Comino & Blue Lagoon ontdekken: 7 x bezienswaardigheden + hidden spots

Volledige reisgids kopen voor € 10

Comino & Blue Lagoon ontdekken: 7 x bezienswaardigheden + hidden spots

3 januari 2024 in Malta0 reacties

Comino is het kleinste bewoonde eiland van Malta en heeft slechts 3 permanente bewoners, maar met een priester en politieman die het eiland tijdens de zomer komen versterken groeien deze statistieken drastisch. Tijdens het hoogseizoen komt er een groot aantal toeristen naar Comino om te genieten van de natuurlijke pracht en de vele vogelsoorten die er op het eiland wonen.

Comino is klein genoeg om in een dag te bezoeken waarbij je toch het gevoel krijgt dat je het eiland op een persoonlijke manier hebt kunnen leren kennen. De beste manier om Comino te ontdekken is om simpelweg je tijd te nemen en rond te slenteren. Lees gerust verder en ontdek dé mooiste bezienswaardigheden op Comino.

Praktische info & tickets voor je rondreis Malta

Duur5 - 14 dagen ()
Vliegtickets2u45 vliegen op Valletta (Amsterdam/Charleroi), richtprijs € 57 vergelijk prijzen bij Cheaptickets of Skyscanner
Shuttle dienstTaxi tussen de luchthaven van Malta en je hotel vanaf € 7 per persoon, boek je taxi plaats hier online
VerblijvenOvernachtingen voor deze rondreis zijn:
PakketreizenDeze reis als pakketreis boeken? Kijk bij TUI (va. € 749), Connections (va € 879) of DeJongIntra (va € 438)
Huurauto
  • Op Malta wordt er links gereden, maar is zeker te doen. Boek je huurauto bij Sunnycars (alle verzekeringen incl.) of EasyTerra (meestal de goedkoopste).
  • Wil je geen auto huren? Je kan ook met het openbaar vervoer perfect Malta verkennen, boek je hop on hop off bus hier.
Tours en activiteiten

Inhoud artikel

  1. Blue Lagoon: dé bezienswaardigheid van Comino

De Blue Lagoon is niet alleen de belangrijkste bezienswaardigheid van Comino, het is ook één van de topattracties van heel Malta. Het natuurfenomeen ligt tussen Comino en het nabijgelegen onbewoonde eiland van Cominotto. De naam die de Maltezers hieraan geven betekend ‘liggend tussen de twee Comino’s’.

De Blue Lagoon is een prachtig natuurlijk fenomeen, met een zanderige baai met kristalhelder water die vol zit met leven. Soms kun je wel tot zo’n 30 meter diep kijken. Daarnaast is het water eigenlijk altijd behoorlijk kalm en lekker warm. Het is dan ook een erg populaire plek onder zwemmers, snorkelaars en duikers.

Rondom de Blue Lagoon vind je niet echt zandstrand, maar wel plateaus waar je ligbedden en parasols kan huren zodat je toch een namiddagje kan zonnebaden. Op vakantie met kinderen? Dan is een bezoekje aan de Blue Lagoon ook een absolute aanrader, want het ondiepe water is vlakbij het strand.

TIP EXCURSIE: Wil jij ook graag een dagtrip maken naar de Blue Lagoon? Boek je dagexcursie naar de Blue Lagoon online op voorhand en geniet ten volle van je vakantie.

Ontdek hieronder alvast enkele leuke tours en excursies naar de Blue Lagoon op Comino

  1. De natuurlijke pracht van Cominotto

Cominotto, een eiland van nog geen 25 hectare groot, is helemaal onbewoond. Het ligt slechts 100 meter van de kust van Comino, recht tegenover de Blue Lagoon. Als je naar Cominotto zwemt, heb je waarschijnlijk de kans om helemaal alleen te genieten van de natuurlijke pracht, zeker als je dat buiten het hoogseizoen doet.

  1. Het superheldere water van de Crystal Lagoon

Ten zuidoosten van de Blue Lagoon ligt het andere pareltje van Comino: de Crystal Lagoon met op de achtergrond steile kliffen. Hierdoor is deze alleen bereikbaar per boot. Als je de tijd hebt, moet je zeker een boottocht ondernemen naar de Crystal Lagoon om hier te duiken, snorkelen of zwemmen in het superheldere water.

Zwem zeker eens door de natuurlijke rotsboog naar de ondiepe zeegrot en klim op het droge om van het prachtige blauwgroene water te genieten. Het is een erg fotogenieke plek dus vergeet je action camera niet!

