Citytrip Gent of Brugge? Welke stad past het best bij jou? Info & tips

Volledige reisgids kopen voor € 8,5

Citytrip Gent of Brugge? Welke stad past het best bij jou? Info & tips

5 januari 2024 in Gent1 reactie

Gent en Brugge zijn bij zowel binnenlandse als buitenlandse bezoekers allebei populaire bestemmingen voor een dagtrip of korte citytrip. Beide steden zijn de moeite waard om te bezoeken, vol met prachtige bezienswaardigheden, gezellige terrasjes en sfeervolle pleintjes. Toch zijn de twee steden ook erg verschillend. Als je ze allebei kan bezoeken is dat ideaal, maar indien je toch een keuze moet maken zetten wij hieronder even op een rijtje wat je mag verwachten. Zo kan je zelf kiezen welke stad het beste past bij je wensen!

Tickets & tours voor je bezoek aan Gent of Brugge

Gent of Brugge bezoeken met een georganiseerde tour of gids? Bekijk de verschillende daguitstappen en tours bij GetYourGuide: tours in Gent & tours in Brugge.

Tours worden uitgevoerd met erkende lokale gidsen, je kan annuleren tot 24u voor vertrek + je hebt een niet-tevreden-geld-terug garantie. Bekijk alle tours en mogelijkheden online.

Inhoud artikel

 1. Gent

Gent is de hoofdstad van Oost-Vlaanderen en na Brussel en Antwerpen de grootste stad van het land. In de middeleeuwen was Gent één van de belangrijkste producenten van stof, en de textielindustrie was voor eeuwenlang de belangrijkste bron van inkomsten. De haven van Gent was ook erg belangrijk, er werd voornamelijk met Schotland en Engeland gehandeld en Gent is nog steeds een van de grootste havens van België.

Bezienswaardigheden Gent

De architectuur in de stad is goed bewaard gebleven waardoor Gent nog veel historische panden in het centrum heeft staan. Naast de geschiedenis en cultuur die deze gebouwen ademen zijn er ook veel modernere gebouwen terug te vinden. Ondanks dat Gent één van de grootste steden van het land is voelt de stad niet zo groots als Antwerpen.

De binnenstad is eigenlijk redelijk compact en de bezienswaardigheden zijn dus allemaal op wandelafstand van elkaar. Download hier onze gratis stadswandeling die je langs de belangrijkste bezienswaardigheden brengt.

 1. Sint-Baafskathedraal

Gent wordt gekenmerkt door de 3 torens in het historisch centrum. De Sint-Baafskathedraal is de bekendste van de 3. De imposante kathedraal stamt uit de 14de eeuw een heeft een toren van 89 m hoog. De kathedraal is opgebouwd in verschillende stijlen, het is een mix van romaanse, gotische, renaissance, barokke en neoclassicistische elementen. De kathedraal staat echter vooral bekend om de grote kunstcollectie die in het gebouw te vinden is. Er is een bijzondere preekstoel te zien, maar de grootste kunstwerken zijn de schilderijen, zoals de Bekering van Sint-Bavo gemaakt door Peter Paul Rubens.

Je kan hier ook de Aanbidding van het Lam Gods gemaakt door de gebroeders Hubert en Jan van Ecyk aanschouwen. Rond dat schilderij hangt heel wat mysterie, een van de panelen ervan De Rechtvaardige Rechters werd namelijk gestolen in 1934 en er wordt nog steeds naar gezocht. Momenteel hangt er een kopie in de plek van het gestolen paneel.

 1. Belfort

De Belforttoren is gelegen tegenover de Sint-Baafskathedraal en is de tweede toren van Gent. De klokkentoren is 95 m hoog en biedt een prachtig uitzicht over de stad als je de 300 treden van de nauwe wenteltrap naar boven durft te nemen. Bovenin de klokkentoren hing jarenlang de bekende Klokke Roeland, die later vervangen werd door de Grote Triomfante, die nu verderop op het Emile Braunplein te zien is. Bovenop de spits van de toren is ook een roodkoperen draak te zien, de Draak van Gent, die de stedelijke privileges van de stad bewaakt in het Belfort.

