Rondvaart of boottocht door Gent? Info & tickets

Volledige reisgids kopen voor € 8,5

Rondvaart of boottocht door Gent? Info & tickets

2 juni 2024 in Gent2 reacties

Een perfecte manier om het historisch centrum van Gent te leren kennen is met een rondvaart door het centrum. Hierbij krijg je een verschillende van de prachtige bezienswaardigheden van Gent te zien vanaf het water, terwijl je gewoon relaxt in de boot.

De gids op de boot geeft onderweg bovendien uitleg over de gebouwen waar je voorbijvaart. Het is mogelijk om met een groep een themaboottocht te reserveren of om spontaan bij 1 van de rederijen in de stad op te stappen. Ontdek hier al onze tips voor een boottocht in Gent!

Praktische info & tickets voor je bezoek aan Gent

Duur1 - 5 dagen ()
BereikbaarheidMet de trein naar Gent € 21, je komt aan in het centrum van de stad, boek je treintickets hier online
VerblijvenAan te raden verblijven in Gent zijn:
PakketreizenWil je ook op stedentrip naar Gent? Deze reis kan je boeken bij TUI.nl (va. € 201) of ANWB 3-daagse (va. € 176)
Tours en activiteiten

Inhoud artikel

 1. Verschillende rederijen

Er zijn 4 verschillende rederijen die rondvaarten door Gent aanbieden. De Bootjes van Gent van Rederij Dewaele is te vinden op de Korenlei, rederij Gent-Watertoerist ligt daar tegenover op de Graslei. Rederij de Gentenaer is gelegen op de Groentemarkt naast de Vleeshuisbrug, en de rederij Boat in Gent ligt daar schuin tegenover op de hoek van de Kraanlei en de Kleine Vismarkt.

Bootjes van Gent

De Bootjes van Gent van rederij DeWaele is gelegen op de Korenlei 4A, aan de linkeroever van de Leie, en is te vinden bij het groene boothuisjes langs de kade. De rederij biedt verschillende boottochten aan over het water, inclusief stadsrondvaarten.

 • Dagelijks vaart de rederij ongeveer elke 20 minuten af voor een rondvaart door het middeleeuwse centrum van Gent waarbij je zo’n 40 minuten onderweg bent.
 • Hierbij vaar je over de Leie tot aan de Krommewal in het Noorden en de Jakobijnenstraat in het zuiden, en over de Lieve tot aan de Rabottorens.
 • Daarnaast bieden ze tussen april en oktober op zaterdag en zondag om 14:00 ook een uitgebreidere rondvaart van 90 minuten aan, de rondvaart Gent Compleet.
 • Deze rondvaart volgt deels dezelfde route als de rondvaart van 40 minuten, waarbij je ook nog over de Ketelvest en de Nederschelde vaart tot aan de Scaldissluis.
 • Om mee te varen betaal je €8, boek je ticket hier op voorhand!
 • Een ticket voor kinderen onder de 12 jaar kost €5 en voor studenten en senioren ouder dan 60 jaar €7,50.
 • De rondvaart wordt begeleid door een live gids of een audiogids in de talen Nederlands, Frans, Engels, Duits en Spaans.
 • De rondvaart Gent Compleet kost respectievelijk €13, €8,50 en €12 en wordt alleen Nederlandstalig gegidst.

Gent Watertoerist

De rederij Gent Watertoerist is tegenover de Bootjes van Gent te vinden op de Graslei, aan de rechteroever van de Leie. Ook hier worden verschillende boottochten aangeboden, inclusief een gegidste rondvaart van 40 minuten. Hierbij wordt er over de Leie tot aan de Krommewal in het noorden en de Jakobijnenstraat in het zuiden gevaren en over de Lieve tot aan de Rabot-torens.

 • De rondvaart vertrekt dagelijks elke 15 tot 20 minuten en wordt gegidst in het Nederlands, Frans en Engels.
 • In het hoogseizoen vertrekken er dagelijks om 11:00 en 12:00 ook rondvaarten in het Duits en om 11:30 en 12:30 in het Spaans.
 • Een ticket voor een boottocht met deze rederij kost €8 voor volwassenen, €5 voor kinderen jonger dan 12 jaar en €7,50 voor studenten en senioren.

De Gentenaer

Rederij de Gentenaer is een stukje noordelijker gelegen aan de rechteroever van de Leie, naast de Vleeshuisbrug. Bij deze rederij kan je meevaren met verschillende boottochten, waarnaast er ook een gegidste rondvaart wordt aangeboden van 50 minuten. Je vaart hierbij over de Leie en over de Nederschelde tot aan de Reep, en een stukje over de Lieve tot aan Gravensteen.

 • Deze rondvaart vertrekt dagelijks elke 15 tot 20 minuten, en op de boot wordt uitleg gegeven in het Nederlands, Frans en Engels.
 • In het hoogseizoen vertrekken daarnaast ook dagelijks rondvaarten om 17:00 en 18:00 met Duitse uitleg en om 17:30 en 18:30 met Spaanse uitleg.
 • Ook hier kosten de tickets €8 voor volwassenen, €5 voor kinderen jonger dan 12 jaar en €7,50 voor studenten en senioren.
 • Meer info op hun website.

