Rondreis IJsland: Complete route voor je roadtrip + kaart

Volledige reisgids kopen voor € 10

Rondreis IJsland: Complete route voor je roadtrip + kaart

8 mei 2023 in IJsland31 reacties

Op vakantie in IJsland? Gebruik dan onze uitgestippelde rondreis met reisschema + tips!

IJsland is dé plek bij uitstek voor een natuurliefhebber. Het land gekend voor z'n vulkanen, natuurlijke warmwaterbronnen, prachtige landschappen, en nog zo veel meer. Maak kennis met de geschiedenis en de legendes van het land + veel verborgen plekjes weg van de toeristen.

Gebruik deze voorbeeldroute en info als voorbereiding voor je roadtrip door IJsland en laat je verrassen door al het moois dat dit land te bieden heeft!

Praktische info & tickets voor je rondreis IJsland

Duur7 - 14 dagen ()
Vliegtickets3,5 uur vliegen op Keflavík (Reykjavík), richtprijs € 179 vergelijk prijzen bij Cheaptickets of Momondo
Shuttle serviceBusvervoer van de luchthaven Reykjavik naar het centrum, boek je ticket hier online
VerblijvenOvernachtingen voor deze rondreis zijn:
PakketreizenDeze reis als pakketreis boeken? Kijk bij Nordic (va. € 1149), Riksjatravel (va.€ 495) of ANWB (va. € 489) of Djoser (va. € 1995)
Avontuurlijk 4x4Mag het iets avontuurlijker zijn? Dan kan je deze 7 daagse rondreis in 4x4 jeep met daktent (va. €690)
Huurauto
  • Wil je enkel Ringweg 1 volgen in de lente/zomer dan kan je perfect een normale personenwagen huren.
  • Wil je echter graag het binnenland in en de F-wegen nemen, dan is een 4x4 alle terreinwagen verplicht. Ook in de winter zou ik aanraden om voor een 4x4 te gaan.
  • Boek je huurauto bij Sunnycars (alle verzekeringen incl.) of EasyTerra (meestal de goedkoopste).
Tours en activiteiten

Inhoud artikel

Kaart met route 13-daagse IJsland rondreis

De volledige route is beschikbaar in onze IJsland reisgids.

Dag 1: Keflavík en omgeving

Afgelegde afstand: 175 km

Uitvalsbasis van de dag is Keflavík, en de ruime omgeving rond de internationale luchthaven. Je maakt direct al kennis met enkele IJslandse natuurfenomenen. Zo bezoek je onder meer de Blue Lagoon. Deze geothermische lagune is een van de grootste toeristische trekpleisters van IJsland en wordt jaarlijks door meer dan 600.000 mensen bezocht.

TIP SLAPEN: Graag overnachten met zicht op het noorderlicht dan is zijn de Reykjavik Domes de gedroomde plaats om bijzonder te overnachten. In deze bijzondere bollen.

Dag 2: Keflavík naar Selfoss

Afgelegde afstand: 330 km

Op dag 2 van de rondreis staat er heel wat op het programma, zo veel dat je misschien niet alles in één dag wil doen. Deze dag kan gemakkelijk gesplitst worden over twee dagen.

  • Je maakt kennis met de Golden Circle route. Dit is de meest bekende en één van de mooiste routes die je kan doen in IJsland.
  • De route staat gekend voor zijn fantastische natuurfenomenen, zoals bijvoorbeeld het Þingvellir Nationaal Park waar je op deze dag doortrekt.
  • Wist je dat je in het nationaal park kan gaan snorkelen in de Silfra kloof tussen de continenten. Een must do!
  • Je brengt natuurlijk ook een bezoek aan de spuitende geisers Geysir en Strokkur. Een van de machtigste watervallen van IJsland ligt op je te wachten, de gouden Gullfoss waterval.
  • Of wat dacht je van een bezoek aan een de Kerið-krater? Een oud vulkaankrater waarin je kan afdalen of rond te top kan wandelen?

TIP SLAPEN: Aan de rivier de Ölfusá in Selfoss vind je het Hotel Selfoss & Spa een ideale stop tijdens je route langs de Golden Circle tour.

Dag 3: Selfoss naar Kirkjubæjarklaustur

Afgelegde afstand: 210 km

Vandaag maak je kennis met het Zuiden van IJsland. Zuid-IJsland staat gekend voor haar diverse en spectaculaire natuur en er zijn hier dan ook heel wat bezienswaardigheden te vinden. Maak kennis met enkele van de mooiste watervallen van IJsland zoals de Seljalandsfoss en Skógafoss watervallen. Je komt er langs het vliegtuigwrak van Solheimasandur en Vatnajökull National Park.

