Lipa Cave bezoeken in Montenegro: alle info over deze bijzondere grot + tips

Koop de volledige reisgids voor € 10

Lipa Cave bezoeken in Montenegro: alle info over deze bijzondere grot + tips

12 januari 2024 in Montenegro0 reacties

Praktische info voor je bezoek aan de Lipa Cave in Montenegro + tips

Lipa Cave is een van de grootste grotten van Montenegro en een must-see bezienswaardigheid. Het grottenstelsel bevat zo’n 2,5 kilometer aan doorgangen en ondergrondse kamers. Duik de Montenegrijnse ondergrond in en ontdek er de verborgen hoeken en geologische wonderen van deze bijzondere wereld.

In deze blogpost ontdek je alvast alles over een bezoek aan de Lipa Cave.

Praktische info & tickets voor je rondreis Montenegro

Duur7 - 14 dagen ()
Vliegtickets2u45 vliegen naar Tivat (enkel in het hoogseizoen) of Podgorica, richtprijs € 99 vergelijk prijzen bij TUIFly of Cheaptickets
HuurautoIn Montenegro is een auto eigenlijk onmisbaar, boek je huurauto bij Sunnycars (alle verzekeringen incl.) of EasyTerra (meestal de goedkoopste)
Roadtrip 4x4Op zoek naar een avontuurlijke roadtrip van 7 dagen dwars door Montenegro, Bosnië en Kroatië? Boek je roadtrip bij Balkan Nomads (va. € 690)
PakketreizenEen pakketreis naar Montenegro boeken? Kijk bij Sunweb (va € 394) of Prijsvrij (va € 297)
VerblijvenOvernachtingen voor deze rondreis zijn:
Camper hurenZelf geen camper? Huur een camper bij Goboony
Tours en activiteiten

Inhoud artikel

  1. Geschiedenis van de Lipa grotten

In de 19de eeuw werd de grot per toeval ontdekt toen de hond van een herder in een gat viel. Om de hond te redden ging men op zoektocht en werd zo de ingang van de grot ontdekt. De Montenegrijnse heerser Petar II Petrovic Njegoš zorgde ervoor dat de grot verder werd onderzocht. Dat Petar II Petrovic Njegoš een belangrijk figuur is in de geschiedenis van Montenegro kan je ontdekken in het Petar II Petrović Njegoš mausoleum in het Lovćen Nationaal Park.

  1. Lipa Cave in Montenegro

De Lipa-grot is een van de grootste grotmonumenten in Montenegro. De grot is met een lengte van 2,5 km aan ondergrondse gangen en hallen, een plek die je moet bezoeken tijdens je rondreis door Montenegro. Zeker wanneer je van Kotor of Budva naar Podgorica reist. De schoonheid van de Lipa-grot werd erkend en bewonderd door opmerkelijke historische figuren, waaronder het Montenegrijnse koningshuis.

Sinds 2015 kan je de grot bezoeken en rondleidingen volgen, let wel dat er voor toeristen slechts een klein deel van het grottenstelsel bezocht kan worden. Wie graag een avontuurlijke tocht doet kan onder begeleiding van een ervaren gids dieper in de grot afdalen (enkel op reservatie, meer info op de website).

  1. Volg een rondleiding door de Lipa Cave

Met een treintje rijd je naar de ingang van de Lipa Cave waar je samen met een professionele gids een van de grootste grotten van Montenegro gaat verkennen. De Lipa Cave strekt zich uit over een loopruimte van 2,5 kilometer, met een hoogteverschil van meer dan 300 meter tussen het hoogste en laagste punt. Weet dat je wel maar 400 meter van de grottenstelsel kan bezoeken.

Tijdens je rondleiding kom je langs de bijzondere stalactieten en stalagmieten, die zich door de jaren heen hebben gevormd door kalksteenafzettingen. Verder geniet je van het zicht op de ondergrondse elementen, de wind die door de grotgangen waait, en wandel je door de beroemdste grothallen. Vergeet zeker niet om een warme jas mee te nemen, want het is uiteraard een stuk kouder in de grot. De temperatuur ligt rond de 8 tot 12 graden.

Boek hier je rondleiding door de Lipa Cave

  1. Hoe bereik je de Lipa Cave?

De Lipa Cave bevindt zich in het noordelijke deel van Montenegro, niet ver van de historische stad Cetinje (6 km - 10 minuten rijden). Het is gelegen in het gebied van het Lovćen-gebergte waar je bovendien ook prachtig kan wandelen.

Je kan je wagen of camper parkeren op de ruimte parkeerplaats bij het ticketbureau en cafeteria (bekijk ligging). Vervolgens rijd je met een treintje richting de grot waar de rondleiding van start zal gaan.

