Golden Circle route in IJsland rijden? Alle info, tours + hidden spots!

Volledige reisgids kopen voor € 10

Golden Circle route in IJsland rijden? Alle info, tours + hidden spots!

23 januari 2023 in IJsland4 reacties

De Golden Circle route, de mooiste route van IJsland: alle bezienswaardigheden + highlights

Als je IJsland bezoekt moet je zeker de Golden Circle gedaan hebben. Dit is de meest bekende en één van de mooiste routes die je kan doen in IJsland. De route staat gekend voor zijn fantastische natuurfenomenen en watervallen en kan gemakkelijk gedaan worden met de hoofdstad Reykjavik als uitvalsbasis.

Ga je er zelf op uit of met een georganiseerde tour mee? Wat valt er allemaal te zien?

Praktische info & tickets voor je rondreis Golden Circle route

Duur1 - 3 dagen ()
Vliegtickets3,5 uur vliegen op Keflavík (Reykjavík), richtprijs € 179 vergelijk prijzen bij Cheaptickets of Momondo
Shuttle serviceBusvervoer van de luchthaven Reykjavik naar het centrum, boek je ticket hier online
VerblijvenOvernachtingen voor deze rondreis zijn:
PakketreizenDeze reis als pakketreis boeken? Kijk bij Nordic (va. € 1149), Riksjatravel (va.€ 495) of ANWB (va. € 489)
Huurauto
 • Wil je enkel Ringweg 1 volgen in de lente/zomer dan kan je perfect een normale personenwagen huren.
 • Wil je echter graag het binnenland in en de F-wegen nemen, dan is een 4x4 alle terreinwagen verplicht. Ook in de winter zou ik aanraden om voor een 4x4 te gaan.
 • Boek je huurauto bij Sunnycars (alle verzekeringen incl.) of EasyTerra (meestal de goedkoopste).
Tours en activiteiten

Inhoud artikel

 1. Kaartje met Golden Circle Route

We reden de Golden Circle route als eerste deel van onze rondreis IJsland. Je kan perfect vanuit Reykjavik vertrekken en deze route op 1 of 2 dagen (of meer) rijden met terugkeer in de hoofdstad van IJsland, wil je graag verder langs Ringweg 1 rijden dan neem je in Selfoss de weg richting Vík om zo je rondreis verder te zetten.

 1. Þingvellir Nationaal Park en Silfra kloof

Onze eerste stop langs de Golden Circle route is Þingvellir Nationaal Park is een obligate stop voor wie meer over het land te weten wil komen. Op deze plaats werd in 930 het IJslandse parlement (Alþing) gesticht. Het is ook hier dat IJsland zich in 1944 onafhankelijk verklaarde van Denemarken. Het behoort tot het UNESCO werelderfgoed.

Alþing een belangrijke en mystieke plaats

Het Alþing was de plaats waar al wie een belangrijke maatschappelijke functie bekleedde in de zomer bijeenkwam om meningsverschillen en conflicten uit te praten, en indien nodig te beslechten. Hier werden huwelijken gearrangeerd, zaken gedaan, processen gevoerd en nieuwe wetten aangenomen. Kortom, alles wat maar enigszins van belang was voor het land, werd op deze mystieke plaats beslist. In de loop der geschiedenis hoorden daar ook vogelvrijverklaringen, doodsvonnissen en terechtstellingen bij.

Het is dan ook niet toevallig dat het Alþing zich in Þingvellir bevindt. Het is een bijzondere plaats omdat ze gevestigd is op een fissuur of een breuklijn die een grote kloof vormt, gekend als Almannagjá (de “kloof van alle mensen”). Deze kloof zorgt voor een zeer goede akoestiek dat het gesproken woord tot ver draagt.

Naast de Almannagjá vind je hier ook de Oxararfoss waterval die ligt op de rivier de Öxará (waarvan de naam letterlijk “bijrivier” betekent), en het meer Þingvallavatn, zeer rijk aan vis en het grootste natuurlijke meer van IJsland.

