15 x mooiste bezienswaardigheden St Andrews: wat zien & doen in deze oude universiteitsstad?

Koop de volledige reisgids voor € 10

15 x mooiste bezienswaardigheden St Andrews: wat zien & doen in deze oude universiteitsstad?

9 februari 2023 in Schotland0 reacties

De mooiste plekjes en bezienswaardigheden in St Andrews + verblijftips

St Andrews is voornamelijk bekend om haar universiteit en golf. Het kloppende hart van St Andrews is ongetwijfeld de oude universiteit, het oudste academische instituut van Schotland en het derde oudste van Groot-Brittannië. St Andrews is ook de “thuisstad van de golf”, met St. Andrews Links als een van de oudste golfterreinen ter wereld.

St Andrews verken je best te voet, waardoor je de tijd hebt om de historische architectuur en het labyrint aan steegjes en nauwe kasseistraten in je op te nemen. Ontdek hier alvast welke bezienswaardigheden je in St Andrews zeker moet gezien hebben.

Tours en tickets voor je bezoek aan St Andrews

De mooiste plekjes en bezienswaardigheden in St Andrews bezoeken aan de hand van een georganiseerde tour? Gelijk heb je. Maak een daguitstap of ga mee met een lokale gids of boek een onvergetelijke tour in St Andrews.

Tours worden uitgevoerd met erkende lokale gidsen, je kan annuleren tot 24u voor vertrek + je hebt een niet-tevreden-geld-terug garantie. Bekijk alle tours en mogelijkheden online.

Ontdek hier de mooiste daguitstappen en excursies in St Andrews en omgeving

Inhoud artikel

  1. St Andrews Cathedral

De gronden van de St Andrews Cathedral mag je gratis bezoeken, maar je moet wel betalen als je St Rule’s Tower wil beklimmen (een echte aanrader) of het kleine museum wil zien. De ruïnes van de kathedraal zijn groot en indrukwekkend, maar ze bieden slechts een glimp van wat ooit de grootste kerk van heel Schotland was. De kathedraal werd in 1158 gebouwd en was het centrum van het rooms-katholicisme in Schotland. Ze raakte in onbruik en verval tijdens de Schotse Reformatie.

St Rule’s Tower bevindt zich op de gronden van de kathedraal, maar is eigenlijk ouder. Het gebouw deed dienst als kerk van de priorij die hier tot de vroege 12de eeuw stond. Vanop de toren heb je prachtige uitzichten over de stad en de zee.

TIP: Wil jij ook alle hoogtepunten in Schotland bezoeken? Download onze gratis reisgids Schotland met een complete rondreis.

  1. St Andrews Castle

St Andrews Castle, beheerd door Historic Scotland, is een pittoreske ruïne op een rotsachtige kaap en kijkt uit over het kleine Castle Beach en de Noordzee. Al van in de tijd van bisschop Roger (1189-1202) stond hier een kasteel, dat meer dan eens werd vernietigd en heropgebouwd bij de overgang van de Schotten naar de Engelsen en omgekeerd tijdens verschillende Schotse Onafhankelijkheidsoorlogen. Tot 1400 bleef het een ruïne, toen bisschop Walter Trail op de oude structuur het kasteel bouwde dat je nu ziet.

Enkele belangrijke figuren zijn hier in het verleden gepasseerd en in dit kasteel werd koning James III van Schotland geboren. Bezoek er zeker de 16e-eeuwse ondergrondse mijn en de 'bottle dungeon', een gevangenis uitgehouwen in massief gesteente. Nog meer kastelen ontdekken? Lees ook onze blogpost mooiste kastelen Schotland.

  1. Old Course in St Andrews

St Andrews is de thuisbasis van golf. Het is dan ook zeker de moeite om eens een bezoekje te brengen aan de Old Course in St Andrews, een van de beroemdste golfbanen ter wereld. Je kan een rondleiding volgen met een deskundige gids, wandel over de golfbaan of treed meteen zelf in de voetsporen van golflegendes. Vergeet ook geen foto te maken op de beroemde Swilken Bridge of ook voor het clubhuis.

  1. British Golf Museum

Golfliefhebbers kunnen na een potje golf ook een bezoekje brengen aan de British Golf Museum. Het museum geeft de geschiedenis van de sport weer van de middeleeuwen tot heden. Je vindt er verschillende interessante tentoonstellingen die de ontwikkeling, de regels en technieken van het spel toelichten.

