16 x mooiste bezienswaardigheden Delft: Wat zien en doen in 48 uur?

Volledige reisgids kopen voor € 10

16 x mooiste bezienswaardigheden Delft: Wat zien en doen in 48 uur?

20 oktober 2023 in Nederland0 reacties

In Delft zal je je niet snel vervelen!

Delft is een prachtige stad met een rijke historie midden in de provincie Zuid-Holland. Delft staat bekend natuurlijk bekend om het Delfts Blauw, een prachtig aardewerk wat al eeuwenlang in de stad gemaakt wordt.

Daarnaast komen er heel wat grote kunstenaars en wetenschappers uit deze stad. Delft is zeker een bezoekje waard! Slenter door het oude centrum en ontdek de mooiste bezienswaardigheden van de stad.

Tours en tickets voor je bezoek aan Delft!

Plan je bezoek aan Delft op voorhand en boek een georganiseerde tour of gids! Bekijk hier alle mogelijkheden. Zo kan je bijvoorbeeld een Delfts blauwfabriek bezoeken voor €14 of een ontdekkingsspel spelen in de oude binnenstad van Delft voor €26!

Inhoud artikel

 1. Stedelijk Museum Het Prinsenhof

Het Stedelijk Museum Prinsenhof is het gebouw waar in 1584 Willem van Oranje werd neergeschoten. De kogelgaten van de aanslag op Willem van Oranje zijn nog steeds te zien, en daarnaast toont het museum items uit het leven van Willem van Oranje en wordt er in een speciale ruimte via een documentaire de moord gereconstrueerd.

Verder is er in het museum de 'Meester in Innovatie tentoonstelling' te zien, waarbij er verschillende kunstwerken te zien zijn van onder andere Rubens en Van Heemskerck samen met werken van belangrijke Delftse wetenschappers. Als laatste richt het museum zich ook nog op het Delfts Blauw en de geschiedenis hiervan.

Wil je graag het Stedelijk Museum Prinsenhof bezoeken? Bestel je tickets voor je bezoek aan Museum Prinsenhof alvast op voorhand! Zo kan je lange wachtrijen vermijden.

 1. Koninklijke Porceleyne Fles en Royal Delft

Bij Delft denk je natuurlijk aan Delfts Blauw

Hoewel dit overal in de stad wel terug te vinden is ligt het hart van het Delfts Blauw in De Koninklijke Porceleyne Fles. De Porceleyne Fles is een oude fabriek uit de 17e eeuw en is de laatste overgebleven fabriek, waar aardewerk nog steeds met de hand beschilderd wordt om Delfts Blauw te produceren.

In hetzelfde gebouw bevindt zich een museum over het Delftse aardewerk, "Royal Delft Experience". Hierbij kom je veel over de geschiedenis van het Delfts Blauw te weten en kan je zien hoe het aardewerk geproduceerd wordt. Daarnaast is er nog de mogelijkheid om zelf een Delfts Blauw tegeltje te maken.

Wil jij ook graag je bezoek aan dit museum plannen? Bestel je tickets voor een bezoekje aan het Royal Delft museum alvast op voorhand! Zo ben je zeker van je plaats en kan je lange wachtrijen vermijden. Boek hier je ticket vanaf €14!

 1. Vermeer Centrum Delft

Delft is dé stad van Johannes Vermeer, één van de meest beroemde Nederlandsche schilders uit de Gouden Eeuw. In 1632 werd hij in Delft geboren en hier heeft hij zijn hele leven gewoond en gewerkt. Het Vermeercentrum is geheel gewijd aan de schilder. In het museum kan je via een visuele ontdekkingstocht meer over het leven en het werk van Johannes Vermeer te weten komen, maar ook over hoe Delft er tijdens het leven van Vermeer uitzag.

Originele schilderijen van Vermeer zijn hier helaas niet te zien

Er hangen weliswaar enkele kopieën op ware grote, zo krijg je toch nog een goed beeld van zijn werk. Bij de afbeeldingen worden de verhalen achter de schilderijen verteld. Ook staan er opstellingen die laten zien hoe Vermeer de schilderijen gemaakt heeft, waarbij uitgelegd wordt waarom hij voor bepaalde composities en bepaalde lichtsituaties koos.