Boat in Gent

Rederij Boat in Gent is gelegen op de hoek van de Kraanlei en de Kleine Vismarkt, aan de linkeroever van de Leie schuin tegenover rederij de Gentenaer. Net als de andere 3 rederijen biedt Boat in Gent verschillende boottochten aan door Gent, evenals 2 stadsrondvaarten.

 • Dagelijks vertrekt er ongeveer elke 20 minuten een rondvaart van 50 minuten door het middeleeuwse centrum. Hierbij wordt er over de Leie tot aan de Krommewal in het Noorden en de Jakobijnenstraat in het zuiden, en over de Leie tot aan de Rabot-torens gevaren.
 • Tickets voor de standaard rondvaart kosten €8 voor volwassenen, €5 voor kinderen onder de 12 jaar en €7,50 voor studenten en senioren.
 • Deze rondvaart wordt begeleid in het Nederlands, Frans, Engels, Duits en Spaans.
 • Daarnaast biedt Boat in Gent ook een langere rondvaart van 90 minuten aan op de zaterdagen en zondagen tussen april en oktober om 14:00. Deze rondvaart volgt voor een groot deel dezelfde route als de rondvaart van 50 minuten, waarbij je ook over de Ketelvest en de Nederschelde vaart tot aan de Scaldissluis.
 • De langere rondvaart kost respectievelijk €13, €8,50 en €12 en wordt alleen begeleid in het Nederlands.
 • Meer info op hun website.
 1. Langs welke bezienswaardigheden vaar je?

Met de rondvaart kom je langs een groot aantal bezienswaardigheden van het historische centrum van de stad, waarnaast je ook een aantal monumenten die verder van de kade zijn gelegen kan spotten tussen de andere gebouwen door.

 1. Sint-Niklaaskerk

De Sint-Niklaaskerk is 1 van de 3 torens van Gent en is gelegen achter de gebouwen aan de Graslei. De 13de eeuwse kerk zie je dan ook niet van dichtbij tijdens de rondvaart, maar de toren steekt met een hoogte van 76 m boven de andere gebouwen uit. Zowel de kerk als de toren hebben een grijsblauwe kleur door de Doornikse stenen waarmee het gebouwd is. De toren ligt op een bijzondere plek boven de kruising van de hoofd- en zijbeuken van de kerk, en er zijn ook verschillende kleinere flankeertorentjes op de eindgevels gelegen.

 1. Belfort

Het Belfort is de tweede toren van het centrum en kan je achter de toren van de Sint-Niklaaskerk aanschouwen. Deze toren is de hoogste van de 3 torens van Gent met een afmeting van 95 m hoog, en heeft niet alleen als klokkentoren maar ook als uitkijktoren dienstgedaan. Vanaf het water kan je de toren niet helemaal zien, en we raden je dan ook aan om na je boottocht nog een wandeling te maken door de stad, download hier bijvoorbeeld onze gratis stadswandeling.

 1. Sint-Baafskathedraal

De toren van de Sint-Baafskathedraal is de 3de toren van Gent. De kathedraal stamt uit de 12de eeuw, maar de toren werd pas in de 15de eeuw toegevoegd. De toren is 89 m hoog en opgebouwd uit kalkzandsteen. Vanaf de Leie is alleen de toren te zien achter de torens van de Sint-Niklaaskerk en het Belfort, maar wanneer je met een langere rondvaart ook over de Reep vaart kan je de kathedraal van dichterbij bekijken. Loop ook zeker voor of na de boottocht naar de kathedraal toe om de beroemde kunstwerken in het gebouw te aanschouwen, waaronder De Aanbidding van het Lam Gods van de gebroeders Hubert en Jan van Eyck.

 1. Gravensteen

Het kasteel Gravensteen is gelegen aan het water van de Leie en hier vaar je dan ook vlak langs tijdens de rondvaarten. Het kasteel stamt uit de 10de eeuw en werd vervolgens in de 12de eeuw herbouwd. Het kasteel was in eerste instantie de woning van de graven van Vlaanderen, waar het ook zijn naam aan dankt, maar werd in de loop der tijd ook gebruikt als een gevangenis, een munterij en een katoenfabriek. Tegenwoordig doet het Gravensteen dienst als bakermat van twee musea. Vanaf het water zal je de prachtige middeleeuwse architectuur van het kasteel kunnen bewonderen.

 1. Prinsenhof

Een stukje voorbij kasteel Gravensteen ligt het Prinsenhof. Hier werd in de 13de eeuw een paleis gebouwd dat vanaf de 14de eeuw de residentie van de burggraaf van Gent werd nadat het Gravensteen niet meer als residentie werd gebruikt. Het hof zelf is voor een groot deel verdwenen, op het Donkere Poortje na, maar de buurt die tussen het Gravensteen en het Rabot ligt draagt nog steeds de naam van het paleis. Het eerste deel van de wijk bestaat nog uit statige panden, waarachter oude fabriekshallen zijn gelegen.

