Ontdek de 8 x mooiste wijnstreken in Portugal: waar wijn proeven?

Volledige reisgids kopen voor € 10

Ontdek de 8 x mooiste wijnstreken in Portugal: waar wijn proeven?

16 oktober 2022 in Portugal0 reacties

Overzicht met de mooiste wijnstreken in Portugal + reisgidsen

Met zijn witte stranden, prachtige natuur en bijzondere steden is Portugal een aantrekkelijke vakantiebestemming. Maar ook bij wijnliefhebbers is het westelijke deel van het Iberisch Schiereiland erg populair: sinds de klassieke oudheid staat Portugal bekend als een prominente speler in de wereld van de druiventeelt.

Op basis van de inheemse druivensoorten wordt dan ook een ruim assortiment aan internationaal gerenommeerde wijnen geproduceerd. Smaakt dat naar meer? Ontdek in dit artikel wat de Portugese wijnbouw allemaal te bieden heeft!

Inhoud artikel

  1. Kaartje met wijnstreken Portugal

  1. Wijnen uit de Douro-vallei

Als oudste wijndomein ter wereld verdient de Douro vallei haar status als UNESCO-werelderfgoed. Zo beschikt deze streek over enkele troeven voor de druiventeelt: de bergen rondom de Douro-rivier zorgen niet alleen voor een indrukwekkend uitzicht, ze beschermen de wijngaarden eveneens tegen de invloed van de Atlantische Oceaan. Vanwege die unieke ligging weet de Douro vallei heel wat druiven voort te brengen. De Tinta Amarela, de Viosinho en de Moscatel Galego zijn slechts enkele rassen die je hier zal terugvinden.

Bovendien valt een bezoek aan deze regio gemakkelijk te combineren met een stedentrip Porto. Deze havenstad telt heel wat bezienswaardigheden zoals Ponte de Dom Luis I, de Torre dos Clérigos en de Igreja de São Francisco. Maar ook met betrekking tot de wijnbouw is Porto een belangrijke naam. Zoals de naam al doet vermoeden, is dit de thuishaven van de port – de iconische drank uit de Portugese keuken.

TIP: Wil je graag de Douro op een originele en unieke manier verkennen? Boek een boottocht met een Rabelo boot, prijs vanaf €10.

Wijntours en proeverijen boeken in de Douro-vallei

  1. Wijn proeven in de Minho-regio

In het noorden van Portugal – aan de grens met Spanje – ligt de Minho-regio, de grootste wijnstreek van het land. Hier komen de beroemde vinho verdesPortugees voor groene wijn – vandaan: dit zijn rode, witte en roséwijnen op basis van druiven die nog niet helemaal rijp zijn. Het ‘groene’ uit de naam slaat dus op het productieproces: de jonge druiven bevatten doorgaans minder suiker wat leidt tot een lager alcoholpercentage en een zuurdere smaak. Deze licht mousserende drank is zeer geliefd: vooral in de zomer worden de frisse, licht fruitige vinho verdes warm aanbevolen.

  1. Wijnen uit Bairrada

Bairrada is een mooi voorbeeld van de Portugese cultuur

Enerzijds kent de regio een rijke geschiedenis: hier werden godsdienstoorlogen tussen de christenen en islamitische moren uitgevochten. Anderzijds staat de streek bekend om haar lokale gastronomie. Bij die streekgerechten hoort natuurlijk een goed glas wijn: bijgevolg beschikt Bairrada over een ruim assortiment aan druiven: inheemse rassen – bijvoorbeeld de Touriga Nacional of de Tinta Roriz – groeien er tussen internationale sterren zoals de Cabernet Sauvignon, de Merlot of de Pinot Noir.

Wie meer wil weten over deze fascinerende regio moet het Aliança Underground Museum een bezoekje brengen: hier worden wijn, kunst en geschiedenis vlekkeloos met elkaar gecombineerd.

  1. Proef Madeira wijn

Hoewel Madeira net iets dichter bij Afrika ligt, is het eiland een autonome regio binnen de Portugese Republiek. Meer nog, na Porto is Madera-wijn de meest iconische drank van dit land. De madera ondergaat dan ook een bijzonder productieproces: gedurende drie maanden rust de wijn in stalen vaten bij een temperatuur tussen de 40 en de 50 graden Celsius.

