19 x mooiste bezienswaardigheden op Isle of Mull: wat zien & doen tijdens je bezoek?

Koop de volledige reisgids voor € 10

19 x mooiste bezienswaardigheden op Isle of Mull: wat zien & doen tijdens je bezoek?

27 december 2023 in Schotland1 reactie

De mooiste plekjes en bezienswaardigheden op Isle of Mull + verblijftips

Het Isle of Mull is het tweede grootste eiland van de Binnen-Hebriden (Isle of Skye is het grootste). De meeste eilandbewoners wonen in Tobermory, en de meeste toeristen beperken hun bezoek dan ook tot dit stadje.

Mull heeft echter nog veel meer te bieden, en we raden aan om de tijd te nemen en ook de minder bezochte delen van het eiland te verkennen. Zo kan je optimaal genieten van de gevarieerde en adembenemend mooie landschappen, en de bijzondere fauna en flora.

Tours en tickets voor je bezoek aan Schotland

De mooiste plekjes en bezienswaardigheden in Schotland bezoeken aan de hand van een georganiseerde tour? Gelijk heb je. Maak een daguitstap of ga mee met een lokale gids of boek een onvergetelijke tour in Schotland.

Tours worden uitgevoerd met erkende lokale gidsen, je kan annuleren tot 24u voor vertrek + je hebt een niet-tevreden-geld-terug garantie. Bekijk alle tours en mogelijkheden online.

Ontdek hier de mooiste daguitstappen en excursies in Schotland en omgeving

Inhoud artikel

Wat is de ligging van Isle of Mull in Schotland op de kaart?

Isle of Mull is gelegen aan de westkust van Schotland en is makkelijk te bereiken met de veerboot vanuit Oban op het vasteland (ongeveer 45 minuten reistijd). Het Isle of Mull is daarnaast ook de thuisbasis van een aantal eilanden (zoals Isle of Iona) die eenvoudig te bereiken zijn met een korte boottocht.

  1. Tobermory

Met haar felgekleurde huizen en charmante baai lijkt Tobermory recht uit de pagina’s van een sprookjesboek te komen. Er zijn verschillende bezienswaardigheden die je kan bezoeken, zoals de Tobermory Distillery of het piepkleine, maar fascinerende Mull Museum. Daarnaast kan je ook een kijkje nemen in het An Tobar Arts Centre and Gallery, en de Our Lady Star of the Sea, met een knap interieur.

VERBLIJFTIP: Park Lodge Hotel bevindt zich in een rustige buitenwijk van het Schotse stadje op wandelafstand van de drukke haven. Verblijf in een van de moderne comfortabel ingerichte kamers en geniet van een lekker ontbijt. Meer info en boeken.

  1. Mull Aquarium

In het charmante Tobermory kan je het Mull Aquarium bezoeken. Tijdens een bezoek aan de Mull aquarium kom je aan de hand van interactieve displays meer te weten over de fascinerende oceaanwezens en kan je een kijkje nemen bij de octopussen, vissen, schaal- en schelpdieren en nog zoveel meer. Daarnaast vind je er ook heel wat informatie over lokale geschiedenis, vuurtorens en dieren in het wild. Meer info op de website.

  1. Glengorm Castle

Op een kleine 10 kilometer van Tobermory ligt Glengorm Castle, een van de mooiste kastelen in Schotland. Dit mooie landgoed wordt omgeven door prachtige tuinen. Enkele hoeves werden omgebouwd tot een koffiehuis, boerderijwinkel en kunstgalerij. Er vertrekken van hieruit enkele mooie wandelingen.

  1. Calgary Bay

Mull heeft slechts enkele zandstranden, en Calgary Bay is hier een van. Deze baai kijkt uit op de eilanden Coll en Tiree, en op heldere dagen is dit een heerlijke plek om even te ontspannen, en het ongerepte witte zand en de helderblauwe oceaan te bewonderen.

TIP: Wil jij ook alle hoogtepunten in Schotland bezoeken? Download onze gratis reisgids Schotland met een complete rondreis.

  1. Eas Fors Waterfall

De naam Eas Fors Waterfall is eigenlijk een tautologie, want de 3 woorden betekenen alle drie “waterval”. "Eas" is Gaelisch en "Fors" is Noors, dus de watervallen geven in hun naamgeving een deel van de geschiedenis van het eiland weer.

De waterval bestaat eigenlijk uit 3 delen

De bovenste waterval ligt net boven de weg, de middelste eronder. Onder de middelste watervallen vind je een mooie waterpoel en picknickzone, maar wees voorzichtig met kleine kinderen. Er is geen reling, en je kan je hier 30 meter naar beneden vallen in de zee!

De enige manier om de laagste waterval te zien, is via een pad van zo’n 800 meter naar een steenstrand. De wandeling neemt ongeveer een halfuurtje in beslag en biedt een spectaculaire blik op de waterval. Vanaf dit strand kan je overigens de ferry nemen naar het Isle of Ulva.