Onze tip: Wil je graag het museum Vermeer Centrum Delft bezoeken? Boek je ticket zeker online, zo bespaar je tijd en geld uit!
 1. Museum Paul Tétar van Elven

Minder bekend dan Vermeer maar desondanks een grote trots van Delft, is de kunstenaar Paul Tétar van Elven. Het museum is gelegen in het zestiende-eeuwse huis waar hij tot vier jaar voor zijn dood gewoond heeft. Hij gaf zijn huis inclusief alle inhoud aan de stad Delft om er een museum van te maken. Het museum is al open sinds 1927 en is geheel ingericht met negentiende-eeuwse meubels. Daarnaast is zijn eigen collectie ook in het museum te zien.

 1. Science Centre Delft

Bij de Technische Universiteit is het wetenschapsmuseum te vinden, waar je heel wat wetenschappelijk onderzoek terug kan vinden. Je kan er de onderzoeken en ontdekkingen van studenten van de universiteit bekijken. Zo staan er onder andere experimentele modellen tentoongesteld en zijn er heel wat recente innovaties te zien. Daarnaast is het ook mogelijk om mee te doen met workshops.

 1. Botanische tuin Delft

Graag even ontsnappen van de drukte en je in alle rust en stilte terugtrekken? Bezoek dan gerust even de botanische tuin van Delft. Het is niet alleen een belangrijke trekpleister voor de toeristen maar ook voor de wetenschappers. Deze tuin werd ongeveer zo'n honderd jaar geleden geopend en sindsdien kan je in deze groene oase van de stad, een grote collectie aan naald- en loofbomen bewonderen, tropische planten, palmen en bamboe, een bijenstal, een blotevoetenpad en een moestuin!

 • Bezoek je graag de botanische tuin? Deze is geopend van maandag t/m zaterdag: 10.00 - 17.00 uur!
 • Volwassenen betalen een toegangsprijs van €6, kinderen van 5 t/m 14 jaar €3 en kinderen jonger dan 5 jaar mogen gratis binnen.
 • Meer info over je bezoek op de website.
 1. Stadhuis Delft

Op het Marktplein staat het Stadhuis van Delft

Het originele gebouw stamt uit 1200, maar deze werd in 1640 herbouwd na een brand waarbij het hele gebouw op de zogenaamde ‘Oude Steen toren’ na, verwoest werd. Binnen is er een trouwzaal waarin je nog altijd kan trouwen en de andere ruimtes worden door de gemeente gebruikt. Het Stadhuis functioneert nog altijd waardoor het alleen te bezoeken in tijdens de Open Monumentendag, maar het Steen kan met een rondleiding tijdens de schoolvakanties bezocht worden.

Het Steen werd ooit gebruikt als een gevangenis en martelkamer, en tijdens de rondleiding krijg je niet alleen de geschiedenis van de toren te horen en verhalen over de gevangenen, maar je krijgt ook oude martelwerktuigen te zien.

Doe een begeleide rondleiding door de oude binnenstad van Delft en kom alles te weten over de rijke geschiedenis van de stad!
 1. Nieuwe Kerk van Delft

Tegenover het Stadhuis ligt de Nieuwe Kerk. Deze kerk is van binnen net zo magnifiek als dat het er van de buitenkant uit ziet! In deze kerk ligt het mausoleum van Willem van Oranje en nog steeds vinden leden van de Koninklijke familie hier hun laatste rustplaats. De grafkelder is niet open voor het publiek maar in de kelder van de kerk staat een miniatuurversie waarmee je wel een indruk kan krijgen.

Daarnaast is het mogelijk om de toren te beklimmen maar wees gewaarschuwd dat dit een pittige klim is door een smal trappengat dat in cirkels naar boven klimt. De klim is het wel waard, want vanuit de toren heb je een prachtig uitzicht over de Markt, het Stadhuis en de rest van de stad.

