Mooiste route voor je roadtrip door de Eifel? Langs alle highlights + kaartje

Volledige reisgids kopen voor € 10

Mooiste route voor je roadtrip door de Eifel? Langs alle highlights + kaartje

6 oktober 2023 in Eifel0 reacties

Op roadtrip door de Eifel met de auto of camper? Gebruik onze complete voorbeeld route

De Eifel is een fantastische regio voor een roadtrip. De natuur is onweerstaanbaar mooi, de dorpjes leveren postkaartwaardige foto’s op en er vallen heel wat historische monumenten te bewonderen.

Ben je overtuigd, maar weet je niet goed waar te beginnen? We hebben de perfecte roadtrip door de Eifel voor je uitgestippeld.

Inhoud artikel

Waarom de Eifel de perfecte bestemming voor een roadtrip is

De Eifel is de perfecte bestemming voor een roadtrip. We overtuigen je graag nog even vooraleer we de mooiste plekjes op een rijtje zetten.

  • Eerst en vooral staat de Eifel natuurlijk bekend om zijn adembenemende natuurlijke schoonheid. Het landschap wordt gekenmerkt door weelderige bossen, glooiende heuvels, groene valleien, rivieren en schilderachtige meren.
  • Tijdens een roadtrip door de Eifel rijd je door ongerepte landschappen die zich uitstekend lenen tot wandelingen en fietstochten. Er zijn talloze goed gemarkeerde wandel- en fietspaden die je meenemen naar prachtige stukjes natuur.
  • Maar de Eifel is meer dan natuur alleen. De regio is doordrenkt van geschiedenis en kan uitpakken met een rijk cultureel erfgoed. Je vindt er historische steden, kastelen, abdijen en Romeinse overblijfselen.
  • Je zal ook heel wat pittoreske dorpjes ontdekken. Daar wandel je op geplaveide straatjes tussen charmante vakwerkhuizen en gezellige pleinen.
  • Je maakt er kennis met lokale gerechten en ambachten en zal ongetwijfeld verrast worden door de gastvrije lokale bevolking.
  • En tot slot draait het in de Eifel ook gewoon om rust. Neem de tijd om aan de drukte te ontsnappen en geniet van de vredevolle sfeer die hier hangt.
TIP: Mis niets tijdens je roadtrip door deze prachtige Duitse regio, met onze reisgids van de Eifel. Ontdek de mooiste plekjes, bezienswaardigheden en maak gebruik van onze stasdwandelingen.

Kaartje met de roadtrip door de Eifel

Dag 1: Trier

Begin je roadtrip door de Eifel met een bezoek aan de prachtige stad Trier, gelegen aan de oevers van de rivier de Moezel. Deze stad wordt het Rome van het noorden genoemd en het is niet moeilijk te zien waarom. Ga zeker naar de beroemde Porta Nigra, een goed bewaard gebleven Romeins stadspoort die dateert uit de 2e eeuw.

Een andere niet te missen bezienswaardigheid is het Romeinse amfitheater, waar eens gladiatorengevechten en andere spectaculaire evenementen plaatsvonden. Mis ook de Dom van Trier niet, een imposante kathedraal die dateert uit de 4e eeuw. Plof ook even neer op een van de mooie terrasjes, dat heb je verdiend na een lange autorit.

Met onze stadswandeling door Trier, ontdek je alvast de mooiste plekjes van de stad.

VERBLIJFTIP: Het Romantik Hotel Zur Glocke bevindt zich in het centrum van Trier op 2 minuten wandelen van de Grote Markt. In de buurt van het hotel liggen er heel wat bars en restaurants waar je ’s avonds gezellig kan dineren. Meer info en boeken.

Dag 2: Cochem en de Moezelvallei

Vandaag breng je nog even door in de schilderachtige Moezelvallei. Rijd richting Cochem, een betoverende stad aan de oevers van de rivier. De absolute blikvanger van Cochem is het majestueuze kasteelvan Cochem, dat hoog boven de stad uittorent. Het dateert uit de 11e eeuw en biedt een adembenemend uitzicht over de vallei. Verken ook de weelderige tuinen en leer meer over de rijke geschiedenis van het bouwwerk tijdens een rondleiding.

