17 x mooiste bezienswaardigheden in Pavia: wat zien & doen tijdens je verblijf? + tips

17 x mooiste bezienswaardigheden in Pavia: wat zien & doen tijdens je verblijf? + tips

23 juni 2023 in Italië0 reacties

De mooiste plekjes en bezienswaardigheden in Pavia + verblijftips

Pavia is een charmante oude stad op de Povlakte in de regio Lombardije waar je nog enkele sporen uit het rijke verleden kan terugvinden. In de oude binnenstad wandel je langs historische en architectonische monumenten, zoals het Castello Visconteo, het Broletto-paleis en de gotische kathedraal en kan je op een van de vele gezellige pleintjes plaatsnemen op de terrasjes.

Inhoud artikel

Kaartje met de mooiste bezienswaardigheden in Pavia

Pavia is een stad in de regio Lombardije in het noorden van Italië. De oude stad ligt ongeveer 45 kilometer ten zuidoosten van Milaan (een uurtje rijden). Ideaal dus om te combineren met een stedentrip naar Milaan.

 1. Wandel door het oude centrum van Pavia

Een van de leukste dingen om te doen in Pavia is gewoon door de middeleeuwse straten te dwalen. Het is de beste manier om kennis te maken met de stad en de belangrijkste bezienswaardigheden. Wandel over de geplaveide straatjes, loop hier en daar een leuk souvenirwinkeltje binnen of geniet van een terrasje op een van de gezellige pleintjes.

VERBLIJFTIP: B&B Arnaboldi Palace ligt in het hart van Pavia, in een rustige en betoverende omgeving, op korte afstand van alle bezienswaardigheden in de stad en van winkels en restaurants.. De B&B zit gevestigd in een historisch gebouw uit het einde van de 19e en beschikt over elegante kamers ingericht met antieke meubels. Meer info en boeken.

 1. De stad met 100 torens

Wanneer je door de straten van Pavia wandelt, zullen de hoge bakstenen torens je ongetwijfeld opvallen. Pavia werd in de middeleeuwen ook wel eens de stad met 100 torens genoemd. Dit kwam door de torenhoge gebouwen die de stad domineerden. De torens waren trouwens niet bedoeld als verdediging, maar eerder als symbool voor macht en rijkdom.

Het was gebruikelijk voor adellijke families om te pronken met hun macht en rijkdom door de hoogst mogelijke toren te bouwen en concurrerende families zo te overtreffen. Jammer genoeg kan je vandaag maar een handvol van deze middeleeuwse torens bezichtigen. Enkele torens die vandaag nog overeind staan, zijn de Torre della Gabbia, Torre dell’Orologio en Torre di San Dalmazio.

 1. Kathedraal van Pavia

Er zijn veel indrukwekkende kerken, gebouwd in de karakteristieke rode baksteen, maar de belangrijkste is de kathedeaal. De prachtige Duomo di Pavia, oftewel de Cattedrale di Santo Stefano e Santa Maria Assunta, is de hoofdkerk van de stad en meteen ook één van de belangrijkste bezienswaardigheden. De kathedraal werd gebouwd in de 14e en 15e eeuw op de fundamenten van een oudere romaanse kerk. Je kan de Duomo di Pavia met zijn prachtige koepel al van ver boven de oude stad zien schitteren. Met een hoogte van 97 meter is het tevens de 4de grootste koepel in Italië.

De façade van de kathedraal is rijkelijk versierd met beeldhouwwerk, terwijl de binnenkant prachtig versierd is met fresco's en mozaïeken. Daarnaast herbergt de kathedraal ook de overblijfselen van St. Sirus , de eerste bisschop van Pavia en een rijke collectie van oude kunstwerken.

 1. Piazza del Duomo

Piazza del Duomo is een gezellig plein in het centrum van Pavia, vlakbij de kathedraal van de stad. Het plein wordt omringd door verschillende belangrijke gebouwen en monumenten. Het plein is een populaire ontmoetingsplaats voor zowel de lokale bevolking als toeristen. Het is namelijk een geweldige plek om te ontspannen en mensen te bekijken, een kopje koffie te drinken of te picknicken met uitzicht op de indrukwekkende monumenten.

