Autovakantie in de Loirestreek? Route door de Loirevallei met je wagen

Volledige reisgids kopen voor € 10

Autovakantie in de Loirestreek? Route door de Loirevallei met je wagen

2 februari 2023 in Loirevallei0 reacties

De Loirestreek is één van de mooiste regio’s van Frankrijk. Deze ‘tuin van Frankrijk’ biedt bezoekers een prachtig landschap vol kastelen. De vallei van de Loire is dan ook opgenomen in de Werelderfgoedlijst van UNESCO. In de regio kan je wandelend of op de fiets de verschillende dorpjes langs de rivier aandoen en onderweg de mooiste kastelen van Frankrijk zien.

Om niets te missen tijdens je bezoek aan de Loirevallei kan je onze uitgestippelde autoroute door de Loire volgen die de highlights van de Loirestreek verbindt.

Inhoud artikel

Tours & excursies boeken voor je vakantie in de Loirevallei

De mooiste plekjes en bezienswaardigheden in de Loirevallei bezoeken met een georganiseerde tour? Maak een daguitstap of ga mee met een lokale gids of boek een onvergetelijke tour in de Loirevallei. Bezoek ook de mooiste kastelen van de Loirestreek. Onze tip: sla de wachtrij over en bestel je tickets online. Er zijn soms wachtrijen van 1 uur of langer om een ticket te kopen te plaatse.

Tours worden uitgevoerd met erkende lokale gidsen, je kan annuleren tot 24u voor vertrek + je hebt een niet-tevreden-geld-terug garantie. Bekijk alle tours en mogelijkheden online.

 1. De Loirevallei, land van kastelen en wijngaarden

De Loirevallei is te vinden in het midden van Frankrijk tussen Charlonnes-sur-Loire en Sully-sur-Loire. De vallei werd in 2000 opgenomen op de werelderfgoedlijst van UNESCO en wordt door de uitgestrekte wijn- en boomgaarden soms wel eens het hof of de tuin van Frankrijk genoemd.

In deze regio vind je verder ook vele oude steden en schattige dorpjes, maar de regio staat vooral bekend om zijn prachtige kastelen. In totaal zijn er maar liefst meer dan 300 kastelen te vinden. De eerste kastelen in de regio werden door de Franse koningen gebouwd als jachthuizen. Omdat de Franse adel graag in de buurt van de vorst bleef, begonnen ook zij al snel impressionante kastelen uit de grond te stampen.

 1. Rondreis met de auto door het Loiredal

In de vallei rondom de Loire liggen heel wat historische steden met prachtige kerken, musea, en natuurlijk ook de sprookjesachtige kastelen. Die liggen bovendien verstopt tussen uitgestrekte boomgaarden en wijngaarden van verschillende wijnhuizen die uitstekende wijnen produceren.

Een autoreis is de ideale manier om de regio te verkennen. Download onze route door de Loirestreek die je langs de mooiste plekjes van de Loirevallei brengt.

 1. Het Orléans van Jeanne d'Arc

Orléans is de hoofdstad van de Loire. Het is de stad van Jeanne d’Arc en je zal dan ook ongetwijfeld op heel wat monumenten botsen ter ere van de heldin van de Honderdjarige Oorlog. Zo vind je op het Place du Martroi een standbeeld van Jeanne d’Arc te paard en kan je in het Maison de Jeanne d’Arc een replica van het vakwerkhuisje bezoeken waar ze tijdens het Beleg van Orléans verbleef. Ze is niet weg te slaan uit het straatbeeld, zelfs de glas-in-lood ramen van de kathedraal van de stad vertellen haar verhaal. Daarnaast vind je in de stad ook verschillende kapellen en zestiende-eeuwse gebouwen.

 1. Bracieux en het Château de Chambord

4.1. Historisch Bracieux

Bracieux heeft een aantal toeristische trekpleisters, waaronder de prachtige twaalfde-eeuwse Saint-Nicaise kerk en de zestiende-eeuwse stadshal, maar de stad staat vooral bekend als de ideale uitvalsbasis om een aantal kastelen in de omgeving te bezoeken.

Op fietsafstand ligt bijvoorbeeld het Château de Cheverny, het kasteel dat in de Kuifje-strips gebruikt werd als kasteel Molensloot. In het 13de-eeuwse kasteel kan je een expositie over de bekende stripserie bezoeken.