Een andere aanrader is een boottochtje over de Moezel (deze kan je hier boeken!). Vanop het water bewonder je de schilderachtige wijngaarden en charmante dorpjes die voorbijglijden. Wijnliefhebbers moeten ook absoluut halt houden bij een van de vele wijnhuizen in de regio om te proeven van de lokale Rieslingwijnen.

VERBLIJFTIP: Hotel Hieronimi is een traditioneel hotel dat beheerd wordt door een gezin en heeft een direct uitzicht op de promenade langs de Moezel en het kasteel Reichsburg. Meer info en boeken.

Dag 3: Vulkaaneifel

Vandaag ga je op verkenning in de fascinerende Vulkaaneifel, een regio die wordt gekenmerkt door zijn vulkanische landschap en schilderachtige maaren (vulkanische meren). Begin je dag met een bezoek aan het Vulkanhaus Strohn, waar je meer te weten komt over de geologische geschiedenis en de vulkanische activiteit in de regio. Het museum biedt interessante tentoonstellingen en interactieve displays die je inzicht geven in de unieke eigenschappen van vulkanen. Je apprecieert het landschap zo extra hard. Meer info op de website.

Na het bezoek aan het museum kan je een wandeling maken rond een van de bekendste maaren, zoals de Gemündener Maar. Deze vulkanische krater is gevuld met water. Je kan eromheen wandelen en genieten van de rust en stilte van de natuur.

Een andere optie is de Daun-maare, een cluster van drie maaren genaamd de Gemündener Maar, Weinfelder Maar en Schalkenmehrener Maar, allemaal in de regio van het dorpje Daun. Hier kan je wandelen, fietsen of zelfs een bootje huren om over het water te peddelen.

Sluit de dag af met een bezoek aan het schilderachtige dorp Manderscheid, waar je de overblijfselen van twee middeleeuwse kastelen kan bewonderen, de Niederburg en de Oberburg. Deze imposante kastelen dateren uit de 13e eeuw en bieden een indrukwekkend uitzicht over de omgeving. Wandel door de smalle straatjes van het historische centrum en een lokale specialiteit in een goed restaurantje.

VERBLIJFTIP: Hotel Heidsmühle ligt midden in het bos aan de voet van de Mosenberg, op 5 minuten rijden van Manderscheid. Dit gastvrije hotel vormt een rustige uitvalsbasis voor wandelingen en dagtochten in de streek Vulkaneifel.

Dag 4: Schneifel

En dan terug natuur. Vandaag staat in het teken van de prachtige berglandschappen van de Eifel. De regio Schneifel staat garant voor adembenemende uitzichten en prachtige wandelingen. Hier bevindt zich de Schwarzer Mann, de hoogste bergtop van de Eifel. Rijd naar de top en geniet van het panoramische uitzicht over de omgeving. Op heldere dagen kan je zelfs de toppen van de Belgische Ardennen zien.

Breng ook zeker een bezoekje aan het pittoreske dorp Prüm, waar je kan rondwandelen en genieten van de rustige sfeer. Bezoek de imposante abdij, een historisch monument dat teruggaat tot de 8e eeuw. Als je geïnteresseerd bent in geologische fenomenen, maak dan een omweg naar de Teufelsschlucht (Duivelskloof), een unieke rotsformatie die is ontstaan door eeuwenlange erosie. Je wandelt hier door smalle kloven en tussen indrukwekkende rotswanden.

Eindig de dag in Gerolstein, een charmante stad omgeven door weelderige bossen en ruige rotsformaties. Het staat vandaag natuurlijk vooral bekend om de Gerolsteiner-bronnen, waar het mineraalwater vandaan komt.