 1. Sint-Niklaaskerk

De derde toren van Gent is de toren van de Sint-Niklaaskerk, die achter het Belfort gelegen is. De huidige kerk stamt uit de 13de eeuw en werd gebouwd op de fundamenten van oudere kerken. De kerk heeft een grijsblauwe kleur door de Doornikse stenen die gebruikt zijn voor de bouw van de kerk en is daarmee 1 van de grootste voorbeelden van de Scheldegotiek. De typische toren van de kerk is 76 m hoog en is gelegen op de kruising van de hoofd- en zijbeuken, waarbij er flankeertorentjes zijn geplaatst aan de eindgevels voor stabiliteit.

 1. Gravensteen

In het centrum van Gent is ook nog een prachtig kasteel gelegen, het kasteel Gravensteen. Het huidige kasteel werd in de 12de eeuw gebouwd op de funderingen van een oudere fortificatie uit de 10de eeuw. Het kasteel heeft verschillende functies gehad; zo is het de woning geweest van de graven van Vlaanderen, een gevangenis, een munterij en zelfs een katoenfabriek. Het kasteel werd tegen het einde van de 19de eeuw grondig gerestaureerd en nu zijn er 2 verschillende musea, het Gerechtsmuseum en het Wapenmuseum.

 1. Namiddagje shoppen in Gent

Ook shoppingliefhebbers kunnen volop genieten in Gent. In de oude binnenstad zijn verschillende winkelstraten gelegen waar winkels van grote ketens te vinden zijn, zoals H&M, C&A, Zara en de Body Shop. Daarnaast vind je in de kleinere straten en zijstraten ook veel lokale winkels en boetieks waar je bijvoorbeeld antiek, sieraden, kant en brocante kan kopen. Ook is er sinds een paar jaar een groot winkelcentrum te vinden op een voormalig industrieterrein, Dok Noord.

WANDELING: Wil je graag Gent te voet verkennen? Download onze stadswandelingen door Gent.

 1. Culinair Gent

Gent is daarnaast een zeer gezellige stad. Het is een grote universiteitsstad, waardoor er veel studenten rondlopen in Gent. Hierdoor zijn er ook ontzettend veel restaurants, cafés en uitgaansgelegenheden te vinden in de stad. Voor een leuk terrasje moet je in de zomer aan de Graslei zijn, hier heerst een gezellig drukte met veel studenten die hier komen genieten van de zon en het water van de Leie.

Daarnaast is Gent 1 van de eerste steden geweest die vegetarisch eten uitdrukkelijk promootte, waarbij elke donderdag overal vegetarische opties aangeboden worden. In Gent kan je dan ook de meeste vegetarische restaurants per inwoners vinden ter wereld. Je vindt hier dan ook ontzettend veel hippe restaurants waar je vegetarisch, veganistisch en biologisch kan eten.

 1. Andere bezienswaardigheden in Gent

Gent heeft nog veel meer bezienswaardigheden, om alles te ontdekken heb je meer dan een dagje nodig! Hieronder sommen we er nog enkele op maar als je meer wilt raden we je aan om onze reisgids Gent te kopen, daarin kom je alles te weten over de geschiedenis en bijzondere gebouwen in de stad.

 • Met de bootjes varen door Gent, is een niet te missen activiteit tijdens je citytrip Gent. Boek je ticket voor een rondvaart van 50 minuten alvast online.
 • Zo kan je het stadhuis bezoeken, dat deels uit het begin van de 16de eeuw stamt en deels tegen het einde van de eeuw werd gebouwd, waardoor het bouwwerk een mix is van gotische en renaissance elementen.
 • De Sint-Michielsbrug is een mooie stenen brug die in 1909 een oudere houten draaibrug verving. De brug is de ideale fotospot want je hebt een prachtig uitzicht over de 3 torens van Gent.
 • Gent heeft daarnaast ook verschillende idyllische begijnhoven die zeker de moeite waard zijn om te bezoeken, en het is ook mogelijk om een bezoekje te brengen aan de 19de eeuwse Vlaamse Opera.
 • Verder kan je in Gent op heel veel plekken bijzondere straatkunstwerken terugvinden, een aanrader is een leuke stadsfietstocht vanaf €45 die de verschillende kunstwerken met highlights van de stad verbindt.
 1. Waar overnachten in Gent?

