Het klooster van Ostrog bezoeken + bezienswaardigheden in de buurt

Koop de volledige reisgids voor € 10

Het klooster van Ostrog bezoeken + bezienswaardigheden in de buurt

21 december 2023 in Montenegro1 reactie

Het klooster van Ostrog bezoeken? Alle info en tips

Of je nu gelovig bent of niet, het klooster van Ostrog is absoluut een bezoekje waard. Het is een bijzonder kerkgebouw dat in een rots hoog boven de grond uitgehakt werd. Het is tegenwoordig een van de belangrijkste bedevaartsoorden voor orthodoxe christenen, maar er wonen ook nog steeds monniken in het bouwwerk. Bovendien valt er in de omgeving van Ostrog nog veel meer te zien en te beleven. Je vindt er prachtige natuur, historische steden en overal word je getrakteerd op adembenemende uitzichten.

Hieronder geven we je alle info over het klooster van Ostrog en we zetten ook de mooiste bezienswaardigheden in de buurt op een rijtje.

Heb je weinig tijd of wil je zelf niet naar Ostrog rijden? Boek dan online een dagtour naar het klooster van Ostrog. Er bestaan tours naar Ostrog vanuit het zuiden (Kotor, Budva, Tivat of Herceg Novi) of vanuit Podgorica. Je bezoekt onderweg ook nog verschillende andere mooie plekjes.

Inhoud artikel

  1. Het klooster van Ostrog

Een van Montenegro's meest iconische bezienswaardigheden

Het klooster van Ostrog werd uitgehakt in de rotsen op zo’n 900 meter hoogte. Het witte bouwwerk lijkt recht uit een sprookje te komen. Het torent uit boven de steile, beboste heuvels rond Ostroška Greda en is absoluut een bezoekje waard, al is het maar om het gebouw even te fotograferen. Geniet vanuit het klooster ook zeker van de adembenemende panorama’s die je er hebt over de Bjelopavlići-vlakte.

Beknopte geschiedenis

Het klooster werd gesticht door Vasilije, de grootstedelijke bisschop van Herzegovina, in de 17e eeuw. Hij stierf er ook in 1671 en werd enkele jaren later verheerlijkt. Helaas verwoestte een brand een groot deel van het complex, maar het werd gerestaureerd in de jaren 1920.

Er wonen nog steeds monniken in het klooster van Ostrog. De monniken (en pelgrims die het klooster bezoeken) overnachten in slaapzalen in het lagere deel van het klooster. Te midden daarvan ligt de kerk van de Heilige Drievuldigheid die werd gebouwd in 1824. Het is het belangrijkste pelgrimsoord in Montenegro voor orthodoxe christenen.

De beroemde grotkerken van Ostrog

De twee kleine grotkerken van het complex bleven gelukkig gespaard van de brand en vormen vandaag de belangrijkste onderdelen van het historische monument.

In de grotkerk van het Heilige kruis kan je fresco's van de 17e-eeuwse Servische schilder Radul en ook de andere kerk Moeder Gods werd gedecoreerd met fresco's uit dezelfde periode. In die laatste kerk werd ook het lichaam van de stichter Vasilije verankerd in een reliekschrijn.

De wijnstok

Naast het bezoeken van deze heilige plaats en de kunstwerken, komen bezoekers ook naar hier om een wijnstok te zien die uit de rots groeit. Er wordt gezegd dat het een wonder is omdat er in principe niets uit die robuuste rotswand zou moeten kunnen groeien.

Heb je weinig tijd of wil je zelf niet naar Ostrog rijden? Boek dan online een dagtour naar het klooster van Ostrog. Er bestaan tours naar Ostrog vanuit het zuiden (Kotor, Budva, Tivat of Herceg Novi) of vanuit Podgorica. Je bezoekt onderweg ook nog verschillende andere mooie plekjes.
  1. In de buurt: het stadje Nikšić

Het fort van Bedem

Nikšić ontstond al in de 4e eeuw, toen de nederzetting bekend stond als Onogost. Het was oorspronkelijk een Romeinse militaire basis die later werd overgenomen en versterkt door de Goten. De overblijfselen van die oude stad zijn hier nog steeds te zien en vormen een belangrijk cultureel en historisch monument.

Vooral de oude stadswallen moet je gezien hebben. De overblijfselen van die stevige muren van de oorspronkelijke nederzetting worden ook wel het fort van Bedem genoemd. Tegenwoordig organiseert men in het gerestaureerde fort een jaarlijks muziekfestival.

De kathedraal van Nikšić

Een andere must-see bezienswaardigheid in Nikšić is de kathedraal van St. Basil van Ostrog. Deze Servisch-orthodoxe kathedraal werd gebouwd tussen 1895 en 1900. Een centrale koepel overspant de binnenruimte en massieve kroonluchters hangen aan het plafond.

Er is een iconostase geschilderd in de realistische stijl, wat populair was in de vroege 20e eeuw. De lokale heiligen Peter van Cetinje en Basil van Ostrog worden uitgebeeld aan beide zijden van de deuren.

