Thingvellir National Park in IJsland bezoeken? Mijn tips + wat zien & doen?

Volledige reisgids kopen voor € 10

Thingvellir National Park in IJsland bezoeken? Mijn tips + wat zien & doen?

27 december 2021 in IJsland0 reacties

Het Þjóðgarðurinn á Þingvöllu, ofwel het Thingvellir Nationaal Park, is één van de drie nationale parken van IJsland. Het park is onderdeel van de Golden Circle en is hierdoor ook één van de meest toeristische bestemmingen van het eiland. Dit is niet zonder reden want het park is de belangrijkste historische locatie van het land en een bijzonder geologisch gebied.

In 1930 werd dit het eerste nationale park van IJsland en sinds 2004 staat het park op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Genoeg redenen dus om het Thingvellir Nationaal Park te bezoeken.

Tours en uitstappen Thingvellir National Park

Zelf de Thingvellir National Park bezoeken of wil je liever mee met een georganiseerde tour? Tours komen je ophalen bij je hotel of verblijf. Bekijk alle tours en mogelijkheden online. Nog meer tours kijk hieronder:

Inhoud artikel

 1. Geschiedenis Thingvellir National Park

De eerste bewoners van IJsland

Nadat de eerste bewoners van IJsland in de jaren na 874 zich op het eiland hadden gevestigd, werden er in de verschillende nederzettingen volksraden georganiseerd. In het jaar 930 verzamelden de verschillende stamhoofden zich voor het eerst in het huidige Thingvellir. Dit gebied lag zeer gunstig doordat er een kruispunt en een groot meer in de buurt lagen. Elk jaar kwam dit parlement in de zomer voor twee weken bijeen om wetten te maken en besluiten te nemen. Dit parlement wordt gezien als het oudste parlement ter wereld.

Het middelpunt van IJsland

In Thingvellir werd er niet alleen recht gesproken, men kwam er ook samen om zaken te doen, te handelen en om nieuws te verspreiden. Dit werd tot 1262 gedaan, totdat IJsland onder de macht van Noorwegen terecht kwam.

Van Thingvellir naar Reykjavik

Nadat IJsland weer wat macht terugkreeg in 1843 werd er besloten om de ontmoetingsplek naar Reykjavik te verplaatsen. Wel wordt Thingvellir sindsdien nog voor belangrijke gebeurtenissen gebruikt. Zo werd op 17 juni 1944 de onafhankelijkheid van IJsland uitgeroepen in Thingvellir, werd in 1974 het 1100-jarig bestaan van IJsland gevierd en werd in 2000 het 1000-jarig jubileum van het christendom op het eiland in het park herdacht.

De mooiste bezienswaardigheden van Reykjavik ontdekken? Download onze stadswandeling Reykjavik en komt langs alle highlights van de meest noordelijk gelegen hoofdstad ter wereld.

 1. Geologie

Naast het historische belang van het Thingvellir National Park is het gebied ook een belangrijke geologische regio. Het park bevindt zich namelijk op de breuklijn tussen de Euraziatische en Amerikaanse tektonische plaat en is de geologische grens tussen Europa en Noord-Amerika. Jaarlijks schuiven de platen maximum 18 millimeter uit elkaar.

De breuklijn heeft een vallei gecreëerd van 6 kilometer breed en 40 kilometer lang. In de vallei zijn verschillende kloven, barsten en verzakkingen terug te vinden. De Öxará rivier, die door de vallei stroomt, is de daadwerkelijke scheiding, maar in principe geldt het hele park als scheidingslijn.

 1. Bezienswaardigheden Thingvellir National Park

Öxarárfoss

In het noorden van het park vind je de Öxarárfoss. Deze waterval is onderdeel van de Öxará rivier en is de scheiding tussen de twee tektonische platen. De waterval is 20 meter hoog en 6 meter breed en valt over een muur van zwart gesteente die onderdeel is van de Almannagjá kloof.

De waterval bevindt zich bij parkingplaats P2, vanaf de waterval loopt er een wandeling door de Almannagjá kloof naar de Thingvallakirkja.

Drekkingarhylur

De Drekkingarhylur vijver werd door de Alþingi gebruikt om straffen op te leggen voor vrouwen die beschuldigd waren van infanticide, overspel, of andere huiselijke misdaden. De vrouwen die berecht waren, werden met de dood bestraft en in het water gegooid.