 1. Oude Kerk van Delft

De Oude Kerk ligt een stukje verwijdert van de Markt. Deze kerk stamt deels uit de 11e en deels uit de 13e eeuw, na een brand in de zestiende eeuw deels verwoest en herbouwd. Een latere explosie verwoeste de glas-in-loodramen welke pas recent opnieuw gemaakt en teruggezet zijn.

In de Kerk is verder onder andere een houten preekgestoelte te zien. Tot slot zijn hier de grafstenen van enkele belangrijke figuren uit de Nederlandse geschiedenis te vinden, zoals zeevaarder Piet Hein, schilder Johannes Vermeer en de uitvinder van de microscoop Anthony van Leeuwenhoek.

Nog op zoek naar een aangenaam verblijf tijdens je bezoek? Bekijk het volledige aanbod hotels in Delft!

 1. De Oostpoort

Delft werd in 1400 ommuurd met een stadsmuur, waarin acht stadspoorten gezet werden om de stad in en uit te kunnen. Van die muur blijft nog amper iets over, en de Oostpoort is de laatste staande stadspoort. De Oostpoort bestaat uit twee delen, een landpoort en een waterpoort, welke door het laatste stukje stadsmuur verbonden zijn.

De poort is een prachtig plaatje en zeker de korte wandeling vanuit het centrum waard. 's Avonds wordt de poort ook verlicht, wat het extra mooi maakt om naar te kijken.

 1. Stadscafé de Waag

De Waag ademt geschiedenis

Voordat dit pand in 1998 de bestemming kreeg van het Stadscafé, ging er al een lange reeks uiteenlopende functies aan vooraf. Oorspronkelijk was De Waag gekend als een overheidsgebouw waar handelswaar gewogen werd. De Waag ademt geschiedenis, en dat zal je merken op iedere verdieping en in het kleinste hoekje!

Rond 1960 woog men hier de laatste kazen. Daarna werd het gebouw gebruikt als fietsenstalling en vanaf 1973 als theater. Na een grondige verbouwing verscheen in 1999 het huidige Eetcafé en Restaurant De Waag. Geen betere plek dan dit gezellige stadscafé, middenin het historische centrum, om je dag in Delft af te sluiten.

 1. Delftse Hout

Wil je na de drukte in de stad even de natuur in? Net buiten het centrum vindt je het Delftse Hout. Hier kan je heerlijk wandelen of fietsen rondom het water, of gewoon een plek op het gras uitkiezen voor een picknick. Het park ligt naast de IKEA en is in een half uurtje vanuit het centrum te bereiken.

WANDELTIP: Wil jij ook graag Delft verkennen? Download hier onze stadswandeling Delft langs alle top bezienswaardigheden .

 1. Street art Delft

Doorheen Delft vind je ook heel wat straatkunst, waarvan een groot deel ook gemaakt is met het Delfts blauw. Zo is er bij de parkeergarage op de Asvest een bijzonder oer-Hollands werk te vinden en zijn er op het Sint Agathaplein drie lantaarnpalen versierd met beschilderd porselein. Vanaf dit plein begint een keramiekroute die je kan volgen via de Delfts blauwe straatklinkers.

 1. Kleinste museum ter wereld 'Voor de Kunst'

Voor de deuren van koffiehuis Uit de Kunst vind je het kleinste museum ter wereld, 'Voor de Kunst'; een ouderwetse telefooncel waar iedere maand een andere kunstenaar zijn werken toont. Oh ja, als je daar dan toch bent, ga zeker eens het koffiehuis binnen. Het koffiehuis serveert namelijk zelfgemaakte appeltaart met verse koffie en de winkel verkoopt allerlei art-deco meubels. Een echte hotspot!

 1. Rondvaart op de Delfste grachtjes

Vergeet de typische boottochtjes op de Amsterdamse grachten! Waarom geen rondvaart maken op de Delftse grachtjes? Ontdek de mooiste bezienswaardigheden van de stad vanop het water! Hoeveel mooier kan je je uitstap maken?