Onze tip: Aan de zuidkant van de Vatnajökull zijn er verschillende, spectaculaire en fotogenieke ijsgrotten, die je begeleid kan bezoeken. Je moet op voorhand reserveren

Dag 4: Kirkjubæjarklaustur naar Reyðarfjörður

Afgelegde afstand: 440 km

Dag 4 van de rondreis is een lange dag maar de kilometers zijn het zeker waard. Naast de prachtige landschappen kom je vandaag ook meer in aanraking met de geschiedenis van IJsland. Zo passeer je onder andere in Ingólfshöfði.

Bezoek het Vatnajökull Nationaal Park, het op een na grootste nationale park in IJsland. Je kan er onder andere de beroemde Svartifoss-waterval, de Morsárdalur-vallei en de Skaftafellsjökull-gletsjer bezoeken. Dit is ook de ideale plaats om een ijsgrot te bezoeken in IJsland. Dankzij het milde klimaat in de regio is dit een van de weinige plaatsen in IJsland waar je een natuurlijk bos kan vinden. Er zijn heel wat wandel- en trekroutes beschikbaar. Als je tijd hebt, moet je zeker een wandeling maken over de gletsjer. In het bezoekerscentrum tonen ze ook een film over de uitbarsting van de Bárðarbunga-vulkaan in 1996.

De 20 meter hoge Svartifoss ("zwarte waterval") bestaat uit zeszijdige kolommen van zwart basalt (vandaar de naam). Je kunt de waterval bezoeken via het pad dat links van het informatiecentrum begint. De wandeling naar de waterval duurt ongeveer 90 minuten (retour). Onderweg passeer je de Hundafoss-waterval.

Het zou hier zijn dat Ingólfur Arnarson voet aan land zette en de kolonisatie startte van het eiland. Verder vind je in Ingólfshöfði ook een grote kolonie van papegaaiduikers, een typische vogel voor de regio. 60% van alle papegaaiduikers ter wereld vind je op IJsland. Ze broeden op land, waar ze ook geboren worden. Daarna leven ze op open zee. Later op de dag ga je varen op het prachtige Jökulsárlón gletsjermeer.

Onze tip: Overnachten in het zuiden van IJsland? Probeer dan zeker Hotel Laki, budgetvriendelijk, zeer flexibel en lekker ontbijt!

Dag 5: Reyðarfjörður naar Húsavík

Afgelegde afstand: 295 km

Vandaag begin je met het verkennen van de Diamond Circle, een prachtige route die je langs de mooiste plaatsen van Noord-IJsland brengt. Deze tegenhanger van de populaire Golden Circle is veel minder gekend bij het grote publiek maar is misschien wel mooier. Je kan hier de meest memorabele uitzichten en landschappen zien van het hele land. Zo start je deze dag bijvoorbeeld met de Hengifoss waterval, de hoogste waterval die je kan vinden in IJsland

Dag 6: Húsavík naar Laugar

Afgelegde afstand: 60 km

Het grootste gedeelte van deze dag wordt ingevuld door een walvissentocht. De ideale uitvalsbasis hiervoor is Húsavík. Dit stadje is gelegen in de Skjálfandi baai en wordt wel eens de walvissenhoofdstad van IJsland genoemd. Het stadje met 2500 inwoners leeft vooral van visserij en toerisme. Een walvissentocht is een echte must do bij een bezoek aan IJsland.

Verder kom je ook nog de Góðafoss waterval tegen en kom je meer te weten over de IJslanders en hun connectie met Elfen in Laugar.

Onze tip: Husavik is de ideale uitvalsbasis voor een walvistocht ... ga er aan boort van een van de houten schepen en zie deze magische dieren van dichtbij. Boek je tickets online.

Dag 7: Mývatn en omgeving

Afgelegde afstand: 110 km

Vandaag verken je het laatste stuk van de Diamond Circle route. Je zal vooral een combinatie vinden van kraters, rotsen en grotten. Zo kom je onder meer de Viti krater tegen in Krafla en maak je kennis met het Mývatn meer of muggenmeer. Hier kan je grote kolonies van watervogels vinden.

Onze tip: Wil je graag overnachten in de buurt van Myvatn? Dan is het Dimmoborgir Guesthouse een ideale keuze. Je verblijft op een boerderij omgeven door natuur op maar 10 minuten rijden van de natuurlijke baden.