VERBLIJFTIP: Het knusse Seehotel am Stausee ligt aan de oever van een stuwmeer in de groene rand van Gerolstein. Een prachtige omgeving waar je helemaal tot rust kan komen. Meer info en boeken.

Dag 5: Nürburg

Vandaag rijd je door naar Nürburg waar je de wereldberoemde Nürburgring kan bezoeken, een legendarisch racecircuit (meer info over de Nürburgring). Breng een bezoek aan het Nürburgring-museum, waar je meer te weten komt over de geschiedenis van het circuit en de autosport. Je kan ook een rondleiding volgen en af en toe mag je zelfs een ritje op de baan maken.

Uiteraard mag een bezoekje aan de kasteelruïne van Nürburg ook zeker niet ontbreken als je in de buurt bent. De indrukwekkende ruïne ligt op de top van een oude vulkaankegel van basalt met een hoogte van 678 meter. De ruïne tot op de dag van vandaag nog bezichtigd worden. Het dorpje op zich is niet zo groot maar heeft wel enkele eetgelegenheden en hotels waar je kan overnachten.

Dag 6: Nationaal Park Eifel

Vandaag staat het prachtige nationaal park Eifel op de planning, een uitgestrekt natuurgebied. Begin je dag bij het bezoekerscentrum (bekijk ligging), waar je meer te weten komt over de natuurlijke omgeving en de verschillende wandelroutes. Kies een wandelpad dat past bij je voorkeur en verken de weelderige bossen, kronkelende rivieren en glooiende heuvels van het nationaal park. Je kan ervoor kiezen om een begeleide wandeling te maken om meer te leren over de planten en dieren in het gebied, of gewoon op je eigen tempo genieten van de rust en stilte van de natuur.

Een van de hoogtepunten van het nationaal park zijn de Rursee en de Urftsee, prachtige stuwmeren omgeven door dichte bossen. Maak een wandeling langs de oevers en geniet van het serene landschap. Als je avontuurlijker bent ingesteld, kan je eventueel ook een mooie kano- of kajaktocht maken een van de meren.

Na een dag vol avontuur in de natuur, kan je ontspannen in een van de sfeervolle dorpjes in de buurt van het park, zoals het pittoreske Monschau. Je waant je daar in een sprookje. Monschau is een idyllische Eifelstadje gelegen aan de rivier Rur, die de stad doorkruist. De gezellige steegjes en de prachtige historische vakwerkhuizen zijn hier de ingrediënten van het toeristisch succes.

VERBLIJFTIP: Laat je verwennen door de gastvrijheid van de uitbaters van Haus Barkhausen. Dit hotel biedt gezellige en moderne appartementen op wandelafstand van het centrum. Meer info en boeken.

Dag 7: Monschau en Aken

Begin je dag in het pittoreske stadje Monschau. Wandel door de smalle geplaveide straatjes en bewonder de prachtige architectuur. Breng een bezoek aan het Rode Huis (Rotes Haus), een historisch vakwerkhuis dat nu dienst doet als museum en een kijkje biedt in het leven van een rijke handelsfamilie uit het verleden.

Vanuit Monschau rijd je verder naar Aken, een stad met een rijke geschiedenis en cultureel erfgoed. Het absolute hoogtepunt van Aken is de Dom van Aken, een architecturaal meesterwerk en een UNESCO-werelderfgoed. Ga zeker naar binnen om de beroemde Paltskapel, aangekleed met mozaïeken, te bewonderen. In deze kathedraal werd niemand minder dan Karel de Grote gekroond. Wandel naar het historische stadhuis en plof neer op een terrasje op het levendige marktplein.

Wil je graag dé mooiste plekjes van de stad bezichtigen? Download dan zeker onze gratis stadswandeling door Aken, een ideale leidraad voor je stadsverkenning.

VERBLIJFTIP: Het INNSiDE by Meliá Aachen ligt op wandelafstand van de belangrijkste bezienswaardigheden en beschikt over modern ingerichte kamers. De grootste troef van het hotel is ongetwijfeld de sfeervolle bar op de bovenste verdieping vanwaar je prachtig zicht hebt over de skyline van Aken. Meer info en boeken

Wat is de beste tijd om de Eifel te bezoeken?