Daarnaast kom je ook meer te weten over de succesverhalen van beroemde kampioenschappen en golfberoemdheden als Old Tom Morris en zijn zoon Tom Morris Jr. Sluit je bezoek af op het gezellige dakterras van het museum en geniet van een geweldig uitzicht over de Old Course. (Je hoeft niet per se het museum te bezichtigen om een koffietje te drinken in het café museum). Meer info op de website

  1. West Sands

West Sands is een 3 kilometer lange gouden zandstrand dat wordt afgeschermd door mooie duinen en waar je zicht hebt op de wereldberoemde golfbaan. Het is meteen het grootste en bekendste strand van St. Andrew's. Daarnaast is het strand ook het decor voor de openingsscène van de film Chariots of Fire (bekijk het fragment hier). Neem een duik in de zee, ga lekker zonnebaden op een handdoek of maak een lange wandeling langs het strand. Over het algemeen is het hier erg rustig, zelfs in de zomer is het hier nooit echt druk. Er is altijd meer dan genoeg plaats voor iedereen. Het strand ligt op 15 minuten van het centrum waar voldoende parkeergelenheid is.

  1. St Andrews Aquarium

Op stap met de kids? St Andrews Aquarium is een erg leuke uitstap voor kinderen, maar heeft eigenlijk voor iedereen wel wat te bieden. In het aquarium wonen tal van zeedieren alsook enkele andere exotische dieren. Zo zie je onder andere Britse haaien, piranha's, pijlgifkikkers, zeehonden en zelfs stokstaartjes. Op bepaalde tijdstippen kan je dieren aanraken of zien hoe ze gevoederd worden. Meer info op de website.

  1. Museum of the University of St Andrews

Het Museum of the University of St Andrews biedt de kans om meer te weten te komen over de geschiedenis van de universiteit. In het museum vind je schatten uit de universiteitscollectie die in totaal meer dan 112.000 stukken beslaat, waaronder middeleeuwse knotsen, zilveren medailles en tal van bijzondere memorabilia. Er is ook een platform met panoramische uitzichten over St Andrews Bay. Het museum is gratis te bezichtigen.

WANDELTOCHT: Wil je niets missen tijdens je bezoek aan de oude universiteitsstad? Boek dan een begeleide wandeltocht door St Andrews en ontdek de de verborgen plekjes van de stad.

  1. St Andrews Pier

Aan de oude St Andrews Pier en in het havengebied, kan je overblijfselen vinden van de vissersgeschiedenis van St Andrews. Het is hier mooi om te wandelen en je loopt er in de voetsporen van ontelbare studenten.

Volgens de traditie moeten studenten en universiteitspersoneel na de zondagsdienst in de kapel langs de pier wandelen, getooid in hun traditionele academische kledij. Ga zelf ook wandelen over de pier van St Andrews, download onze wandeling door St Andrews hier.

  1. St Andrews Preservation Trust Museum

Het kleine en gezellige St Andrews Preservation Trust Museum bevindt zich in een huis uit de 17de eeuw. Het omvat een mooie collectie kunst en objecten die met de regio te maken hebben. Het is een fijne plek om meer over de stad en haar bewoners door de eeuwen heen te weten te komen.

Tip: bezoek ook de mooie, geheime tuin aan de achterkant van het museum: een kalme oase in het hartje van St Andrews.
  1. St Salvator's Chapel

St Salvator's Chapel is een zeldzaam en mooi voorbeeld van de laatgotiek en dateert uit 1450. Op de kasseien onder de klokkentoren vind je een herinnering aan de turbulente gebeurtenissen van de 16de eeuw. De initialen ‘PH’ markeren de plek waar Patrick Hamilton op de brandstapel werd gezet voor zijn protestantse geloof.

Nu is het vooral een plek van bijgeloof: er wordt gezegd dat als je op de initialen stapt, je niet zal slagen voor je examens. Kijk omhoog en boven de poort zie je een mysterieus gezicht uitgesneden in de stenen. Volgens de lokale traditie zou dit het gezicht van martelaar Hamilton zijn. Ga door de poort en je komt uit op het St Salvator's Quadrangle, gekend als de Quad. Dit plein wordt omringd door universiteitsgebouwen die onder meer gebruikt worden voor kunstlezingen en examens.