Dag 8: Laugar naar Varmahlíð

Afgelegde afstand: 275 km

In Hauganes kan je vandaag proeven van gefermenteerde (rotte) haai. Je moet het geproefd hebben, samen met de lokale - huisgemaakte - shnapps, om te weten hoe het smaakt. Wie moedig genoeg is, krijgt ook een diploma mee naar huis en is lid van de “Rotten Shark club of Hauganes”.

Verder stop je onder andere ook nog in Hólar, dit stadje is historisch gezien van groot belang geweest. Hier werden de eerste IJslandse bijbels (250 stuks) gedrukt. Je kan er een origineel exemplaar inkijken.

Dag 9: Varmahlíð en omgeving

Afgelegde afstand: 97 km

Vanuit Varmahlíð kan je het eiland Drangey bezoeken. Het eiland ligt in de baai van de Skagafjörður fjord en is een overblijfsel van een 700.000 jaar oude uitgestorven vulkaan. Het ligt zo’n 7 km voor de kust en is een paradijs voor vogels. je kan er een grote verscheidenheid aan vogels terugvinden, waaronder papegaaiduikers, grote kolonies zeekoeten, alken, drieteenmeeuwen, Noorse stormvogels, raven en valken. We maakten een handig overzichtje met alle plaatsen in IJsland waar je papegaaiduikers kan spotten.

Dag 10: Varmahlíð naar Stykkishólmur

Afgelegde afstand: 328 km

De tiende dag is een stevige dag. Langs rotsformaties en het Viking museum van Eiríksstaðir rijden we vandaag naar het Snæfellsnes schiereiland. Je vindt er vrijwel alle natuurfenomenen van IJsland maar op een beperkte oppervlakte. Daarom staat het schiereiland ook wel gekend als “IJsland in het klein”.

Dag 10+: Extra de Westfjorden

De Westfjorden (Vestfirðir) is een enorm schiereiland in de meest noordwestelijke deel van IJsland. Het landschap bestaat er hoofdzakelijk uit hoge bergen en de eindeloze fjorden. De regio heeft een oppervlakte van bijna 9554 km² en een bevolking van amper 7300 inwoners.

Het rijden door de Westfjorden is al een avontuur op zich, met hoge en steile bergen en de smalle grindwegen. Verwacht je aan nieuwe geasfalteerde wegen maar ook aan kilometers lange kraterbaantjes, ... De beste periode om de Westfjorden te bezoeken is tussen juni en september. Dit is de regio in IJsland waar het meest natuurlijke geothermische zwembaden te vinden zijn, je kan er letterlijk van hot pot naar hot pot rijden. Lees alles over in ons bezoek aan de Westfjorden.

Dag 11: Stykkishólmur naar Búðir

Afgelegde afstand: 130 km

Net zoals de vorige dag verken je vandaag verder het Snæfellsnes schiereiland. Zo maak je onder meer kennis met de Kirkjufell berg en de bijhorende waterval van Kirkjufellsfoss. Verder zal je ook passeren langs de opvallende Svörtuloft vuurtoren, er naast kijken is alleszins niet mogelijk.

TIP OVERNACHTEN: Wij verblijven in het Fosshotel in Hellnar, ideaal om het schiereiland te verkennen met de auto maar ook te voet, van aan het hotel lopen er enkele leuke wandelroutes naar de bezienswaardigheden aan de westkust. Meer info en prijzen.

Dag 12: Búðir naar Reykjavík

Afgelegde afstand: 300 km

Op de voorlaatste dag zetten we de rondreis verder zuidwaarts richting Borgarfjörður. Je brengt een bezoek aan de langste basaltformatie op IJsland, Gerðuber, en de grootste heetwaterbron, Deildartunguhver. Hier komt er maar liefst 180 liter heet water per seconde uit de grond.

LEESTIP: Zonder zorgen en zonder veel opzoekingswerk op rondreis in IJsland? Download onze reisgids IJsland, zo haal je het maximum uit je reis !

Dag 13: Reykjavík

Afstand: 9 km

Op de laatste dag van de rondreis verken je de hoofdstad van IJsland, Reykjavík. Met onze stadswandeling Reykjavík komen we langs de belangrijkste bezienswaardigheden van de hoofdstad. Start- en eindpunt van deze wandeling is de Hallgrímskirkja kerk. Benieuwd wat je allemaal kan zien in Reykjavík?

Neem dan zeker een kijkje op onze blog om de bezienswaardigheden in Reykjavík te ontdekken. Ontdek er de gekleurde huisjes en proef er de typische IJslandse hot-dog, Bæjarins Beztu Pylsur.

