The Three Cities van Malta, Grand Harbour, wat te doen en zien?

Volledige reisgids kopen voor € 10

The Three Cities van Malta, Grand Harbour, wat te doen en zien?

3 januari 2024 in Malta3 reacties

De Drie Steden of Three Cities is de verzamelnaam voor de drie versterkte nederzettingen van Vittoriosa, Senglea en Cospicua. Vittoriosa, ook wel bekend onder de naam Birgu, ontstond reeds in de middeleeuwen. De twee andere steden werden gesticht door de orde van St. Jan in de 16de en 17de eeuw.

Ze liggen aan de andere kant van de Grand Harbour van Valletta en zijn veel minder toeristisch. Ze bieden een fascinerende inkijk in het authentieke Maltese leven. Welke bezienswaardigheden moet je zeker gezien hebben tijdens jouw bezoek aan de Drie Steden op Malta.

Praktische info & tickets voor je rondreis Malta

Duur5 - 14 dagen ()
Vliegtickets2u45 vliegen op Valletta (Amsterdam/Charleroi), richtprijs € 57 vergelijk prijzen bij Cheaptickets of Skyscanner
Shuttle dienstTaxi tussen de luchthaven van Malta en je hotel vanaf € 7 per persoon, boek je taxi plaats hier online
VerblijvenOvernachtingen voor deze rondreis zijn:
PakketreizenDeze reis als pakketreis boeken? Kijk bij TUI (va. € 749), Connections (va € 879) of DeJongIntra (va € 438)
Huurauto
  • Op Malta wordt er links gereden, maar is zeker te doen. Boek je huurauto bij Sunnycars (alle verzekeringen incl.) of EasyTerra (meestal de goedkoopste).
  • Wil je geen auto huren? Je kan ook met het openbaar vervoer perfect Malta verkennen, boek je hop on hop off bus hier.
Tours en activiteiten

Inhoud artikel

Boek een bijzondere excursie of uitstap op Malta

Wil je graag nog meer ontdekken van Malta? Boek dan zeker een van de leuke en mooie daguitstappen en excursies op Malta en omgeving en geniet van wat deze prachtige bestemming allemaal te bieden heeft! Een wandeling door Valletta, of toch liever een dagje doorbrengen op een cruise? Het kan allemaal. Mis niets tijdens je verblijf en bekijk het volledige aanbod excursies op Malta.

Ontdek hieronder alvast enkele leuke dagexcursies en tours op Malta:

  1. Senglea Basilica en haar imposante barokarchitectuur

De roomskatholieke Senglea Basilica kerk is één van de blikvangers in Senglea en is opgedragen aan de geboorte van de Maagd Maria. Dit is een mooi voorbeeld van de imposante barokarchitectuur op Malta. Het originele gebouw werd waarschijnlijk gebouwd binnen de stadsmuren van de Drie Steden in 1580 en ingewijd in 1743.

Helaas werd de Senglea Basilica kerk vernietigd tijdens de Tweede Wereldoorlog maar herbouwd in 1956. In het majestueuze interieur is één kunstwerk bijzonder geliefd: het houten beeld van de Maria, dat bekendstaat als Il-Bambina. Het werd in 1618 vervaardigd door een onbekende kunstenaar en vervolgens geverfd en verguld in 1631.

TIP RONDLEIDING: Verken de Drie steden van Malta met deze rondleiding door de Three Cities van Malta. Tijdens deze tocht rijd je langs Cospicua, bezoek je Vittoriosa en Senglea en verken je de Marsovin-kelders om Maltese wijn te proeven. Heerlijk!

  1. Porta dei Mortari: de toegangspoort tot de Three Cities

De Poort van St. Helen, ook bekend onder de naam Porta dei Mortari, is de belangrijkste poort van de Santa Margherita linie, de belangrijkste verdedigingsmuur van de Drie Steden. Deze linie werd gebouwd in de 17de en 18de eeuw om de Drie Steden en Malta te beschermen tegen een invasie van over land.

Porta dei Mortari zelf werd gebouwd in 1736 naar een ontwerp van Charles François de Mondion en deed dienst als hoofdpoort van de stad Conspicua, ook wel bekend als Bormla.

  1. Bezoek The Three Cities met een Dgħajsa

Wil je graag de Grand Harbour van Valletta en de Drie Steden vanop het water zien? Vaar mee door de haven van Valletta met een traditionele Maltese Dgħajsa boot. Meer info over tours met een Dghajsa

  1. Il-Macina, de oude verdedigingsmuur van The Three Cities

Il-Macina is één van de spectaculairste nog overgebleven stukken van de verdedigingsmuren van Senglea en de Drie Steden, waarvan het grootste deel werd vernietigd in de 19de en 20de eeuw. Il-Macina, ook bekend als Sheer Bastion, is een spievormig bastion in de Dockyard Creek.

Het werd gebouwd in 1554 door militair bouwkundige Bellavante om Malta te beschermen. Ooit stond een machine die werd gebruikt om masten in schepen te zetten, op de top van de vestingwal gestaan, vandaar de naam ‘Il-Macina”.

