Dé 23 x mooiste bezienswaardigheden in Languedoc-Roussillon + kaartje

Koop de volledige reisgids voor € 10

Dé 23 x mooiste bezienswaardigheden in Languedoc-Roussillon + kaartje

15 juni 2022 in Occitanië0 reacties

De prachtige regio Languedoc-Roussillon, sinds 2016 onderdeel van de grotere regio Occitanië, is een geweldig vakantiegebied in het zuiden van Frankrijk. De regio ligt uitgestrekt tussen de Provence en de Franse Pyreneeën en kent een mediterraan klimaat, waardoor je heerlijk kan genieten van zonnige dagen op het strand. Echter heeft de regio nog zo veel meer te bieden, zoals prachtige natuurgebieden, uitgestrekte wijngaarden, hippe steden en middeleeuwse kastelen.

Tours en excursies in Languedoc-Roussillon

De mooiste bezienswaardigheden Languedoc-Roussillon bezoeken met een georganiseerde tour of gids? Ga mee met een gids en tour en geniet van de regio.

Tours worden uitgevoerd met erkende lokale gidsen, je kan annuleren tot 24u voor vertrek + je hebt een niet-tevreden-geld-terug garantie. Bekijk alle tours en mogelijkheden online.

Inhoud artikel

 1. Carcassonne

Carcassonne is één van de drukstbezochte steden van Frankrijk. Niet gek, want deze middeleeuwse vestingstad is de grootste compleet ommuurde vesting van Europa en staat in zijn geheel op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Alleen al het zicht op de stad met de gigantische muren, de hoge torens en de toegangspoorten tot de stad zijn indrukwekkend.

De oude stad kan je vrij bezoeken. Voor het kasteel en de omwallingen zelf heb je een ticket nodig. Elk jaar bezoeken meer dan 4 miljoen toeristen het kasteel, in het hoogseizoen is het er zeer druk. Er kunnen dan ook flinke wachtrijen ontstaan om binnen te gaan. Reserveer vooraf je tickets online en voorkom dat je veel tijd verliest met wachten in de brandende zon.

Onze tip: Met een skip-the-line ticket voor € 9,5 kan je gewoon doorlopen en het kasteel meteen bezoeken. Hierdoor spaar je een pak wachttijd uit. Je kan annuleren tot 24u voor aankomst met 100% geld terug garantie.

Een andere leuke optie is een gegidste wandeling van 2 uur door de stad zelf, het kasteel en de stadswallen. Op die manier leer je meer leuke weetjes over de beroemde vestingstad en ontdek je net wat meer plekjes waar andere toeristen niet bij stilstaan.

Voor nog meer opties kijk hieronder:

Het Cité van Carcassonne werd in de 13de-eeuw door de Katharen gebouwd als bescherming tegen de Rooms-Katholieken die hen vervolgden. Binnen de burcht waan je je dan ook terug in de tijd terwijl je door de nauwe straatjes wandelt, een bezoek brengt aan de Basilique Saint-Nazaire of langs het Château Comtal loopt. Vanaf het kasteel heb je een prachtig uitzicht over de stad. In het nieuwere gedeelte aan de voet van het Cité kan je goed winkelen of een bezoek brengen aan één van de musea van de stad.

Voor wie nog meer over Carcassonne wil weten, lees ook de legende van Carcassonne in onze blogpost.
 1. Nîmes

Nîmes wordt gezien als een van de mooiste steden van Zuid-Frankrijk. Het is een gezellige studentenstad met een prachtig historisch centrum. Veel van de bezienswaardigheden van Nîmes werden gebouwd onder de Romeinse keizer Augustus en staan bijna 2000 jaar later er nog altijd goed bewaard bij.

Zo kan je in Nîmes een bezoek brengen aan Les Arènes, een arena uit de 1ste-eeuw dat zo’n plek had voor 24.000 toeschouwers van de gladiatorgevechten en publiekelijke executies. Na een grote restauratie wordt de arena nu gebruikt voor concerten en stierengevechten.

Wat is er allemaal te zien in Nîmes?

