17 x bezienswaardigheden op Snaefellsnes schiereiland: Alle tips + kaartje

Volledige reisgids kopen voor € 10

17 x bezienswaardigheden op Snaefellsnes schiereiland: Alle tips + kaartje

29 december 2022 in IJsland0 reacties

Highlights en bezienswaardigheden op het schiereiland Snaefellsnes + verblijftips

Snæfellsnes staat ook wel bekend als “IJsland in het klein”, omdat je er vrijwel alle natuurfenomenen van IJsland kan vinden op een kleinere oppervlakte. In 2008 kreeg de gemeenschap van het Snæfellsnes schiereiland een certificaat van Green Globe, en dit als eerste in Europa. Het Green Globe certificaat is een indicatie dat er op een duurzame manier aan toerisme wordt gedaan.

De boekenliefhebbers kunnen dan weer in de voetsporen treden van Jules Verne, het is hier namelijk dat het boek “Naar het middelpunt van de aarde” zich afspeelt. Wij geven je alvast een overzicht van de belangrijkste bezienswaardigheden die je kan zien op Snæfellsnes tijdens je rondreis IJsland.

Georganiseerde tours en uitstappen naar Snaefellsnes

Ben je in Reykjavik en beschik je niet over een huurwagen? Dan kan je ook naar Snaefellsnes op daguitstap met een georganiseerde tour, bekijk hieronder alle tours. Deze worden uitgevoerd door een lokale gids en in kleine groepjes. Je kan steeds annuleren tot 24u voor aanvang van de tour. Bekijk hier alle tours online.

Inhoud artikel

 1. Kaartje met bezienswaardigheden Snaefellsnes

Hieronder een overzicht van de verschillende bezienswaardigheden op het Snaefellsnes schiereiland, tijdens onze rondreis hebben we eerst de Westfjorden bezocht, dus deze route volgt de bezienswaardigheden in tegenwijzerzin hoofdzakelijk langs Route 54, wil je alles rustig bezoeken, voorzie dan 2 dagen om alle stops te maken en te genieten.

Wil jij ook deze rondreis maken? Download onze reisgids IJsland met een volledige route langs de mooiste bezienswaardigheden op het Snaefellsnes schiereiland.

 1. Een boottocht maken in Stykkishólmur

In Stykkishólmur, de hoofdstad van het Snaefellsnes schiereiland, kan je een boottocht over de indrukwekkende Breiðafjörður fjord maken, tijdens de 2 uur durende rondvaart worden de visnetten uitgegooid en kan je aan boord van de vers gevangen zeevruchten proeven (Viking Sushi Adventure). Je vaart er langs tal van eilandjes en impressionante basaltformaties.

Breng er ook even een bezoek aan de moderne en futuristische Stykkishólmskirkja. Het plafond van de kerk met honderden lampen is zeker de moeite waard. Wil je graag de Westfjorden bezoeken? Dan kan je vanaf hier de ferry nemen.

TIP: Voor wie het wat avontuurlijker mag zijn, je kan een 2 uur durende zeekajaktocht maken in Stykkishólmur, langs scheepswrakken, omringd met de unieke fauna en flora.

 1. De heilige Helgafell berg

De Helgafell berg is een historische, heilige berg. Op de top stond vroeger een tempel, waarvan er nog enkele restanten te zien zijn. Het zou gaan om een tempel ter ere van de dondergod Thor (Þórr).

 1. Bjarnarhöfn haaienmuseum

In het Bjarnarhöfn haaienmuseum vind je o.a. harpoenen en een oude boot waarmee gejaagd werd. Je kan er ook haai proeven. Vraag even of je ook een bezoekje mag brengen aan het drooghuis, waar haaienvlees ophangt. Opgelet voor de geur. Meer info op de website

 1. Berserkjahraun lavaveld

Het Berserkjahraun lavaveld is een indrukwekkend stukje natuur. Het lavaveld zou vernoemd zijn naar broers, Halli en Leiknir, die een pad maakten doorheen het lavaveld en daarna werden vermoord door hun baas.

WELKE HUURAUTO? Betrouwbare autoverhuur bedrijven zijn Sunnycars (altijd all-inclusive), TUI cars autoverhuur en EasyTerra (meestal de goedkoopste).