Snorkelen tussen de continenten

Wil je iets bijzonder doen tijden je Golden Circle tour? Ga snorkelen in de Silfra kloof, tussen de continenten ... in glashelder maar ijskoud water. Geen vrees je krijgt een duikpak aan waardoor je geen last hebt van het koude water. Bekijk hier de tours.

Wij deden het zelf ook, lees hier onze blogpost over snorkelen in Silfra.

 1. De spuitende geisers Geysir en Strokkur

De naam Geysir is afkomstig van het werkwoord “að gjósa” wat opborrelen of spuiten betekent. Ook het Nederlandstalig woord geiser is hiervan afgeleid.

Geysir heeft een diameter van 14 meter en is de breedste geiser van IJsland

Er wordt geschat dat hij zo’n 800 tot 900 jaar geleden actief werd. In de Oddaverjaannáll (een oude sage daterend van 1294) wordt melding gemaakt van nieuwe heetwaterbronnen die ontstonden na een reeks aardbevingen in de regio. Geysir werd toen nog niet bij naam genoemd; de geiser kreeg pas later zijn naam. Vroeger spoot Geysir om de 30 minuten zo’n 40 tot 60 meter hoog. Nu is hij slechts enkele keren per dag nog actief, en spuit hij 5 tot 6 meter hoog.

Geen wagen op IJsland? Ga mee met een tour langs de Golden Circle

Een kleinere maar zeer actieve geiser is Strokkur

Een kleinere maar zeer actieve geiser is Strokkur. Elke 5 minuten spuit hij kokend water tot 20 meter hoog, zeker must-do langs je Golden Circle tour.

Je kan in het geothermische park een heuvel beklimmen van waar je een uitstekend zicht hebt over de regio en de gekleurde geisers. Er is heel wat kracht nodig om water rechtop naar boven te spuiten en het is een vrij zeldzaam natuurfenomeen. De grondlaag moet water bevatten, er is een warmtebron nodig (in dit geval de mantelpluim van een vulkaan) en er moet ook een natuurlijk reservoir met een natuurlijk gevormd systeem van leidingen aanwezig zijn. De warmtebron van een geiser is afkomstig van een nabijgelegen vulkaan.

 1. De gouden Gullfoss waterval

Gullfoss of Gouden waterval is een dubbele waterval en ligt op de Hvítá of witte rivier. De twee trappen staan haaks tegenover elkaar. De gehele waterval is zo’n 32 meter diep en zorgt voor een indrukwekkend uitzicht. Bij het bezoek aan de waterval zal je meteen het vele stuifwater kunnen opmerken. Hierdoor kan je er dikwijls regenbogen zien.

Voel je klein en nietig als je oog in oog staat met deze krachtige waterval

Ooit waren er plannen om op deze betoverende plek een waterkrachtcentrale te bouwen. De eigenaars van de Gullfoss hadden hier echter geen oren naar. Zij weigerden de grond te verkopen. De speculanten trokken naar de overheid in Reykjavík om hun zaak verder te bepleiten.

De overheid was in eerste instantie gewonnen voor hun idee. De dochter van een van de eigenaars, Sigríður Tómasdóttir, bleef zich met hart en ziel verzetten, en dreigde zich van de waterval naar beneden te werpen als de plannen zouden doorgaan. Gelukkig kwam het niet zo ver; de plannen werden definitief verticaal geklasseerd. Wanneer je de Gullfoss waterval bezoekt, kan je een standbeeld van de activiste zien.

Nog meer watervallen in IJsland bezoeken? Lees ook onze blogpost met de mooiste watervallen van IJsland.

 1. Gamla Laugin (Secret Lagoon)

Wil je zwemmen in een natuurlijk, geothermisch zwembad tijdens je Golden Circle tour? Dan is Gamla Laugin een ideale stop. Je vindt er ook de Vaðmálahver warmwaterbron, die vroeger gebruikt werd als schapenwasplaats. Kan je het niet direct vinden? Gewoon goed luisteren: Básahver is de luidste warmwaterbron in de omgeving en je kan hem niet missen. Er is ook een mini-geiser, die regelmatig in het rond spuit. Zalig om het te zien, terwijl je aan het dobberen bent, zeker een een stop waardig en minder toeristisch dan de Blue Lagoon.