 1. Winkelen in Delft

Delft is geen grote winkelstad maar er zijn toch aardig wat winkels te vinden. Rondom het Bastiaansplein vind je de gekende winkelketens, maar voor de kleinere, authentieke winkeltjes trek je beter richting de Beestenmarkt. Ga eens langs de prachtige souvenirwinkel Koos Rozenburg op Markt 2, en vergeet het Winkeltje Kouwenhoven op het Sint Agathaplein 3A niet, een leuk ouderwets warenhuisje met zeepjes en snoep in grote potten.

Enkele leuke adresjes die je zeker niet mag overslaan:

 • Winkeltje Kouwenhoven, een nostalgische winkeltje dat ook wel ‘het leukste snoepwinkeltje van Delft’ wordt genoemd. Het maakt deel uit van het museum Prinsenhof. Je vindt hier producten uit grootmoeders tijd zoals ouderwets speelgoed en ouderwets snoepgoed. Je gaat even terug in de tijd, mede door het interieur dat uit 1931 komt.
 • In House of Vermeer kan je terecht voor mooi Delfts Blauw. Een echte must tijdens je bezoek aan Delft. Koop een leuke vaas of servies in Delfts Blauw. Ze verkopen er echt handgeschilderd aardewerk zoals van de Porceleyne Fles. Daarnaast hebben ze ook mooie zelfgemaakte sierraden. Dit is bovendien ook het huis waar de wereldberoemde kunstenaar Johannes Vermeer jarenlang gewoond heeft.
 • Op de Oude Langendijk ligt de fashionstore DinMar welke is opgericht door de bekende entertainer Jandino Asporaat. Dinmar staat voor ‘Dino’ en ‘Marcel’. Het zijn twee beste vrienden die hun jongensdroom om een fashionstore te openen uit lieten komen. In de winkel vind je unieke items van bekende merken.
 1. Restaurants

Delft heeft heel wat leuke restaurants, en doordat het een studentenstad is, zijn er heel veel goedkopere plekken te vinden. Deze restaurants zijn alvast een bezoekje waard:

De centrale

In dit prachtige gebouw in het hart van de stad zit een heerlijk restaurant. Ze maken bijna alles zelf; van het koffiekoekje tot het meubilair. Geniet van een culinaire avond en laat je verassen door het menu. Je kunt kiezen uit 4,5,6 of 7 gangen en bijbehorende wijnarrangementen. Kijk eens op de website voor hun menu en prijzen. Bezoek de site

HANNO

Hanno is gevestigd op het Doelenplein en het is een bijzondere locatie. Je kan hier lokale gerechten van keukens over de hele wereld verkrijgen. Gerechten uit Zuid-Afrika, Mexico, Thailand, Peru en Sri Lanka staan bijvoorbeeld op het menu. Je kan Street food met elkaar delen. Het interieur bestaat uit tweedehands items en items van over de hele wereld. Bezoek de site

De Bierfabriek

De Bierfabriek in Delft is een brouwerij, café en restaurant in één. Er wordt eigen bier gebrouwen die je op je eigen taptafel kan proeven. Daarnaast zijn ze beroemd om de op houtskool gegrilde boerderijkippetjes. De bierfabriek is geopend op donderdag t/m zondag en is een aanrader voor een gezellige avond uit met vrienden! Bezoek de site

Patisserie Michel

Met uitzicht op de Oude Kerk kan je in deze authentieke bakkerij voor een lekker Frans broodje of gebakje gaan. Er is echter niet veel plaats, maar gelukkig kan je de croissants en andere vers gemaakte waren ook gewoon meenemen. Adres:Oude Kerkstraat 3. Bezoek de website

Cholaterie Gelaterie de Lelie

Is het weer voor een ijsje? Dan moet je een bezoek brengen aan De Lelie. Kies uit meerdere heerlijke smaken of proef een van de nieuwe smaakjes. Je zal misschien wat langer moeten wachten, de zaak is nou eenmaal een begrip in Delft, maar dat is het waard. Adres: Voorstraat 10. Bezoek de website

’t Postkantoor

Ooit werd dit gebouw ook daadwerkelijk als postkantoor gebruikt, maar tegenwoordig is het een restaurant met een huiselijk gevoel, inclusief open haard. Je kan hier terecht voor zowel lunch als voor avondeten. Adres: Hippolytusbuurt 14. Bezoek de site

 1. Waar overnachten in Delft?

In Delft zijn meerdere hotels en B&B’s te vinden, zowel in het centrum als daarbuiten. Wij hebben alvast enkele van onze favorieten opgelijst! Of je kan ook altijd het volledige aanbod hotels in Delft online bekijken.