Het grote voordeel is dat elk seizoen zo zijn charme heeft in de Eifel

  • De lente is een prachtige tijd om de Eifel te verkennen, vooral als je houdt van groene landschappen en bloeiende natuur. Het weer kan in het voorjaar wat wisselvallig zijn, dus neem lagen kleding mee.
  • De zomer is de drukste tijd in de Eifel, maar je kan dan wel uitstekend wandelen, fietsen en kajakken. Reserveer hotels wel op voorhand, zo ben je zeker van een plekje.
  • De herfst in de Eifel is betoverend dankzij de prachtige herfstkleuren in de bossen. De temperaturen zijn nog steeds aangenaam, maar het kan wel regenen. Een voordeel is dat er geoogst wordt, en dat gaat gepaard met de nodige festiviteiten.
  • Als je van rust en stilte houdt, dan zullen de winterse landschappen je zeker weten te charmeren. En je kan rondstruinen op de vele kerstmarkten. Denk maar aan de kerstmarkt van Aken of de kerstmarkt in Trier.

Evenementen bijwonen in de Eifel

De Eifel mag dan wel een regio vol rust en natuur zijn, er worden ook leuke feestjes en evenementen georganiseerd. Kom je in de zomer, dan loont het de moeite om een festival bij te wonen.

  • Het jaarlijkse muziekfestival Eifeler Musikfestival brengt een breed scala aan muziekgenres naar de regio, van klassieke concerten tot jazz- en popoptredens. Het festival vindt plaats op verschillende locaties in de Eifel en trekt zowel lokale als internationale artiesten aan. Meer info.
  • Het klassieke muziekfestival Monschau Klassik, in Monschau natuurlijk, trekt jaarlijks muziekliefhebbers van over de hele wereld. Het vindt plaats in de zomer en de concerten worden gehouden in de prachtige setting van de historische stad. Meer info.
  • Van plan om ook naar Kronenburger te gaan, dan kan je daar in de zomer een leuk festival bijwonen waar muziek, theater en kunst gecombineerd worden.

Proef de beste gerechten van de Eifel

Tijdens je roadtrip door de Eifel zijn er verschillende heerlijke gerechten en specialiteiten die je zeker moet proeven. De Eifel is gastronomisch een geprezen regio. Hier zijn enkele culinaire hoogtepunten:

  • Döppekooche: een traditioneel aardappelgerecht dat lijkt op een aardappelpannenkoek. Het wordt gemaakt van geraspte aardappelen, uien, spek en kruiden. Döppekooche is stevig en hartig, en wordt vaak geserveerd met appelmoes of een frisse salade.
  • Sauerbraten: een klassiek Duits gerecht dat populair is in de Eifel. Sauerbraten is gebraden rundvlees dat eerst gemarineerd wordt in een mengsel van azijn, kruiden en specerijen.
  • Eifeler Forelle: de Eifel staat bekend om zijn forel, vers gevangen uit de nabijgelegen rivieren en meren. De forel wordt op verschillende manieren bereid en is extra smaakvol.
  • Himmel und Äd: dit traditionele gerecht combineert aardappelpuree (Himmel) met appelmoes (Äd) en bloedworst. Het lijkt misschien een ongewone combinatie, maar wel zeker het proeven waard.
  • Reibekuchen zijn aardappelpannenkoekjes, vergelijkbaar met rösti. Ze worden gemaakt van geraspte aardappelen, uien en kruiden, en vervolgens gebakken tot ze knapperig zijn.

Wil jij ook niets missen tijdens je verblijf in Eifel?

Herkenbaar: je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Eifel? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop de reisgids Eifel met alle belangrijke bezienswaardigheden in de regio (+ GPS coördinaten). Download je gratis preview reisgids Eifel.

Eifel

Gratis reisgids Eifel downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?