Gamla Laugin ligt op zo'n 30 km van Gullfoss

Onze tip: Wil je graag overnachten in de buurt? Dan is Skyggnir Bed and Breakfast in Fludir en goede keuze. Op 5 minuten rijden van Secret Lagoon vind je deze leuke familieboerderij. Meer info en prijzen.
 1. Natuurlijke en duurzame groenten proeven

Op de Friðheimar boerderij kan je natuurlijke en duurzame groenten proeven, al doen ze vooral veel met tomaten. Stop er om hun populaire gerecht - tomatensoep à vollonté met een assortiment van zelfgebakken brood - te eten. Verder kan je er ook een Bloody Mary van verse tomaten proeven en hebben ze een uitgebreid assortiment van tomatendesserts. Meer info op de website

 1. Skálholt, de eerste kathedraal van IJsland

Iets verder in het binnenland vind je Skálholt, een klein historisch dorp. In dit dorp werd de eerste kathedraal van IJsland gebouwd. Deze kathedraal kan je tijdens een stop in Skálholt bezoeken, en aangezien het kerkgebouw op een heuvel ligt heb je rondom de kerk een mooi uitzicht over het dorp en de omliggende natuur.

 1. Faxafoss waterval

Faxifoss wordt vaak overgeslagen onderweg naar de grotere waterval van Gullfoss, maar deze waterval is desondanks de moeite waard. De Faxifoss waterval is niet erg hoog, maar in plaats daarvan is het juist erg breed. Daarnaast is het een stuk rustig dan bij Gulffoss, een ideale plek voor een rustige pick-nick tijdens je Golden Circle tour?

 1. Kerið vulkaankrater

De Kerið-krater is niet de enige krater in de regio. Andere vulkanische kraters zijn de Seyðishólar en de Kerhóll. Wat deze echter zo bijzonder maakt, is het kratermeer dat na de explosie is ontstaan. In tegenstelling tot veel vergelijkbare kraters is de caldera of boiler nog vrij intact. De krater is 55 meter diep, 170 meter breed en 270 meter lang en ontstond zo’n 3000 jaar geleden. Toegang tot de krater is betalend (prive eigendom).

LEESTIP: Mis niets van je verblijf in IJsland met onze gratis reisgids IJsland inclusief tips, weetjes en talloze bezienswaardigheden.

 1. Warmwaterrivier van Hveragerði

Hveragerði telt ongeveer 2500 inwoners en ligt aan de rivier de Varmá. Deze naam betekent warme rivier. De warmwaterbronnen (of zeg maar heetwaterbronnen) die in de omgeving van de stad liggen, zijn, hoe kan het ook anders, van vulkanische oorsprong. De activiteit van de bronnen kan hier gerust hevig genoemd worden.

Ga zwemmen in een echte warmwater rivier te midden van stoompluimen

Overal zie je stoompluimen uit de grond komen. De plaatsen in het stadje met heetwaterbronnen en kolkende modder werden netjes afgebakend en zijn te bewonderen door toeristen. Er wordt meestal toegangsgeld gevraagd. Verder is er ook een kleine geiser te bezoeken, de Grýla.

De warmwaterrivier van Hveragerði is een echte aanrader tijdens je Golden Circle tour, vanaf het parkeerterrein is het ongeveer 30 minuten stappen. (je dient wel over een goede conditie te beschikken) Het is heerlijk om in de aangenaam warme rivier te drijven. Je kan ter plaatse je zwemkleding aantrekken. Wel aan te raden dat je zwemkledij al aanhebt, en vergeet geen zakje om je natte kledij terug mee te nemen + een handdoek.

