11 x tips om links te rijden met de auto op reis. Waarop zeker letten?

11 x tips om links te rijden met de auto op reis. Waarop zeker letten?

25 september 2023 in Reisinfo0 reacties

Op reis links rijden met de auto? We geven onze tips om veilig te sturen

We zijn gewend om aan de rechterkant van de weg te rijden, maar dit geldt niet overal wereld. Zo zijn er maar liefst 76 landen waar aan de linkerkant van de weg gereden wordt. Wanneer je op vakantie bent in zo'n land kan dit best gevaarlijk zijn indien de chauffeur hier geen ervaring mee heeft.

Er zijn een aantal dingen waar je op moet letten, dus neem deze 11 tips om links te rijden goed door voor je de weg op gaat.

Inhoud artikel

 1. Rij met een huurauto

Wanneer je met je eigen auto op pad gaat zal dit heel fijn zijn omdat je er nu eenmaal aan gewend bent. Toch kan het evengoed heel vervelend zijn om met een auto waarbij het stuur links zit, plots aan de linkerkant te gaan rijden. Niet alleen ben je sneller geneigd om weer terug te gaan naar de andere weghelft, maar met kijken en invoegen merk je heel goed dat je aan de verkeerde kant zit, wat het allemaal alleen maar moeilijker maakt. Een auto met het stuur aan de rechterkant is dan ook gemaakt om te rijden op de linker weghelft. Na een beetje oefening zal je zien dat je hiermee veel gemakkelijker en veiliger kan rijden.

Vergelijk aanbieders van huurauto's, er zijn namelijk meerdere verhuurbedrijven van huurwagens. Hieronder een overzichtje van gespecialiseerde websites. Kijk zeker altijd na welke verzekering is inbegrepen. Dat maakt meestal het verschil in prijs.

 1. Leer de auto en posities kennen (kies voor een automaat)

Wanneer je opeens aan de linkerkant van de weg moet rijden in plaats van de rechterkant is dat een hele omschakeling, maar hetzelfde geldt voor het rijden in een onbekende auto. Daarom doe je er slim aan om eerst de auto die je huurt te leren kennen voordat je daadwerkelijk de weg op gaat. Zo huur je in een linksrijdend land ook een auto met het stuur aan de rechterkant, waardoor je hele routine in de auto gespiegeld wordt. Je moet naar links kijken voor de achteruitkijkspiegel in plaats van naar rechts, als je wilt schakelen moet je dit met de linkerhand doen om te voorkomen dat je in het niets zit te graaien, en ook de ruitenwissers en de richtingaanwijzers zitten gespiegeld.

Een automatisch schakelende auto is al een helft minder zorgen

Kom voor je reis even met het verhuurbedrijf in contact om er achter te komen wat voor soort auto je krijgt. Je wilt misschien geen hele zware auto als je dat niet gewend bent. Vraag als het even kan om een automatisch schakelende auto, zodat je tijdens het rijden geen problemen hebt met het schakelen aan de linkerkant in plaats van aan de rechterkant. Op het moment dat je de huurauto ophaalt doe je er ook slim aan om eerst even te kijken waar alles zit en even aan het gevoel te wennen. Je kan beter nog een half uur op de oprit staan, maar er dan wel zeker van zijn waar je richtingaanwijzer en schakelpook zitten, in plaats van om de vijf minuten voor een groen stoplicht te staan omdat het schakelen niet lukt.

 1. Rij eerst op rustige plaatsen

Je wilt niet dadelijk de drukke ringweg op als je niet alleen de auto maar ook de weg en de rijstijl niet kent. Rij daarom eerst even een rondje op het parkeerterrein of in een ander rustig gebied voor je de drukte in gaat. Zo leer je de huurauto beter kennen en krijg je het links rijden een beetje in de vingers. Probeer daarom ook zoveel mogelijk zelf de auto op te halen en dit aan de rand van de stad te doen in plaats van in het centrum, zodat je de tijd en de ruimte hebt om zelf even te oefenen.

 1. Zorg dat je auto goed ingesteld is

Wanneer je met je eigen auto naar een linksrijdend land gaat zijn er een aantal maatregelen die je zal moeten nemen. Zo dien je in heel veel landen regulators voor je koplampen te hebben, om zo te voorkomen dat je iemand verblind met je lichten. Controleer dit dus van tevoren en zorg dat je de regels ook volgt, want de boetes kunnen behoorlijk oplopen. Ook zal je bijvoorbeeld je spiegels anders moeten afstellen om goed om je heen te kunnen kijken.

 1. Ken de verkeersregels

De verkeersregels kunnen in andere landen net iets anders zijn dan je gewend bent, dus zorg dat je deze regels van tevoren kent. Zo werkt een stoplicht overal hetzelfde, maar een rotonde in een linksrijdend land is voor je gevoel toch net anders dan in een land waar op de rechter weghelft gereden wordt. Ook nauwere wegen met twee of zelfs maar één rijbaan zijn even wennen. En wat moet je doen bij het inhalen van een andere auto? Zorg dat je voor je reis weet wat je te wachten staat, en let goed op wanneer je in een linksrijdend land op de baan bent. Je leert veel van wat andere weggebruikers doen, en vaak is het in het begin aangeraden om achter andere auto’s aan te rijden om zo op de goede manier de rotonde op te rijden.