 • Verder kan je in Nîmes ook nog een van de best bewaarde Romeinse tempels terugvinden, het Maison Carrée. Dit is een restant van het oude Romeinse forum uit de 1ste-eeuw.
 • Ook de Tour Magne, een van de oorspronkelijk 60 torens van de oude vestingmuren, dateert uit deze periode, en in de Jardin de la Fontaine kan je de restanten van een Romeins badencomplex uit de 2de-eeuw vinden bij de Temple de Diane.
 • Wandel door de straten van Nîmes om nog meer vondsten uit de Romeinse tijd, maar ook uit de latere periodes zoals de Middeleeuwen, terug te zien, of breng een bezoek aan de musea van de stad.
 • Wil jij dit allemaal kunnen bewonderen? Download dan zeker onze stadswandeling door Nîmes.

Je kan discussiëren of dit nu Occitanië dan wel de Provence is, hierbij alvast de link naar onze gratis reisgids Provence.

 1. Pont du Gard

Ten noordoosten van Nîmes kan je een van de bekendste bouwwerken van Frankrijk vinden: de Pont du Gard. Dit bekende Romeinse aquaduct over de rivier de Gardon is niet alleen bijzonder doordat het na bijna 2000 jaar nog steeds overeind staat, maar is ook nog ontzettend fotogeniek.

Geschiedenis van de Pont du Gard

 • De brug werd in de 1ste-eeuw na Christus door de Romeinen gebouwd om het water van een bron bij Ucetia, het huidige Uzès, naar de belangrijke stad Nemausus, het huidige Nîmes te transporteren.
 • De brug is opgebouwd uit 3 lagen en in totaal maar liefst 49 m hoog en 275 m lang. Deze imposante formaten zijn goed te aanschouwen bij een wandeling langs de Gardon, waarbij je prachtige uitzichten op de brug hebt.
 • Ook kan je een kano of kajak huren en zelf onder de brug door varen. In de zomermaanden kan je gelijk een frisse duiken nemen in de rivier.
 • Bij de brug kan je ook een bezoek brengen aan het bezoekerscentrum met een museum over de brug, een bioscoop en een ontdekkingsruimte voor de kinderen.

Om de Site du Pont du Gard te betreden moet je 9,50 euro betalen. Je hebt dat ticket ook nodig om het bezoekerscentrum binnen te gaan en om het natuurgebied rondom de Pont du Gard te verkennen.
Tickets kan je ook makkelijk online kopen. Dubbel zo handig want zo sla je de soms lange wachtrijen over en hoef je niet te wachten in de brandende zon.

 1. Canal du Midi

Een andere populaire bezienswaardigheid in Languedoc-Roussillon is het Canal du Midi. Dit enorme kanaal verbindt sinds de 17de-eeuw de stad Toulouse in de Midi-Pyrénées, de andere regio binnen Occitanië, met de Middellandse Zee. Het kanaal stroomt voor zo’n 250 km lang door de departementen Aude en Hérault en vormt een bijzondere verzameling aan sluizen, tunnels, en aquaducten.

Het beroemde kanaal is van veel verschillende locaties te bezichtigen, maar één van de bekendste uitzichtpunten ligt bij Béziers bij de sluizen van Fonsenarres, die ook opgenomen zijn op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Ook kan je hele stukken langs het kanaal wandelen, of zelfs een mooie boottocht over het water maken.

Nog meer ontdekken van Occitanië? Download onze gratis preview reisgids Occitanië en ontdek de mooiste plekjes!

 1. Béziers

Béziers is een van de mooiste steden van de Languedoc-Roussillon.

 • Het hoogtepunt van de stad, de Cathédrale Saint-Nazaire, is al van ver boven de stad uit te zien, maar het historisch centrum kent nog veel meer prachtige bouwwerken.
 • Natuurlijk moet je hier ook een bezoek brengen aan Les 9 Écluses de Fonseranes bij het Canal du Midi, maar breng ook een bezoek aan de historische Pont Vieux en de ruïnes van een Romeins amfitheater.
 • Voor de beste ingrediënten voor een heerlijke picknick kan je terecht bij Les Halles, waarna je door kan lopen naar de Jardin de la Plantade aan de rivier de Orb voor een rustige lunch.
 1. Narbonne

Aan de Middellandse Zee ligt de middelgrote stad Narbonne, ook wel bekend als de stad waar het altijd zonnig is. Deze stad staat bekend als één van de oudste steden van Frankrijk en kent dan ook heel veel historische bouwwerken.