Op zoek naar een slaapplaats tijdens jouw verblijf in Gent? We maakten we een overzicht van de leukste plekjes, van goedkoop tot luxe, zodat je zeker iets vindt dat past bij jouw citytrip!

 1. Filmpje: Sfeerbeelden van de prachtige stad Gent

Benieuwd naar wat deze prachtige stad te bieden heeft? Maak alvast kennis met Gent met onderstaand filmpje. Wil je graag alles zelf zien en beleven? Dan zal je natuurlijk zelf naar Gent moeten af reizen!

 1. Brugge

Brugge is één van de populairste steden van België onder internationale toeristen, en dat is waarschijnlijk mede te wijten aan het feit dat het hele stadscentrum in de Werelderfgoedlijst van UNESCO is opgenomen. De stad was ooit een welvarende Hanzestad omdat ze op een gunstige locatie voor meerdere handelsroutes lag.

In Brugge zelf werd veel wol en textiel geproduceerd en de stad handelde veel met Schotland en Engeland. Meer recent was Brugge de Europese hoofdstad van de cultuur en was de stad de setting van de film In Bruges (bekijk hier).

Bezienswaardigheden Brugge

Een groot deel van de middeleeuwse architectuur van Brugge is bewaard gebleven waardoor de stad één van de best bewaarde middeleeuwse steden van Europa is. In het centrum voelt het dan ook alsof je in een groot openluchtmuseum rondloopt vol imposante historische gebouwen rondom de vele grachten en sfeervolle pleinen. Het centrum is charmant en oogt romantisch, waarnaast het ook nog heel compact en is je gemakkelijk door de stad kan wandelen om alle bezienswaardigheden in Brugge te ontdekken.

 1. Belfort

Het Belfort van Brugge, ook wel bekend als de Halletoren, is de bekendste bezienswaardigheid van de Stad. De klokkentoren stamt uit de 13de eeuw en werd aan de hallen gebouwd waar wol en textiel werden verhandeld. De toren is 83 m hoog en helt lichtjes over richting de Wollestraat, maar daar merk je eenmaal boven niks van, want je hebt er een prachtig uitzicht over de stad. Bovenin de toren hangt een beiaard bestaande uit 47 klokken, waarvan de 26 grootste nog steeds in gebruik zijn. Er werkt ook nog steeds een beiaardier die regelmatig concerten geeft, als je geluk hebt kan je er misschien wel eentje meepikken!

 1. Onze-Lieve-Vrouwekerk

Een ander opvallend gebouw in Brugge is de Onze-Lieve-Vrouwe kerk. Deze kerk heeft een toren van bakstenen die, met een hoogte van 115,6 m, de op 1 na hoogste bakstenen kerktoren ter wereld is. De kerk dateert uit de 13de eeuw en is opgetrokken in gotische stijl. In de kerk zijn meerdere grote namen uit de Brugse geschiedenis begraven, zoals Marie van Bourgondië en haar vader. Daarnaast kan je ook verschillende kunstwerken in de kerk kan bewonderen, waaronder het bekende beeld van de Madonna met kind van Michelangelo.


 1. Heilig-Bloedbasiliek

De Heilig-Bloedbasiliek is een kerk aan de Burg die bestaat uit 3 kapellen. De Sint-Basiliuskapel is de enige Romaanse kerk in West-Vlaanderen die volledig bewaard is gebleven.

 • De kapel is gewijd aan de Heilige Basilius en deed dienst als de huiskapel van de graven van Vlaanderen.
 • Naast de Basiliuskapel ligt de kleinere Sint-Ivokapel, en boven deze 2 kapellen werd vervolgens een gotische bovenkapel gebouwd, de Heilig Bloedkapel.
 • Hier wordt het relikwie van het Heilig Bloed wordt bewaard dat de graaf van Vlaanderen Diederik van Elzas naar de stad zou hebben gebracht.
 • Het is 1 van de belangrijkste relikwieën in België en wordt jaarlijks rondgedragen op Hemelvaartsdag tijdens de Heilig Bloedprocessie.
 1. Begijnhof

Brugge heeft een bewaard gebleven begijnhof in de stad, het Prinselijk Begijnhof ter Wijngaerde. Dit begijnhof is gelegen aan het Minnewaterpark en werd al in de 13de eeuw opgericht door Margaretha van Constantinopel, gravin van Vlaanderen. Al voor deze tijd vestigden vrome vrouwen zich op het terrein, en tegenwoordig woont er nog steeds een kloostergemeenschap van benedictinessen. Het complex rondom het hof bestaat uit zo’n 30 witgeschilderde huizen uit de 16de tot de 18de eeuw en de Begijnhofkerk. Het begijnhof is verder omringd met een rustgevende tuin.

