Ontdek de 13 x mooiste stranden en baaien van Malta + hidden spots

Volledige reisgids kopen voor € 10

Ontdek de 13 x mooiste stranden en baaien van Malta + hidden spots

3 januari 2024 in Malta2 reacties

Naast heel wat monumenten en architecturale hoogstandjes beschikt Malta ook over heel wat mooie stranden en schilderachtige baaien om te zwemmen (+ verborgen plekjes).

Het klimaat op Malta zorgt er dan ook voor dat het bijna het hele jaar mogelijk is om te zwemmen op het eiland. Wij zetten alvast de mooiste stranden en baaien op Malta voor je op een rijtje.

Praktische info & tickets voor je rondreis Malta

Duur5 - 14 dagen ()
Vliegtickets2u45 vliegen op Valletta (Amsterdam/Charleroi), richtprijs € 57 vergelijk prijzen bij Cheaptickets of Skyscanner
Shuttle dienstTaxi tussen de luchthaven van Malta en je hotel vanaf € 7 per persoon, boek je taxi plaats hier online
VerblijvenOvernachtingen voor deze rondreis zijn:
PakketreizenDeze reis als pakketreis boeken? Kijk bij TUI (va. € 749), Connections (va € 879) of DeJongIntra (va € 438)
Huurauto
  • Op Malta wordt er links gereden, maar is zeker te doen. Boek je huurauto bij Sunnycars (alle verzekeringen incl.) of EasyTerra (meestal de goedkoopste).
  • Wil je geen auto huren? Je kan ook met het openbaar vervoer perfect Malta verkennen, boek je hop on hop off bus hier.
Tours en activiteiten

Inhoud artikel

  1. St. Peterspool nabij Marsaxlokk

Marsaxlokk is een pittoresk vissersdorpje en vooral bekend om zijn mooie bootjes die in de haven dobberen. Ontsnap aan de drukte van Marsaxlokk door naar het schiereiland in het zuidoosten van het havendorpje te gaan en zo de vuurtoren en Fort Delimara te gaan bezichtigen. Ook kan je hier zwemmen in de rustige en vrij onbekende St. Peterspool.

Het is een prachtig, natuurlijk zwembad dat omringd wordt door rotspartijen. Het water is hier kraakhelder en daardoor ook zeer populair als snorkelspot. Liever wat zonnen? Dat kan op de platte rotsen.

  • De weg naar Sint Peters Pool is niet de gemakkelijkste. Er zijn behoorlijk wat rotsen, keien en een grote klim op je weg. Maar dit is het allemaal wel waard!
  • Er zijn trapjes voorzien om het water in en uit te gaan.
  • Deze spot is vooral bekend bij de locals en niet bij toeristen, daarom is het hier vaak wat rustiger.
  • We raden je aan om met een huurauto naar deze hidden spot te rijden.

VERBLIJFTIP: Wil je graag overnachten in het pittoreske Marsaxlokk? Wij verbleven zelf in Fisherman's Cove Guesthouse. Deze gezellig B&B heeft een goede ligging en kan je boeken aan een lage prijs.

  1. Blue Lagoon op Comino

De Blue Lagoon is een prachtig natuurlijk fenomeen, met een zanderige baai met kristalhelder water die vol zit met leven. Soms kan je wel tot zo’n 30 meter diep kijken. Daarnaast is het water eigenlijk altijd behoorlijk kalm en lekker warm. Het is dan ook een erg populaire plek onder zwemmers, snorkelaars en duikers.

Rondom de Blue Lagoon op Comino vind je niet echt zandstrand, maar wel plateaus waar je ligbedden en parasols kan huren zodat je toch een namiddagje kan zonnebaden. Op vakantie met kinderen? Dan is een bezoekje aan de Blue Lagoon ook een absolute aanrader, want het ondiepe water is vlakbij het strand.

TIP EXCURSIE: Wil jij ook graag een dagtrip maken naar de Blue Lagoon? Boek je dagexcursie naar de Blue Lagoon online op voorhand en geniet ten volle van je vakantie.

  1. Het superheldere water van de Crystal Lagoon

Ten zuidoosten van de Blue Lagoon ligt het andere pareltje van Comino: de Crystal Lagoon met op de achtergrond steile kliffen. Hierdoor is deze alleen bereikbaar per boot. Als je de tijd hebt, moet je zeker een boottocht ondernemen naar de Crystal Lagoon om hier te duiken, snorkelen of zwemmen in het superheldere water.