 • Zo kan je er nog de overblijfselen van de Romeinse Via Domita terugvinden of een bezoek brengen aan het archeologische gebied Clos de la Lombarde, waar verschillende ruïnes uit de Romeinse tijd terug te zien zijn.
 • Ook het Palais des Archevêques is een grote bezienswaardigheid in Narbonne, evenals de Cáthedrale Saint-Just-et-Saint-Pasteur, waarvan de bouw in de 13de-eeuw begon maar nooit is voltooid.
 1. Gruissan

Vlakbij Narbonne, aan de kust van de Middellandse zee, ligt het gezellige vissersstadje Gruissan. Het oude centrum van dit stadje, Gruissan Plage, wordt gekenmerkt door uitgestrekte stranden met daaraan restaurants en amusementsparken.

De stranden van Gruissan zijn onderdeel van het Parc Naturel Régional de la Narbonnaise en Méditerrannée. Dit natuurgebied kenmerkt zich door een lagune omringd door stranden, waar je zo’n 2000 verschillende plantensoorten en 300 vogelsoorten kan vinden. Gruissan Plage is dan ook nog maar een begin van alle pracht die je vanaf hier kan ontdekken.

Nog op zoek naar een aangenaam verblijf? Overnacht in het driesterrenhotel Le Phoebus Garden & Spa op vijf minuutjes wandelen van de haven. Je kan hier volledig tot rust komen in het spacentrum met een stoombad, een sauna en een overloop-hot tub, een zwembad. Meer info en boeken.

 1. Parc National des Cévennes

De Languedoc-Roussillon kent veel verschillende uitgestrekte natuurgebieden. Een van de mooiste natuurparken is het Parc National des Cévennes. Dit park werd in 1970 gecreëerd in het zuidelijke deel van het Centraal Massief en is een van de meest ongerepte en dunbevolkte natuurgebieden van heel Frankrijk.

Het gebied kent een enorme biodiversiteit

Het gebied kent een enorme biodiversiteit met zo’n 2300 verschillende plantensoorten en 2400 diersoorten, waarbij je onder andere gieren, steenarenden, bevers, otters, reeën en wolven kan spotten.

Bijzondere rotsformaties en ondergrondse gangenstelsels

Daarnaast kent het gebied ook bijzondere rotsformaties en ondergrondse gangenstelsels, zoals de Abîme de Bramabiau rotsspleet, de Dargilan grotten en de l’Aven Armand grotten. Het park is mede ontstaan om deze laatste grotten te kunnen beschermen: hier vind je namelijk een bos van ruim 400 stalagmieten en de hoogste stalagmiet ter wereld van maar liefst 30 m hoogte.

Wandel- en fietsparadijs

In het nationale park kan zeer goed gewandeld en gefietst worden. Zo zijn er ruim 600 km aan wandelpaden en 200 km aan fietspaden. Ook kanoën en kajakken op de rivieren die door het park stromen is een geliefde activiteit. Ook wintersporters kunnen zeer goed in het Cévennes Nationaal Park terecht, want in de winter worden er verschillende pistes op de Mont Aigoual en Mont Lozère geopend.

 1. Gorges du Tarn

Verderop in het dal van de rivier de Tarn vind je de prachtige Gorges du Tarn. Deze kloof is op sommige plekken maar liefst 500 m diep en is zo’n 50 km lang, gelegen tussen Ispagnac en Le Rozier. Langs de rotswanden groeit veel groen en het landschap is hier dan ook adembenemend.

