De 7 mooiste bezienswaardigheden in Stirling, onze tips + foto's

Koop de volledige reisgids voor € 10

De 7 mooiste bezienswaardigheden in Stirling, onze tips + foto's

8 maart 2021 in Schotland0 reacties

Stirling heeft met haar kasteel op de top van een vulkaanrots en de steile straatjes naar de oude stad wel wat weg van Edinburgh. Net als in de Schotse hoofdstad vind je hier een gezellige mix van lokale bevolking, studenten en toeristen.

Ook Stirling speelde een cruciale rol bij de vorming van de Schotse natie. Het was hier dat de Schotten in 1297 onder leiding van William Wallace (bekend uit Braveheart) de Engelsen versloegen bij de Battle of Stirling Bridge, en opnieuw bij de Battle of Bannockburn enkele kilometers verder in 1314.
De gouden eeuw van Stirling was in de 15de-17de eeuw, toen het kasteel de meest geliefde residentie van de Stuart-monarchie was. Mary, Queen of Scots werd hier in 1543 gekroond. Later was het kasteel ook van strategisch belang tijdens de Jakobitische Opstanden.

Ontdek wat de stad allemaal te bieden heeft in dit overzicht van de beste bezienswaardigheden van Stirling.

Inhoud artikel

  1. Mercat Cross

Het Mercat Cross op Broad Street markeert wat ooit het centrum van de handelsactiviteiten in de stad was. De eenhoorn boven op het monument staat bekend als 'the puggy'. Rijke handelaars bouwden hier hun huizen, niet te ver van het kasteel. Een knap voorbeeld van zo een koopmanswoning, Norrie’s House, gebouwd in de 17de eeuw, ligt niet ver van Mercat Cross.

  1. Old Town Jail

Toen de oude, overbevolkte Tolbooth-gevangenis, waarvan werd gezegd dat het “de slechtste gevangenis van Groot-Brittanië” was, onbruikbaar werd verklaard, werden de gevangenen verhuisd naar een nieuwe gevangenis, de Old Town Jail. Hoewel de levensomstandigheden hier beter waren, bleef het door het harde regime een verschrikkelijke plaats om in terecht te komen. In een rondleiding met verklede gidsen en acteurs kom je hier alles over te weten.

Vanop het dak van de gevangenis zijn er mooie vergezichten over de regio.

  1. Holy Rude Church

De parochiekerk Holy Rude Church, die vandaag de dag nog steeds actief is, dateert uit de 15de eeuw. De kerk is voornamelijk bekend als de plek waar koning James VI op 1-jarige leeftijd gekroond werd (1567). Dit is het tweede oudste gebouw van Stirling, na het kasteel.

  1. Argyll's Lodging

Argyll's Lodging is het best bewaarde 17de-eeuwse meesterhuis van Schotland. Dit indrukwekkende verblijf in renaissancestijl was de residentie van de Graaf van Stirling en later de Graven van Argyll. Nadat het van een adellijk verblijf tot een militair hospitaal en dan een jeugdherberg (!) werd omgebouwd, werd het aan het einde van de 20e eeuw een museum. Het wordt nu beheerd door Historic Scotland.


  1. Stirling Castle

Stirling Castle is letterlijk een hoogtepunt van de stad. Dit is een van de belangrijkste kastelen van Schotland, en renovaties in de voorbije jaren zijn er echt in geslaagd om de rijke geschiedenis van de plek weer tot leven te wekken. Hoewel er nog enkele structuren uit de 14de eeuw overblijven, dateren de meeste gebouwen uit de 15de en 16de eeuw, met de buitenste verdedigingsmuren uit de 18de eeuw.

Voor de eenmaking met Engeland woonden de Schotse koningen in Stirling Castle, zoals Mary, Queen of Scots die hier gekroond werd. Het kasteel heeft door de eeuwen heen veel militaire actie gezien, en het werd minstens 8 keer belegerd, de laatste keer in 1746, toen Bonnie Prince Charlie het (zonder succes) probeerde in te nemen tijdens de Schotse Onafhankelijkheidsoorlogen.

  1. Battle of Bannockburn Visitor Centre

De slag bij Bannockburn is een belangrijke gebeurtenis voor de Schotse nationale identiteit. Op enkele kilometers van het kasteel van Stirling ligt het Battle of Bannockburn Visitor Centre waar je meer te weten komt over dit cruciale conflict en de belangrijkste spelers.

  1. The National Wallace Monument

The National Wallace Monument, een monument voor de 13de-eeuwse Schotse volksheld William Wallace, werd in de 19de eeuw opgericht als antwoord op de heropleving van de Schotse nationale identiteit. De eerste steen werd in 1861 gelegd en het gebouw werd afgewerkt in 1869.

De toren werd in Victoriaans-gotische stijl opgetrokken, en staat op Abbey Crag, een vulkanische heuvel boven Cambuskenneth Abbey. William Wallace zou hier gestaan hebben toen de legers zich verzamelden voor de slag bij Stirling Bridge. Je kan de 246 treden naar de top van de toren nemen voor prachtige uitzichten over Ochil Hills en de Forth Valley. Binnen liggen enkele artefacten die van William Wallace zouden geweest zijn, waaronder een groot zwaard.

  1. Waar overnachten in Schotland? (met korting)

Op zoek naar een slaapplaats tijdens jouw verblijf in Schotland? Dan raden wij je aan om vooral te zoeken in de buurt van Edinburgh, Glasgow en Aberdeen. In deze steden is het aanbod het grootst.

Booking.com

  1. Download onze reisgids Schotland en mis niets tijdens je vakantie!

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Schotland? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Schotland met 157 bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten) en een uitgestippelde rondreis. Eerst uitproberen? Download alvast je gratis preview reisgids Schotland.

Schotland

Gratis reisgids Schotland downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?