 1. Palazzo del Broletto

Naast de kathedraal van Pavia, vind je het Palazzo del Broletto. Dit historische gebouw uit de 12de eeuw werd oorspronkelijk gebruikt als de zetel van de lokale regering die hier onder andere stadsvergaderingen hielden. Het gebouw heeft een fraaie trap, een prachtige binnenplaats en een panoramisch zicht op het Piazza della Vittoria en de daken van de stad.

 1. Castello Visconteo di Pavia

Het Castello Visconteo is een prachtig kasteel en was oorspronkelijk de residentie van de Visconti familie, een machtige adellijke familie die de regio bestuurde tijdens de Middeleeuwen. Het kasteel dateert uit de 14de eeuw en wordt beschouwd als een mooi voorbeeld van de laatgotische architectuur in Lombardije. Het omvat een rijk versierde binnenplaats, een prachtige poortgebouw, een kapel, vier torens en een prachtig uitzicht over de stad.

Een van de hoogtepunten van het kasteel, zijn de bijzondere fresco's die de binnenmuren sieren, waaronder een unieke fresco van de Visconti familie. Er is ook een rijke collectie van oude kunstwerken en je kan het Musei Civici, stadsmuseum van Pavia bezoeken. Wandel nadien nog even door het prachtige Visconteo park. Meer info op de website.

 1. Basilica di San Michele Maggiore

De Basilica di San Michele Maggiore dateert uit de 11e-12e eeuw en is een ander mooi voorbeeld van Lombardisch-romaanse architectuur. Dit indrukwekkende gebouw bevindt zich op het Piazza San Michele. Door de jaren heen zijn er heel wat van de oorspronkelijke details verloren, maar toch is het een fascinerende plek om te bezoeken. Vroeger vonden hier namelijk enkele kroningen plaats van koningen uit Italië.

 1. Ponte Coperto

Ponte Coperto is een historische brug die de stad met de Borgo Ticino wijk verbindt. De oorspronkelijke overdekte brug werd verwoest tijdens de Tweede Wereldoorlog, wat je vandaag ziet is een mooie reconstructie. De brug is overdekt met een houten dak is 216 meter lang en heeft twee verdiepingen waarvan de bovenste verdieping een mooi uitzicht biedt over de stad en de rivier Ticino. Wanneer je over de brug wandelt, zal je hier en daar ook enkele fresco's en beelden opmerken. Ponte Coperto is toegankelijk voor voetgangers en is een populaire plek om te fotografen.

 1. Piazza della Vittoria

Piazza della Vittoria is een groot, levendig plein in het hart van de stad en wordt omringd door historische gebouwen met indrukwekkende architectuur als het Broletto-paleis, Palazzo De Diversis en de kerk van S. Maria Gualtieri. Geniet op een terrasje van het uitzicht en de aangename sfeer die hier rond hangt. In de winterperiode wordt het plein omgetoverd tot winterwonderland met een charmante kerstmarkt en een ijsbaan.

VERBLIJFTIP: B&B Le Stanze del Cardinale ligt tegenover de kathedraal van Pavia en biedt ruime, stijlvolle kamers en appartementen met antieke schilderijen. Meer info en boeken.

 1. Certosa di Pavia

Op een kleine 10 kilometer van de stad Pavia, vind je Certosa di Pavia. Dit indrukwekkende kloostercomplex dateert van 1396 tot 1495 en werd ontworpen door Bernardo da Venezia. Het wordt beschouwd als een van de belangrijkste voorbeelden van Lombardische gotische architectuur en staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO.

Het wit marmeren klooster heeft een prachtige façade waar je niet naast kan kijken. De voorgevel is rijkelijk versierd met gedetailleerde standbeelden van historische en heilige figuren. Je kan een rondleiding volgen met een van de Cisterciënzer monniken (die hier nog steeds wonen).