 • In het centrum vind je onder meer het Hotel Bridges House Delft. Het Hotel Bridges House Delft huist in het voormalige grachtenpand van de Nederlandse schilder Jan Steen en ligt naast diverse winkels en musea. Meer info en boeken.

 • Buiten het centrum is onder andere het Westcord Hotel gevestigd. Het milieubewuste WestCord Hotel Delft is bekroond met de Green Key-certificering. De locatie is hier ideaal, de kamers kregen een moderne inrichting, je begint de dag hier met een uitgebreid ontbijtbuffet en er is een sauna en fitnessruimte voor wie zich even wil ontspannen of uitleven. Meer info en boeken.

 • Ook Hotel Johannes Vermeer Delft is een absolute aanrader om te verblijven. Het is een karakteristiek hotel, gevestigd in een oude sigarenfabriek in het centrum van Delft. Je kan je verheugen op ruime kamers en genieten van een overheerlijk ontbijt. Meer info en boeken.
 1. Bereikbaarheid

Met de auto

 • Door de ligging tussen Rotterdam en Den Haag is Delft goed te bereiken.
 • Vanuit Rotterdam en Den Haag ben je al in een half uur in Delft met de wagen
 • Ook vanuit Utrecht en Amsterdam is het met de auto al met een ruim uur te bereiken.

Met het openbaar vervoer

 • Delft heeft een station dat maar enkele minuten van de binnenstad vandaan ligt.
 • Vanuit Rotterdam en Den Haag rijden er regelmatig treinen waarmee je al binnen een kwartier in de stad bent.
 • Ook vanuit Amsterdam gaan er regelmatig directe treinen naar Delft.
 • Vanuit Utrecht kan je alleen met een overstap op Rotterdam of Den Haag naar Delft.

Met een georganiseerde tour

Er zijn verschillende tours waarbij je een daguitstap maakt naar Delft vanuit Amsterdam of Rotterdam! Bekijk hier de mogelijkheden en beleef een zorgeloze trip met een ervaren gids.

 1. Parkeren

 • In het centrum kan er tegen betaling geparkeerd worden in de 4 parkeergarages of de 3 parkeerterreinen.
 • Verder is het in de binnenstad niet mogelijk om te parkeren, tenzij je hiervoor een vergunning hebt.
 • Buiten het centrum zijn er niet veel grote onbetaalde parkeerplaatsen op die van de IKEA na. Hier kan je gratis parkeren, maar je moet wel een half uurtje lopen naar het centrum.
 • Ook is het mogelijk om de City Shuttle vanaf het Westcord Hotel naast de IKEA naar het centrum te nemen vanaf €1.
 1. Filmpje: Ontdek Delft!

Benieuwd hoe Delft eruit ziet? In dit filmpje krijg je al een idee maar als je echt wil weten wat Delft speciaal maakt zal je natuurlijk zelf de stad moeten bezoeken!

 1. Wil jij ook niets missen tijdens je bezoek aan Rotterdam?

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je citytrip of stedentrip Rotterdam? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. We stelden een complete stadswandeling samen langs alle highlights van de stad. Download je gratis reisgids Rotterdam. Wil je graag nog meer zien van Zuid-Holland, koop dan onze reisgids Zuid-Holland met een complete rondreis.

 1. Extra: Download onze reisgids Zuid-Holland, zo mis je niets

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je bezoek aan Zuid-Holland? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Zuid-Holland met 120 bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten) en 8 stadswandelingen en fietsroutes. Eerst uitproberen? Download alvast je gratis preview reisgids Zuid-Holland.

Zuid-Holland

Gratis reisgids Zuid-Holland downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?