Heritage Museum

Wie geïnteresseerd is in de geschiedenis van de stad kan ook het Heritage Museum bezoeken, gehuisvest in een voormalig paleis van koning Nikola. Het museum heeft misschien wat renovatie nodig, maar de collectie bevat enkele interessante artefacten.

De topstukken zijn enkele prehistorische vuurstenen uit het 3e millennium voor Christus, een verzameling sierlijk geborduurde kleding en een reeks foto's uit de Tweede Wereldoorlog. Buiten het museum kan je ook enkele Stećci-grafstenen bewonderen die je ook kan vinden in het Durmitor Nationaal Park.

Het stadscentrum

In het hart van de stad vind je het Vredesplein, een open ruimte die vooral op warme zomeravonden populair is bij de lokale bevolking. Aan de ene kant van het plein zie je een bronzen ruiterstandbeeld van koning Nikola en aan de andere kant staat een fontein rondom een moderne sculptuur.

Wil je niets missen van Montenegro? Download onze reisgids Montenegro met alle bezienswaardigheden, een dag-per-dag reisschema en praktische info en tips.
  1. In de buurt: de Mostanica-brug

De historische Mostanica-brug, ofwel Most Na Moštanici, is een brug met vijf sierlijke bogen die dateert uit de 3e eeuw. De brug werd gebouwd door de Romeinen om een stromende rivier te doorkruisen die nu niet meer is dan een droge sloot.

Om de Monstanica-brug te bekijken, neem je de weg uit Nikšić richting Trebinje in Herzegovina. Het is zo’n 7 kilometer rijden richting de brug (GPS: 42.769083, 18.911505). Voor het beste uitzicht op de burg stop je bij de kleine Stedim-kerk.

  1. In de buurt: het Krupac-meer

Het Krupac-meer is een van de natuurlijke parels in het Nikšić-gebied. Het is een van de drie meren in de buurt en een populaire badplaats voor de lokale bevolking. Er is een groot strand, heerlijk om te genieten in de zon, en helder water dat perfect is om in te zwemmen of aan watersport te doen.

In de zomer bedraagt de watertemperatuur ongeveer 28 graden. Langs de oever van het meer, vlakbij het strand, vind je een hotel, een restaurant en een strandbar. Het Krupac-meer zit bovendien vol vis en is daarom ook populair bij lokale vissers. Elk jaar in de maand juli vindt er ook een rockfestival met populaire bands plaats bij het meer dat heel wat bezoekers trekt.

  1. In de buurt: het Slano-meer

Het Slano-meer is een kunstmatig meer met een dam aan het ene uiteinde. Het werd gevormd in 1950 als gevolg van de constructie van de waterkrachtcentrale Perućica en bestaat eigenlijk uit een reeks van drie met elkaar verbonden meren. Die meren ontstonden nadat verschillende kleinere waterbekkens overstroomden.

  1. In de buurt: Lukavica

Een nog onbekend natuurgebied

Het Lukavica-plateau is minder bekend bij toeristen en Montenegrijnen en toch is het een van de mooiste delen van Župa Nikšićka. Het plateau is beroemd om zijn 380 waterbronnen en er zijn ook een aantal imponerende bergtoppen. Vooral de wandeling naar het prachtige gletsjermeer van Kapetanovo jezero mag je niet missen.

In mei is het plateau op z’n mooist, dat is wanneer de bergweiden tot leven komen met kleurrijke wilde bloemen zoals blauwe druivenhyacinten, wilde narcissen, paarse viooltjes, blauwe gentiana en wilde orchideeën. Wandelen in dit gebied kan dus een geweldige manier zijn om aan de drukte te ontsnappen.

Om helemaal tot rust te komen.

Wie dit minder bekende natuurgebied wat uitgebreider wil verkennen, kan natuurlijk eventueel wat langer blijven. Je kan dan naar het ecologische dorp Hikers Lukavica Eco Village gaan. In samenwerking met een ngo bieden de lokale bewoners hier accommodatie en biologische maaltijden aan die ze bereid hebben met voedsel uit hun eigen tuinen en van hun eigen boerderijen.

Lukavica is een rustige plek waar je helemaal kan ontspannen in een prachtige omgeving, een echte aanrader!

  1. Filmpje: een virtueel bezoek aan het Ostrog-klooster

Benieuwd naar hoe het Ostrog-klooster eruitziet? In deze video maak je een virtueel bezoek aan het beroemdste klooster van Montenegro. Als je dat meesterwerk in het echt wil zien, zal je natuurlijk zelf naar Montenegro moeten reizen.

  1. Mis niets tijdens je rondreis door Montenegro met onze reisgids

Herkenbaar: je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Montenegro? Dan is er goed nieuws, wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Montenegro met een volledige uitgestippelde rondreis Montenegro, en meer dan 70 beschreven bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je gratis preview reisgids Montenegro.

Montenegro

Gratis reisgids Montenegro downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 20 maart 2023 - Diego

Top site! Deze heeft me goed geholpen bij het plannen van mijn reis!

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?