TIP OVERNACHTEN: Verblijf in het boetiekhotel Canopy by Hilton Reykjavik City Centre, de kamers zijn ingericht in een minimalistische IJslandse stijl en zijn voorzien van alle comfort. Het hotel verzorgt elke ochtend een heerlijk ontbijtbuffetje en je kan lokaal geïnspireerde menu's proeven in het restaurant van het hotel. Meer info en prijzen.

FAQ - Veelgestelde vragen

Wat is de geografische ligging van Ijsland?

IJsland is een eiland met een oppervlakte van 103 000 vierkante kilometer. De hoogste top van het eiland is de Hvannadalshnúkur met een hoogte van 2119 m. IJsland is gelegen op de Mid-Atlantische Rug en is een echte hotspot voor vulkanische en geothermische activiteiten. De natuurlijke warmwaterbronnen voorzien een groot deel van de bevolking van goedkope en duurzame energie.

Tijdszone

IJsland volgt gedurende het volledige jaar de GMT-tijdszone. Er wordt hier dus geen gebruik gemaakt van zomer- en wintertijd.

Hoeveel inwoners telt IJsland?

IJsland heeft 330 000 inwoners en een bevolkingsdichtheid van 3 inwoners per vierkante kilometer, daarmee is IJsland het dunst bevolkte land van Europa. 66% van de bevolking woont in en rond de hoofdstad Reykjavik. De overige inwoners wonen bijna allemaal langs de kust. Dit zorgt ervoor dat het binnenland van IJsland zo goed als onbewoond is.

Wat is de beste reistijd IJsland?

Het klinkt misschien raar, maar de temperaturen in IJsland zijn alles behalve extreem. Dit komt vooral door de warme Noord-Atlantische stroom. De winters zijn eerder mild, en de zomers zijn fris. De gemiddelde temperatuur in de winter is -5° C, en in de zomer ligt het gemiddelde rond de 15° C.

Zonlicht

In december zijn er in IJsland slechts 4 uur zonlicht per dag. In juni kan je dan weer genieten van ongeveer 22 uur zonlicht per dag. Als je in deze periode in IJsland bent en niet goed kan slapen met veel licht in je kamer, raden we je aan om een slaapmasker mee te brengen om je ogen te bedekken.

Poollicht (Aurora Borealis)

De beste periode om IJsland te bezoeken om het noorderlicht of poollicht te zien is van september tot april. Dit adembenemend natuurfenomeen zie je het best tijdens de koude en heldere nachten van de winter. Hoe verder je naar het noorden trekt van het land, hoe groter de kans zal zijn dat je het Poollicht zal zien. De Mývatn regio is daardoor de ideale regio om het natuurfenomeen te bewonderen.

10 bijzondere weetjes over IJsland

De IJslander mogen dan wel een heel vriendelijke bevolking zijn. Toch houden ze er een aantal aparte gewoontes op na. Hier vind je alvast 10 bijzondere weetjes over het land en haar bevolking.

  • Er zijn zo goed als geen bossen te vinden in IJsland. Dit komt omdat de Vikingen doorheen de jaren alle bossen afbranden om aan landbouw te kunnen doen. De IJslandse overheid probeert nu wel om opnieuw bossen te planten.
  • Baby's slapen er buiten in hun wieg.
  • Familienamen zoals wij ze kennen bestaan in IJsland niet. IJslanders gebruikt de traditionele Scandinavische voornamen. De achternaam wordt samengesteld met de voornaam van de vader met de toevoeging van -son (als het om een zoon gaat) of -dóttir (als het om een dochter gaat). De telefoonboeken worden ook gesorteerd op voornaam.
  • Baby's krijgen hun naam maar na een paar weken, dit omdat de ouders zeker willen zijn dat het kind een naam krijgt die past bij het karakter van de baby.
  • Heel veel IJslanders geloven in Elfen.
  • Het is verboden in IJsland om een slang, schildpad of hagedis als huisdier te hebben.
  • IJsland heeft geen leger, zeemacht of luchtmacht.
  • De criminaliteitscijfer in IJsland ligt zeer laag; er zijn maar 150 gevangen, en de politie draagt zelfs geen wapens.
  • Tot 1989 was bier illegaal in IJsland. Alcohol is alleen maar te koop in winkels die gerund worden door de overheid.
  • Een rauw hart van een papegaaiduiker wordt er aanzien als een delicatesse. Njótið matarins!

Welke gerechten zeker eten en proeven in IJsland?

Hieronder vind je alvast enkele typische IJslandse gerechten. Sommige kunnen we je zeker aanraden om te proeven bij een bezoek aan IJsland.