4.2. Château de Chambord

Vlakbij Bracieux vind je ook het Château de Chambord. Dit kasteel is het grootste kasteel in de Loirevallei. Het werd in de zestiende eeuw gebouwd als een jachtslot voor koning Frans I. De koning stierf echter terwijl men het kasteel aan het bouwen was waardoor het slot al snel in verval geraakte. Tachtig jaar later gaf Lodewijk XIV, de Zonnekoning, het kasteel aan zijn broer Gaston d’Orléans, die het gebouw liet renoveren nadat hij er op bezoek was geweest.

Het kasteel telt meer dan 400 kamers en er staan maar liefst een 3000-tal torens op het dak. Bezoekers kunnen er ook zo’n 700 verschillende afbeeldingen van salamanders terugvinden. Binnenin is het pronkstuk van het kasteel een prachtige dubbele wenteltrap die mogelijk door Leonardo da Vinci is gemaakt.

 1. Het historisch centrum van Blois

5.1. Historisch Blois

Het mooie Blois, aan de voet van een heuvel, is een oude stad met een prachtig historisch centrum. De laatgotische kathedraal domineert de stad en steekt hoog boven het centrum uit. In Vieux-Blois, het oude stadsgedeelte, kan je authentieke gevels uit de Renaissance bewonderen. Ook het stadhuis met de terrastuinen is een aanrader. Wil je een prachtig uitzicht over de stad, beklim dan de Escalier Denis-Papin. Blois staat ook bekend om het museum Maison de la Magie Robert-Houdin, over de legendarische goochelaar Houdini.

5.2. Het Château Royal de Blois

De belangrijkste bezienswaardigheid van de stad is het Château Royal de Blois, een oud renaissancekasteel in het centrum van de stad. De bouw werd al aangevat in de dertiende eeuw, maar pas in de zeventiende eeuw werd het kasteel afgewerkt. Daardoor zijn er vier verschillende architectonische stijlen terug te vinden in het kasteel. Het oudste gedeelte is het middeleeuwse fort, waarnaast je de gotische vleugel van Lodewijk XII kan vinden. Vervolgens bouwde Frans I een renaissancevleugel aan het kasteel en Gaston d’Orléans bouwde de laatste, classicistische vleugel. Het kasteel bevat een duizelingwekkende 564 kamers en maar liefst 75 verschillende trappen. Het museum is vandaag een museum waar verschillende voorwerpen uit de lange geschiedenis van het kasteel tentoongesteld worden.

 1. Amboise, parel van de Loire

6.1. Leonardo da Vinci en Amboise

De stad Amboise is vandaag een wijnstad, maar ooit was de stad de thuis van de Franse adel. Daar getuigt het Manoir du Clos Lucé van, het gebouw waar Leonardo da Vinci tot aan zijn dood gewoond heeft op uitnodiging van koning Frans I. Na zijn dood werd zijn lichaam vlakbij het Château d’Amboise begraven, het kasteel van Frans I in het centrum van de stad.

6.2. Kasteel van Amboise

Het kasteel van Amboise werd in de vijftiende eeuw overgenomen door het Franse koningshuis en werd al snel één van de meest geliefkoosde plekjes van de koninklijke familie. Tegen het einde van de zestiende eeuw raakte het kasteel echter in verval en tijdens de Franse revolutie is het behoorlijk beschadigd geraakt. In de negentiende eeuw werd kasteel benoemd tot historisch monument en werd het gerenoveerd. Het kasteel is gebouwd op een heuvel op een hoogte van 81 meter en heeft een grote hellende tuin vanwaar je de Loire kan zien stromen.

6.3. Château de Chenonceau

Enkele kilometers buiten Amboise vind je ook één van de beroemdste kastelen van de Loire. Het Château de Chenonceau werd in de zestiende eeuw gebouwd op de funderingen van een oude molen aan de rivier de Cher. Het kasteel ligt verstopt in het bos dat het kasteel omringt. Later werd het kasteel uitgebreid op een soort brug in de rivier, wat het Château de Chenonceau van de andere kastelen in de buurt onderscheidt.

