Bezienswaardigheden St Andrews, oude universiteitsstad in Schotland

Koop de volledige reisgids voor € 10

Bezienswaardigheden St Andrews, oude universiteitsstad in Schotland

8 maart 2021 in Schotland0 reacties

St Andrews is vooral bekend voor 2 zaken: haar universiteit en golf. Het kloppende hart van St Andrews is ongetwijfeld de oude universiteit, het oudste academische instituut van Schotland en het derde oudste van Groot-Brittannië, enkel voorafgegaan door Oxford en Cambridge. De universiteit vierde onlangs haar 600ste verjaardag en geniet wereldwijd van een sterke reputatie.
Ook golf doet dat. St Andrews is de “thuisstad van de golf”, met St. Andrews Links als een van de oudste golfterreinen ter wereld.

St Andrews verken je best te voet, waardoor je de tijd hebt om de historische architectuur en het labyrint aan steegjes en nauwe kasseistraten in je op te nemen. Ontdek hier alvast welke bezienswaardigheden je zeker moet gezien hebben.

Inhoud artikel

 1. West Sands

West Sands is een 3 kilometer lange gouden zandstrand dat wordt afgeschermd door mooie duinen en waar je zicht hebt op de bekendste golfbaan. Het strand is de locatie voor de openingsscène van de film Chariots of Fire. Zelfs in de zomer is het hier nooit echt druk; er is altijd meer dan genoeg plaats voor iedereen.


 1. St Andrews Aquarium

Het St Andrews Aquarium is erg leuk voor kinderen, maar heeft eigenlijk voor iedereen wel wat te bieden. In het aquarium wonen tal van zeedieren alsook enkele andere exotische dieren. Op bepaalde tijdstippen kan je dieren aanraken of zien hoe ze gevoederd worden.


 1. Museum of the University of St Andrews

Het Museum of the University of St Andrews biedt de kans om meer te weten te komen over de geschiedenis van de universiteit. In het museum vind je schatten uit de universiteitscollectie die in totaal meer dan 112.000 stukken beslaat, waaronder middeleeuwse knotsen, zilveren medailles en tal van bijzondere memorabilia. Er is ook een platform met panoramische uitzichten over St Andrews Bay. Het museum is gratis.


 1. St Andrews Castle

St Andrews Castle, beheerd door Historic Scotland, is een pittoreske ruïne op een rotsachtige kaap en kijkt uit over het kleine Castle Beach en de Noordzee.
Al van in de tijd van bisschop Roger (1189-1202) stond hier een kasteel, dat meer dan eens werd vernietigd en heropgebouwd bij de overgang van de Schotten naar de Engelsen en omgekeerd tijdens verschillende Schotse Onafhankelijkheidsoorlogen. Tot 1400 bleef het een ruïne, toen bisschop Walter Trail op de oude structuur het kasteel bouwde dat je nu ziet.

Enkele belangrijke figuren zijn hier in het verleden gepasseerd en in dit kasteel werd koning James III van Schotland geboren. Het kasteel deed ook dienst als beruchte gevangenis, en je kan nog steeds de kerker onder de noordwestelijke toren zien. Een ander interessant kenmerk van het kasteel is een mijn of schacht en een verdedigingsmijn waarin je kan afdalen.

 1. St Andrews Cathedral

De gronden van de St Andrews Cathedral mag je gratis bezoeken, maar je moet wel betalen als je St Rule’s Tower wil beklimmen (een echte aanrader) of het kleine museum wil zien. De ruïnes van de kathedraal zijn groot en indrukwekkend, maar ze bieden slechts een glimp van wat ooit de grootste kerk van heel Schotland was. De kathedraal werd in 1158 gebouwd en was het centrum van het rooms-katholicisme in Schotland. Ze raakte in onbruik en verval tijdens de Schotse Reformatie.

St Rule’s Tower bevindt zich op de gronden van de kathedraal, maar is eigenlijk ouder. Het gebouw deed dienst als kerk van de priorij die hier tot de vroege 12de eeuw stond. Vanop de toren heb je prachtige uitzichten over de stad en de zee.

 1. St Andrews Pier

Aan de oude St Andrews Pier en in het havengebied, kan je overblijfselen vinden van de vissersgeschiedenis van St Andrews. Het is hier mooi om te wandelen en je loopt er in de voetsporen van ontelbare studenten. Volgens de traditie moeten studenten en universiteitspersoneel na de zondagsdienst in de kapel langs de pier wandelen, getooid in hun traditionele academische kledij.


 1. St Andrews Preservation Trust Museum

Het kleine en gezellige St Andrews Preservation Trust Museum bevindt zich in een huis uit de 17de eeuw. Het omvat een mooie collectie kunst en objecten die met de regio te maken hebben. Het is een fijne plek om meer over de stad en haar bewoners door de eeuwen heen te weten te komen.

Tip: bezoek ook de mooie, geheime tuin aan de achterkant van het museum: een kalme oase in het hartje van St Andrews.


 1. St Salvator's Chapel

St Salvator's Chapel is een zeldzaam en mooi voorbeeld van de laatgotiek en dateert uit 1450. Op de kasseien onder de klokkentoren vind je een herinnering aan de turbulente gebeurtenissen van de 16de eeuw. De initialen ‘PH’ markeren de plek waar Patrick Hamilton op de brandstapel werd gezet voor zijn protestantse geloof. Nu is het vooral een plek van bijgeloof: er wordt gezegd dat als je op de initialen stapt, je niet zal slagen voor je examens. Kijk omhoog en boven de poort zie je een mysterieus gezicht uitgesneden in de stenen. Volgens de lokale traditie zou dit het gezicht van martelaar Hamilton zijn.

Ga door de poort en je komt uit op het St Salvator's Quadrangle, gekend als de Quad. Dit plein wordt omringd door universiteitsgebouwen die onder meer gebruikt worden voor kunstlezingen en examens.


 1. Blackfriars Chapel

Blackfriars Chapel is wat nog overblijft van het 16de eeuwse Dominicanenklooster St Mary dat hier tijdens de late middeleeuwen stond. De ruïnes van dit oude klooster zijn zeker een korte stop waard.


 1. Bell Pettigrew

Het interessante universiteitsmuseum Bell Pettigrew biedt onderdak aan een reeks intrigerende zoölogische tentoonstellingen en er zijn het hele jaar door evenementen voor kinderen. Het is een voorbeeld van een didactisch museum uit de Victoriaanse periode. Hoogtepunten van de collectie zijn onder meer gefossiliseerde vissen en voorbeelden van zeldzame uitgestorven soorten zoals de dodo, moa, trekduif, Tasmaanse tijger en de St-Kilda-huismuis.


 1. St Andrews Botanic Garden

Meer naar de buitenstad van St Andrews toe ligt de Botanic Garden, een mooie, serene plek vol planten. De tuin strekt zich uit over ruim 7 hectare en telt meer dan 8000 inheemse en exotische planten, met ook wandelpaden en serres.


 1. Waar overnachten in Schotland? (met korting)

Op zoek naar een slaapplaats tijdens jouw verblijf in Schotland? Dan raden wij je aan om vooral te zoeken in de buurt van Edinburgh, Glasgow en Aberdeen. In deze steden is het aanbod het grootst.

Booking.com

 1. Download onze reisgids Schotland en mis niets tijdens je vakantie!

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Schotland? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Schotland met 157 bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten) en een uitgestippelde rondreis. Eerst uitproberen? Download alvast je gratis preview reisgids Schotland.

Schotland

Gratis reisgids Schotland downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?