Binnen in het klooster zijn er verschillende kapellen, elk met zijn eigen unieke decoratie en kunstwerken, zoals fresco's, sculpturen en altaarstukken. De bibliotheek is ook erg indrukwekkend, met meer dan 8.000 boeken en manuscripten, waaronder een unieke collectie van oude kaarten. Verder kan je ook een kijkje nemen in de bibliotheek, het museum, de kapel en de prachtige tuin.

 • Openingsuren: de openingsuren variëren afhankelijk van het seizoen waarin je het monument bezoekt.
 • Meer info op de website.
 1. Basilica di San Pietro in Ciel d’Oro

De Basilica di San Pietro in Ciel d'Oro werd gebouwd in de 6e eeuw in het centrum van Pavia. De kerk werd later verschillende keren verbouwd in de 8ste eeuw en de 12de eeuw. De kerk is nu gekenmerkt door de Romaans-Lombardische stijl en de rijke decoratie. Een van de hoogtepunten van de basiliek is de Arca di Sant'Agostino, een marmeren meesterwerk uit de 14de eeuw. Het hele werk is versierd met meer dan 150 beelden van engelen, heiligen en bisschoppen, en panelen met het leven van de heilige Sint-Augustinus.

 1. Universiteit van Pavia

Wat in de 9de eeuw begon als een school, werd in de 14de eeuw omgetoverd tot een universiteit. Niet zomaar de eerste de beste want het is een van de belangrijkste in Europa, met een indrukwekkend aantal beroemde alumni waaronder sommige Nobelprijzen gewonnen hebben. De verschillende gebouwen hier zijn sierlijk gedecoreerd en hebben een kleine binnenplaats waar je even de gebouwen in je kan opnemen. Het is ook zeker de moeite om even de botanische tuin bij de universiteit te bezoeken. Vandaag de dag is de universiteit van Pavia ook één van de oudste universiteiten van Italië.

 1. Orto Botanico dell'Università di Pavia

De Orto Botanico di Pavia is de botanische tuin, in de omgeving van de universiteit. De tuin werd opgericht in 1774 en heeft een oppervlakte van ongeveer 6 hectare. De Orto Botanico di Pavia herbergt een grote verscheidenheid aan plantensoorten van over de hele wereld, waaronder zeldzame en bedreigde planten.

De tuin is opgedeeld in verschillende delen, waaronder een mediterrane tuin, een vetplantentuin, een rotstuin, een serre en een herbarium. Je kan tijdens je bezoek de verschillende plantensoorten bewonderen, evenals de prachtige tuinen en de charmante architectuur van de gebouwen. De Orto Botanico di Pavia is niet alleen een ideale plek om te ontsnappen aan de drukte van de stad. Het is ook een wetenschappelijke instelling en een onderzoekscentrum voor de studie van plantendiversiteit en -behoud.

 • Je kan de botanische tuin enkele bezoeken van april tot september. Exacte openingstijden kunnen variëren afhankelijk van het seizoen (raadpleeg hiervoor de website).
 • De toegang is gratis, maar donaties zijn welkom.
 • Meer info op de website.
 1. Santa Maria del Carmine

De Chiesa di Santa Maria del Carmine is een andere kerk in de stad die de moeite is om te bezichtigen. De oude kerk is gelegen aan het Piazza del Carmine en is een opmerkelijk voorbeeld van Lombardische gotiek. Wandel de kerk binnen en zie de prachtige glas-in-loodramen met fresco's, schilderijen en plafondfriezen.

 1. Kosmos Museo di Storia naturale di Pavia

Op een druilige dag met wat regenbuien kan je een bezoekje brengen aan het Kosmos Museo di Storia naturale di Pavia. Dit natuurhistorisch museum heeft interactieve tentoonstellingen en een grote collectie van dierenmonsters en fossielen van over de hele wereld. Het museum ligt op wandelafstand van de kathedraal van Pavia.

 • Het Kosmos Museo di Storia naturale di Pavia is van dinsdag tot en met zondag geopend voor bezoekers van 10u tot 18u.
 • De toegang tot het natuurhistorisch museum is meestal gratis, maar voor speciale tentoonstellingen kan een toegangsprijs gelden.
 • Meer info op de website.

