Budva bezoeken? Dé 9 x mooiste bezienswaardigheden + info & tips

Koop de volledige reisgids voor € 10

Budva bezoeken? Dé 9 x mooiste bezienswaardigheden + info & tips

21 december 2023 in Montenegro1 reactie

Budva is een pittoresk stadje in Montenegro waar je heel wat historische bezienswaardigheden kan bezoeken. Je wandelt er rond in een romantisch decor en passeert langs eeuwenoude kerken, Romeinse ruïnes en prachtige huisjes. Daarnaast kan je er ook terecht op de bekende stranden van de Budva Rivièra en voor het mooiste uitzicht op de stad moet je de stadsmuren beklimmen. In het prachtige Budva kan je makkelijk enkele dagen doorbrengen zonder je te vervelen!

Hieronder hebben we de niet-te-missen bezienswaardigheden in Budva op een rijtje gezet.

Daguitstap naar Budva

Vanuit Dubrovnik op daguitstap naar Budva? Ga mee met een vergunde gids die je de mooiste plekjes van Budva laat zijn. Met pickup aan je hotel of verblijf. Bekijk de verschillende tours en mogelijkheden hier.

Inhoud artikel

 1. Citadel van Budva

Aan de zuidkant van de oude stad, op het hoogste punt, vind je de Citadel van Budva. Dit stadsfort werd gebouwd waar de stadsmuren beginnen en eindigen en werd voor het eerst beschreven in de 15e eeuw. In de 19e eeuw werd het fort opgewaardeerd en gerestaureerd. Toen werd de kleine kerk van Santa Maria de Castelo gesloopt en er werd een militair garnizoen in het fort geplaatst. Tegenwoordig is de citadel een museum.


 1. Sint-Savakerk

De kleine Orthodoxe Sint-Savakerk dateert uit 1140. Helaas is het gebouw zelden open, maar ook de schilderachtige locatie van het gebouw maakt de plek een stop waardig. Het afgeronde torentje met de blauwe achtergrond van de zee en de lucht lijken wel een postkaartje. Een ideale plek voor foto's dus!

 1. De stranden rondom Budva

De Budva Riviera is bij toeristen misschien wel een van de bekendste gebieden in Montenegro. Veel mensen komen hier om te genieten van zand- en kiezelstranden zoals Slovenska Plaža en Bečići. Een andere goede optie is Mogren Beach, een strand dat je kan bereiken via een kustpad vanuit de oude stad.

Degenen die op zoek zijn naar iets meer vertier, kunnen een bezoek brengen aan Jaz Beach, waar ook een van de populairste muziekfestivals van het land georganiseerd wordt - het Sea Dance Festival. Liever de drukte een beetje ontvluchten? Kies dan een plekje uit op een van de tientallen kleine stranden langs de kustlijn. Een strand dat populair is bij de lokale bevolking is Drobnji Pijesak.

Welk strand je ook kiest, je zal merken dat je op bijna alle grote stranden in Montenegro ligbedden en parasols kan huren voor weinig geld. Er zijn ook vaak leuke strandbars.
 1. De overblijfselen van een Romeinse villa

Op een binnenplaats in het hart van de oude stad prijkt een grote palm waaronder enkele overblijfselen van een Romeinse villa staan. Het is een herinnering aan de bloeiende Romeinse periode van Budva. Van de villa is erg weinig overgebleven, maar toch is de plek een bezoekje waard omdat het één van de meest pittoreske plaatsen in Budva is.


 1. Budva Museum

Het Budva Museum is de place-to-be voor iedereen die meer wil weten over de geschiedenis en de inwoners van de regio. Het is een archeologisch en etnografisch museum dat je door het verhaal van Budva gidst, van het jaar 500 voor Christus tot nu. De tentoonstellingen zijn verspreid over 4 verdiepingen.

Naast een schat aan oude sieraden, keramiek, glaswerk en mozaïeken, kunnen bezoekers ook andere interessante items bewonderen waaronder een helm uit de 5e eeuw voor Christus.