  • Harðfiskur is gedroogde vis en de favoriete snack van de IJslanders. Het wordt gegeten met gezouten boter en wordt dikwijls geserveerd bij het kijken van een film.
  • Hákarl of gefermenteerde haai. Aangezien haaien geen nieren hebben zit haaienvlees vol met urine. Dit maakt het zo goed als onmogelijk om vers haaienvlees te eten. Het duurt ongeveer twee maanden tegen dat haaienvlees klaar is voor gebruik. Toch heeft het vlees nog steeds een sterke ammoniak smaak.
  • Slátur is een soort worst die wordt gemaakt van de ingewanden van een schaap. Er bestaan twee soorten slátur: blóðmör (bloedworst) en lifrarpylsa (leverworst).
  • Svið is een gerecht waarbij een schaapskop in twee wordt gesneden. Daarna wordt de vacht verbrand om vervolgens de kop te koken en de hersenen er uit te halen.
  • Brennivín is een kleurloze schnaps, gemaakt van gefermenteerd graan of aardappelen die op smaak wordt gebracht met komijn. Het bevat 37,5% tot 40% alcohol en staat daarom ook wel beter bekend als de Zwarte Dood.

Alcohol en bier op IJsland

Als je alcoholische dranken wilt drinken bij een bezoek aan IJsland kan het een goed idee zijn om deze al te kopen bij aankomst op de luchthaven in de tax free winkels. In IJsland kunnen alcoholische dranken namelijk heel duur uitvallen en deze worden alleen maar verkocht in de ÁTVR winkels die worden gerund door de overheid. De minimumleeftijd om alcohol te kopen is 20 jaar.

Welke auto huren voor je rondreis?

  • Twijfel je nog welke auto je wil gaan huren voor je roadtrip?
  • Huur alvast geen té kleine auto, ga voor een comfortabele wagen.
  • Boek zeker een all-inclusive verzekering zodat in alle rust rond kan rijden.
  • Iedereen met een Belgisch of Nederlands rijbewijs mag er met een huurauto rijden.
  • Betrouwbare autoverhuur bedrijven zijn Sunnycars (altijd all-inclusive), TUI cars autoverhuur en EasyTerra (meestal de goedkoopste).
  • Lees ook nog meer tips over een auto huren op vakantie.

Waar overnachten in IJsland?

Frost and Fire Hotel

In het zuidoosten van IJsland vind je het Frost and Fire Hotel met hot tubs met water van de bruisende geothermische bronnen van Hveragerdi. Meer info en prijzen

Nog meer verblijven

Mis niets tijdens jouw verblijf op IJsland met onze reisgids

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in IJsland? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids IJsland met 99 bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten) en een uitgestippelde rondreis. Eerst uitproberen? Download alvast je gratis preview reisgids IJsland.

IJsland

Gratis reisgids IJsland downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 18 april 2024 - De Boeck Geert

Na het lezen van de gratis versie, heb ik onmiddellijk de volledige versie gekocht. Overzichtelijke routes en tekst, veel bruikbare tips en opmerkingen. Het feit dat het PDF-versie is, geeft me ook de mogelijkheid om zaken aan te duiden en enkel af te drukken wat nodig is. Bespaart papier en gewicht. De rest kan ik dan lezen op smartphone. Bij het plannen van en tijdens mijn reis naar IJsland zal deze zeker een grote meerwaarde zijn.

- 14 maart 2024 - Petra

Top, kijk uit om het met eigen ogen te mogen gaan aanschouwen

- 19 februari 2024 - Mathilde Van Steenwijk

Super handige reisgids. En altijd bij de hand in m'n telefoon. We gaan er straks een mooie reis van maken mede dankzij deze gids

- 5 december 2023 - J.J.P. Lamoré

Na een onvergetelijke reis door IJsland heb ik een studie gemaakt over geofysica (HOVO). Ook heb ik daarna vele presentaties gehouden over geofysica, met name over IJsland. Het bezwaar tegen vele reizen naar IJsland is dat je meestal wordt verleid een rondreis te maken. Dat is bepaald zeer vermoeiend en daarbij mis je wezenlijk zaken van IJsland. Tot mijn vreugde is daar verandering in gekomen. Nu ben ik inmiddels 85 jaar en zal er niet meer van komen om dit nog eens te ondernemen. Toch blijf ik alles volgen en verwerk dat weer in mijn presentatie. Tenslotte, een bezoek aan Myvath mag nooit ontbreken! Nu Blue Lagoon is gesloten is het warmwaterbad van Myvath zeer aan te bevelen.

- 26 oktober 2023 - Klaske De vries

Ben er erg blij mee. Staan veel tips in.

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?