22 x mooiste bezienswaardigheden op Isle of Skye bezoeken + route

Koop de volledige reisgids voor € 10

22 x mooiste bezienswaardigheden op Isle of Skye bezoeken + route

9 februari 2023 in Schotland9 reacties

Ontdek de mooiste bezienswaardigheden op het sle of Skye + verblijftips

Het Isle of Skye wordt gezien als één van de mooiste stukjes ongerepte natuur in Schotland. Van prachtige stranden tot besneeuwde bergtoppen, op het Isle of Skye kan je het allemaal vinden. Daarnaast zijn er ook heel wat interessante culturele bezienswaardigheden. Wij hebben alvast een overzicht gemaakt van de plaatsen die je zeker moet zien bij een bezoek aan het Isle of Skye.

Tours en uitstappen naar Isle of Skye

Wil je graag een daguitstap maken naar het Isle of Skye of meegaan met een gids? Boek je tour online.

Onze tip: Wist je dat er ook daguitstappen zijn vanuit Edinburgh of Inverness? Ontdek hieronder alle mogelijkheden:

Inhoud artikel

Kaartje met bezienswaardigheden Isle of Skye

  1. Sligachan Old Bridge

Sligachan is een klein dorpje in Isle of Skye langs de hoofdweg van het eiland. Ook de gelijknamige rivier stroomt er. Daar vind je een pittoreske oude stenen brug over de rivier. Met het prachtige omliggende landschap is Sligachan Old Bridge zeker de moeite om even bij te stoppen. Een eindje verderop vind je ook een hele mooie waterval, neem daar zeker ook even je tijd voor.

In Schotland zijn doen heel wat magische verhalen en legendes de ronde over de dorpjes, rivieren en meren. Ook de Sligachan-rivier heeft zijn eigen stukje magie. Het water zou je eeuwige schoonheid schenken wanneer je je hoofd volledig onderdompelt in de rivier. Misschien even uitproberen als je er toch bent? Let op: het water kan behoorlijk koud zijn.

LEESTIP Op rondreis door Schotland, download dan zeker onze reisgids Schotland met een compleet uitgewerkte route, met meer dan 150 bezienswaardigheden !

  1. Sligachan Waterfalls

Op een steenworp van de Sligachan Old Bridge vind je één van de mooiste watervallen van Isle Of Skye: de Sligachan Waterfalls. Het uitzicht is echt magisch bij zowat alle weersomstandigheden. Maak dus gerust een wandeling vanuit het dorpje Sligachan of vanaf de brug tot bij deze prachtige waterpartij.

Wandeltip: vanuit Sligachan kan je ook een lange wandeling van 5 à 6 uur maken langs de rivier tot bij de bekende Fairy Pools in Glenbrittle en terug. De Fairy Pools zijn een andere must-see in de buurt. De hele wandeling door kom je nog heel wat meer mooie watervallen tegen.

  1. Fairy Pools

Aan de voet van de Black Cuillins bij Glenbrittle vind je de Fairy Pools, een reeks kristalheldere blauwe meren bij de rivier de Brittle. Deze beroemde meren trekken de jongste jaren aardig wat toeristen aan, niet alleen door het geweldige uitzicht, maar ook omdat je erin mag zwemmen. Ben je dapper genoeg om een duik te nemen in het koude water? Laat je gerust gaan. Liever niet zwemmen? Geen probleem, je zal ongetwijfeld heel wat foto's willen maken bij dit stukje natuurpracht.

De wandeling naar de Fairy Pools is in totaal 2,4 km lang. Die brengt je heen en terug vanaf de dichtste parking. Voorzie een paar uurtjes alle watervallen en meren rustig te bewonderen.

We maakten deze rondreis op Isle of Skye tijdens onze volledige rondreis van 2 weken op Schotland. Bekijk hier onze volledige rondreis Schotland (voorbeeldroute + kaartje).
  1. The Black Cuillin

The Black Cuillin is een rotsachtige bergketen die het grootste deel van het landschap van het Isle of Skye bepaalt. Deze bergen vormen één van de 40 National Scenic Aereas van Schotland. Er zijn tal van wandelroutes, van relatief gemakkelijke wandelingen tot stevige klim- en klauterpartijen. De ontzagwekkende 'Inaccessible Pinnacle' of Sgùrr Dearg, staat bekend als de moeilijkste te beklimmen berg van Schotland.