TIP REISGIDS MALTA: Mis niets tijdens je rondreis op Malta en download onze uitgebreide reisgids Malta, zo kom je langs dé mooiste plekjes en bezienswaardigheden van het eiland.

  1. Een prachtig uitzicht over Valletta

De tuinen van Gardjola kijken uit over de Grand Harbour, met een prachtig uitzicht over Valletta. In de tuinen vind je een oude wachttoren Il-Gardjola genaamd, die de haven en de Drie Steden meermaals tegen vijanden heeft beschermd. De tuinen zijn aangelegd in een rasterpatroon door grootmeester De La Sengle in 1551. Let op de symbolen op Il-Gardjola – een oog, een oor en een kraanvogel – allemaal symbolen van waakzaamheid op de wachtpost.

  1. Kerk van de Onbevlekte Ontvangenis in Cospicua

De Kerk van de Onbevlekte Ontvangenis in Cospicua dateert van rond het jaar 1730 en vervangt een kleinere kerk die hier stond voor het Grote Beleg van Malta in 1565. Het gebouw in zijn huidige vorm zou ontworpen zijn door Vincenzo Casanova, terwijl de klokkentorens worden toegeschreven aan Lorenzo Gafà. Het feest van de Onbevlekte Ontvangenis in Cospicua wordt elk jaar in december gevierd.

VERBLIJFTIP: Verblijf in de elegante kamers van het BOCO Boutique Hotel, centraal gelegen in Cospicua en op wandelafstand van de haven. Iedere ochtend wordt er een Maltees ontbijt geserveerd. Meer info en boeken.

  1. Ontdek de authentieke huizen van de Drie Steden

Het Bir Mula Heritage Museum is een waar pareltje gelegen binnen de muren van de Drie Steden en relatief onbekend bij toeristen. Het historische pand herbergt een schatkamer aan dingen die te maken hebben met de typische Bormla (Cospicua) huizen en geven een inkijk in hoe het leven vroeger was in de Three Cities.

Het Bir Mula Heritage museum neemt je mee op een reis door de eeuwen heen aan de hand van fascinerende verhalen over geschiedenis, legendes en geheime samenzweringen. Als je iets of wat geïnteresseerd bent in de culturele geschiedenis van de Three Cities en Malta, zou het zonde zijn om dit kleine juweeltje te missen dat gelegen is op één van de vijf heuvels van Cospicua. Meer info op de website.

  1. Inquisitor's Palace, een architecturaal hoogstandje

In de vroeg-moderne periode kon je dit soort paleizen in heel Europa en Zuid-Amerika vinden, maar nu is het Paleis van de Inquisitie, in het hart van de Drie Steden (Birgu), één van de laatst overgebleven voorbeelden van zo een paleis dat toegankelijk is voor het publiek. Het Inquisitor's Palace of soms ook wel Sacred Palace, is een architecturaal hoogstandje en het voortbestaan van het paleis werd verzekerd door de belangrijke personen die de afgelopen vijfhonderd jaar in het paleis woonden.

Het Paleis van de Inquisitie was de zetel van de Maltese Inquisitie tussen 1574 en 1798 en het schijnt wat licht op deze bewogen en donkere periode uit de geschiedenis die zich hoofdzakelijk afspeelde in de Three Cities.

  • Je kan tijdens je bezoek aan het paleis de historische reconstructies van de huiselijke keuken, de privévertrekken, de sobere setting van het Holy Office Tribunaal, het gevangeniscomplex en de martelkamer ontdekken.
  • Het gebouw herbergt ook het National Museum of Etnography met permanente tentoonstellingen over de religieuze tradities van Malta, zoals geconsolideerd door de inquisitie.
  1. De oudste parochie van de Drie Steden

Birgu/Vittoriosa is één van de oudste parochies van Malta en de Three Cities. De St. Lawrence Kerk werd gebouwd tussen 1681 en 1697 naar een ontwerp van architect Lorenzo Gafà. Het is een mooi voorbeeld van de romaanse barokstijl en heeft een indrukwekkend sierlijk interieur met standbeelden, schilderijen en een marmeren Latijns kruis.

Dit was de kerk van de Orde van St. Jan voordat de Sint-Janscokathedraal werd gebouwd in Valletta. Je kan een klein maar goed onderhouden en interessant museum vinden naast de parochiekerk. De Festa wordt hier elk jaar gevierd op 10 augustus.

  1. De rol van de Three Cities tijdens de Tweede Wereldoorlog

Het Birgu (Vittoriosa) Malta at War Museum vertelt het verhaal van de belangrijke en strategische rol die Malta en haar bevolking hebben gespeeld tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Het Malta at War Museum bevindt zich in de Three Cities in de oude barakken en schuilkelder van de Couvre Porte Counterguard en toont je heel wat attributen uit deze periode. De ideale bezienswaardigheid voor iedereen die geïnteresseerd is in de rol van Malta tijdens de Tweede Wereldoorlog. Meer info op de website

TIP RONDREIS: Wil je graag zoveel mogelijk zien van Malta en omgeving? Bekijk dan zeker eens onze uitgebreide rondreis op Malta. Deze rondreis komt langs alle highlights van Malta.