 1. Culinair Brugge

Brugge is een erg toeristische stad en veel van de horecagelegenheden en verschillende winkels en musea focussen zich dan ook op de streekproducten die internationale toeristen komen proeven. Zo zijn er heel veel biercafés waar je de lokaal gebrouwen bieren kan proberen, zoals een Brugse Zot of een Staffe Hendrik. Je kan ook mee gaan met een bier en chocoladetour waarbij je het beste van Brugge proeft, vanaf €177.

Daarnaast staat Brugge bekend als een chocoladestad, en er wordt door de stad heen dan ook heel veel met chocolade gedaan. Naast het chocolademuseum (koop je ticket hier!) vind je ook heel veel chocolatiers in de stad, waaronder The Chocolate Line. Ook is er jaarlijks een chocoladefestival in de stad, het festival Choco-Laté. Probeer zeker eens het Brugsch Swaentje, de officiele stadspraline met amandelpraliné en Brugse kletskoppen, 1 van de andere lokale specialiteiten.

 1. Winkelen in Brugge

Brugge is niet te vergelijken met grote steden als Antwerpen of Brussel als het om winkelen gaat. Desondanks kunnen shopliefhebbers ook hier goed terecht. Het winkelgebied van Brugge bestaat voornamelijk uit de Steenstraat en de Noordzandstraat, die parallel van het Zand naar de Grote Markt lopen. Hier zijn winkels van grote ketens als de H&M, C&A en Zara te vinden.

In de zijstraten van deze winkelstraten zijn kleinere lokale winkels en boetiekjes te vinden waar je terecht kan voor souvenirtjes, sieraden, decoraties, antiek en brocante. Tussen de 2 grote winkelstraten in ligt daarnaast een klein winkelcentrum, het Zilverpand, met trendy kledingzaken.

 1. Andere bezienswaardigheden in Brugge

Brugge heeft nog veel meer bezienswaardigheden in de aanbieding, om ze allemaal te ontdekken kan je onze reisgids Brugge kopen voor slechts €5! Hieronder nog enkele highlights:

 • Zo zijn er nog verschillende andere kerken te vinden in de stad, zoals de 12de eeuwse Sint-Salvatorskathedraal en de private Jeruzalemkerk.
 • Ook zijn het stadhuis, het Oud Sint-Janshospitaal en de poortersloge zeker de moeite waard om langs te lopen, en je kan ook een bezoek brengen aan de meer recentere Stadsschouwburg uit de 19de-eeuw.

Verder heeft Brugge een aantal themamusea en kan je hier onder andere meer leren over de productie van chocolade in het Choco-Story museum, over de productie van frietjes in het Frietmuseum of over het brouwproces van bier in de Bierbrouwerij de Halve Maan.

 • Vergeet ook zeker niet om even naar de Rozenhoedkaai te lopen voor het bekende uitzicht over de kanalen met het Belfort op de achtergrond.
 1. Waar overnachten in Brugge?

Op zoek naar een leuk verblijf tijdens jouw bezoek aan Brugge? In het centrum van Brugge en aan de rand van de stad zijn er heel wat hotels te vinden. Of bekijk het volledige aanbod hotels en vakantiehuizen in Brugge online.