Brennugjá

Een stukje verder van de Drekkingarhylur ligt Brennugjá. In deze kloof werden er in de 17de eeuw, negen mannen op de brandstapel gezet nadat ze door het Alþingi beschuldigd waren van hekserij.

Flosagjá

Bij het ravijn Flosagjá, in het oosten in de vallei, staat een bord met uitleg over de naam van het ravijn. Deze is namelijk vernoemd naar een slaaf die in het ravijn sprong om zo zijn vrijheid terug te vinden.

Zelf op rondreis door Ijsland met de auto? Download onze gratis IJsland reisgids met een complete voorbeeldroute voor je rondreis IJsland.

Almannagjá

De Almannagjá, alle-mensen-kloof, ligt aan de rand van de Amerikaanse plaat en is ontstaan door aardverzakkingen die door het verschuiven van de platen ontstonden. De laatste verzakking was in 1789 en werd veroorzaakt door een aardbeving. Deze zorgde ervoor dat de kloof 60 centimeter zakte in 10 dagen. De kloof wordt omringd door een imponerende rotsmuur die symbool staat voor de scheiding tussen de twee continenten.

Lögberg

De Lögberg, of de rots van de wetten, was de locatie waar de wetspreker ieder jaar de wetten aan het volk voordroeg. De rots wordt in het park aangeduid met een vlag van IJsland, die trots boven de omgevende rotsen uitsteekt.

Thingvallakirkja en Thingvallabear

In de vallei van het Thingvellir National Park liggen er een wit kerkje en een kleine boerderij verscholen tussen de naaldbomen. De originele kerk die hier stond was de eerste staatskerk van IJsland, maar brandde af in 1118. De huidige kerk werd in 1859 gebouwd en bevat nog enkele onderdelen van de voorgaande kerken.

Naast de kerk ligt de Thingvallabear, een kleine hoeve die dateert uit 1930. De boerderij werd cadeau gedaan voor het 1000-jarig bestaan van de Alþingi. Tegenwoordig woont de parkwachter hier.

Silfra: ga duiken of snorkelen tussen de continenten

De Silfra kloof ligt in het zuidelijke deel van Thingvellir, in het noorden van het Thingvallavatn. Deze kloof is zeer populair bij duikers en snorkelaars, die hier tussen de tektonische platen kunnen zwemmen, het is dan ook één van de belangrijkste duikplekken ter wereld. Op een zonnige dag is het water zeer helder en 2 °C. Zelf deden we ook een duik, lees alles over snorkelen en duiken in Silfra.

Wil je ook graag snorkelen in de Silfra-kloof? Boek je tour online. Ga zelf tussen de continenten snorkelen, het water is er zo helder dat je soms hoogtevrees krijgt van de diepte onder je. Bij GetYourGuide kan je boeken bij erkende aanbieders met een niet-tevreden-geld-terug garantie. Bekijk de tours en mogelijheden:

Filmpje, ontdek zelf hoe helder het water is in Silfra

Thingvallavatn

Thingvallavatn, in het zuiden van het park, is het grootste natuurlijke meer van IJsland. Het meer is 84 vierkante kilometer groot en bestaat vooral uit het gletsjerwater dat van de Langjökull komt. Aan het noordoostelijke deel van het meer vind je ook de Vellankatla warmwaterbron die omringd wordt door lavavelden. Het meer is een prachtig gebied voor vogelliefhebbers, hier kun je de harlekijneend en de ijsduiker spotten.

 1. Activiteiten in het nationale park

Wandelen

In het Thingvellir National Park zijn er heel wat wandelroutes en kun je uren of zelfs dagen wandelen. Daarnaast vertrekt er in de zomer om 10:00 een gratis tour van één uur door het park. Deze wandeling begint bij de Thingvallakirkja.

Een kaart met de verschillende wandelingen in het park kan je vinden op de website van Thingvellir. Meer info.

Vissen

Tussen 1 mei en 15 september is het toegestaan om te vissen in het nationaal park aan het Thingvallavatn. Hiervoor dien je wel een vergunning aan te vragen. Meer informatie.

Duiken en snorkelen

De Silfra kloof is een geweldige plek om te duiken of te snorkelen. Om te kunnen duiken dien je wel een certificaat te hebben. Je dient toestemming te krijgen van het park om te mogen duiken en je mag nooit alleen de kloof in gaan. Meer info

Onze tip: Beleef zelf de unieke ervaring om te duiken of snorkelen in het ijskoude water tussen de continenten, bekijk hier de tours en excursies.