Thermale bronnen

Je kan genieten van de warmte van de heetwaterbronnen in het lokale zwembad Laugaskarð, het grootste zwembad van het land. Het staat bekend voor zijn goede accommodatie zoals heetwaterbronnen, aangelegde draaikolken, zonnelampen en natuurlijke stoombaden.

Tuinbouw en bananen

Het zal ook opvallen dat er overal serres in het stadje staan. De heetwaterbronnen worden immers ook gebruikt in de tuinbouw. De streek rond Hveragerði staat garant voor 40% van de serres van IJsland. Hier worden groenten, fruit en bloemen verbouwd die je hier normaal niet zou verwachten. Er worden zelfs bananen geteeld.

 1. Vuurtorens in Garðskagi

De vuurtorens in Garðskagi werden gebouwd 1897 en in 1944. De nieuwste vuurtoren is 28 meter hoog en daarmee de hoogste vuurtoren van IJsland. Het Byggðasafn Garðskaga of stedelijk museum van Garður met informatie over de bevolking en het maritieme leven in de streek, is te vinden in de bijgebouwen van het vuurtorenwachterhuisje. De nieuwste Garðskagi vuurtoren is geopend bij mooi weer. Je moet hiervoor eerst langs het museum te passeren.

 1. Brug der Continenten

Tijdens je rondreis op IJsland kom je ook langs het schiereiland Reykjanes kan je van de Euraziatische naar de Noord-Amerikaanse tektonische plaat wandelen via een voetgangersbrug in Miðlína. Je wandelt hier als het ware van Europa naar Noord-Amerika en terug. De tektonische platen drijven elk jaar 2 cm verder uit elkaar weg.

 1. Inside the Volcano

Sluit je rondrit van de Golden Circle af met een bezoekje aan de binnenkant van een vulkaan bij Inside the Volcano. De Thrihnukagigur-krater in Zuidwest-IJsland biedt de unieke ervaring om een vulkaan vanbinnen te bekijken.

Daal af in de bodem van een 4000 jaar oude vulkaan en ontdek er een unieke ondergrondse wereld. Je komt er in een gigantische magmakamer getooid in alle mogelijke kleuren

 1. Krýsuvík Seltun

Het thermisch gebied, Krýsuvík Seltun is gevormd op de kloof tussen de Europese en Noord-Amerikaanse tektonische plaat. Het ruikt er naar rottende eieren (waterstofsulfide). Je kan het gebied bezoeken via houten wandelpaden die tussen de pruttelende en kokende modderpoelen lopen.

De bodem kleurt er groen, geel en rood. In de buurt zijn er verschillende kleine meren die werden gevormd door explosies, veroorzaakt door de oververhitte stoom van het grondwater. Het grootste meer is Grænavatn - tot 46 meter diep en 350 meter breed, in een prachtig smaragdgroen. In 1999 blies een boorgat zichzelf op. Nu is hier een krater met een diameter van 30 meter. De explosie blies toen ook een cafetaria mee de lucht in.

Wil jij ook de Golden Circle tour rijden? Download onze gratis reisgids IJsland met een volledige route langs de mooiste bezienswaardigheden op de Golden Circle.

 1. Ga baden in de Blue Lagoon

De Blue Lagoon (Bláa Lónið) is gelegen in Grindavík op het schiereiland Reykjanes in het zuidwesten van IJsland. Deze geothermische lagune, eigenlijk is het een kunstmatig meer, ligt in een oud met mossen begroeid lavaveld. Het water heeft een temperatuur van 37 tot 39 graden Celsius. De lagune ontstond in 1976 toen koelwater van de geothermische centrale van Svartsengi (“zwarte weide”) in het mosveld geloosd werd. Vanaf begin jaren ‘80 begon men er in te zwemmen, en in de jaren ‘90 werd de Blue Lagoon gecommercialiseerd, maar kan niet ontbreken tijdens je Golden Circle tour.

