Vakantie op Malta? Bezoek zeker deze 7 UNESCO werelderfgoedsites

Volledige reisgids kopen voor € 10

Vakantie op Malta? Bezoek zeker deze 7 UNESCO werelderfgoedsites

3 januari 2024 in Malta0 reacties

Dankzij haar lange geschiedenis vind je op Malta heel wat bijzondere historische monumenten, waarvan er ook verschillende zijn opgenomen in de UNESO Werelderfgoedlijst.

Ben je op vakantie in Malta? Bezoek dan zeker eens deze UNESCO Werelderfgoedlijst. De hoofdstad Valletta, het Ħal Saflieni Hypogeum en de Megalithische tempels van Malta zijn dan ook echt een bezoekje waard.

Praktische info & tickets voor je rondreis Malta

Duur5 - 14 dagen ()
Vliegtickets2u45 vliegen op Valletta (Amsterdam/Charleroi), richtprijs € 57 vergelijk prijzen bij Cheaptickets of Skyscanner
Shuttle dienstTaxi tussen de luchthaven van Malta en je hotel vanaf € 7 per persoon, boek je taxi plaats hier online
VerblijvenOvernachtingen voor deze rondreis zijn:
PakketreizenDeze reis als pakketreis boeken? Kijk bij TUI (va. € 749), Connections (va € 879) of DeJongIntra (va € 438)
Huurauto
  • Op Malta wordt er links gereden, maar is zeker te doen. Boek je huurauto bij Sunnycars (alle verzekeringen incl.) of EasyTerra (meestal de goedkoopste).
  • Wil je geen auto huren? Je kan ook met het openbaar vervoer perfect Malta verkennen, boek je hop on hop off bus hier.
Tours en activiteiten

Inhoud artikel

Boek een bijzondere excursie of uitstap op Malta

Wil je graag nog meer ontdekken van Malta? Boek dan zeker een van de leuke en mooie daguitstappen en excursies op Malta en omgeving en geniet van wat deze prachtige bestemming allemaal te bieden heeft! Een wandeling door Valletta, of toch liever een dagje doorbrengen op een cruise? Het kan allemaal. Mis niets tijdens je verblijf en bekijk het volledige aanbod excursies op Malta.

Ontdek hieronder alvast enkele leuke dagexcursies en tours op Malta:

  1. Valletta staat op de UNESCO Werelderfgoedlijst

Het oude gedeelte van de stad Valletta is UNESCO-werelderfgoed en heeft een rijke geschiedenis en cultuur. De pittoreske straten en piazza’s herbergen barokke juweeltjes uit het midden van de 16de eeuw, maar ook heel wat hedendaagse architectuur. Het oude stadsgedeelte van Valletta bevat maar liefst 320 monumenten en dit op een oppervlakte van 0,77 km².

Wat zeker zien en doen tijdens je verblijf in Valletta?

  • Geniet van het uitzicht over de stad in de tuinen van Barrakka of ontdek meer over de impact van de Tweede Wereldoorlog op de stad in de Lascaris War Rooms.
  • Ontdek de prachtige barokke architectuur van de 16-eeuwse Sint Janscokathedraal of ontdek het prachtige interieur van het Grandmaster's Palace in de binnenstad.
  • Wil je graag de hedendaagse kunstenaars van Malta ontdekken? Breng dan een bezoekje aan MUZA waar je een uitgebreide nationale kunstcollectie kan vinden.
  • Even genieten van een rustiger plekje? Ga dan langs de Lower Barakka Garders waar je ook heerlijk kan wandelen of relaxen.
  • Niets missen tijdens je bezoek aan de Maltese hoofdstad? Download dan zeker onze stadswandeling door Valletta.

VERBLIJFTIP: Overnacht in Hotel La Falconeria. Dit hotel heeft een ideale ligging en beschikt over moderne kamers. 's Ochtends geniet je van een lekker ontbijt vooraleer je de stad intrekt. Meer info en boeken.