Wil je niets missen van Montenegro? Download onze reisgids Montenegro met alle bezienswaardigheden, een dag-per-dag reisschema en praktische info en tips.
 1. Sveti Nikola

Het eiland Sveti Nikola ligt vlak voor de kust van Budva. Het heeft de bijnaam 'Hawaii Island'. Je kan makkelijk boottochten naar het eiland boeken vanuit Budva. Het is de ideale plek om te ontsnappen aan de grootste drukte en om te genieten van een rustige strandnamiddag op een onbewoond eiland (de herten buiten beschouwing gelaten). Hoewel het rustig en afgelegen is, beschikt het eiland ook over een restaurant en andere voorzieningen.

 1. De ruïnes van de Helleense en Romeinse necropolis

De ruïnes van de Helleense en Romeinse necropolis mag je zeker niet missen tijdens je bezoek aan Budva. Tijdens de grondwerken voor de bouw van het Avala Hotel tussen 1936 en 1938 werden hier een aantal graven ontdekt die dateren uit de Helleense en Romeinse periode. Andere vondsten waren onder meer gouden en zilveren sieraden, keramiek, glaswerk en wapens.

De necropolis bestaat uit 2 delen, een oudere Helleense sectie waarin mensen begraven werden tussen de 4e en 1ste eeuw voor Christus en een nieuwere Romeinse sectie die gebruikt werd in de 1ste en 2de eeuw na Christus. In totaal werden 450 graven ontdekt. De site werd vermoedelijk meer dan 1000 jaar gebruikt als laatste rustplaats.


 1. Sint-Ivankerk

De Sint-Ivankerk (Saint Ivan Church) dateert uit de 15e eeuw en werd gebouwd op de plaats van een eerdere 7e-eeuwse kerk. Het is een basiliek met 3 verdiepingen met mooie, gotische details op de gevel. Het bijhorende belfort werd gebouwd in 1867 en aan de zuidkant van het gebouw bevindt zich een bisschoppelijk paleis.

Er worden in de kerk een aantal belangrijke religieuze relikwieën bewaard waaronder een icoon van de Madonna met kind, bekend als de Budvanska Bogorodica. Volgens de legende was het icoon het werk van de evangelist Lucas (Sveti Luka), maar experts schatten dat het werk 'pas' in de 13e eeuw gemaakt werd. Er hangen ook een aantal opmerkelijke schilderijen in het kerkgebouw.


 1. Santa Maria de la Punta

Bijna recht tegenover Sint-Sava vind je het kerkje Santa Maria de la Punta. Deze kerk is een van de oudste in de kuststreek van Montenegro. De kerk werd door de Benedictijnen opgetrokken in 840 en gebruikt als een Benedictijnenklooster. Later namen de Franciscanen intrek in de kerk.

Ook de oudste school in Budva bevond zich in dit klooster. Tegenwoordig huisvest de kerk kunsttentoonstellingen en het wordt vaak gebruikt als locatie voor concerten van klassieke muziek. Het plein vlak voor de kerk is een prachtige plek om even te ontspannen en te genieten van het uitzicht op de helderblauwe zee.

 1. Filmpje: het mooiste van Budva

Benieuwd naar hoe Budva eruitziet? In deze video krijg je prachtige beelden van Budva voorgeschoteld. Als je dat in het echt wil zien, zal je natuurlijk zelf naar Montenegro moeten afzakken.

 1. Mis niets tijdens je rondreis door Montenegro met onze reisgids

Herkenbaar: je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Montenegro? Dan is er goed nieuws, wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Montenegro met een volledige uitgestippelde rondreis Montenegro, en meer dan 70 beschreven bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je gratis preview reisgids Montenegro.

Montenegro

Gratis reisgids Montenegro downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 26 februari 2023 - Jolanda Meijer

Super blij mee,ik ga nl in juni naar montenegro. Veel info en daar hou ik van .duidelijke uitleg Thanks

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?