Paardrijden

Thingvellir was eeuwenlang een halte voor mensen die te paard door het land reisden. Tot op de dag van vandaag kun je nog via twee ruiterpaden de omgeving van het park ontdekken. In het Thingvellir park zijn er nog enkele paardenstallen waar je met een IJslands paard een tochtje kan maken.

 1. Openingsuren & tickets

Openingsuren

 • Het Thingvellir National Park is iedere dag open en heeft in principe geen sluitingsuur.
 • Het bezoekerscentrum van het park is dagelijks open van 09:00 tot 18:00.
 • Het informatiecentrum is open in de zomer (15 mei - 31 augustus) van 09:00 tot 22:00.
  Open in de winter (1 september - 14 mei) van 09:00 tot 18:00.

Tickets

 • Toegang tot het Thingvellir National Park is gratis.
 • Hou er wel rekening mee dat je een parkingplaats zult moeten betalen.
 1. Wegbeschrijving

Met de auto

 • Op rondreis door IJsland met een huurauto? Het Thingvellir National Park is gelegen op de Golden Circle, zo’n 40 kilometer ten noordoosten van Reykjavik.
 • Vanuit Reykjavik ben je 45 minuten onderweg naar het Thingvellir National Park.
 • Volg vanuit Reykjavik de Ringweg (1) naar het noorden en sla bij de rotonde op de Vesturlandsvegur af naar weg 36.
 • Blijf deze weg volgen tot de parkeerplaatsen van het natuurpark.
 • Rondom het Thingvellir National Park liggen vijf parkings. Parkeren kost 750 ISK (€5,40) per bezoek en kan ter plekke bij de automaat betaald worden door middel van het kentekennummer en creditcard.

Zelf op rondreis door Ijsland met de auto? Download onze gratis IJsland reisgids met een complete voorbeeldroute voor je rondreis IJsland.

Met een tour

 1. Praktische informatie voor je bezoek

 • Rondom Thingvellir zijn er geen restaurants of winkels te vinden. Neem zelf wat eten en drinken mee. Wanneer je een stukje verder rijdt richting Geysir kom je langs het dorp Laugarvat, waar verschillende eetgelegenheden te vinden zijn. Het bezoekerscentrum van Geysir heeft een eigen groot restaurant.
 • Het Thingvellir National Park is met de rest van de Golden Circle de grootste bezienswaardigheid van IJsland. Het park wordt niet enkel bezocht door reizigers die lang in IJsland verblijven, ook door citytrippers die vanuit Reykjavik een dagtocht houden. Hierdoor is het altijd, en zeker in de zomer, zeer druk. Om de grootste drukte te ontwijken kan je het beste vroeg op de dag of tegen het vallen van de avond het park bezoeken. Daarnaast wordt het park in het tussenseizoen (lente en herfst) minder bezocht.
 • In de wintermaanden heb je in het park een grote kans om het noorderlicht te aanschouwen. Er is namelijk in en rondom Thingvellir weinig luchtvervuiling wat ervoor zorgt dat de aurora beter te zien is. Wanneer het helder is kan je daarnaast hier ook mooi sterren spotten.
 1. Ligging van Thingvellir National Park op de kaart?

 1. Filmpje: breng een bezoekje aan Thingvellir National Park

Benieuwd naar hoe Thingvellir National Park eruitziet? In deze video nemen we je mee naar dit prachtige park. Als je dit zelf ook eens wil ervaren, zal je natuurlijk zelf naar Ijsland moeten afreizen.

 1. Welke auto huren voor je rondreis?

 • Twijfel je nog welke auto je wil gaan huren voor je roadtrip?
 • Huur alvast geen té kleine auto, ga voor een comfortabele wagen.
 • Boek zeker een all-inclusive verzekering zodat in alle rust rond kan rijden.
 • Iedereen met een Belgisch of Nederlands rijbewijs mag er met een huurauto rijden.
 • Betrouwbare autoverhuur bedrijven zijn Sunnycars (altijd all-inclusive), TUI cars autoverhuur en EasyTerra (meestal de goedkoopste).
 • Lees ook nog meer tips over een auto huren op vakantie.
 1. Mis niets tijdens jouw verblijf op IJsland met onze reisgids

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in IJsland? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids IJsland met 99 bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten) en een uitgestippelde rondreis. Eerst uitproberen? Download alvast je gratis preview reisgids IJsland.

IJsland

Gratis reisgids IJsland downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?