Enkele van onze favoriete hotels, appartementen en B&B's geselecteerd:

 • Hotel Dukes’ Palace is een uniek vijfsterrenhotel in Brugge. Met haar 110 kamers, van elegante suites tot ruime familiekamers, biedt het hotel een groot aanbod van comfort. Even relaxen na een het bezoeken van de stad? Trek dan even terug in het spacentrum van het hotel. Meer info en prijzen
 • Kom je met de trein naar Brugge en zoek je nog een verblijf met goede prijs/kwaliteit? ? In het Ibis budget hotel aan het treinstation kan je gewoon je bagage afzetten en de stad in trekken. Het hotel is ideaal voor budgetreizigers die vaak het openbaar vervoer nemen. Meer info en prijzen
 • Hotel La Clé in Brugge, in dit boetiekhotel kan je tegen zeer scherpe prijs overnachten in het historische centrum van Brugge. Wie houdt van een modern interieur in een historisch kader, met gastvrije eigenaars is hier aan het juist adres. Slapen kan al vanaf €89/nacht. Meer info en boeken
 • Liever overnachten op een camping? Camping Klein Strand is gelegen op 20 minuten rijden van het centrum van Brugge en is ook een uitstekende uitvalbasis om een mooie fietstocht of wandeling te maken in de omgeving. Meer info en prijzen
 1. Gent vs. Brugge

Gent en Brugge hebben allebei veel te bieden en zijn in veel opzichten ook vergelijkbaar, maar toch zijn het 2 heel verschillende steden met een heel ander karakter. Het kan aan de ene kant dan ook heel lastig zijn om een keuze te maken welke stad je tijdens je citytrip wilt gaan bezoeken. Hieronder sommen we enkele opzichten op waarin Gent en Brugge van elkaar verschillen en nog enkele tips!

Onze reisgids tips: Wil je Gent ontdekken? Download onze reisgids Gent, wil je Brugge verkennen? Download zeker onze reisgids Brugge.

 1. Toerisme

Brugge

Brugge is een stuk toeristischer dan Gent. Brugge staat dan ook in zijn geheel op de Werelderfgoedlijst van UNESCO, terwijl Gent alleen enkele bouwwerken op de lijst heeft staan, en dit trekt veel buitenlandse toeristen naar Brugge. De stad is bovendien niet erg groot, waardoor het in Brugge meestal redelijk druk is, zeker in het hoogseizoen.

Er lopen overal veel toeristen van over de hele wereld rond om foto’s te maken van bezienswaardigheden. Je moet hier dus niet verwachten dat je veel locals zal tegenkomen, de meeste dingen zijn ook echt op toeristen gericht. Pas tegen het einde van de middag wordt het rustiger in Brugge, wanneer de meeste dagjesmensen de stad weer hebben verlaten.

Gent

Gent is daarentegen een stuk relaxter. Ook deze stad is toeristisch maar in kleinere mate, en het publiek is niet zo internationaal als het publiek van Brugge. Gent zit daarentegen voller met studenten, waardoor er een andere drukte in de stad heerst. De sfeer die er hangt, zeker als je je een beetje buiten het centrum begeeft, is authentieker.

 1. Sfeer in Gent vs Brugge

Zowel Gent als Brugge zijn geen grote steden en alles is goed te voet te doen. De meeste bezienswaardigheden liggen dicht bij elkaar. In Gent is de afstand van het centrum naar het treinstation wel wat groter dan in Brugge. In Gent rijden er trams naar het centrum, terwijl het centrum van Brugge voor een groot deel verkeersvrij is.

Gent wordt daarnaast als veelzijdiger dan Brugge gezien. Brugge heeft een volledig historisch centrum en oogt daardoor zeer romantisch, waarnaast het toerisme enigszins gericht is op de grote streekproducten zoals bier en chocolade. Gent heeft daarentegen naast historische bezienswaardigheden en lekkere producten een uitgebreider aanbod aan winkels, cafés en musea doordat er geen focus is op een bepaalde stroom van het toerisme.

 1. Bezienswaardigheden

Beide steden hebben prachtige bezienswaardigheden. Een groot verschil is echter dat het centrum van Brugge volledig historisch is terwijl de bezienswaardigheden van Gent afgewisseld worden met modernere panden en kleurrijke muurschilderingen.

In Brugge kan je door het historisch centrum wandelen en kleine steegjes en hoven ontdekken, terwijl je in Gent een mooie stadswandeling kan maken op zoek naar de graffiti op de muren van verschillende gebouwen.

 1. Boottochtjes

In zowel Gent als Brugge is 1 van de grootste activiteiten die je er kan doen een boottocht over de grachten.