 • Door de kloof loopt een weg halverwege de helling en onder in de kloof waardoor je je tijdens een wandeling of een autorit tussen de stenen begeeft.
 • Het is ook mogelijk om door de kloof te kanoën of kajakken, of bezoek de verschillende bezienswaardigheden in de kloof, zoals het dorpje Castelbouc met de kasteelruïne op het gebergte.
 • Een van de mooiste uitzichtpunten over de kloof is Point Sublime in het noorden van de kloof (zie ligging op de kaart).
 1. Collioure

De Languedoc-Roussillon kent een prachtige kustlijn van zo’n 200 km vanaf Marseille tot aan de Spaanse grens. Langs de kust loopt een prachtige route die verschillende mooie steden en gezellige vissersdorpjes verbindt. Aan het einde van de route, vlak bij de grens met Spanje ligt een van de populairste vissersdorpen op de route: Collioure.

Dit stadje aan de Côte Vermeille kent een heerlijke mediterrane sfeer en sterke Catalaanse cultuur. In dit pittoreske dorpje kan je genieten van de pastelkleurige gebouwen, palmbomen langs de straten, de gekleurde vissersboten in de haven, de oude vuurtoren, het historische Fort Saint-Elme kasteel en het Château Royal de Collioure aan het water. Geen wonder dat Collioure een grote inspiratiebron was voor kunstenaars als Matisse en Picasso!

Wil je graag vanuit Frankrijk Catalonië gaan verkennen? Download onze reisgids Catalonië met een compleet uitgewerkte rondreis.
 1. Perpignan

De stad Perpignan behoort tot het departement Pyrénées-Orientales en is van oorsprong een Catalaanse stad. De stad wordt gezien als een van de warmste en zonnigste steden van Frankrijk, onder meer door de zuidelijke ligging vlak bij de grens met Spanje en aan de Mediterrane kust.

Bezienswaardigheden in Perpignan

 • Naast heerlijk genieten van het klimaat en de stranden in de buurt kan je in Perpignan ook veel mooie bezienswaardigheden in het middeleeuwse centrum vinden.
 • Bezoek bijvoorbeeld het Castillet, het 14de-eeuwse poortgebouw waar je nu het Casa Pairal museum kan vinden, of ga langs bij de indrukwekkende Basilique-Cathédrale de Saint-Jean-Baptiste de Perpignan uit de 14de-eeuw.
 • Ook het 13de-eeuwse Palais des Rois de Majorque en het 19de-eeuwse Hôtel Pams zijn bezienswaardigheden die je niet kan missen.
Wil jij ook de mooiste bezienswaardigheden van de Languedoc-Roussillon ontdekken? Download onze gratis reisgids Occitanië en ga zelf op verkenning !
 1. Abbaye de Fontfroide

Frankrijk kent verschillende prachtige kloosters die een bezoek waard zijn. De bekendste abdij van de Languedoc-Roussillon is de Abbaye de Fontfroide. Dit oude cisternenklooster dateert uit de 11de-eeuw en is nog altijd een van de grootste abdijen van Europa. Het klooster is zeer goed bewaard gebleven en is in de 20ste-eeuw groots gerestaureerd.

 • Neem een kijkje in het prachtige interieur vol indrukwekkende bogen en pilaren en wandel door de uitgebreide tuinen vol rozen.
 • Rondom de abdij liggen vele lavendelvelden, wijngaarden, olijfgaarden en groene bossen, en bij de abdij kan je heerlijk genieten in het restaurant van het klooster
 • Breng een bezoek aan de wijnkelder om de lokale wijnen te proeven.
 • Meer info op op de website
 1. Aigues-Mortes

Aan de rand van Occitanië, vlak bij de Provence, vind je het mooie middeleeuwse plaatsje Aigues-Mortes, gelegen in de Petite Camargue. Het stadje wordt nog altijd omringd door de stadsmuren uit de 13de-eeuw, waarvandaan je een mooi zicht hebt over het stadje en de uitgestrekte zoutvelden in de omgeving. In Aigues-Mortes kan je een bezoek brengen aan onder andere de Tour de Constance, de Église Notre-Dame des Sablons en de Porte de la Gardette.

 • Vlakbij Aigues-Mortes kan je genieten van het prachtige Plage de l’Espiguette, een uitgestrekt en ruig zandstrand van 18 km lang.
 • Op sommige locaties is het strand maar liefst 700 m breed.
 • Dit strand wordt gezien als een van de mooiste stranden van de Languedoc-Roussillon.