  1. Loch Coruisk

Loch Coruisk is een pittoresk zoetwatermeer dat ligt aan de voet van de Black Cuillin. Het loch is met de boot te bereiken vanaf Elgol of te voet vanuit Sligachan, via een wandeling van zo’n 11-13 kilometer. Wandelen vanuit Elgol is niet aan te raden voor wandelaars met hoogtevrees, omdat je dan over de 'Bad Step' moet, een klauterweg rond een klifwand boven het water.

Een bezoek aan het loch is in ieder geval een absolute aanrader, zeker voor enthousiaste fotografen!

  1. De gekleurde huisjes van Portree

Het dorp Portree is de hoofdplaats van Isle Of Skye en telt ongeveer 4.000 inwoners. Het bekendste beeld van het dorp zijn de opvallende gekleurde huisjes in de kleine haven. Vanaf Staffin Road heb je een mooi panorama op de pittoreske vissershaven. Het is zeker een korte stop waard. In Portree heb je ook aardig wat leuke restaurants en hotels. Je zou hier dus gerust een avond kunnen doorbrengen voor je verder reist.

Maak in Portree ook een wandeling op en rond The Lump, ooit een plek voor publieke terechtstellingen, je hebt er een prachtig uitzicht op de haven.

VERRBLIJFTIP We hebben 2 leuke verblijftips, niet ver van Portree, dat is camping Skeabost View Pods Skye en B&B Loch Eyre House.

  1. Old Man of Storr

De Old Man of Storr is een rotspiek die je van mijlenver in de omgeving kan zien. De rotsformatie van The Storr geldt als één van de bekendste plekken van het Isle of Skye. Opnieuw word je hier getrakteerd op enkele adembenemende vergezichten. Liefhebbers van Science Fiction herkennen de rots misschien ook als locatie uit de film Prometheus.

Je kan The Storr langs verschillende wandelpaden bereiken. Het beste is het pad dat begint nabij Loch Leathan en de A855. In de buurt van The Storr heb je ook veel kans om Schotse Hooglanders te spotten, de befaamde langharige runderen met hun grote horens. Kijk hier voor meer info over een wandeling op Old Man of Storr (duurt ongeveer 2 uur).

  1. Mealt Falls en Kilt Rock

Mealt Falls is een andere fraaie waterval die je vindt op Kilt rock, nabij Elishadder. De kliffen en de waterval die zich 90 meter naar beneden in de zee stort vormen één van de bekendste panorama's van Isle Of Skye, dus er komen hier wel wat mensen op af.

Een niet te missen stop tijdens je verkenning van Isle Of Skye, ook omdat je hiervoor geen fikse wandeling moet doen door het soms onherbergzame landschap. Je kan je auto kwijt op een paar minuten wandelen van de waterval en het bekende uitzichtpunt.

  1. Staffin Museum

Het Staffin Museum is een plezier voor het hele gezin. Kinderen (en ook andere dinofans) zullen dol zijn op de tentoonstellingen hier, met onder andere dinosaurusafdrukken en -fossielen. Verder heeft dit eco-museum ook een verzameling pijlpunten en andere artefacten die op het eiland gevonden werden. Wij zijn fan! Meer info op de museum site
Foto door Tanya Hart

Staffin Bay, het strand met koeien

Staffin Bay is een mooi stukje kust dat je zeker ook moet bezoeken wanneer je een bezoek brengt aan het Staffin Museum. Het bijzondere aan dit strand is de aanwezigheid van koeien. Het spreekt voor zich dat dit een leuk en grappig fotoplekje is, vergeet dus zeker je camera niet en ga hallo zeggen aan de koeien.