Het kasteel werd lang bewoond door de adel, waaronder koningin Catharina de’ Medici. Daarom heeft het kasteel de bijnaam Château des Dames gekregen. Halverwege de negentiende eeuw werd het gebouw benoemd tot historisch monument. Tegenwoordig is het, na het paleis van Versailles, het meest bezochte kasteel in Frankrijk.

 1. Tours de torenstad

7.1. Torens in overvloed

De stad Tours, ook wel bekend als Petit Paris, staat bekend om zijn vele torens. Die heeft de stad te danken aan de grote hoeveelheid kerken en hoge gebouwen die in de stad opgetrokken werden. De kathedraal Saint-Gaiten uit de twaalfde eeuw heeft twee indrukwekkende torens, maar ook de kerk Saint-Julien, die nu dienst doet als een wijnmuseum, heeft een mooie toren. Loop verder vooral ook langs het Place Jean Jaurès en het Place du Châteauneuf, waar je het hotel van de Hertogen van Touriane en de Tour Charlemagne vindt. Ook kan je de Tour de l’Horloge bezoeken en vergeet het Château van Tours niet te bezoeken. Torens in overvloed!

7.2. Marktjes bezoeken in Tours

Daarnaast staat Tours ook bekend als marktstad. Wekelijks worden er namelijk maar liefst 30 verschillende markten in de stad gehouden. Elke dag kan je wel ergens op een marktje gaan rondkuieren.

7.3. Château de Villandry

Iets buiten Tours, bij het plaatsje Villandry, staat het Château de Villandry. Het kasteel werd in de zeventiende eeuw gebouwd rond het oorspronkelijke veertiende-eeuwse fort van koning Filip II. In de twintigste eeuw werd het kasteel gerenoveerd, waarbij er vooral veel aandacht ging naar de uitgestrekte renaissancetuinen van het kasteel. De nauwkeurig aangelegde tuinen zijn tot vandaag wat het kasteel zo speciaal maakt. Een paar decennia later werd het kasteel op de werelderfgoedlijst gezet, samen met de andere kastelen, en het werd ook opgenomen als historisch monument van Frankrijk.

Wil je het Château de Villandry bezoeken? Koop je tickets zeker online, zo kan je de wachtrijen overslaan en ben je zeker dat je naar binnen kan. Meer info en boeken.

 1. Het schilderachtige Montrésor

Montrésor is een heel klein dorpje aan de oever van de Loire. Pittoresker dan Montrésor worden dorpjes niet. Je kan er de oude stadsmuren bezichtigen en het oude renaissancekasteel bezoeken. Het kasteel werd aan het einde van de veertiende eeuw gebouwd en werd een belangrijke plek voor het Franse hof. Tijdens de Franse revolutie werd het kasteel wat vergeten tot het opgekocht en gerenoveerd werd door hertog Xavier Branicki, een vriend van keizer Napoleon III. Dankzij zijn renovaties is het kasteel nog steeds in zeer goede staat.

 1. Eeuwenoud Chinon

De eerste mensen bewoonden Chinon al in de prehistorie en in de vijfde eeuw stond er al een Gallo-Romeins fort, maar pas in de middeleeuwen werd de stad een belangrijke plek. De rijke geschiedenis van de plek is duidelijk zichtbaar in het straatbeeld. Overal staan mooie gebouwen uit de middeleeuwen en de renaissance. Enkele voorbeelden zijn de kerk van Saint-Mexme, de kerk van Saint-Maurice, de kerk van Saint-Etienne en de kapel Sainte-Radegonde. Op de oever van de rivier de Vienne pronkt nog een kasteel uit de elfde eeuw.

Om niets te missen tijdens je bezoek aan de Loirevallei kan je onze uitgestippelde autoroute door de Loire downloaden zo kom je langs de mooiste kastelen van de Loire.

 1. De stad Angers

10.1. De bijzondere kathedraal van Angers

Eeuwenlang is Angers een belangrijke stad in het noordwesten van Frankrijk geweest, en ook vandaag is de stad nog steeds een groot economisch centrum. Je kan er een bezoek brengen aan de kathedraal Saint-Maurice. De 75 meter hoge versierde klokkentorens van de kerk steken boven de rest van de stad uit. Wat de kathedraal zo bijzonder maakt, is dat er geen pilaren zijn binnenin de kathedraal. De kerktorens zijn niet de enige die het uitzicht van de stad bepalen. Ze krijgen gezelschap van de Tour Saint-Aubin, een twaalfde-eeuwse klokkentoren.