TIP: Onze autovakantie door de Provence brengt je langs deze bijzondere zoutvlaktes.

 1. Viaduc de Millau

Naast indrukwekkende historische bouwwerken kent de Languedoc-Roussillon ook bijzondere moderne bouwwerken. Zo ligt bij het stadje Millau over de rivier de Tarn de immense Viaduc de Millau. Deze moderne brug is een van de hoogste bruggen ter wereld met een structurele hoogte van maar liefst 336 m. De brug is 2460 m lang, waarbij het wegoppervlak door meerdere pilaren met kabels omhooggehouden wordt.

 • Vanaf de brug heb je prachtig uitzicht over de vallei, maar in de omgeving vind je ook verschillende uitkijkpunten met zicht op de brug.
 • Bezoek bijvoorbeeld l’Aire de Vision voor een prachtig panoramisch beeld.
 • Vlak bij het viaduct kan je langs bij het bezoekerscentrum Viaduc Espace, waar de constructie en het doel van het viaduct wordt uitgelegd.
 1. Parc naturel régional du Haut-Languedoc

In het zuiden van het Massif Central liggen meerdere mooie natuurparken, waaronder het regionale natuurpark Haut-Languedoc.

Bezienswaardigheden Parc naturel régional du Haut-Languedoc

 • Dit gebied wordt gekenmerkt door hoge bergen, mooie valleien, meren, kloven en hier en daar een dorp, het biedt de uitstekende gelegenheid voor wandelen en mountainbiken.
 • Zo kan je heerlijk wandelen rondom de meren van Raviège, Saut de Vesoles en Avène, maar loopt je met de bijzondere Passa Païs wandelroute of een oude spoorweg.
 • In het park is het mogelijk om verschillende beschermde diersoorten te spotten, zoals moeflons, genetkatten en havikarenden.

Wie de regio en het natuurpark Haut-Languedoc wil verkennen kan onze uitgestippelde rondreis door Occitanië.

 1. Parc Naturel Régional des Grand Causses

Een ander bijzonder natuurgebied is het regionale park Grand Causses. Dit gebied kenmerkt zich door de indrukwekkende hoogvlaktes op de vele kalkplateaus van het gebied. Daartussen liggen verschillende rivieren die diepe kloven hebben uitgesneden, zoals de Tarn en de Jonte. Deze laatste staat bekend om de bijzondere rotsformaties die zich in de kloof van de rivier hebben gevormd. In het park kan je heerlijk over de hoogvlaktes wandelen, waarbij je onder weg naast veel schapen mogelijk ook gieren en bizons kan spotten

 1. Montpellier

De stad Montpellier was jarenlang de hoofdstad van de voormalige regio Languedoc-Roussilon. Vandaag is het nog steeds de hoofdstad van het departement Hérault, maar de stad staat vooral bekend als de hipste stad van de Languedoc. Ongeveer een vierde van de bevolking van Montpellier bestaat uit studenten, en in de stad zijn vele gezellige restaurants, trendy bars, craft beer winkels, boetiekjes en galerijen te vinden.

 • Je kan er zeer goed langs de terrassen slenteren en heerlijk winkelen, maar de stad kent ook een groot aantal mooie bezienswaardigheden.
 • Loop zeker naar het Place de la Comédie, het hart van de stad met verschillende bezienswaardigheden zoals de Opéra Comédie.
 • Wandel langs boulevards met chique huizen, aanschouw de imposante Cathédrale Saint-Pierre de Montpellier of bezoek het Musée Fabre, een van de grootste kunstcollecties van Frankrijk.
 • Heb je even genoeg van de drukte van de stad, dan kan je ook een bezoek brengen aan de stranden aan de rand van de stad.

Wil jij ook graag Montpellier bezoeken? Download onze stadswandeling Montpellier en zie de mooiste plekjes van de stad.

 1. Kasteel van Peyrepertuse

Vlakbij het plaatsje Duilhac-sous-Peyrepertuse stijgt een imposante kasteelruïne ver boven de omgeving uit. Het kasteel van Peyrepertuse werd in de 11de-eeuw door de Katharen gebouwd op een rots van 800 m hoog en staat nog steeds bekend als 1 van de grootste kastelen van de regio.