Bij de meest exclusieve varianten wordt die techniek nog meer verfijnd: zij kunnen tot 100 jaar lang onder de zon liggen rijpen. Benieuwd naar het ontstaan en de smaak van deze wijn? Bij verschillende wijndomeinen op het prachtige Madeira kan je terecht voor rondleidingen en degustaties.

Wil je graag een rondreis op Madeira maken met een huurauto? Download alvast onze gratis rondreis Madeira en ga zelf op ontdekking op het bloemeneiland.

RONDLEIDING: Volg een rondleiding bij de wijnmakerij Henriques & Henriques, leer bij over het productieproces van de wijn, gevolgd door proeverijen van 6 wijnen. Boek je rondleiding hier.

  1. Portugese wijn proeven in de hoofdstad Lissabon

Lissabon mag niet ontbreken in dit overzicht van de mooiste Portugese wijnstreken: de hoofdstad is namelijk de op een na grootste wijnproducent van het hele land. De streek rond Lissabon bestaat dan ook uit negen verschillende wijndomeinen die vooral op vinho da mesa – Portugees voor tafelwijnen – inzetten. Hoewel elk domein zijn eigen kenmerken en specialiteiten heeft, is Colares de grootste aanrader: hier groeien de druiven op het strand. Een ietwat ongewone keuze, maar deze techniek zorgt wel voor smakelijke resultaten.

STADSWANDELING: Op stedentrip naar Lissabon? Download dan zeker onze stadswandeling Lissabon en mis niets tijdens je verblijf.

Wijntours en proeverijen boeken in en vanuit Lissabon

Tijdens je stedentrip Lissabon kan je een stadswandeling boeken door de stad waarbij je traditionele eetgelegenheden bezoekt. Een culinaire gids leert je vanalles bij over lokale producten en de heerlijke wijnen. Daarnaast kan je ook vanuit Lissabon een dagtocht of excursie boeken waarbij je een wijnkelder of wijngaard kan bezoekt. Bekijk het volledige aanbod online.

  1. Wijnen uit de Algarve

Met haar indrukwekkende stranden en zonnige klimaat is de Algarve – in het uiterste zuiden van Portugal – een populaire vakantiebestemming. Ook in de wereld van de wijnbouw geniet deze regio een zeker aanzien: in dit warme weer kunnen druiven als de siria, de negra mole en de trincadeira tot volle ontwikkeling komen. Hoewel de druiventeelt hier ietwat beperkter is – doorgaans moeten de wijngaarden plaats maken voor allerlei toeristische voorzieningen – zijn er nog steeds 30 actieve producenten die rondleidingen en degustaties aanbieden.

Wijntours en proeverijen boeken in de Algarve

  1. Wijnstreek van Dão

De wijnstreek van Dão is minder bekend bij het grote publiek. Dat is echter volledig onterecht aangezien de regio over de ideale omstandigheden voor de druiventeelt beschikt. Zo genieten de wijnstokken van een vruchtbare bodem en de wijngaarden zijn ingesloten door bergketens die de druiven tegen extreme weersomstandigheden beschermen.

Al van bij de Romeinen wordt er van die uitzonderlijke situatie geprofiteerd waardoor Dão een vooraanstaande regio is binnen de Portugese druiventeelt. Aanvankelijk werd hier vooral op rood ingezet maar de laatste jaren zit de productie witte, rosé en mousserende wijnen in de lift.

  1. Wijnen uit de Alentejo regio

Alentejo is een wijnstreek in het zuiden van Portugal die wel eens het nieuwe Toscane wordt genoemd. De regio vertoont dan ook heel wat ambities op het vlak van de duiventeelt: vandaag de dag is Alentejo de snelst groeiende wijnstreek van het land. Bijgevolg trekt de regio zowel lokale als buitenlandse producenten aan.

Ondanks die toenemende wijnindustrie weet Alentejo haar authentieke karakter te behouden: de wijngaarden worden er afgewisseld met historisch erfgoed, een lange kustlijn en uitgestrekte akkers vol olijfbomen en kurkeiken. Kortom, Alentejo is de perfecte plaats om te genieten van een de mediterrane levensstijl met een goed glas wijn.

  1. Mis niets met onze reisgids Portugal

Wil je nog meer info over wat je kan zien en doen in Portugal? Koop onze reisgids Portugal met 4 stadswandelingen + een complete rondreis met meer dan 89 bezienswaardigheden en heel wat leuke adresjes (+ GPS coördinaten)! Download zeker ook de gratis reisgids preview Portugal en ga op pad!

Portugal

Gratis reisgids Portugal downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?