  1. 5000 jaar oud: Ħal Saflieni Hypogeum

Het Ħal Saflieni Hypogeum is een groot ondergronds complex dat dateert van 4000–2500 v.C.. Katrollen en touwen werden gebruikt om de gigantische blokken van kalksteen uit te hakken. Het vermoeden bestaat dat het deze plaats ooit heeft gediend als heiligdom vooraleer het een dodenstad werd in de prehistorie.

De ondergrondse begraafplaats werd ontdekt in 1902 en er werden resten aangetroffen van ongeveer 7000 mensen. De plek herbergt niet alleen architecturale wonderen maar ook een aantal interessante archeologische artefacten die laten zien hoe mensen in die tijd leefden. Door zijn ouderdom en en architecturale schoonheid werd het Ħal Saflieni Hypogeum in 1980 toegevoegd aan de UNESCO Werelderfgoedlijst.

TIP EXCURSIE: Bezoek het Ħal Saflieni Hypogeum met deze privérondleiding naar de archeologische vindplaatsen op Malta.

  1. De Tempels van Ġgantija: ouder dan Stonehenge en de piramides

De Tempels van Ġgantija zijn ouder dan de bekende stenen van Stonehenge en de grote piramiden van Egypte. Deze twee goed bewaard gebleven megalithische bouwwerken zijn de oudste van alle megalithische tempels op Malta. Ze dateren van tussen 3600 en 3200 v.C.

De naam komt uit het Maltese woord voor reus, daar reuzen werden geassocieerd met deze plek in Maltese legenden. Naast de tempels bevindt zich een bezoekerscentrum met voorstellingen over hoe het leven er toen uit zag.

  1. De Megalithische tempels van Ħaġar Qim en Mnajdra

Ħagar Qim is een belangrijk tempelcomplex dat samen met de andere Megalithische tempels van Malta ook op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat. Het complex bestaat uit een hoofdtempel en meerdere megalithische bijgebouwen. De hoofdtempel zou gebouwd zijn tussen 3600 en 3200 v.C. maar de noordelijke ruïnes zouden nog een stuk ouder zijn.

Op ongeveer 500 meter wandelen van dit tempelcomplex vind je er nog één, Mnajdra. Deze plek dateert van rond het 4de millennium voor Christus. Het verschilt van Ħagar Qim doordat de gebouwen hier zijn opgetrokken van het veel hardere kalksteen uit koraal. Ook hier vind je veel interessante en fascinerende prehistorische opgravingen.?

TIP RONDLEIDING: Wil je graag deze bijzondere megalitische tempels bezoeken? Boek je tickets voor een rondleiding naar de prehistorische tempels van Malta op voorhand en geniet zorgeloos van je verblijf!

  1. Ta’ Ħaġrat Tempels en haar religieuze betekenis

Eén van Malta’s meest boeiende megalithische bezienswaardigheden zijn de Ta’ Ħaġrat Tempels. Deze worden beschouwd als één van oudste gekende religieuze plekken ter wereld. Eén van de grotere tempels die hier gevonden zijn, dateert van 3600-3200 v.C. en een kleinere tempel van 3300-3000 v.C..

Er zijn veel gelijkenissen met deze opgraving en die bij Skorba, die zich op minder dan één kilometer afstand bevinden. Opgravingen in het begin van de 20ste eeuw toonden aan dat er hier een dorp stond voordat de Ta’ Ħaġrat Tempels gebouwd werden. Opgegraven potten en andere artefacten dateren van 3800-3600 v.C.

  1. De eerste menselijke aanwezigheid op Malta

De Skorba Tempels zijn megalithische ruïnes uit de allereerste periode van de neolithische periode op Malta. Hoewel de resten van de Skorba tempels niet in al te beste staat verkeren, is deze plek wel interessant vanwege de voorwerpen die gevonden werden tijdens de opgravingen in de jaren '60 van de vorige eeuw.

Hier is namelijk bewijs gevonden van de eerste menselijke aanwezigheid op het eiland, en via koolstofdatering heeft men hier houtskool kunnen dateren uit 4850 v.C. Door deze belangrijke vondsten werden de Skorba Tempels toegevoegd aan de UNESCO Werelderfgoedlijst

TIP RONDREIS: Wil je graag zoveel mogelijk zien van Malta en omgeving? Bekijk dan zeker eens onze uitgebreide rondreis op Malta. Deze rondreis komt langs alle highlights van Malta.