Het water is rijk aan mineralen, zouten en blauwwier die het een lichtblauwe kleur geven

Het zou een helende werking hebben voor de huid. Langs het bad staan houten bakken met witte modder, die je op je gezicht en de rest van je lichaam kan smeren. Na tien minuten drogen heeft dit een fantastisch effect. De Blue Lagoon is een van de grootste toeristische trekpleisters van IJsland en wordt jaarlijks door meer dan 600.000 mensen bezocht.

Bij de ingang ontvang je een armbandje met een chip dat gebruikt kan worden om je kluisje te openen en sluiten of om een drankje te kopen aan de bar. Zwemkledij en badhanddoeken kan je er huren en er zijn zwembandjes ter beschikking voor de allerkleinsten.

Het is, zoals bij elk zwembad in IJsland, verplicht (naakt) te douchen voor en na het baden. We raden aan om geen juwelen aan te houden bij het baden, en om je haar achteraf goed te wassen.
 1. Golden Circle zelf rijden of via een georganiseerde tour?

17.1. Meegaan met een georganiseerde tour?

Er worden veel georganiseerde tours aangeboden langs de Golden Circle. Hierbij heb je de keuze uit een simpele korte tour langs de 3 hoogtepunten, of juist een langere meerdaagse tour waarbij je extra haltes toevoegt aan de route. In mei tot en met augustus heb je zelfs de mogelijkheid om een tour onder de middernachtzon te boeken.

Daarnaast bieden operators ook vaak verschillende extra’s aan. Met een sneeuwmobiel gaan rijden of een Golden Circle tour met een paardrijtocht, een uitstap naar de Blue Lagoon of een walvisvaart als extra, het kan allemaal. Bekijk alle tours en prijzen.

In Reykjavik vind je kantoren van veel verschillende touroperators die vanuit de hoofdstad van IJsland de Golden Circle tour aanbieden. Alle touroperators zijn ook online te vinden, en het is dan ook aan te raden om vooraf je tour al vast te leggen, zeker in de zomerperiode, want dan kan het echt druk worden.

17.2. Zelf de Golden Circle rijden

Het is ook mogelijk om een auto te huren en zelf de Golden Circle te rijden. Hierbij kan je zelf je tijd indelen en er zo lang over doen als jij zelf wilt, én je hebt als voordeel dat je de drukke momenten kan omzeilen. Zo kan je er voor kiezen om ook het warme rivier water van Reykjadalur op te zoeken of de Blue Lagoon aan te doen.
In Reykjavik kan je bij verschillende verhuurders een auto voor 1 of meerdere dagen huren. Het is een zeer makkelijke route om zelf te rijden en alle mogelijke huurauto’s kunnen de route aan, al is het in de winter wel aan te raden om voor een 4x4 te kiezen.

 1. Tips & praktische info voor je bezoek

 • Zelfs tijdens de zomermaanden kan je op IJsland, alle seizoenen op 1 dag beleven. Daarom is het aan te raden om altijd een warme waterproof jas en een extra trui mee te nemen. Altijd handig om wat reservekledij in de wagen te voorzien, voor het geval je uitgeregend wordt.
 • De bezienswaardigheden op de Golden Circle zijn grotendeels natuurwonderen die uitnodigen om een stuk te wandelen. Zorg voor goede wandelschoenen, zodat je zonder moeite het wilde terrein kan trotseren.
 • Koop in de supermarkt eten en drinken alvorens de tour te starten, zo kan je zelf kiezen waar je stopt om te eten of drinken.
 • Download onze gratis reisgids IJsland met een volledige uitgestippelde route langs de Golden Circle.
 • Kijk steeds online welke tours je kan volgen, de Golden Circle is echt een aanrader.
 1. Wat is de beste reistijd voor de Golden Circle Route?