Ondanks dat het kasteel tegenwoordig alleen nog uit ruïnes bestaat is het nog steeds een indrukwekkend bouwwerk, wat daarnaast ook nog een prachtig uitzicht over de omgeving biedt.

 1. Château de Quéribus

In de buurt van het kasteel van Peyrepertuse ligt nog een ander Katharen kasteel, het Château de Quéribus. Deze kasteelruïne dateert uit de 14de-eeuw en is 1 van de bekendste ruïnes van de Languedoc-Roussillon. Ook dit kasteel ligt hoog boven op een bergtop, en was hierdoor zeer strategisch gelegen. Het kasteel was de laatste vesting van de Katharen die veroverd werd.

 1. Mourèze

Het gebied Mourèze, gelegen in het binnenland van de Languedoc-Roussillon, staat bekend om de prachtige natuur, en dan met name de Cirque de Mourèze. Dit keteldal wordt gekenmerkt door ruige rotsen omringd door groene bossen, met tussen de bomen een mooi historisch plaatsje.

Je kan in dit gebied heerlijk wandelen, waarna je een bezoek kan brengen aan het Lac du Salagou ten noorden van het gebied, waar je na een inspannende wandeling goed kan afkoelen in het water.

 1. Gorges de la Fou

Veel kloven in de Languedoc-Roussillon zijn indrukwekkend door de diepte, breedte en de indrukwekkende rotsformaties. De Gorges de la Fou is juist bijzonder doordat de kloof heel smal is.

 • De kloof is gelegen bij het plaatsje Arles-sur-Tech en is uitgesneden door de rivier la Fou.
 • Door de kloof loopt een wandeling van 1,5 km, waarbij je aan het begin een helm mee krijgt.
 • Om sommige plekken is de kloof namelijk maar 80 cm breed.
 1. Saint-Guilhem-le-Désert

Een van de mooiste dorpen in Languedoc-Roussillon is Saint-Guilhem-le-Désert. Dit gezellige kloosterdop werd rondom een abdij uit de 9de-eeuw gebouwd en wordt nog altijd gekenmerkt door de knusse straten en middeleeuwse bouwwerken.

Het dorpje is gelegen op de route naar Santiago de Compostela en kent verschillende bijzondere bouwwerken, waaronder het lokale klooster. Saint-Guilhem-le-Désert is één van de Plus Beaux Villages de France en staat ook op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

In de omgeving van Saint-Guilhem-le-Désert kan je verder heerlijk wandelen. Zo vind je hier de Gorge de l’Herault, waar je zowel mooie wandelingen kan maken rondom de kloof of kan kajakken of kanoën over het blauwe water van de rivier. Over de kloof ligt ook de Pont du Diable, een brug uit de 11de-eeuw die volgens lokale legendes verbonden is met de duivel.

 1. Ga wijnen proeven in Languedoc-Roussillon

De Languedoc-Roussillon regio staat bekend als het grootste wijngebied van Frankrijk en de wijngaarden mogen dan ook zeker niet missen als mooiste bezienswaardigheid van de regio. In het gebied dat loopt van de Spaanse grens tot aan de Rhône worden zowel witte als rode wijnen geproduceerd. De meeste druivensoorten die er geproduceerd worden zijn de Grenache, Mourvèdre, Syrah, Chardonnay en Viognier.

Rondom Montpellier, Béziers, Narbonnen en Perpignan liggen vele wijngaarden waar je een bezoek aan kan brengen. Geniet van een rondleiding en proef ook zeker de lokale wijnen.

 1. Kaartje bezienswaardigheden Languedoc-Roussillon

 1. Mis niets met onze reisgids Occitanië

Herkenbaar: Bij je bezoek aan dit prachtige stukje Frankrijk wil je zeker zijn dat je niets mist tijdens je bezoek? Koop onze volledige reisgids Occitanië met een uitgewerkte autoroute, 3 stadswandelingen, tips + verborgen pareltjes. Eerst uitproberen? Download alvast je gratis preview reisgids om in de stemming te komen en ga op pad!

Occitanië

Gratis reisgids Occitanië downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?