Zwem zeker eens door de natuurlijke rotsboog naar de ondiepe zeegrot en klim op het droge om van het prachtige blauwgroene water te genieten. Het is een erg fotogenieke plek dus vergeet je action camera niet!

TIP: Vaak zit deze prachtige bestemming inbegrepen in de dagexcursies en boottochten naar Comino.

  1. Het goudrode strand van Ramla

Ramla Bay (Ir Ramla il Hamla) staat bekend als het beste en grootste strand van Gozo, met haar bijzonder mooie kliffen en een rood zandstrand. Het is een van de weinige zandstranden op het eiland, waardoor het een erg populaire bestemming is voor wanneer je graag eens een namiddagje wil zwemmen en snorkelen in het heldere turquoise water.

Interesse in de Griekse mythologie? Dan moet je zeker eens naar de oostkant van de baai gaan. Hier vind je een van de beroemdste grotten van het eiland. Volgens de legende is dit de grot uit de oude Griekse poëzie, Homerus’ Odyssee.

Bezoek de Tal-Mixta grot

Wandel tot aan het eind van het strand en volg daar het pad omhoog (of ja kan natuurlijk ook met de auto omhoog rijden en het laatste stuk naar de grot wandelen). Het is echt de moeite waard om de Tal-Mixta grot te bezoeken. De rots creëert als het ware een "natuurlijk raam" dat een van de mooiste uitzichten over de zee en de kustlijn biedt.

Let op: op Google Maps zal je zien dat ook de Calypso Cave aan de andere kant van het strand wordt aangegeven. Deze is echter ingestort en niet meer begaanbaar.
  1. Via de tunnel naar het paradijs, de Inland Sea

Een ander natuurwonder op Gozo is de (Dwejra) Inland Sea, een lagune gevuld met zeewater. Deze kan bereikt worden vanuit zee door een kleine natuurlijke tunnel van 100 meter lang. Je kan deze "inlandige zee" op een kalme dag bereiken langs deze tunnel in één van de kleine vissersbootjes die ook worden gebruikt door duikers.

Ook duikers duiken door de tunnel wat wordt beschreven als één van de beste duiken die je waar ook ter wereld kan maken. Dit maakt de Inland Sea een echte bezienswaardigheid voor liefhebbers van natuur en duiken.

TIP DUIKSESSIE: Heb jij altijd al eens willen duiken? Neem dan zeker deel aan een inleidende Gozo-duiksessie om een erkend certificaat te behalen. Een ervaring om nooit meer te vergeten.

  1. Azure Window en Blue Hole

Van alle rotsformaties rond de Dwejra Baai, was het Azure Window tot voor kort één van de meest bekende en gefotografeerde bezienswaardigheden op Gozo. Dit natuurlijke, door rotsen gevormde ‘raam’, liet de heldere blauwe zee en blauwe lucht door een kader zien, vandaar de naam. We spreken hier in de verleden tijd want in maart 2017 is deze trekpleister, ook bekend van de serie Game of Thrones, ingestort en verzwolgen door de zee.

Ben jij een échte Game of Thrones-fan? Lees dan zeker ook onze blogpost met de Game of Thrones filmlocaties op Malta & Gozo.

Onder het Azure Window ligt de Blue Hole wat nog een fascinerende geologische bezienswaardigheid is en een populaire plek bij duikers. Duikers van over de hele wereld genieten van deze unieke plek die de natuur voor hen heeft gecreëerd. Indien je er wilt duiken, check je best eerst bij een lokale duikclub voor de meest recente informatie, daar de Azure Window nog niet zo lang geleden is ingestort.

  1. Het ongerepte strand van San Blas

Het strand van San Blas is niet bereikbaar met de wagen doordat het laatste stuk naar dit strand erg stijl is en daardoor niet toegankelijk is voor het verkeer. Dit zorgt er voor dat dit strand een heel rustige plaats is met veel minder toeristen dan op andere stranden. Toch is dit een heel mooie locatie, misschien zelfs één van de mooiste stranden vanwege het feit dat hier niet alles rond toerisme draait.

Onze tip is om hier naar toe te gaan als je slechts te tijd hebt om één strand te bezoeken tijdens je bezoek aan Malta. Het strand van San Blas is de ideale locatie om tot rust te komen en te zwemmen of te duiken.

  1. Zonnebaden met de lokale bevolking in de Baai van Mistra

De Baai van Mistra is een verborgen parel die ideaal is om tot rust te komen. Het kiezelstrand is erg populair onder de lokale bevolking maar minder bekend bij de toeristen wat het dus ideaal maakt om tot rust te komen op het strand. Op heel wat toeristische kaarten staat het strand van de Baai van Mistra zelfs niet vermeld. Het is dus de ideale plek om in contact te komen met de lokale bevolking van Malta.