  1. Blackfriars Chapel

Blackfriars Chapel is wat nog overblijft van het 16de eeuwse Dominicanenklooster St Mary dat hier tijdens de late middeleeuwen stond. De ruïnes van dit oude klooster zijn zeker een korte stop waard.

VERBLIJFTIP: Verblijf tijdens je bezoek aan St Andrews in The Arran, St Andrews aparthotel in de buurt van West Sands Beach en de universiteit. Meer info en boeken.

  1. Bell Pettigrew

Het interessante universiteitsmuseum Bell Pettigrew biedt onderdak aan een reeks intrigerende zoölogische tentoonstellingen en er zijn het hele jaar door evenementen voor kinderen. Het is een voorbeeld van een didactisch museum uit de Victoriaanse periode. Hoogtepunten van de collectie zijn onder meer gefossiliseerde vissen en voorbeelden van zeldzame uitgestorven soorten zoals de dodo, moa, trekduif, Tasmaanse tijger en de St-Kilda-huismuis. Meer info op de website

Volg onze stadswandeling door St Andrews en mis niets tijdens je verblijf.
  1. St Andrews Botanic Garden

Even genieten van de rust en stilte? Dan kan je best naar de buitenstad van St Andrews gaan, daar ligt de Botanic Garden, een mooie en serene plek vol planten. De tuin strekt zich uit over ruim 7 hectare en telt meer dan 8000 inheemse en exotische planten, met ook wandelpaden en serres. Een heerlijke plek om eventjes tot rust te komen en te genieten van de omgeving.

  1. Mysterieuze spooktocht door St Andrews

Een leuke manier om meer te weten te komen over de geschiedenis van de stad, is met de St Andrews Ghost Tours. Deze tour laat je kennismaken met spookachtige locaties en bewoners uit vervlogen tijden. De georganiseerde rondleidingen brengen je onder andere langs de ruïnes van de kathedraal en St. Andrews University. Reserveer je spooktocht door St Andrews online.

  1. Maak een uitstap naar Craigtoun Country Park

Maak een korte omweg en bezoek het Craigtoun Country Park op zo'n 6 kilometer. Craigtoun is een 47 hectare groot park waar van alles te beleven valt. Het is een genot om het terrein te verkennen. Je wandelt langs de mooie tuinen, bezoek het traditionele landhuis, geniet van een terrasje bij het Craigtoun Café en volg de talloze wandelpaden. Ook kinderen kunnen zich hier prima vermaken op de midgetgolf en speeltuin. Meer info op de website.

  1. Waar overnachten in St Andrews?

Ben je nog op zoek naar een aangenaam verblijf voor je bezoek aan St Andrews? Wij hebben alvast onze favoriete verblijven voor je opgelijst of bekijk meteen het volledige aanbod hotels en B&B's in St Andrews.

  • Ardgowan Hotel is gevestigd in een traditioneel Georgian herenhuis en biedt ruime kamers met een gezellige, traditionele inrichting, typisch Schotse gerechten en een gezellig buitenterras. Op wandelafstand ligt de Royal & Ancient Golfclub van St. Andrews. Meer info en boeken.
  • Of verblijf in het Queen's Gardens Appartement in het centrum van St Andrews. Dit gezellig ingerichte appartement beschikt over twee slaapkamers, een open woonkeuken, een klein balkon met uitzicht op de tuinen, Meer info en boeken.
  • Mag het wat luxueuzer zijn? Dan is het Old Course Hotel St Andrews, gevestigd in een schitterend gebouw, misschien wel iets voor jou. Het 5* hotel biedt uitzicht op West Sands Beach en de golfbaan St Andrews Links. Het beschikt over elegant ingerichte kamers, een luxe spa en een bekroond restaurant. Sluit je dag af in de bar waar je kan genieten van een ruim aanbod whisky's. Meer info en boeken.
  1. Extra: Download onze reisgids Schotland, zo mis je niets

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Schotland? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Schotland met 157 bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten) en een uitgestippelde rondreis. Eerst uitproberen? Download alvast je gratis preview reisgids Schotland.

Schotland

Gratis reisgids Schotland downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?