  1. Het legendarische Fort Saint Angelo in de Three Cities

Er wordt beweerd dat Fort Saint Angelo werd gebouwd bovenop een voormalige Romeinse versterking en het is zeker één van Malta’s meest indrukwekkende voorbeelden van militaire architectuur. Toen de ridders van St. Jan op het eiland aankwamen in 1530, hebben ze het fort de zetel van de Grootmeester van de Orde gemaakt.

Tegen alle verwachtingen in, sloeg dit fort een aanval af van de geduchte Saraceense Armada tijdens het Grote Beleg van 1565. Deze gebeurtenis heeft geleid tot de legendarische status die het fort nu heeft. Tegenwoordig kan je in het museum van het fort meer leren over de rol die het speelde in de militaire geschiedenis van Malta en daarnaast kan je genieten van de adembenemende uitzichten over de Grand Harbour.

  1. Waar overnachten in Valletta?

Voor je bezoek aan Valletta, ben je vast op zoek naar een aangenaam verblijf. Het aanbod aan hotels in het stadscentrum van Valletta is gezien de kleine oppervlakte beperkt waardoor de prijzen al snel kunnen oplopen. Aan de rand is het aanbod groter en betaalbaarder en dit meer bepaald in de plaats voor Floriana. Wij hebben alvast onze favorieten opgelijst. Of bekijk het volledige aanbod hotels en vakantiehuizen in Valletta.

Hotel Rosselli

Rosselli, in het hart van Valletta, is gevestigd in een 17e-eeuws gebouw dat voorheen eigendom was van een lid van de Ridders van Malta. Het gebouw combineert barokke architectuur met moderne faciliteiten, waaronder gratis WiFi in alle ruimtes.

Dagelijks geniet je hier een continentaal ontbijt geserveerd met een selectie zoete en hartige producten en vers fruit. Ook het diner zal je zeker bekoren, het restaurant heeft een Michelin-ster en biedt een verfijnd menu en desserts. Meer info en boeken.

Valletta Grand Central

Liever overnachten in een charmant vakantiehuis? Valletta Grand Central biedt ruime accommodatie in de stad voor 8 personen. Het vakantiehuis heeft een eigen charme en is ingericht met houten meubilair. Het beschikt over vier slaapkamers, drie badkamers en een volledig uitgeruste keuken. Na een vermoeiende dag, kan je gezellig samen aan tafel kruipen op het terras met uitzicht op de stad. Geniet van een gezellige barbecue samen. Meer info en boeken.

Casa Ellul boetiekhotel

Casa Ellul was het eerste boetiekhotel in Malta en wordt nog steeds opengehouden door de lokale familie, Ellul. Gelegen op steenworp van het Teatru Manoel is dit de ideale uitvalsbasis om Valletta te verkennen. Dit 19de eeuws gebouw is ingericht met originele Maltese vloertegels en de familie Ellul doet er alles aan om het hotel zo authentiek mogelijk te houden. Enkele kamers beschikken ook over een hot tub om helemaal tot rust te komen na een dag de binnenstad van Valletta te verkennen. Meer info en boeken.

  1. Hoe geld besparen op Malta?

Wil je verschillende musea bezoeken of enkele activiteiten doen op Malta? Een boottocht of jeepsafari? Dan kunnen we je alleen maar aanraden om een Malta Discount Card te kopen. Je kan deze kaart gebruiken voor 10 dagen. Hiermee spaar je heel wat geld uit aan de ingangen van musea. Koop je Malta Discount Card online en krijg een 50% korting.

  1. Touroperators & reisaanbieders Malta

Eliza Was Here

Verblijven in onontdekte vakantieadresjes op Malta? Alle vakanties bij Eliza Was Here zijn inclusief vlucht, verblijf en huurauto.
Bekijk Aanbiedingen

TUI vakanties

Een all-inlcusive vliegvakantie naar Malta? TUI heeft een mooi aanbod aan zonvakanties naar deze parel in de Middellandse Zee.
Bekijk aanbiedingen TUI

  1. Mis niets tijdens je verblijf op Malta met onze reisgids

Herkenbaar: je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Malta? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop de reisgids Malta met een volledige uitgestippelde rondreis van Malta, en 61 beschreven bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je gratis preview reisgids Malta.

Malta

Gratis stadswandeling Three Cities downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 1 maart 2024 - Engelen

Uitstekende gids. jammer dat ze er de vrijdag niet was. Zelf naar de drie steden gegaan met een uitgestippelde wandeling. Ter plaatse bleek het toch niet zo eenvoudig te zijn. Daardoor niet veel gezien.

- 10 april 2023 - Sonja delannoy

Hebben de reisgids gebruikt van aankomst tot ons vertrek. Wij kopen geen andere meer. Heel mooie stadswandelingen met over iedere bezienswaardigheid beetje uitleg. Topkwaliteit voor heel lage prijs!

- 28 juli 2022 - Michaël Vanden Heede

Als voorbereiding op onze reis echt een heel goed document !

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?