay is hier een van. Deze baai kijkt uit op de eilanden Coll en Tiree, en op heldere dagen is dit een heerlijke plek om even te ontspannen, en het ongerepte witte zand en de helderblauwe oceaan te bewonderen.


Eas Fors Waterfall

De naam Eas Fors Waterfall is eigenlijk een tautologie, want de 3 woorden betekenen alle drie “waterval”. Eas is Gaelisch en Fors is Noors, dus de watervallen geven in hun naamgeving een deel van de geschiedenis van het eiland weer.

De waterval bestaat eigenlijk uit 3 delen. De bovenste waterval ligt net boven de weg, de middelste eronder. Onder de middelste watervallen vind je een mooie waterpoel en picknickzone, maar wees voorzichtig met kleine kinderen. Er is geen reling, en je kan je hier 30 meter naar beneden vallen in de zee!

De enige manier om de laagste waterval te zien, is via een pad van zo’n 800 meter naar een steenstrand. De wandeling neemt ongeveer een halfuurtje in beslag en biedt een spectaculaire blik op de waterval. Vanaf dit strand kan je overigens de ferry nemen naar het Isle of Ulva.

Isle of Ulva

Het Isle of Ulva is een klein eiland, perfect om te wandelen of fietsen. Je laat dus best jouw auto op Mull achter wanneer je de oversteek maakt met de ferry. Erg belangrijk: de ferry vaart enkel op aanvraag! Je roept de boot op door een rood paneel bloot te leggen. Zo geef je aan dat je wil oversteken. Bedek het rode paneel opnieuw wanneer de ferry afkomt.

Je kan op Ulva iets eten in The Boathouse, de geschiedenis van het eiland leren kennen in Sheila’s Cottage, of er gewoon een van de uitstekend aangegeven wandelpaden volgen. Houd je ogen open voor de plaatselijke fauna!

Ben More

Vanop de top van Ben More zijn de uitzichten grandioos. De beste en snelste beklimming van Ben More start in Dhiseig, ten westen van Knock. Je parkeert er het best op het grasland aan de kustzijde en vervolgens kan je de borden naar de top volgen. Het is een eenvoudige wandeling bij goed weer, maar mag toch niet onderschat worden.


Isle of Iona

Iona is een van de meest magische en spirituele plaatsen van Schotland. Terwijl dit piepkleine eiland slechts enkele kilometers lang is en zo’n 800 meter breed, straalt het iets heel sereen en bijzonder uit. Heb je niet veel tijd om Mull te bezoeken, probeer dan toch zeker Iona mee te pikken.

Iona heeft een lange en luisterrijke geschiedenis, en staat bekend als de bakermat van het christendom in Schotland. Of je nu wel of niet religieus bent, deze plek beroert op een of andere manier. Je kan er de bekende abdij en het nonnenklooster bezoeken. Maak echter ook tijd vrij om het eiland wat verder te verkennen, zoals de adembenemende 'Bay at the Back of the Ocean'. Deze ligt halverwege op een van de populairste wandelingen van het eiland.

Erraid

Erraid is bekend als een locatie in de roman Ontvoerd van Robert Louis Stevenson. Het eiland is privé-eigendom, en wordt bewoond door een ecologisch bewuste gemeenschap die deel uitmaakt van de Findhorn Foundation.

Erraid wordt verbonden met het vasteland door middel van een pad dat bij hoogtij onder water staat, dus let op de getijden. Op de website vind je meer info over de gemeenschap en de mogelijkheden voor een bezoek. Er worden het hele jaar door evenementen georganiseerd.

Duart Castle

Duart Castle is de zetel van de Clan MacLean en gaat terug tot de 13de eeuw. Het kasteel komt voor in een aantal films en televisieprogramma’s, waaronder Entrapment (1999) met Sean Connery, When Eight Bells Toll (1977) met Antony Hopkins, en seizoen 8 van Buffy the Vampire Slayer.


Waar overnachten in Schotland? (met korting)

Op zoek naar een slaapplaats tijdens jouw verblijf in Schotland? Dan raden wij je aan om vooral te zoeken in de buurt van Edinburgh, Glasgow en Aberdeen. In deze steden is het aanbod het grootst.

Booking.com

Download onze reisgids Schotland en mis niets tijdens je vakantie!

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Schotland? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Schotland met 157 bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten) en een uitgestippelde rondreis. Eerst uitproberen? Download alvast je gratis preview reisgids Schotland.

Schotland

Gratis reisgids Schotland downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 23 juli 2019 - A.korpershoek

Super mooie en uitgebreide routebeschrijving met veel bezienswaardige tips

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?