Wat is de ligging van de Lipa Cave in Montenegro op de kaart?

  1. Tips & info voor je bezoek aan de Lipa Cave

  • Je kan de grotten enkel en alleen bezoeken met een professionele gids.
  • Zorg ervoor dat je minstens 30 minuten van tevoren aanwezig bent, weet dat het zeer druk kan zijn in de zomermaanden.
  • Tours worden georganiseerd tussen 10u en 16u van april tot november. Bekijk zeker de website voor exacte uren.
  • De rondleiding duurt 60 minuten (inclusief de treinrit vanaf de parkeerplaats naar de ingang van de grot).
  • Er is ook een extreme tour (je dient over een goede conditie te beschikken en geen last van claustrofobie te hebben) waarmee je via touwen nog dieper kan afdalen naar het hart van de grot. Dat kan enkel onder begeleiding van een ervaren gids.
  • Voorzie je van warme kledij wanneer je de grot bezoekt. De temperatuur ligt rond de 8 tot 12 graden.
  • Meer info op de website.
LEESTIP: Mis niets tijdens je verblijf met onze reisgids Montenegro.
  1. Breng ook een bezoekje aan Cetinje

De rondleiding door de Lipa Cave neemt maar een uurtje in beslag. We raden je dan ook aan om na je bezoek aan de kalksteengrot, even door te rijden naar Cetinje (op zo'n 6 kilometer). Cetinje was tot 1946 de hoofdstad van Montenegro waarna Podgorica die rol overnam. Het is echter nog steeds in veel opzichten de culturele en koninklijke hoofdstad van het land.

Cetinje is rustig, vredig en telt heel wat interessante bezienswaardigheden. Het is daarom zeker een plek waar je wil blijven hangen. Zorg ervoor dat je voldoende tijd voorziet om deze aangename stad met zijn musea, ambassades en culturele charmes te verkennen. Enkele hoogtepunten in deze stad zijn onder andere:

  • Het Koning Nicholas-plein waar je het staatsmuseum kan bezoeken. Dat museum is gevestigd in de voormalige residentie van Nikola I Petrović-Njegoš, koning van Montenegro. De kamers zijn ingericht net zoals ze er zouden hebben uitgezien toen het paleis nog in gebruik was.
  • Een andere koninklijke residentie, Biljarda, ligt ook vlakbij. Dit paleis werd gebouwd voor Prins-bisschop Petar II Petrović-Njegoš in 1838.
  • Dicht bij die koninklijke paleizen ligt een ander opmerkelijk architectonisch monument, de Engelse ambassade. Het bouwwerk werd opgetrokken in 1913 toen de diplomatieke relatie tussen Engeland en een nieuw onafhankelijk Montenegro werd opgebouwd. Tegenwoordig wordt het gebouw gebruikt als muziekacademie.
  • Achter het paleis Biljarda, in het westen, ligt het klooster van Cetinje. Met de bouw van het klooster drukte Ivan Crnojević, die aan het einde van de 15e eeuw heerste over de staat Zeta, zijn stempel op de stad.

TIP: Boek hier je privéwandeling door Cetinje en bezoek de mooiste plekjes van de oude koninklijke hoofdstad.

  1. Waar overnachten in de buurt?

Ben je op zoek naar een verblijfplaats in de buurt van de Lipa Cave? Dan raden we aan om een accommodatie te boeken in het stadje Cetinje. Wij hebben alvast onze favoriete verblijven voor je opgelijst of bekijk meteen het volledige aanbod hotels en appartementen in de buurt van de Lipa Cave.

  • Vukova dolina is een charmant vakantiehuisje geschikt voor families. Geniet van een heerlijke nachtrust, een prachtig uitzicht op de bergen en een verfrissende duik in het zwembad.
  • Liever overnachten in een appartement? Linden apartment Lipa Cetinje biedt accommodatie voor 4 personen. Het ruime appartement is voorzien van alle luxe en comfort dat je kan wensen. Je hebt ook een mooi uitzicht op de omgeving.
  • Hotel Gradska Cetinje is een luxe accommodatie in het centrum van Cetinje. Het hotel biedt moderne kamers waarvan sommigen met uitzicht op de tuin, een gezellig bar en een restaurant waar je heerlijk kan dineren.
  1. Mis niets tijdens je rondreis door Montenegro met onze reisgids

Herkenbaar: je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Montenegro? Dan is er goed nieuws, wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Montenegro met een volledige uitgestippelde rondreis Montenegro, en meer dan 70 beschreven bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je gratis preview reisgids Montenegro.

Montenegro

Gratis reisgids Montenegro downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?