Bestel je tickets voor het museum hier

 1. Teatro Fraschini

Het historische Teatro Fraschini werd in 1778 gebouwd en is vernoemd naar de familie Fraschini, die prominente beschermheren van de kunsten in Pavia waren. Het theater is al eeuwenlang een belangrijke locatie voor opera- en theatervoorstellingen in de stad.

Van buitenaf lijkt het theater erg sober maar het interieur is best spectaculair. Het gebouw beschikt over een hoefijzervormige theaterzaal met beschilderd plafond (capaciteit van ongeveer 800 toeschouwers) een mooie foyer en een statige trap. De architectuur van het theater is een voorbeeld van de neoklassieke stijl en het heeft in de loop der jaren verschillende renovaties ondergaan om zijn oorspronkelijke schoonheid te behouden. Meer info op de website.

 1. Maak een daguitstap naar Milaan vanuit Pavia

Ben je van plan om meerdere dagen in Pavia te verblijven? Dan kan je eventueel een daguitstap maken naar het prachtige Milaan. Milaan is een moderne en authentieke Italiaanse stad die vooral bekend staat als een belangrijk centrum in de modewereld en als shopwalhalla. Neem dus zeker de tijd om langs de vele winkels te struinen maar bezoek ook zeker de prachtige gebouwen met fraaie architectuur, sfeervolle pleinen en imposante kerken. Met onze stadswandeling door Milaan kom je alvast langs dé topbezienswaardigheden.

TIP: Tijdens je bezoek aan Milaan zoveel mogelijk zien van dé topbezienswaardigheden? Koop dan zeker de Milan Pass met toegang tot de kathedraal (inclusief het dak), de Hop On Hop Off-bussen en verschillende leuke musea.

 1. Waar overnachten in Pavia?

Voor je bezoek aan de middeleeuwse stad Pavia, ben je vast op zoek naar een aangenaam verblijf. Wij hebben alvast onze favoriete verblijven voor je opgelijst. Of je kan ook meteen het volledige aanbod hotels, B&B's en appartementen in Pavia.

 • B&B Le Stanze del Cardinale ligt tegenover de kathedraal van Pavia en biedt ruime, stijlvolle kamers en appartementen met antieke schilderijen. Meer info en boeken.
 • B&B Arnaboldi Palace ligt in een rustige omgeving in het hart van Pavia en op wandelafstand van alle bezienswaardigheden in de stad en van winkels en restaurants.. De B&B zit gevestigd in een historisch gebouw uit het einde van de 19e en beschikt over elegante kamers ingericht met antieke meubels. Meer info en boeken.
 • Of verblijf in deze charmante vakantieboerderij Agriturismo Cascina Mora op 5 minuten rijden van het centrum van Pavia. Deze agriturismo biedt kamers en studio's met een balkenplafond, smeedijzeren bedden en prachtig uitzicht op Pavia of de omliggende velden. Verder beschikt de accommodatie ook over gratis parkeergelegenheid, een grote tuin en een terras met ligstoelen en tegen een verzoek is er een ontbijtbuffet beschikbaar. Meer info en boeken.
 1. Filmpje: Sfeerbeelden van Lombardije

Ben je benieuwd naar je bezoek aan het verrassend mooie Damme? In onderstaand filmpje kan je al een voorproefje bekijken. Als je zelf alles met geuren en kleuren wil ontdekken zal je natuurlijk moeten afreizen naar Damme.

 1. Download onze gratis reisgidsen Noord-Italië

Wil jij ook graag Noord-Italië zo goed mogelijk verkennen? Dat kan! Download onze gratis reisgidsen en mis niets van je verblijf!

MilaanEmilia-Romagna & GardameerPiëmont en LiguriëDolomieten & Zuid-TirolVenetië
Reisgids MilaanReisgids Emilia-Romagna & GardameerReisgids Piemont en LiguriëReisgids Dolomieten en Zuid-TirolReisgids Venetië
Milaan

Gratis reisgids downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?