 1. Vissersdorpje Grundarfjördur

Verlaat het Snaefellsnes schiereiland niet zonder een bezoekje te brengen aan een van de typische vissersdorpjes, al is het maar voor een koffie of een lunch. Het vissersdorpje Grundarfjördur met z'n gekleurde huisjes is daarom een ideale stop. Je kan er de de auto voltanken bij het tankstation en wat proviant inslaan in de supermarkt om je rondreis IJsland verder te zetten. Net aan het water kan je er Kirkjufell útsýnisstaður bezoeken, de ideale fotostop met uitzicht op de Kirkjufell.

TIP OVERNACHTEN: Wie hier graag een nachtje wil blijven kan er terecht in Sudur-Bár Guesthouse, deze eenvoudige maar compleet verzorgde kamers bevinden zich op een boerderij. Er zijn ook studio's met kitchenette aanwezig voor wie graag zelf kookt. Meer info en prijzen.

 1. Kirkjufell en Kirkjufellsfoss

Ongeveer 2,5 km ten westen van het dorpje Grundarfjörður, ligt Kirkjufell (kerkberg). De berg heeft een zeer bijzondere vorm en is 463 meter hoog. Vlak daarbij, aan de andere kant van de weg, ligt een kleine rivier met een oude brug erover. Je kan er de prachtige Kirkjufellsfoss waterval bezoeken, op zich niet zo spectaculair. Veel mooiere exemplaren kan je vinden in onze blogpost met de mooiste watervallen in IJsland.

De Kirkjufell is zonder twijfel een van de meest gefotografeerde bergen op IJsland en staat als het ware symbool voor het Snaefellsnes schiereiland. Veel toeristen komen de Kirkjufell fotograferen met het noorderlicht. Ben jij ook zo gefascineerd door het noorderlicht? In onze blogpost noorderlicht, wat is het ontdek je er alles over.

 1. Saxhóll krater

De vulkaan Saxhóll brak ongeveer 3000 jaar geleden uit. Via een trap kan je eenvoudig naar de top van de krater. Vanop de top heb je een prachtig zicht over de omgeving en het Neshraun lavaveld. Ligging op de kaart

 1. Djúpalónssandur en Dritvík

Nabij Djúpalónssandur kan je 4 stenen vinden die je moet proberen omhoog steken. Deze werden vroeger gebruikt om de sterkte van de visserslui te testen. De stenen wegen tussen de 23 kg en 154 kg. Aan het zwarte kiezelstrand van Dritvík, kan je de restanten vinden van een in 1948 vergaan Brits schip, 14 bemanningslui verdronken hierbij, 5 werden gered.

 1. Svörtuloft vuurtoren

Via een klein wegje doorheen het lavaveld van Berserkjahraun kom je uit bij de oranje Svörtuloft vuurtoren. Je kan er soms walvissen spotten. Je vindt er ook de Saxhólsbjarg kliffen met vogels.

 1. Vatnshellir grot

De Vatnshellir grot is enkel toegankelijk met een rondleiding. Via een wenteltrap daalje af in de 200 meter lange grot. De grot ontstond zo een 8000 jaar geleden bij het uitbarsten van een vulkaan. De rondleiding van de lavagrot duurt ongeveer een uur. Meer info op de website

 1. Bjarnarfoss waterval

Zoals op veel andere plaatsen in IJsland zijn ook op het Snæfellsnes schiereiland heel wat prachtige watervallen (fossen) te bezoeken, en water voor één! De Bjarnarfoss waterval heeft een hoogte van 80 meter en bestaat uit 2 niveaus. Je kan dichtbij je wagen parkeren en naar het eerste deel van de waterval stappen via een duidelijk gemarkeerd wandelpad.

 1. Zwarte kerkje van Buðir

Het zwarte kerkje van Buðir is een van de drie zwarte kerken op IJsland, in Lutherse stijl. Het krijgt zijn zwarte kleur omdat het hout, zoals bij de romp van een schip, geschilderd is met pek. Een eerste kerkje stond hier al in 1703. Dit werd later afgebroken en in 1848 werd er een nieuwe gebouwd. Het kerkje bevat enkele waardevolle stukken waaronder een klok uit 1672 en een kelk, deurring en kandelaars uit de 18de eeuw. Ligging op de kaart.