 • De Golden Circle Route is het hele jaar door te rijden.
 • In de zomer is het erg druk aangezien veel toursten in deze periode de route aandoen. Zo kan je in de zomer ook ’s avonds of zelfs ’s nachts onder de middernacht zon langs de bezienswaardigheden rijden.
 • In de winter heb je door de kortere dagen minder tijd om de route in één dag af te leggen, en door de sneeuw kunnen bepaalde delen afgezet zijn. Voordeel is dan weer dat het veel minder druk is. Daarnaast heb je in de winterperiode ook grote kans om het Noorderlicht te zien.
 1. Waar overnachten langs de Golden Circle?

Rij je de Golden Circle in één dag dan kan je perfect overnachten in Reykjavik. De hoofdstad van IJsland ligt op ongeveer 45 minuten tot een uur rijden van de Golden Circle-route en biedt een breed scala aan accommodatie mogelijkheden, van budgetvriendelijke hostels tot luxe hotels.

Onze favoriete verblijven langs de Golden Circle route

 • Reykjavik Domes is de gedroomde plaats om bijzonder te overnachten met zicht op het noorderlicht. Je verblijft in een bijzondere tent, op zo'n 10 km van het centrum van Reykjavik. Meer info en boeken.
 • City view, bright & cozy - Free parking. De appartementen zijn voorzien van een ruime woonkamer, slaapkamer, een volledig uitgeruste keuken en als kers op de taart: panoramisch uitzicht op de stad en de zee. Er is gratis 24/7 parkeergelegenheid net naast het gebouw. Meer info en boeken.
 • Hotel Geysir in Geysir: Dit hotel ligt in het hart van het gebied met warmwaterbronnen van Geysir en biedt comfortabele kamers en een geweldig uitzicht op de geisers. Ideaal als je wil wakker worden met het geluid van geisers op de achtergrond. Meer info en boeken
 • Hotel Gullfoss: Ligt op slechts een paar minuten van de Gullfoss-waterval, handig als je dicht bij de waterval willen overnachten. Het biedt comfortabele kamers en sommige hebben zicht op de waterval. Meer info en boeken
 • Cozy Cottage in Selfoss: Als je op zoek bent naar een unieke en authentieke ervaring, dan kun je verblijven in dit vakantiehuis langs de Golden Circle. Meer info en boeken
 1. Welke auto huren voor je rondreis?

 • Twijfel je nog welke auto je wil gaan huren voor je roadtrip?
 • Huur alvast geen té kleine auto, ga voor een comfortabele wagen.
 • Boek zeker een all-inclusive verzekering zodat in alle rust rond kan rijden.
 • Iedereen met een Belgisch of Nederlands rijbewijs mag er met een huurauto rijden.
 • Betrouwbare autoverhuur bedrijven zijn Sunnycars (altijd all-inclusive), TUI cars autoverhuur en EasyTerra (meestal de goedkoopste).
 • Lees ook nog meer tips over een auto huren op vakantie.
 1. Mis niets tijdens jouw verblijf op IJsland met onze reisgids

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in IJsland? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids IJsland met 99 bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten) en een uitgestippelde rondreis. Eerst uitproberen? Download alvast je gratis preview reisgids IJsland.

IJsland

Gratis reisgids IJsland downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 4 mei 2023 - christa vervoort

Fantastische informatie, goed uitgestippelde wandelingen....Top

- 29 juni 2022 - Joannes

Gaan in September naar IJsland en kunnen dit zeker gebruiken. Bedankt

- 15 januari 2022 - kris serruys

volledige route, met goede tips voor overnachtingen

- 28 januari 2019 - Paul Lefevere

Beste, Jullie uitwerking van de reis is perfect wat ik gevraagd heb. Ik heb een tijdje nodig gehad om mijn vrouw te overtuigen niet deel te nemen aan de cruise naar Ijsland. Niet dat hun aanbod niet fantastisch was, maar zij kwamen pas de vijfde dag in Ijsland aan. Ik weet wat ik wil zien, en dat is gewoon Ijsland. Met jullie voorstel kan ik helemaal bezoeken wat ik vooropgesteld had. Waarvoor dank. Het bewijs? Ik heb vandaag geboekt, netjes volgens de reisroute die jullie beschreven hebben. Groetjes, Paul

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?