  1. Geniet van de prachtige gloed van de Blauwe Grot

De Blauwe Grot is wellicht het beroemdste en één van de populairste zwemplaatsen van Malta. Dit komt vooral doordat er elke dag tussen zonsopgang en 13 uur ’s middags de zon schijnt door de openingen in de grotten op het water wat een prachtige blauwe gloed veroorzaakt. Het is vooral een favoriet bij snorkelaars en duikers. We kunnen het iedereen aanraden om de Blauwe Grot te bezoeken

  1. Zie de vissers aan het werk in de Baai van Ġnejna

Het strand van de Baai van Ġnejna is één van de populairdere stranden in Malta bij toeristen en is een aangename plek om te ontspannen aan het water. Deze plek is bekend vanwege de steile kliffen, kleihellingen en ook voor het vissen. Vissers gebruiken hier nog steeds de traditionele methoden, zoals het nachtelijke lokken van vis met lampen.

De oude Ġnejna wachttoren kijkt uit over de baai en is gebouwd in opdracht van de orde van St. Jan. Je kan hier kiezen uit een brede waaier aan watersportactiviteiten of je kan gewoon lekker in de zon relaxen.

Ben je nog op zoek naar een aangenaam verblijf op Malta? Bekijk onze favoriete unieke hotels en appartementen op Malta.
  1. De prachtige kustlijn in de Baai van Santa Marija

Vanaf de Blue Lagoon wandel je in een klein halfuurtje naar de Santa Marina baai. De baai van Santa Marija is een schitterende plek aan de kustlijn van Comino, waar je heerlijk kan zwemmen. Zelfs in de hoogzomer is het er nog erg rustig en heb je niet te veel last van massatoerisme. Neem ook even een kijkje bij de Santa Marija toren, die een prachtig uitzicht over de omgeving biedt.

De Santa Marija Bay ligt bovendien dichtbij een camping waar toeristen samen met lokale Maltezers kamperen. Je hebt geen vergunning nodig om hier te kamperen en toiletten en stenen barbecues kunnen hier gebruikt worden. Je kunt in de Baai van Santa Marija ook heel wat hagedissen tegenkomen wanneer je langs de kust wandelt.

  1. Golden Bay Beach

Golden Bay Beach is één van de stranden van Malta met een blauwe vlag. Deze blauwe vlag is een kwaliteitslabel voor stranden en jachthavens. Of je nu actief wil zijn op het water of gewoon lekker wil luieren, dit goudgele strand en het helderblauwe water zullen je hier zeker bekoren.

Je kan er ook lekker eten in één van de restaurantjes met uitzicht de rotskust waar zo nu en dan een traditioneel vissersbootje langs vaart. Dit strand kan erg druk zijn in het hoogseizoen, maar de gezellige atmosfeer maakt veel goed.

  • Je kan op Golden Beach snorkelspullen en kano’s huren.
  • Liever wat zonnen? Je kan ook strandbedjes en parasols huren.
  • Kom je met de wagen? Houd er dan rekening mee dat het hier in de zomer erg druk kan worden en het aantal parkeerplaatsen erg beperkt is. Je kan ook de bus (101) nemen naar dit strand.

TIP REISGIDS MALTA: Mis niets tijdens je rondreis op Malta en download onze uitgebreide reisgids Malta, zo kom je langs dé mooiste plekjes en bezienswaardigheden van het eiland.

  1. Zwemmen in het fotogenieke Wied Il-Għasri

Even weg van alle drukte? Wied Il-Għasri of de Vallei van Ghasri, is een adembenemende plek om even tot rust te komen. Het azuurblauwe water in de kloof Wied Il-Ghasri mondt uit in zee en het water is erg helder.

Een trap leid je naar dit fotogeniek paradijsje en bij kalm water is het ook een ideale plek in Gozo om te snorkelen en zwemmen. Nadien kan je even opdrogen en zonnebaden op het kleine kiezelstrand en eventueel genieten van een gezellige picknick. Houd er wel rekening mee dat het water erg wild kan zijn bij slecht weer. We raden aan om dan niet te gaan zwemmen of snorkleen.

Hoe bereik je de Vallei van Ghasri?

