Lichtfestival Gent 2024 bezoeken? Praktische info, tips + video

Volledige reisgids kopen voor € 8,5

Lichtfestival Gent 2024 bezoeken? Praktische info, tips + video

26 februari 2024 in Gent3 reacties

Bezoek het gratis lichtfestival in Gent 2024, met tips voor parking en wachtrijen vermijden.

Van woensdag 31 januari tot zondag 4 februari kan je doorheen de historische binnenstad van Gent en langs de Oude Dokken een parcours met 31 lichtinstallaties volgen op het 6de lichtfestival van Gent. Ongeveer de helft van alle installaties langs het 7 km lange traject zijn ontworpen in samenwerking met lokale kunstenaars en scholen of heeft een directe link met de stad.

Laat je onderdompelen in een wereld van AI, Augmented Reality en drones, maar ook traditionele technieken zoals de glas-in-loodramen van Atelier Mestdagh worden belicht. Hieronder zetten we enkele van onze favoriete lichtinstallaties op een rij. Goed om weten, je kan overal starten op het parcours.

Inhoud artikel

 1. Overzichtskaart met route Lichtfestival

Je kan de GPX route van het lichtfestival 2024 hier downloaden.

 1. Praktische info voor je bezoek aan het lichtfestival

Openingsuren

 • Het lichtfestival start op woensdag 31 januari en loopt elke dag tem zondag 4 februari
 • Elke dag gaat men van start om 19u en eindigt om 00u
 • Op zondag start men een uurtje vroeger om 18u en eindigt ook om 00u
 • Gratis toegang

Parkeren en bereikbaarheid

 • Bekijk de website voor real-time parkeerinfo waar je kan parkeren met de auto of fiets
 • Er is gratis parking bij Weba/Decathlon met eenvoudige aansluiting op de R4
 • Je kan ook gratis parkeren in Gentbrugge en daar de tram 2 nemen richting centrum
 • Verder kan je parkeren in de gebruikelijke parkings van het centrum.
 • Opgelet parking Vrijdagsmarkt is niet beschikbaar
 • Dampoort is ook afgezet
 1. Reï (1)

Onder stadshal van Gent heeft glaskunstenaar Atelier Mestdagh uit Merelbeke en Jana Roos uit Gent hebben een catwalk van 18 meter lang gemaakt. Wandel er langs 5 glazen silhouetten in verschillende kleuren dat een prachtig licht vormt, er is muziek gecomponeerd door Jérôme Pringiers.

 1. Facelessmen (3)

Een metalen masker van 3 meter hoog, van de hand van de Roemeense artiest Radu Ignat is het canvas waarop verschillende animaties en beelden worden geprojecteerd. Het masker doet soms wat denken aan het masker van de leider in Squid Game.

 1. Jacob, the Wise Snowman (5)

Het standbeeld van Jacob van Artevelde op de Vrijdagmarkt is omgetoverd tot een sneeuwbol, je kent ze wel de glazen bolletjes die je kan schudden om het te laten sneeuwen.

 1. It’s a question of blue (8)

De Sleepstraat kleurt blauwe en is een grote lichtinstallatie. Buurtbewoners, de Duitse kunstenares Claudia Reh en studenten van het KASK brengen de Sleepstraat letterlijk tot leven.

 1. Oceans of light (10)

Je krijgt het gevoel alsof je zelf onderwater zit in een een gigantische tank met een duikboot boven je die in het water drijft met rond je vissen en haaien. De lichtinstallatie werd gemaakt door Create die ook de lichtinstallatie op Wintergloed tijdens de Kerstmarkt in Brugge hebben opgesteld.

 1. Tierra (14)

Deze gigantische rode bol is een lichtinstallatie van de Spaanse kunstenaar SpY. De rode bol stelt een gigantische zon voor, maar de kunstenaar wil via het werk de kijker vooral laten nadenken over de klimaatopwarming, of hoe onze blauwe planeet beetje bij beetje rood wordt.

 1. Doktron (16)

Een ode aan de havenkranen, ooit het kloppend hart van de Gentse haven, nu enkel nog decor en nostalgie. Fisheye laat de havenkranen aan het Handelsdok weer tot leven komen en geeft ze een extra dimensie.

 1. For Peace (17)

Omdat vrede en vrijheid niet als iets vanzelfsprekend mogen beschouwd worden. Als je snel genoeg van links naar rechts kijkt zie je een lopend mannetje, dit is wat de Slowaakse kunstenaar Sedemminut ons wil bijbrengen. Vrede en vrijheid is zo waardevol dat het de moeite loont om ze blijven achterna te lopen.

 1. Parkoer Pompier (22)

Drones racen op een hindernissenparcours, in 6 minuten dienen ze het parcours af te leggen. Dat is exact de tijd die een brandweervrijwilliger heeft om bij een oproep in de kazerne te staan.

 1. Magic Circle (23)

Ooit al eens een roze olifant door een hoepel zien springen 5 meter hoog? Of een vis die door een hoepel zwemt, je ziet het in de Kongostraat.

 1. Monad (27)

Deze lichtinstallatie maakt gebruik van een waternevel om een bijzondere sfeer op roepen aan Portus Ganda, ... de Circle of Life in een lichtinstallatie, zeer bijzonder.

 1. Firefly Field (28)

Aan het Baudelopark zie je de lichtinstallatie Firefly Field, vuurvliegjes gloeien en zoemen er door het park en creëren een bijzondere lichtspektakel.

 1. Stem (30)

Je kan door een grote witte horn roepen, en op basis van je stem wordt er een plant op de gevel geprojecteerd, een lichtinstallatie waar je als bezoekers zelf kan aan meedoen.

 1. Message to Space (31)

Scan de QR code en geef je eigen boodschap mee die je de ruimte wil insturen. Aan de hand van lichtflitsen wordt je boodschap in morsecode het heelal in geflitst.

 1. Video met impressies van een 15-tal installaties

In onderstaande video nemen we je mee langs het parcours en krijg je een impressie van de lichtinstallaties en de sfeer.

 1. Waar overnachten in Gent?

Op zoek naar een slaapplaats tijdens jouw verblijf in Gent? We maakten we een overzicht van de leukste plekjes, van goedkoop tot luxe, zodat je zeker iets vindt dat past bij jouw citytrip!

 1. Mis niets tijdens je bezoek aan Gent met onze reisgids

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je citytrip Gent? Stop je opzoekingswerk, wij deden dit reeds voor jou. Koop onze reisgids Gent met 5 uitgestippelde stadswandeling door Gent, en meer dan 113 beschreven bezienswaardigheden. Eerst uitproberen? Download je gratis reisgids Gent.

Gent

Gratis reisgids Gent downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 15 februari 2024 - Daisy Catry

Mooie wandeling op plaatsen geweest die mij nog onbekend waren Het was een leuke dag in Gent

- 15 februari 2024 - lieve landuyt

goeie gids

- 15 februari 2024 - Francis Decelle

Prachtig Lichtfestival. Prachtige Route. Wel verrmoeiende wandeling in de drukte.

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?