10.2 Château d'Angers

In het centrum van de oude stad staat het Château d’Angers, een negende-eeuwse burcht die in de dertiende eeuw uitgebreid werd. De trekpleister in het kasteel is het wandkleed La Tenture de l’Apocalypse. Het wandtapijt komt uit de veertiende eeuw en vertelt het verhaal van de Honderdjarige Oorlog. Het kleed is maar liefst 100 meter lang en 4,5 meter hoog en is daarmee het grootste geweven kunstwerk ter wereld.

 1. Fietsen en wandelen door de Loirestreek

11.1. Fietsen in de Loirestreek

In de Loirestreek is meer te doen dan kastelen en steden bezoeken alleen. De regio leent zich perfect tot mooie fiets- en wandeltochten, bijvoorbeeld langs de vele kastelen of wijnhuizen. Overal in de regio zijn verschillende fietsroutes uitgestippeld, maar de mooiste routes vind je rondom Bracieux en Huismes. Hier leiden de verschillende fietsroutes langs de kastelen in de regio. Zo kan je de Loire op de fiets verkennen.

11.2. Wandelen in de Loirestreek

Het natuurpark Loire-Anjou-Tourraine ligt tussen Tours en Angers. De groene bossen en kabbelende rivieren maken er de perfecte plek van om even te ontsnappen aan de steden en om mooie wandelingen te maken. Vogelliefhebbers kunnen er heel wat vogels spotten.

 1. Streekproducten van de Loirevallei

12.1. Tarte tartin en galipette

De Loirevallei is een heel vruchtbaar gebied. Er worden veel groenten en fruit geteeld in de regio en die zorgen voor heerlijke streekproducten. De tarte tartin is bijvoorbeeld in deze regio ontstaan en tot op vandaag kan je de taart, gemaakt met verse appels uit de regio, overal vinden. Ook galipette, grote gegrilde champignons gevuld met kruidenboter, is een geliefd lokaal gerecht.

12.2. De wijnen van de Loire

Verder kan je ook heel goed wijn proeven in de regio. Rondom Tours ligt de wijnstreek Touraine, bekend om de Cabernet Franc en Sauvignon Blanc, maar ook de Chenin Blanc wijnen worden hier vaak geproduceerd.

Daarnaast is Cointreau ook een zeer geliefd lokaal product. De likeur op basis van sinaasappelschillen ontstond in Angers en wordt er nog steeds vaak gedronken.

 1. Hoe bereik ik de Loirevallei?

 • Vanuit Brussel is het zo’n 450 kilometer rijden naar Orléans via Parijs, en zo’n 600 kilometer naar Angers. Omdat de regio in het midden van Frankrijk ligt, geraak je er ook makkelijk via andere toegangswegen, bijvoorbeeld via Rouen en Le Mans.
 • Je kan ook voor de tolvrije Route Nationale kiezen. Je bent dan wel iets langer onderweg, maar je hoeft dan niet de ringweg rondom Parijs te trotseren.
 • Download onze autoroute door de Loirevallei, zo ontdek je alle bezienswaardigheden en de mooiste kastelen van de Loire.
 1. Filmpje: dronebeelden van enkele highlights van de Loirevallei

Benieuwd naar je vakantie in de Loirestreek? Dit filmpje toont enkele indrukwekkende kastelen van de Loirevallei vanuit vogelperspectief. Al zin gekregen om de kastelen van de Loirevallei te bezoeken?

 1. Waar verblijven in de Loirestreek? (met korting)

Op zoek naar een slaapplaats tijdens jouw verblijf in de Loirestreek? Een overzicht van aanbiedingen met korting. Bekijk alle aanbiedingen van hotels en appartementen in de Loirestreek.

Overzicht van aanbiedingen en promoties met hoge korting

Booking.com

 1. Mis niets tijdens je verblijf in de Loirevallei met onze reisgids!

We hebben onze route door de Loirevallei volledig uitgeschreven in een overzichtelijke reisgids zodat je zorgeloos op reis kan gaan. Nog meer weten? Koop onze complete reisgids Loirevallei. Eerst uitproberen? Download je gratis preview reisgids Loirevallei!

Loirevallei

Gratis preview reisgids Loirevallei downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?