  1. The Quiraing

The Quiraing maakt deel uit van een bergketen met merkwaardige rotspieken die gevormd werd door een reeks aardverschuivingen, en bevindt zich op de meest noordelijke top van het Trotternish schiereiland. De Quiraing beweegt nog altijd. Elk jaar moet de weg opnieuw hersteld worden. Bekende rotsformaties zijn de Needle, de Prison en de Table. Deze kan je zien via tal van wandelingen in de regio die je langs de kliffen en panorama's brengen.

Afhankelijk van de weersomstandigheden kan het wel knap lastig worden om hier echt een lange wandeling te maken, soms blaast de wind hier zeer strak en zorgt de regen ervoor dat de wandelpaden er spekglad bij liggen. Maar als het weer eventjes meezit kan je een wandeling van ongeveer 7 kilometer maken om The Quiraing uitgebreid te verkennen.

Hier dichtbij kan je ook Fairy Glen vinden, een ongelooflijk mooie plek met meer prachtige rotsformaties, weliswaar door mensen gemaakt, met kleine waterpoelen, watervallen en glooiende heuvels. Als er elfjes bestaan, leven ze zonder twijfel hier!

  1. Duntulm Castle

Duntulm Castle was in de 17de eeuw de hoofdzetel van de clan MacDonald of Sleat. Het kasteel werd gebouwd tijdens de 14de en 15de eeuw, waarschijnlijk op de overblijfselen van een vroegere structuur, hoewel hier geen restanten van gevonden werden. Het kasteel staat op een basaltrots boven de zee, en is nog zo’n fotogenieke plek van Schotland.

  1. Skye Museum of Island Life

In het Skye Museum of Island Life in Kilmuir, keer je terug naar de 18de eeuw en bezoek je een Skye Museum of Island Life uit die tijd. Wie meer te weten wil komen over de eilandbewoners en hun geschiedenis moet dit museum zeker bezoeken. Meer info op de site

  1. De whiskystokerij van Talisker

Talisker is de oudste whiskystokerij van Isle Of Skye die tot op vandaag nog actief is. Je vindt de distilleerderij bij Loch Harport. Talisker is zo'n typische Schotse Single Malt whisky met een rokerige, turfachtige smaak. Je kan de stokerij bezoeken met een rondleiding en proeverij. Meer info op de site

  1. Elgol

Elgol is het uiterste punt van het schiereiland Strathaird. Vanop het keienstrand en de rotsen krijg je een fraai panorama op de Cuillin en Loch Scavaig. Op dit meer kan je ook een boottochtje maken naar Loch Coruisk, een ingesloten meer met een nog mooier uitzicht op de Cuilllin.

Vanaf Elgol kan je ook een wandeling van 4 kilometer doen naar Prince Charlie's Cave. In die grot zou de gelijknamige prins zich verscholen hebben alvorens hij Isle Of Skye ontvluchtte na de Slag bij Culloden in 1746.

  1. Neist Point Lighthouse

Neist Point Lighthouse is een van de bekendste vuurtorens van Schotland. Hij opende zijn deuren in 1909 en is van cruciaal belang voor het maritiem verkeer in de regio. Een kabelbaan brengt voorraden naar zowel de vuurtoren als de omliggende huisjes. Je wordt hier getrakteerd op enkele prachtige vergezichten, en er zijn ook enkele goede wandelingen.

TIP: Wil jij ook alle hoogtepunten van Isle-of Skye bezoeken? Download onze gratis reisgids Schotland met een complete rondreis.

  1. Uig

Uig is een charmant havenstadje in de Trotternish Ridge met een mooie baai, vanaf hier vertrekken er ferry's naar de eilanden van Uist en Harris die behoren tot de eilandengroep van de Buiten-Hebriden. De naam van het stadje is afgeleid van het oud-Noorse woord "Ùige", wat ook baai betekent. Je kan het zeelandschap hier volop bewonderen en met de verschillende hotelletjes en restaurants is het een goede plek voor een overnachting.