TIP: Vaak zit deze prachtige bestemming inbegrepen in de dagexcursies en boottochten naar Comino.

  1. De prachtige kustlijn in de Baai van Santa Marija

Vanaf de Blue Lagoon wandel je in een klein halfuurtje naar de Santa Marina baai. De baai van Santa Marija is een schitterende plek aan de kustlijn van Comino, waar je heerlijk kan zwemmen. Zelfs in de hoogzomer is het er nog erg rustig en heb je niet te veel last van massatoerisme. Neem ook even een kijkje bij de Santa Marija toren, die een prachtig uitzicht over de omgeving biedt.

De Santa Marija Bay ligt bovendien dichtbij een camping waar toeristen samen met lokale Maltezers kamperen. Je hebt geen vergunning nodig om hier te kamperen en toiletten en stenen barbecues kunnen hier gebruikt worden. Je kunt in de Baai van Santa Marija ook heel wat hagedissen tegenkomen wanneer je langs de kust wandelt.

  1. St. Mary's Tower is het herkenningspunt van Comino

Het is verleidelijk om alle tijd die je op Comino en Cominotto hebt, door te brengen in of rond het water, maar het is zeker aan te raden om een mooie wandeling te maken om te zien wat Comino nog meer te bieden heeft. Zo is de St. Maria Toren één van de herkenningspunten van het kleine eiland.

De St. Mary's Tower werd gebouwd in 1618 om het eiland te beschermen tegen barbaarse zeerovers die aanvallen uitvoerden op schepen die tussen Malta en Gozo voeren. Verder vind je hier ook de Saint Mary's Battery. Deze werd in 1715 opgericht om het Zuid-Comino-kanaal te beschermen.

TIP REISGIDS MALTA: Wil je graag nog meer zien? Download onze gratis reisgids Malta, zo kom je langs dé mooiste plekjes en bezienswaardigheden van het land.

  1. De Chapel of Our Lady's Return from Egypt

De Kapel van de Wederkomst van Onze Lieve Vrouwe uit Egypte is gebouwd in 1618, hetzelfde jaar als de St. Maria Toren, op een plek die al op kaarten van Comino werd weergegeven sinds de 12de eeuw. De Chapel of Our Lady's Return from Egypt is uitgebreid in 1667 en in 1716. Dit was tevens het jaar waarin de kerk haar huidige toewijding kreeg – aan een vreugdevolle gebeurtenis in het leven van de Maagd Maria, namelijk haar terugkomst uit Egypte.

TIP RONDREIS: Wil je graag zoveel mogelijk zien van Malta en omgeving? Bekijk dan zeker eens onze uitgebreide rondreis op Malta. Deze rondreis komt langs alle highlights van Malta.

  1. Zwemmen bij het enige hotel op Comino

Niet alleen kan je zwemmen bij de Blue Lagoon en Crystal Lagoon, want vlakbij het Comino hotel, het enige hotel op het eiland, kan je nog een klein zandstrandje vinden. Dit strandje bevindt zich bij de pittoreske Baai van San Niklaw. Ook hier kan je heerlijk zwemmen of snorkelen in het heldere water.

VERBLIJFTIP: Wil je graag overnachten op Comino? Dan is dit het enige hotel dat accommodatie aan biedt op het eiland. Het Comino Hotel ligt aan een schilderachtige baai met een klein zandstrand en een prachtig uitzicht op de zee. Het is slechts een paar minuten lopen naar de beroemde Blue Lagoon. Daarnaast biedt het hotel ook binnen- en buitenzwembaden en een duikschool. Meer info en boeken.

  1. Waar overnachten op Comino?

Voor je vakantie op Comino, ben je vast op zoek naar een aangenaam verblijf? Comino is een heel klein eiland en beschikt dan ook maar over slechts één hotel en enkele bungalows. Als je wilt verblijven op Comino zelf raden wij je aan om lang op voorhand te boeken. Wij raden dan ook aan om op het grotere eiland Malta te verblijven en van Comino een daguitstap te maken. Hieronder vind je alvast enkele leuke adresjes:

Paradise Bay Resort

Paradise Bay Resort is een waanzinnige accommodatie in Mellieha en kijkt uit over Comino en Gozo. Naast modern ingerichte kamers voorzien een prachtig uitzicht op zee beschikt dit hotel nog over drie zwembaden. Verder is er een privé strand waar je verschillende watersporten kan beoefenen. Voor een tweepersoonskamer betaal je €75 per nacht, dit is inclusief een heerlijk uitgebreid ontbijtbuffet. Meer info en boeken.