 1. Wees voorzichtig

Rij voorzichtig wanneer je voor het eerst op pad gaat. Misschien dat je al snel het links rijden doorkrijgt, maar bij anderen duurt het net iets langer. Rij rustiger dan normaal, zodat je de tijd hebt om verkeerssituaties te analyseren en beslissingen te maken. Kies ervoor om voor of na drukke periodes de weg op te gaan zodat je niet gelijk in een drukke file terecht kom, of neem minder grote wegen om de drukte tegen te gaan.

Ga indien mogelijk aan de kant als er een andere auto achter je rijdt, want het gaat gewoon veel vlotter zonder een boze bumperklever achter je. Je kan beter te voorzichtig rijden om er zeker van te zijn dat je geen verkeersregels overtreedt, dan dat je zo nodig jouw gebruikelijke snelheden tracht te halen en daardoor mogelijk een ongeluk veroorzaakt.

 1. Rij met GPS navigatie

Je moet al aan genoeg dingen denken tijdens het rijden in een linksrijdend land, daar wil je vervolgens niet nog eens de route bij hebben. Je kent de wegen niet en je weet niet uit jezelf welke afslag je waar moet nemen, dus zorg dat iemand anders dat voor je doet. Neem alvast eens vooraleer je de weg op gaat de route door. Kies zeker en vast voor een navigatiesysteem, of laat uw copiloot de route voor je uitstippelen.

 1. Rij met z'n tweeën

Wanneer je voor de eerste keer op de andere weghelft rijdt kan het fijn zijn om iemand naast je te hebben die je er aan kan herinneren dat je links moet blijven rijden. Deze persoon kan jou kalmeren en aanwijzingen geven. Normaal vind je dat bemoeien van je medepassagier misschien alleen maar irritant, maar bij het rijden in een linksrijdend land zal je die persoon alleen maar dankbaar zijn. Als je voor een langere tijd de weg op moet en je medepassagier heeft een rijbewijs, is omwisselen aangeraden, omdat je door de extra aandacht sneller vermoeid wordt.

 1. Hou focus

Focus jezelf goed op het rijden en op de weghelft waarop je rijdt. Denk niet alleen maar links, maar let ook op de bewegwijzering en het andere verkeer. Gelukkig zijn er in veel linksrijdende landen pijlen op de weg geverfd zodat je bij een oprit bijvoorbeeld kan zien welke kant je aan moet houden. Natuurlijk worden de borden ‘verboden in te rijden’ ook overal gebruikt, dus door goed op te letten weet je al snel genoeg of je goed zit.

 1. Kleef een sticker

In veel huurauto’s zit waarschijnlijk al een sticker geplakt met de herinnering dat je links moet rijden, en anderen hebben misschien een hanger om de spiegel hangen, maar wanneer dit niet het geval is of je rijdt in je eigen auto kan je altijd zelf nog een sticker of post-it opplakken. Misschien kijk je nooit naar de sticker en heb je het niet nodig, maar voor de zekerheid is het wel altijd een fijn geheugensteuntje dat je er constant aan kan herinnert aan welke kant van de weg je moet rijden.

 1. Let op je snelheid (Miles of Kilometer)

Wanneer je met je eigen auto naar het buitenland gaat zal je ook goed op moeten passen dat je de juiste snelheid aanhoudt. Zo worden in het Verenigd Koninkrijk miles gebruikt in plaats van kilometers. Je wilt überhaupt in een linksrijdend land niet te snel rijden in het begin. Ten eerste voor je eigen veiligheid en om zo voorzichtig mogelijk de nieuwe situatie te leren kennen, maar natuurlijk ook zodat je geen boetes oploopt.

 1. Welke auto huren voor je rondreis?

 • Twijfel je nog welke auto je wil gaan huren voor je roadtrip?
 • Huur alvast geen té kleine auto, ga voor een comfortabele wagen.
 • Boek zeker een all-inclusive verzekering zodat in alle rust rond kan rijden.
 • Iedereen met een Belgisch of Nederlands rijbewijs mag er met een huurauto rijden.
 • Betrouwbare autoverhuur bedrijven zijn Sunnycars (altijd all-inclusive), TUI cars autoverhuur en EasyTerra (meestal de goedkoopste).
 • Lees ook nog meer tips over een auto huren op vakantie.

Ga je op reis naar een land waar men links rijdt? Download onze gratis reisgidsen en mis niets van je verblijf

IerlandSchotlandWales & the CotswoldsZuidwest-EngelandMaltaCyprusRajasthan
Reisgids Ierland Reisgids SchotlandReisgids Wales & the CotswoldsReisgids Zuidwest-EngelandReisgids MaltaReisgids CyprusReisgids Cyprus

Ben je nog op zoek naar inspiratie voor je autovakantie? Download dan ook zeker onze rondreizen en uitgestippelde wandelingen, zo mis je niets van het prachtige land. Bekijk ons volledige aanbod rondreizen.

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?