Ontdek de zuidkust van Montenegro: dé mooiste plekken aan de Montenegrijnse Rivièra

Koop de volledige reisgids voor € 10

Ontdek de zuidkust van Montenegro: dé mooiste plekken aan de Montenegrijnse Rivièra

21 april 2024 in Montenegro0 reacties

De mooiste plekken langs de zuidkust en rivièra van Montenegro verkennen

In het zuiden van Montenegro, tussen de badsteden Budva en Ulcinj, liggen enkele prachtige stadjes verstopt. Het iconische versterkte eilanddorpje Sveti Stefan lijkt te mooi om waar te zijn en het naburige Petrovac is de ideale plek om van de Montenegrijnse zon te genieten.Ook havenstad Bar en het oude stadje Stari Bar zijn absoluut een bezoekje waard. In dit stukje van Montenegro word je bovendien de hele tijd getrakteerd op prachtige uitzichten en de helderblauwe zee verleidt je constant tot een verfrissende duik.

Hieronder zetten we de mooiste plekjes langs de zuidkust van Montenegro op een rijtje.

Inhoud artikel

  1. Sveti Stefan

Sveti Stefan is een van de bekendste plaatsen aan de zuidkust van Montenegro. Het is een versterkt eilanddorp dat verbonden is met het vasteland door een smalle verhoogde weg. Het was ooit een vissersdorp, maar nu staan op het eiland vooral 15e-eeuwse villa's met uitzicht op het strand en het prachtig blauwe water. Het eiland werd in de jaren 1950 genationaliseerd en is nu een luxueus toeristenoord en dus helaas niet gratis toegankelijk. Staren naar het eiland vanaf de kust is echter wel gratis.

Het is begrijpelijkerwijze een van de meest gefotografeerde plekjes van Montenegro. Wil je zelf op het eiland verblijven? Dan kan je terecht in het Aman Resort, wel enkel voor de gefortuneerden onder ons (meer dan 1000 EUR/nacht). Het wordt daarom ook vaak het Montenegrijnse Monaco of Saint-Tropez genoemd.

  1. Petrovac

Stranden

De kuststad Petrovac is een andere populaire strandbestemming. Het heeft een zandstrand van ongeveer 600 meter lang dat ideaal is om te zonnebaden, te luieren onder een parasol of om verkoeling te zoeken in de zee. Het is ook de plek waar de oude bergweg uit hoofdstad Podgorica de kust ontmoet.

Historische bezienswaardigheden

Maar Petrovac biedt meer dan alleen stranden. De historische bezienswaardigheden in de stad zelf zijn ook zeker een bezoekje waard. De pier en het fort Castello zijn de bekendste historische monumenten.

Het fort werd vroeger gebruikt als opslagplaats voor wijn en olijven en is nu een prachtige plek waar bezoekers kunnen ontspannen op een zonnig terras met prachtig uitzicht op zee. Er staat hier ook een obelisk ter herdenking van degenen die stierven tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Je kan daarnaast ook de kleine eilanden Katič en Sveti Nedelija verkennen waarvan wordt gezegd dat ze zeilers beschermen. De kerk gebouwd op het eiland was een geschenk van zeilers die een schipbreuk hebben overleefd. Men zegt dat het geluk zou brengen om de bel van de kerk te laten weerklinken.

Wandel bij een bezoek aan Petrovac ook zeker over het schilderachtige wandelpad dat van de stad naar het oude klooster van Reževići leidt. Dit klooster, beroemd om zijn prachtige mozaïeken, werd gebouwd in de 14e eeuw. Rondom het klooster liggen ook verschillende grotten, een mooi dennenbos en uitkijkpunten vanwaar je een prachtig uitzicht hebt op de omgeving.

Wil je niets missen van Montenegro? Download onze reisgids Montenegro met alle bezienswaardigheden, een dag-per-dag reisschema en praktische info en tips.
  1. Bar

Havenstad

Een van de troeven van Bar is dat het minder toeristisch is in vergelijking met Kotor of Budva. Het is niet de meest schilderachtige noch de meest charmante kustplaats van Montenegro, maar toch is deze ondergewaardeerde havenstad een bezoekje waard.

Bezienswaardigheden

Het meest opvallende monument van Bar is de moderne (late 20e-eeuwse) kathedraal van St. Jovan Vladimir (Hram Svetog Jovana Vladimira) met z’n gouden koepels.

Een andere must-see bezienswaardigheid van Bar is te vinden in de moderne haven, het paleis van koning Nikola. Het is een elegant bouwwerk dat in 1885 werd gebouwd in opdracht van de vorst. Hij wilde een verblijf laten optrekken aan de kust voor zijn dochter en schoonzoon. Het paleis is nu het belangrijkste museum van Bar. Er worden onder andere kledij en verschillende authentieke historische voorwerpen tentoongesteld.