  1. Isle of Ulva

Het Isle of Ulva is een klein eiland, perfect om te wandelen of fietsen. Je laat dus best jouw huurauto op Mull achter wanneer je de oversteek maakt met de ferry. Erg belangrijk: de ferry vaart enkel op aanvraag! Je roept de boot op door een rood paneel bloot te leggen. Zo geef je aan dat je wil oversteken. Bedek het rode paneel opnieuw wanneer de ferry afkomt.

Je kan op Ulva iets eten in The Boathouse, de geschiedenis van het eiland leren kennen in Sheila’s Cottage, of er gewoon een van de uitstekend aangegeven wandelpaden volgen. Houd ook je ogen open voor de lokale fauna!

  1. Ben More

Vanop de top van Ben More zijn de uitzichten grandioos. De beste en snelste beklimming van Ben More start in Dhiseig, ten westen van Knock. Je parkeert er het best op het grasland aan de kustzijde en vervolgens kan je de borden naar de top volgen. Het is een eenvoudige wandeling bij goed weer, maar mag toch niet onderschat worden. Goede wandelschoenen zijn ook aangeraden.

  1. Isle of Iona

Isle of Iona is een van de meest magische en spirituele plaatsen van Schotland. Terwijl dit piepkleine eiland slechts enkele kilometers lang is en zo’n 800 meter breed, straalt het iets heel sereen en bijzonder uit. Heb je niet veel tijd om Mull te bezoeken, probeer dan toch zeker Iona mee te pikken.

Iona heeft een lange en luisterrijke geschiedenis, en staat bekend als de bakermat van het christendom in Schotland. Of je nu wel of niet religieus bent, deze plek beroert op een of andere manier. Je kan er de bekende abdij en het nonnenklooster bezoeken. Maak echter ook tijd vrij om het eiland wat verder te verkennen, zoals de adembenemende 'Bay at the Back of the Ocean'. Deze ligt halverwege op een van de populairste wandelingen van het eiland.

  1. Erraid

Erraid is bekend als een locatie in de roman Ontvoerd van Robert Louis Stevenson. Het eiland is privé-eigendom, en wordt bewoond door een ecologisch bewuste gemeenschap die deel uitmaakt van de Findhorn Foundation.

Erraid wordt verbonden met het vasteland door middel van een pad dat bij hoogtij onder water staat, dus let op de getijden. Bezoek de website voor meer info over de gemeenschap en de mogelijkheden voor een bezoek. Er worden het hele jaar door evenementen georganiseerd.

RONDREIS: Inspiratie nodig voor je volgende roadtrip? Bekijk dan zeker eens onze rondreis door Schotland.

  1. Dervaig

Bezoek het kleine dorpje Dervaig in het noorden van Isle of Mull waarvan de geschiedenis terug gaat tot de tijd van de Vikingen. We raden je aan om de heuvel bij het dorpje te beklimmen, neem plaats op het gezellige bankje en geniet van het mooie uitzicht over de omgeving. Net buiten het centrum van Dervaig kan je een erfgoedcentrum bezoeken waar de geschiedenis en traditie van Isle of Mull op een boeiende manier weergegeven wordt.

  1. Duart Castle

Duart Castle is de zetel van de Clan MacLean en gaat terug tot de 13de eeuw. Het kasteel komt voor als decor in een aantal films en televisieprogramma’s, waaronder Entrapment (1999) met Sean Connery, When Eight Bells Toll (1977) met Antony Hopkins, en seizoen 8 van Buffy the Vampire Slayer.

  1. Lochbuie Standing Stones

De Lochbuie Standing Stones zijn een van de overblijfselen uit een veel oudere tijd op Mull. Hier vind je namelijk een kleine, goed bewaard gebleven cirkel van allerlei vrijstaande stenen die waarschijnlijk dateert uit de bronstijd. De oorspronkelijke cirkel bestond uit negen granieten stenen (waarvan vandaag nog 8) met een diameter van ongeveer 12 meter waarvan de hoogste steen ongeveer 2 meter hoog was.

  1. Bezoek de stranden op Isle of Mull

Op het Isle of Mull vind je ook enkele stranden waar je even heerlijk kan ontspannen

  • Knockvologan Beach is met zijn schoon, wit zandstrand en prachtig blauw water, zeker de moeite.
  • Langamull Beach is een van de verborgen pareltjes op Mull waar het lijkt op een of ander Caraïbisch strand.
  • Traigh Ghael is een prachtig wit zandstrand in het zuiden van Mull.
  • Laggan Sands is ideaal voor het spotten van wilde dieren.
  • Het strand van Fionnphort nabij de roze granieten heuvel.
  1. Wilde dieren spotten op Isle of Mull

Het eiland Mull is ook een van de beste plekken in Schotland om zeedieren te spotten. Daarnaast zal je er ook roofvogels, adelaars, otters, papegaaiduiker, dolfijnen en reuzenhaaien vinden.