  • Wied Il Ghasri is te voet te bereiken vanuit Marsalforn (dichtbij de zoutpannen). Je kan je auto ergens langs de weg parkeren en van hier verder wandelen.
  • Op een halfuurtje wandelen bereik je de vallei. Om de kloof te bereiken moet je een klein stukje lopen en afdalen via de trappen (+/- 10 minuten).
  • Tijdens het hoogseizoen (juni t/m september) heb je deze mooie plek jammer genoeg niet voor jezelf, maar van oktober t/m december zal je er een stuk minder toeristen aantreffen.

HUURAUTO: Ben je van plan om het volledige eiland af te reizen en zoveel mogelijk te zien? Dan beschik je best over een eigen auto want het openbaar vervoer komt namelijk niet overal. Wij raden je dan ook aan om een auto te huren via Sunny Cars.

  1. Kaartje met de mooiste stranden op Malta

  1. Hoe geld besparen op Malta?

Wil je verschillende musea bezoeken of enkele activiteiten doen op Malta? Een boottocht of jeepsafari? Dan kunnen we je alleen maar aanraden om een Malta Discount Card te kopen. Je kan deze kaart gebruiken voor 10 dagen. Hiermee spaar je heel wat geld uit aan de ingangen van musea. Koop je Malta Discount Card online en krijg een 50% korting.

  1. Waar overnachten op Malta?

Voor je vakantie op het prachtige eiland Malta, ben je vast op zoek naar een aangenaam verblijf. Het aanbod aan hotels en appartementen op Malta is het grootst in het oude stadscentrum van Valletta. Gezien de kleine oppervlakte is het aanbod beperkt waardoor de prijzen al snel kunnen oplopen. Op 4 km van het stadscentrum van Valletta kan je Saint Julians terugvinden waar prijzen voor hotels aanzienlijk lager zijn. Hieronder hebben wij alvast onze favoriete verblijven opgelijst:

The Duke Boutiqe Hotel

Op zoek naar een uitvalsbasis om Gozo te verkennen? Zoek niet verder dan The Duke Boutiqe Hotel in Victoria. De modern ingerichte kamers zijn allemaal uitgerust met luxe matrassen en elke ochtend wordt er een luxe ontbijt aangeboden. Zo kan je elke nacht goed uitrusten en vol energie weer vertrekken om dit prachtige eiland te verkennen. Meer info en boeken.

Paradise Bay Resort

Een verblijf in Paradise Bay Resort is een absolute aanrader als je met jonge kinderen op vakantie bent. Het hotel beschikt over ruime familiekamers voorzien van alle luxe en comfort dat je kan wensen. Daarnaast kunnen de kinderen zich ook uitleven in één van de drie zwembaden of op het privéstrand waar heel wat watersportactiviteiten kunnen beoefent worden.

's Avonds geniet je samen van een zonsondergang op de ruime zonneterrassen met uitzicht over Paradise Bay aan de ene kant en de eilanden Gozo en Comino aan de andere. Meer info en boeken.

Casa Ellul boetiekhotel

Casa Ellul was het eerste boetiekhotel in Malta en wordt nog steeds opengehouden door de lokale familie, Ellul. Gelegen op steenworp van het Teatru Manoel is dit de ideale uitvalsbasis om Valletta te verkennen. Dit 19de eeuws gebouw is ingericht met originele Maltese vloertegels en de familie Ellul doet er alles aan om het hotel zo authentiek mogelijk te houden. Enkele kamers beschikken ook over een hot tub om helemaal tot rust te komen na een dag de binnenstad van Valletta te verkennen. Meer info en boeken.

  1. Touroperators & reisaanbieders Malta

Eliza Was Here

Verblijven in onontdekte vakantieadresjes op Malta? Alle vakanties bij Eliza Was Here zijn inclusief vlucht, verblijf en huurauto.
Bekijk Aanbiedingen

TUI vakanties

Een all-inlcusive vliegvakantie naar Malta? TUI heeft een mooi aanbod aan zonvakanties naar deze parel in de Middellandse Zee.
Bekijk aanbiedingen TUI

  1. Mis niets tijdens je verblijf op Malta met onze reisgids

Herkenbaar: je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Malta? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop de reisgids Malta met een volledige uitgestippelde rondreis van Malta, en 61 beschreven bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je gratis preview reisgids Malta.

Malta

Gratis preview van de reisgids Malta downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 11 maart 2023 - Inge

Ik wist niet zeker of Malta is voor ons zou zijn. Na het lezen van de gids hebben we kunnen besluiten een vakantie te boeken. Bedankt

- 14 januari 2021 - Sevda Taskin

Heel goed duidelijk en ideaal

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?