  1. Stari Bar

Een sfeervolle stad

Geschiedenisliefhebbers zullen Bar waarschijnlijk vrij snel achter zich laten en in plaats daarvan richting de oude stad, Stari Bar trekken. Het stadje ligt op een steile heuvel aan de voet van de berg Rumija een paar kilometer boven de moderne haven van Bar. Stari Bar is een van de meest sfeervolle oude steden van Montenegro, ook al werd het zwaar beschadigd tijdens een aardbeving in 1979.

Bezienswaardigheden

In Stari Bar moet je zeker de gedeeltelijke overblijfselen van het oude fort van de stad en het Bar-aquaduct bezoeken. Dat aquaduct werd tijdens de aardbeving zwaar beschadigd waardoor de watervoorziening van de stad werd afgesloten. Nadat het aquaduct gerepareerd werd, begonnen de bewoners terug te keren.

Er prijkt ook een oude kerk in het stadscentrum en je stoot er op verschillende pittoreske hoekjes en indrukwekkende vergezichten.

RONDLEIDING: Ga op stap met een deskundige gids door de oude binnenstad van Bar en ontdek de geheimen van de Stari Bar.

Een beetje ten zuiden van Stari Bar vind je de Stara Maslina - een oude olijfboom. Er wordt aangenomen dat die boom meer dan 2000 jaar oud is en dat zou de Stara Maslina één van de oudste olijfbomen ter wereld maken. De ene kant van de boom is verbrand en beschadigd, maar hij leeft nog steeds voort!

  1. Ulcinj

Een historische stad

Ulcinj is een kustplaats die vooral populair is vanwege zijn stranden, maar ook een lange en interessante geschiedenis met zich meedraagt. De stad werd gesticht in de 5e eeuw voor Christus en is daarmee een van de oudste steden aan de Adriatische Zee.

De Illyriërs, Romeinen, Byzantijnen, Slaven, de Republiek Venetië en het Ottomaanse Rijk hebben er allemaal de plak gezwaaid voordat de stad in 1878 werd overgedragen aan het Prinsdom Montenegro.

Bezienswaardigheden

Het 2000 jaar oude kasteel van Ulcinj belichaamt die boeiende geschiedenis en is het centrum van de oude stad. Hoewel het kasteel van Ulcinj al in de oudheid bestond, is het bouwwerk dat je er vandaag ziet in de loop der jaren gerestaureerd en aanzienlijk aangepast. De moderne stad Ulcinj groeide organisch rond de historische kasteelkern, met als oudste deel de Cyclopische muur.

In de oude stad vind je smalle, kronkelende straatjes typisch voor de middeleeuwen, dicht opeengepakte huizen in renaissancistische en barokke bouwstijlen en een reeks architecturale pareltjes uit de Ottomaanse tijd. De meest opmerkelijke bezienswaardigheden zijn de toren van Balšić, het paleis en het hof uit de Venetiaanse periode.

Het plein dat voor de kerk-moskee ligt, speelde een belangrijke rol in de stad. Het diende in het midden van de 17e eeuw als de plaats voor een belangrijke slavenmarkt. Uncinj-piraten stonden bekend om het gevangennemen van slaven of gijzelaars. Later werden er ook Afrikaanse slaven hierheen gebracht. Een klein aantal van hun nakomelingen wonen nog steeds in het gebied.

Een ander opmerkelijke bezienswaardigheid in de oude stad van Ulcinj dat het vermelden waard is, is de fontein die gebouwd werd in 1749-1750. Dit is slechts één van een aantal overgebleven fonteinen in de stad, maar ooit stond Ulcinj vol sierlijke fonteinen. De fonteinen moesten niet alleen water voor de inwoners voorzien, maar ze speelden ook een centrale rol in de spirituele watercultus die lang beoefend werd in Ulcinj.

  1. Filmpje: mooie beelden van Ulcinj

Benieuwd naar hoe Ulcinj eruitziet? In deze video vlieg je langs de mooiste plekjes van één van de oudste steden van Montenegro. Als je de stad en de wondermooie omgeving in het echt wil zien, zal je natuurlijk zelf naar Montenegro moeten reizen.

  1. Mis niets tijdens je rondreis door Montenegro met onze reisgids

Herkenbaar: je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Montenegro? Dan is er goed nieuws, wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Montenegro met een volledige uitgestippelde rondreis Montenegro, en meer dan 70 beschreven bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je gratis preview reisgids Montenegro.

Montenegro

Gratis reisgids Montenegro downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?