  1. Dunvegan Castle

Dunvegan Castle staat te midden van het grote MacLeod landgoed en is de hoofdzetel van de leider van de clan. Hier zou al heel lang een versterkte structuur gestaan hebben, maar het eigenlijke kasteel werd pas in de 13de eeuw gebouwd. Doorheen de eeuwen werd het verder uitgebreid. Tijdens de 19de eeuw werd het kasteel volledig heringericht in een soort faux-middeleeuwse stijl.

Het kasteel ligt op een uitstekende rots die uitkijkt over een inham van het zeemeer, Loch Dunvegan. Je kan het kasteel bezoeken van april tot oktober. In het meer van Dunvegan kan je soms zeehonden en otters spotten. Meer info en boekingen op de site.

  1. Claigan Coral Beach

Je kan Coral Beach bereiken vanaf Dunvegan Castle, rijd op deze weg voor ongeveer 10 minuten (opgelet deze weg is voorzien op 1 auto) en je komt aan een doodlopende straat. Aan het einde van de weg kan je de wandeling starten. Opgelet, het is een paar kilometer stappen, maar het uitzicht is zeker de moeite waard. Op het strand kan je enkele koeien vinden die graag op het witte zandstrand slapen en zich tegoed doen aan zeewier.

  1. Dun Beag

Dun Beag is een van de oudste historische plekken van het eiland, en een prachtvoorbeeld van een broch (klein fort) uit de IJzertijd. Je kan nog zo’n 500 brochs in het noorden en westen van het land vinden. De meningen over hun precieze doel zijn verdeeld. Volgens sommigen waren het in de eerste plaats verdedigingsstructuren, terwijl anderen zeggen dat het eerder machtssymbolen voor lokale leiders waren. Wat het precieze nut van deze structuren ook was, ze geven een fascinerende inkijk in een ver verleden.

  1. Fairy Glen

Fairy Glen is nog niet zo heel bekend op Skye waardoor het er minder druk is dan bij andere bezienswaardigheden. Onderweg naar Fairy Glen zal je van in de verte al de pyramidevormige heuvels zien pieken. Het landschap is er werkelijk prachtig. Omgeven door vijvers, grasvelden, natuur… Fairy Glen heeft zijn naam dan ook niet voor niets gekregen: het heet ‘fairy’ omdat het gewoon echt zo betoverend mooi is! Absoluut een bezoek waard wanneer je houdt van mooie natuur. Vooral in de zomer wanneer de grasvelden felgroen kleuren. Maak hier een relaxte wandeling en geniet van deze buitengewone plek.

Je kan een relaxte wandeling maken door Fairy Glen van ongeveer 2 kilometer lang. Daar doe je gemiddeld een uurtje over. De wandeling brengt je over heuvels, langs mooie vijvers en nog veel meer. Jammer genoeg wordt het natuurlijke landschap aangetast door het toerisme. Zo vormen toeristen hier stenen cirkels, die de lokale bevolking al meermaals verwijderd heeft, maar die toch blijven terugkomen. Doe dit dus beter niet uit respect voor de natuur.

  1. Cill Chroisd

Deze kerkruïne en overgebelven begraafplaats vind je aan de landelijke weg van Broadford naar Elgol. Wanneer je van Fairy Glen richting Elgol rijdt, passeer je deze overblijfselen van een 16de eeuwse kerk en begraafplaats. Cill Chroisd wordt omringd door een schapengezelschap die rustig rondgrazen tussen de oude graven. Wanneer je hier passeert, kan je altijd even stoppen om de plek te bewonderen. De omgeving errond is ook heel mooi.

  1. Het Noorderlicht op Isle Of Skye

Schotland ligt misschien niet zo voor de hand als bestemming om het Noorderlicht te kunnen zien, maar Isle Of Skye is wel degelijk een bestemming waarbij je in de donkere wintermaanden kans hebt om het Noorderlicht te spotten. De beste plekken liggen rond de 57,7° NB met onder andere Glendale en Loch Pooltiel. In tegenstelling tot andere bestemmingen zoals Noorwegen, Zweden, Finland of IJsland, is de Aurora Borealis hier meestal als een witte gloed te zien. Het kleurrijke poollicht komt hier wat minder vaak voor.