 1. Rabot

Het Rabot ligt aan het einde van de Leie en bestaat uit de verdedigingstorens die de keersluis hier in het kanaal moesten beschermen. De torens werden in de 15deeeuw gebouwd en waren tot de 19deeeuw in gebruik. In 1860 werd een vleugel afgebroken en in 1872 werd vervolgens de Leie afgesloten, maar de torens staan er nog steeds en kunnen dan ook vanaf het water tijdens een rondvaart gespot worden.

 1. Dulle Griet

Aan het noordelijke deel van de Leie ligt Dulle Griet, een imposant kanon uit de 15de eeuw. Dit kanon heeft een opvallende rode kleur en is maar liefst 5 meter lang. Oorspronkelijk werd het kanon ook wel de ‘groten rooden duyvele’ genoemd. Het kanon is sinds 1943 een beschermd monument en is gelegen aan de rechteroever van de Leie voor de Zuivelbrug.

 1. Sint-Michielskerk en brug

Langs de linkeroever van de Leie ligt de Sint-Michielskerk. De kerk stamt uit de 15de eeuw en werd opgetrokken in de laat-gotische stijl. De bouw duurde tot 1825, toen de kerk officieel voltooid werd. In 1905 werd vervolgens de Sint-Michielsbrug aangelegd naast de kerk, die in een gelijkaardige stijl werd opgebouwd.

 1. Opera van Gent

Aan de oever van de Ketelvaart is de opera van Gent gelegen. Dit operagebouw werd in de 19de eeuw opgetrokken, maar al vanaf 1698 stond hier een gebouw waar de rijken van de stad naar de beroemdste opera’s konden kijken. De Koninklijke Opera van Gent werd in een neoclassicistische stijl opgebouwd en volgt de stijl van de Franse theaters.

 1. Geeraard de Duivelsteen

Het kasteel Geeraard de Duivel is gelegen aan de Reep, achter de Sint Baafskathedraal, en stamt uit de 13de eeuw. Het kasteel werd opgetrokken in gotische stijl en vernoemd naar de ridder Geeraard van Gent, die de bijnaam ‘de Duivel’ droeg. In de 14de eeuw werd het bouwwerk vervolgens eigendom van de stad en deed het onder andere dienst als klooster, school en gevangenis.

 1. Boek je rondvaart in Gent op voorhand!

 • Leer het prachtige centrum van Gent kennen met een boottocht van 40 minuten.Tijdens de rondvaart leer je vanalles over de geschiedenis van de stad en de bouwwerken waar je langs vaart. Zo kan je onder andere de vakwerkhuizen aan de Graslei aanschouwen en vaar je langs het kasteel Gravensteen. Deze tocht wordt gemaakt met Gent Watertoerist en is vaart af vanaf de Graslei. Een tocht kost €8, boek hier op voorhand!
 • Spendeer je liever iets langer op het water, dan kan je ook een rondvaart van 50 minuten maken. Aanschouw de 3 torens van de stad en leer meer over de oude gildehallen. Je vaart langs Gravensteen en meer. Deze rondvaart wordt gehouden door de Bootjes van Gent en je stapt op bij het groene boothuisje aan de Korenlei. Ook deze rondvaart kost €8, en kan je hier boeken.
 1. Filmpje: Sfeerbeelden van de prachtige stad Gent

Benieuwd naar wat deze prachtige stad te bieden heeft? Maak alvast kennis met Gent met onderstaand filmpje. Wil je graag alles zelf zien en beleven? Dan zal je natuurlijk zelf naar Gent moeten af reizen!

 1. Waar overnachten in Gent?

Op zoek naar een slaapplaats tijdens jouw verblijf in Gent? We maakten we een overzicht van de leukste plekjes, van goedkoop tot luxe, zodat je zeker iets vindt dat past bij jouw citytrip!

 1. Mis niets tijdens je bezoek aan Gent met onze reisgids

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je citytrip Gent? Stop je opzoekingswerk, wij deden dit reeds voor jou. Koop onze reisgids Gent met 5 uitgestippelde stadswandeling door Gent, en meer dan 113 beschreven bezienswaardigheden. Eerst uitproberen? Download je gratis reisgids Gent.

Gent

Gratis reisgids Gent downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 22 augustus 2021 - Meuris Eric

Aangename boottocht met leerzame uitleg door een zeer goede gids (de bestuurder van de boot).

- 9 augustus 2021 - Van de Velde Jacques

Wij die dag dat wij een bezoek brachten aan de stad Gent een zeer mooie dag gehad met het bezoeken van zeer mooie kerken en gebouwen . Ook de boottocht was zeker de moeite waard met zeer duidelijke uitleg tijdens de boottocht. Zeker een aanrader. Zeer mooie stad.

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?