  1. De megalithische heiligdommen van Tarxien

De Tarxien Tempels bestaan uit vier megalithische heiligdommen die gebouwd zijn tussen 3600 en 2500 v.C. Het complex was in gebruik tot in 1500 v.C.. De tempels komen uit verschillende periodes en zijn niet allemaal even goed bewaard gebleven.

Een verhoogd wandelpad laat je de opmerkelijke overblijfselen vanaf een uniek standpunt bekijken. De Tarxien Tempels worden, net als de andere tempels op de UNESCO Werelderfgoedlijst, beschermd door grote tenten.

  1. Hoe geld besparen op Malta?

Wil je verschillende musea bezoeken of enkele activiteiten doen op Malta? Een boottocht of jeepsafari? Dan kunnen we je alleen maar aanraden om een Malta Discount Card te kopen. Je kan deze kaart gebruiken voor 10 dagen. Hiermee spaar je heel wat geld uit aan de ingangen van musea. Koop je Malta Discount Card online en krijg een 50% korting.

  1. Waar overnachten op Malta?

Voor je vakantie op het prachtige eiland Malta, ben je vast op zoek naar een aangenaam verblijf. Het aanbod aan hotels en appartementen op Malta is het grootst in het oude stadscentrum van Valletta. Gezien de kleine oppervlakte is het aanbod beperkt waardoor de prijzen al snel kunnen oplopen. Op 4 km van het stadscentrum van Valletta kan je Saint Julians terugvinden waar prijzen voor hotels aanzienlijk lager zijn. Hieronder hebben wij alvast onze favoriete verblijven opgelijst:

The Duke Boutiqe Hotel

Op zoek naar een uitvalsbasis om Gozo te verkennen? Zoek niet verder dan The Duke Boutiqe Hotel in Victoria. De modern ingerichte kamers zijn allemaal uitgerust met luxe matrassen en elke ochtend wordt er een luxe ontbijt aangeboden. Zo kan je elke nacht goed uitrusten en vol energie weer vertrekken om dit prachtige eiland te verkennen. Meer info en boeken.

Casa Ellul boetiekhotel

Casa Ellul was het eerste boetiekhotel in Malta en wordt nog steeds opengehouden door de lokale familie, Ellul. Gelegen op steenworp van het Teatru Manoel is dit de ideale uitvalsbasis om Valletta te verkennen. Dit 19de eeuws gebouw is ingericht met originele Maltese vloertegels en de familie Ellul doet er alles aan om het hotel zo authentiek mogelijk te houden. Enkele kamers beschikken ook over een hot tub om helemaal tot rust te komen na een dag de binnenstad van Valletta te verkennen. Meer info en boeken.

Valletta Grand Central

Liever overnachten in een charmant vakantiehuis? Valletta Grand Central biedt ruime accommodatie in de stad voor 8 personen. Het vakantiehuis heeft een eigen charme en is ingericht met houten meubilair. Het beschikt over vier slaapkamers, drie badkamers en een volledig uitgeruste keuken. Na een vermoeiende dag, kan je gezellig samen aan tafel kruipen op het terras met uitzicht op de stad. Geniet van een gezellige barbecue samen. Meer info en boeken.

  1. Touroperators & reisaanbieders Malta

Eliza Was Here

Verblijven in onontdekte vakantieadresjes op Malta? Alle vakanties bij Eliza Was Here zijn inclusief vlucht, verblijf en huurauto.
Bekijk Aanbiedingen

TUI vakanties

Een all-inlcusive vliegvakantie naar Malta? TUI heeft een mooi aanbod aan zonvakanties naar deze parel in de Middellandse Zee.
Bekijk aanbiedingen TUI

  1. Mis niets tijdens je verblijf op Malta met onze reisgids

Herkenbaar: je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Malta? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop de reisgids Malta met een volledige uitgestippelde rondreis van Malta, en 61 beschreven bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je gratis preview reisgids Malta.

Malta

Gratis preview reisgids Malta downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?