  1. Filmpje: breng een bezoekje aan Isle of Skye

Benieuwd naar hoe Isle of Skye eruitziet? In deze video vlieg je mee over het eiland en langs de kliffen van Isle of Skye. Als je dit zelf ook eens wil ervaren, zal je natuurlijk zelf Isle of Skye moeten bezoeken.

  1. Tips voor je bezoek aan Isle of Skye

  • Op veel plekken zal je weinig of geen bereik hebben met je telefoon. Zorg daarom dat je je planning, wandeling of route offline op je telefoon hebt staan of afgedrukt hebt.
  • Veel restaurantjes zijn erg klein, probeer daarom te reserveren op voorhand.
  • De hoofdwegen in Isle of Skye zijn goed aangelegd, maar de smallere weggetjes kunnen wel wat lastiger zijn. Sommige zijn smal en je kan al eens putten tegenkomen. Hou hier rekening mee als het donker wordt.
  • Het weer kan snel omslaan in Isle of Skye. Zo kan het snel opklaren of net snel bewolkt worden. Zorg dus voor aangepaste kledij.
  • Een regenjas en eventueel regenbroek kunnen zeker van pas komen! Zeker als je van plan bent buiten op stap te gaan.
  • Sommige wegen hebben speciale 'passeergebieden' om de 300-400 meter. Volgens hun regels moet de auto die het dichtst bij de afslag staat als eerste aan de kant gaan.
  • ONZE TIP: Het eiland Skye is een klein eiland, dus accommodatie moet ruim van tevoren worden geboekt, vooral in het hoogseizoen, want dan zijn de plaatsjes beperkt!
  1. Waar overnachten op Isle of Skye?

Stay on the Bay

De appartementen van Stay on the Bay liggen aan de rand van Broadford Bay in het hart van Isle of Skye en bieden een adembenemend uitzicht op zee. Het verblijf is niet alleen op loopafstand van lokale restaurants en bars, maar ook zeer centraal voor het verkennen van alle hoeken van het prachtige eiland. Ga ook even in bed liggen en kijk hoe de boten vertrekken vanaf de plaatselijke pier en luister naar het geluid van de golven. Niets ontspannender als dat! Meer info en boeken.

Skeabost View Pods Skye

Hou je van kamperen, maar wil je lieven geen tent opzetten? Skeabost View Pods is een familiebedrijf op het het platteland van Peiness. Prachtige en unieke pods die ideaal zijn voor glamping. Geniet van de omgeving en de natuur. Meer info en boeken.

Loch Eyre Guesthouse

Niet ver van Portree kan je overnachten in de B&B Loch Eyre Guesthouse, dit staat garant voor kraaknette kamers een geweldig uitzicht op het meer en de omgeving. Emily, de eigenaar, steekt veel liefde en moeite in haar accommodatie en haar gasten. Ook de "woonkamer" heeft een geweldig uitzicht en is een goede plek om rond te hangen en andere mensen te ontmoeten aan het einde van de dag. Meer info en prijzen.

  1. Extra: Download onze reisgids Schotland, zo mis je niets

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Schotland? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Schotland met 157 bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten) en een uitgestippelde rondreis. Eerst uitproberen? Download alvast je gratis preview reisgids Schotland.

Schotland

Gratis reisgids Schotland downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 18 februari 2024 - Mariska

We gaan in september echt naar Schotland ben zo nieuwsgierig hoe mooi het allemaal is

- 9 mei 2023 - Elisabeth

Prachtige info, geeft zin om onmiddellijk te vertrekken. Iedereen vindt hier wel iets volgens zijn interesses.

- 22 april 2023 - Bert Steenwijk

Hele fijne reisinformatie, heel veel tips en voor alle beurzen. Wanneer je er nog niet bent geweest een uitstekende informatie/handleiding

- 28 februari 2023 - Margreeth

Een complete gids met de belangrijkste high lights maar ook suggesties voor extra uitstapjes, tips voor accommodaties, kaarten en een duidelijke beschrijving van de routes.

- 22 april 2022 - Van Liefferinge Jean-Paul

Praktisch en verrijkende leidraad

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?