Casa Ellul boetiekhotel

Casa Ellul was het eerste boetiekhotel in Malta en wordt nog steeds opengehouden door de lokale familie, Ellul. Gelegen op steenworp van het Teatru Manoel is dit de ideale uitvalsbasis om Valletta te verkennen. Dit 19de eeuws gebouw is ingericht met originele Maltese vloertegels en de familie Ellul doet er alles aan om het hotel zo authentiek mogelijk te houden. Enkele kamers beschikken ook over een hot tub om helemaal tot rust te komen na een dag de binnenstad van Valletta te verkennen. Meer info en boeken.

  1. Extra: tips voor een onvergetelijke vakantie op Comino

Handige tips voor een geslaagd bezoekje aan Comino:

  • Honger of dorst gekregen na al dat ravotten in het water? Er zijn een aantal tentjes langs de rotsen waar je drinken en eten kan kopen.
  • Deze tentjes zijn alleen geopend in het hoogseizoen en verder zijn er niet veel faciliteiten. We raden je dus aan om zelf wat eten en drinken mee te nemen naar het eiland. Maar een picknick in een schilderachtige omgeving kan ook erg leuk zijn.
  • Zorg dat je voorzien bent van een hoed of pet en goede zonnecrème. Op zonnige dagen kan het namelijk behoorlijk snel heet worden.
  • Vergeet ook zeker niet een handdoek, snorkelsetje en waterschoentjes mee te nemen.
  • Graag je uitstap vastleggen op camera? Met een (waterdichte) action camera kan je al het moois in de omgeving en onder water vast leggen.
  1. Hoe bereik je het eiland Comino?

Hoe kom je nu bij het prachtige eiland Comino? Er zijn verschillende manieren om op het eiland te komen. Je kan zowel vanuit Malta als Gozo naar Comino varen. Allereerst moet je natuurlijk naar Malta reizen. Dit doe je best met Touroperators Eliza Was Here en TUI.

Verschillende dagexcursies naar Comino

De leukste en beste manier om Comino te bezoeken is door een dagexcursie te boeken. Met een zo’n excursie ben je zo goed als een hele dag weg. Sommige boottochten bieden bovendien leuke extra’s zoals waterglijbanen, lekker eten aan boord, op zoek naar hidden spots…

Je kan verschillende excursies boeken naar Comino:

  1. Wat is de beste reisperiode voor een vakantie op Malta?

Net zoals zovele vakantiebestemmingen rond de Middellandse Zee, kan je ook Malta het hele jaar door bezoeken. Reis je naar Malta voor een zonvakantie? Dan houd je natuurlijk best rekening met de maanden die aangename temperaturen aanhouden. De beste reistijd is dan van mei tot en met oktober. In deze maanden kan je aangenaam tot erg mooi weer verwachten. Niets leuker dan een warm zonnetje op je gezicht als je gaat zonnebaden of wandelen langs de baaien.

Ga je op vakantie in de zomermaanden? Houd er dan wel rekening mee dat het erg druk kan worden en dat het bovendien erg warm kan worden wat minder ideaal is voor een rondreis op Malta.

Ben je niet perse op zoek naar een strandvakantie? Dan kan je ook altijd op vakantie gaan tussen november en april. De dagtemperaturen liggen tussen de 15 en 22 graden Celsius overdag. Zwemmen zal minder aangenaam zijn, want de temperatuur van het water kan al snel dalen naar 15°C. Maar je kan natuurlijk wel prachtige wandelingen maken en historische bouwwerken bezoeken.

  1. Touroperators & reisaanbieders Malta

Eliza Was Here

Verblijven in onontdekte vakantieadresjes op Malta? Alle vakanties bij Eliza Was Here zijn inclusief vlucht, verblijf en huurauto.
Bekijk Aanbiedingen

TUI vakanties

Een all-inlcusive vliegvakantie naar Malta? TUI heeft een mooi aanbod aan zonvakanties naar deze parel in de Middellandse Zee.
Bekijk aanbiedingen TUI

  1. Mis niets tijdens je verblijf op Comino met onze reisgids

Herkenbaar: je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie Comino? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Malta met een volledige uitgestippelde rondreis van Malta, en 61 beschreven bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je gratis preview reisgids Malta.

Malta

Gratis preview reisgids Malta downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?