  1. Lip na Cloiche Garden

Lip na Cloiche Garden is een groene oase gelegen op een steile heuvel aan de noordwestkust van het eiland Mull. Je kan deze prachtige tuinen bezoeken tijdens je verblijf op Isle of Mull. De tuinen bevatten enkele kleurrijke bloemen, kruiden en bomen en je geniet je van een adembenemend uitzicht over Loch Tuath en de eilanden rondom Mull. Je kan er ook (kruidachtige) planten en handwerk kopen als souvenirtje.

  1. Carsaig Arches

Carsaig Arches zijn natuurlijke rotsformaties in het zuiden van het eiland Mull. Er is reeds een wandelpad uitgestippeld om deze rotsformaties te kunnen bezichtigen. Parkeer je wagen bij Carsaig Pier en volg het wandelpad. Na je wandeling word je beloond met een schilderachtig uitzicht op de natuurlijke bogen die de klif van Carsaig vormen.

Houd er rekening mee dat, hoewel deze wandeling erg populair is, dit een moeilijke wandeling is en niet geschikt is als je hoogtevrees hebt. Daarnaast wordt het ook aangeraden om deze wandeling niet alleen te doen.
  1. Fingal’s Cave op het Isle of Staffa

Op het onbewoonde eiland Staffa kan je de grot van Fingal bezichtigen. Het is een erg bijzonder landschap, dat bijna buitenaards aanvoelt. Dankzij de opvallende symmetrische basaltkolommen voor de ingang van de grot, doet deze plek denken aan de Giant’s Causeway in Noord-Ierland. Er zijn verschillende boottochten die langs deze bezienswaardigheid passeren. Echter staat de grot regelmatig vol met water en is het dus onmogelijk om de grot te voet te verkennen.

  1. Proef de lokale Isle of Mull-kaas

Kaasliefhebbers moeten zeker eens proeven van de Isle of Mull-kaas. Isle of Mull Cheese is de laatst overgebleven traditionele boerenkaasmaker op de Hebriden-eilanden! Je vindt er een ruim aanbod van gerookte kazen tot de klassieke Hebridean Blue.

  1. Waar overnachten in Schotland?

Ben je nog op zoek naar een aangename slaapplaats tijdens jouw vakantie in Schotland? Dan raden wij je aan om vooral te zoeken in de buurt van Edinburgh, Glasgow en Aberdeen. In deze steden is het aanbod het grootst. Wij hebben alvast onze selectie favoriete verblijven voor je opgelijst of bekijk meteen het volledige aanbod hotels en B&B's in Schotland.

  • Edinburgh: Opzoek naar een chic maar een betaalbaar hotel? Dan raden wij je Tigerlily aan. Dit boetiekhotel biedt fraaie kamers voorzien van alle luxe en comfort. Geniet van een heerlijke high tea en de gratis toegang tot de nachtclub ‘Lulu’ en de sfeervolle bar. Meer info en boeken.
  • Glasgow: Aparthotel Native Glasgow is gevestigd in een Edwardiaans gebouw in het centrum, gebaseerd op een oceaanstomer uit 1920. In de appartementen zie je dan ook intact gehouden met terrazzovloeren, houten lambrisering, prachtige open haarden en de originele kluizen. Meer info en boeken.
  • In het hart van St. Andrews, ligt het boetiekhotel Kinnettles dat alle wensen waarmaakt. Meer info en boeken.
  • Loch Ness nabij Inverness: Verblijf in B&B Loch Ness Lodge, een elegant en intiem toevluchtsoord met uitzicht op het mysterieuze en mooie Loch Ness. Loch Ness Lodge is een luxe boetiek-bed & breakfast in een inspirerende omgeving en brengt het beste van traditionele Schotse architectuur en meer eigentijds design samen. Meer info en boeken.
  • Fort William: Wil je graag eens een nachtje in de cel doorbrengen? Bij Garrison Cells kan je overnachten in een voormalige gevangenis.
  • Isle of Skye: Hou je van kamperen, maar wil je lieven geen tent opzetten? Skeabost View Pods is een familiebedrijf op het het platteland van Peiness. Prachtige en unieke pods die ideaal zijn voor glamping. Geniet van de prachtige omgeving en de natuur. Meer info en boeken.
  1. Filmpje: Sfeerbeelden van Isle of Mull in Schotland

Ben je benieuwd naar je bezoek aan het adembenemende Isle of Mull? In onderstaand filmpje kan je al een voorproefje bekijken. Als je zelf alles met geuren en kleuren wil ontdekken zal je natuurlijk moeten afreizen naar Schotland.

  1. Extra: Download onze reisgids Schotland, zo mis je niets

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Schotland? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Schotland met 157 bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten) en een uitgestippelde rondreis. Eerst uitproberen? Download alvast je gratis preview reisgids Schotland.

Schotland

Gratis reisgids Schotland downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 23 juli 2019 - A.korpershoek

Super mooie en uitgebreide routebeschrijving met veel bezienswaardige tips

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?