 • In Gent vertrek je vanaf de Graslei of de Korenlei voor een rondvaart over de Leie, waarbij je langs zowel verschillende prachtige bouwwerken als wat meer rauwere delen van de stad komt. Boek je ticket hier op voorhand vanaf €8.
 • In Brugge vertrek je vanaf de Rozenhoedkaai of 1 van de andere 4 opstapplaatsen voor tochten over de kanalen van Brugge, waarbij je langs verschillende prachtige panden vaart.
 1. Kostprijs Gent vs Brugge

Brugge is een toeristischer dan Gent, en dit is ook terug te zien in de prijzen in de stad. De kosten om uit eten te gaan of in een hotel te overnachten liggen een stukje hoger dan in Gent. Daarnaast is de verhouding prijs en kwaliteit beter in Gent. Bekijk onze favoriete hotels en jeugdherbergen in beide steden:

 1. Uit eten

Brugge

In Brugge vind je in het centrum heel veel restaurants die gericht zijn op toeristen. Veel restaurants bieden standaardgerechten aan en de prijzen liggen relatief hoog. Wanneer je echter het centrum uit loopt zijn er ook een groot aantal hippere restaurants te vinden waar je voor een betere prijs kan eten.

Gent

In Gent liggen dit soort restaurants echter ook in het centrum en vind je de hippe restaurants zij aan zij met de meer ouderwetse en meer toeristische plekken. In Gent heb je ook veel hotspots met vegetarische en veganistische gerechten op de kaart. Goedkoop eten kan in de Sleepstraat, ook leuke straten en wijken zijn Oudburg en het Patershol.

 1. Uitgaan

 • Wil je de avond doorbrengen in een club of bar? In Brugge is er ’s avonds niet heel veel te doen.
 • Gent is daarentegen als studentenstad een stuk drukker in de avonden en er zijn genoeg plekken waar je ’s avonds terecht kan voor een drankje of om de nacht door te dansen. Het epicentrum van het studentenuitgaansleven is de Overpoortstraat, maar ook aan de Vlasmarkt vind je leuke cafés zoals het bekende café Charlatan.
 1. Bezoek Gent en Brugge in 1 weekend

Zowel Gent als Brugge zijn erg aantrekkelijk voor een citytrip en hebben veel te bieden. Wanneer je geen van beide steden nog hebt bezocht kan het ook moeilijk zijn om een keuze te maken. Beide steden zijn prachtig en zou je zeker eens moeten bezoeken. Het is eigenlijk niet eens nodig om uit 1 van de 2 steden te kiezen. In tegendeel, een bezoek aan Brugge of Gent is heel goed te combineren aan een bezoek aan de andere stad.

Met de wagen Gent of Brugge bezoeken?

De steden liggen op nog geen 50 km afstand van elkaar en binnen een klein uur bevind je je al in de andere stad met de wagen.

 • Als je Brugge met de wagen bezoekt is het aan te raden om te parkeren aan het station van Brugge (grote en goedkope parking)
 • Gent bezoeken met de wagen, is het aan te raden om de wagen te parkeren in de ondergrondse parking Zuid (zie meer info hier). Er is sinds 1 februari 2020 een Lage EmissieZone van kracht in Gent, dus let zeker op dat je met een oudere wagen niet het centrum van Gent in gaat.

Met de trein naar Gent of Brugge?

Tussen Gent en Brugge rijden er meerdere treinen per uur, dus ideaal als je de 2 steden wil combineren.

 • Het treinstation van Brugge ligt op 10 minuten wandelen van het historische centrum.
 • Vanaf het treinstation Gent-Sint-Pieters kan je de tram lijn 1 nemen richting de Korenmarkt in Gent, zo kom je direct in het historische centrum terecht (reken op 20 min. tramrit)

Mee met een tour of gids? Bekijk hier de mogelijke tours naar Gent of Brugge bij GetYourGuide

 1. Mis niets tijdens je bezoek aan Gent met onze reisgids

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je citytrip Gent? Stop je opzoekingswerk, wij deden dit reeds voor jou. Koop onze reisgids Gent met 5 uitgestippelde stadswandeling door Gent, en meer dan 113 beschreven bezienswaardigheden. Eerst uitproberen? Download je gratis reisgids Gent.

Gent

Gratis reisgids Gent downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 16 februari 2024 - Niek

Het lijkt me erg leuk om een paar dagen naar Gent te gaan. Er is zo veel te doen.

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?