TIP OVERNACHTEN: Wij verblijven in het Fosshotel in Hellnar, ideaal om het schiereiland te verkennen met de auto maar ook te voet, van aan het hotel lopen er enkele leuke wandelroutes naar de bezienswaardigheden aan de westkust. Meer info en prijzen.

 1. Basalt en trol van Arnastapi

In Arnastapi kan je prachtige, zuilvormige basalt- en rotsformaties en een klein oud haventje bezoeken. Wandel er langs de vogelrotsen die wit gekleurd zijn van de guano (vogeluitwerpselen in de volksmond). Je vindt er ook het trolachtige monument Bárður (Bárðar Saga Snæfellsáss Statue). Je kan via een wandelpad naar het monument en strand wandelen.

Maak een wandeling door het lavaveld tussen Arnarstapi en Hellnar (2,5 km enkel). Langs de kustlijn zijn er lavarotsen in alle mogelijk vormen, de meest opvallende is Gatklettur, een natuurlijke boog die zich uitstrekt tot in de zee.

 1. Lavavelden en rotsformaties in Hellnar

Hellnar biedt enkele mooie rotsformaties. Je kan er ook een kerkje bezichtigen. Eten of drinken kan er in het populaire restaurant/café Fjöruhúsið. Maak een wandeling door het lavaveld tussen Hellnar en Arnarstapi (2,5 km enkel). We verbleven hier in het Fosshótel in Hellnar.

 1. Lýsuhólslaug hotpot en paardrijen

Lýsuhólslaug is een natuurlijk hotpot in het zuiden van het Snaefellsnes schiereiland. Hier kan je in het mineraalrijk water plonsen dat een aangename 37°C heeft, volledig opgewarmd door moeder natuur. Verwacht je hier aan iet wat troebel dat een groene schijn heeft door de algen die goed gedijen goed in het ijzerrijke water. Je kan er er in een van de 2 hot tubs of in het zwembad plonsen, elke dag tussen 13u en 20u30. Meer info op de site

In de buurt is er een klein familiebedrijf genaamd Lýsuhóll dat paardrijtochten aanbiedt en leuke kamers heeft om te overnachten. Graag te paard Snæfellsnes verkennen, dan moet je hier zeker een stop maken.

OVERNACHTEN: Je kan er overnachten in een luxe cottage met prachtig uitzicht. Erg mooi ingericht en van alle gemakken voorzien. De eigenaresse doet echt haar best om het gezellig te maken. Meer info en boeken

 1. Ytri Tunga Zeehondenstrand

Op het strand bij de Ytri Tunga-boerderij kan je een kolonie zeehonden vinden. Vooral tijdens de maanden juni en juli heb je veel kans om zeehonden te spotten in het water of op de zwarte rotsen. Ligging op de kaart van het strand.

 1. Gerðuberg langste gordel van basaltzuilen in IJsland

Alvorens we verder rijden zuidwaarts, richting de hoofdstad Reykjavik stoppen we nog even in Gerðuberg. Hier kan je de langste gordel van basaltzuilen in IJsland vinden. Links van Weg 54, volg de grindweg gedurende 2 km, tot aan de zuilen. Snaefellsnes schiereiland bezochten we tijdens onze 10 daagse rondreis op IJsland.

 1. Waar overnachten op Snæfellsnes

Op zoek naar een slaapplaats tijdens jouw verblijf op het Snæfellsnes schiereiland? Je boekt best jouw slaapplaats op voorhand want het kan soms moeilijk zijn om nog een slaapplaats te vinden wanneer je al ter plaatse bent. Het aantal accommodaties is beperkt. Bekijk alle hotels op Snæfellsnes.

Onze tip om te overnachten: Het Fosshotel Hellnar is een bekroonde, milieuvriendelijke hotel. Alle kamers beschikken over WIFI en Flatscreen + eigen badkamer en uitzicht op de bergen of zee. In het restaurant kan je de lekkere IJslandse specialiteiten proeven. Meer info en prijzen
 1. Mis niets tijdens jouw verblijf op IJsland met onze reisgids

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in IJsland? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids IJsland met 99 bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten) en een uitgestippelde rondreis. Eerst uitproberen? Download alvast je gratis preview reisgids IJsland.

IJsland

Gratis reisgids IJsland downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?