15 x mooiste bezienswaardigheden in Konstanz am Bodensee: wat zien & doen?

Koop de volledige reisgids voor € 10

15 x mooiste bezienswaardigheden in Konstanz am Bodensee: wat zien & doen?

13 juni 2024 in Duitsland0 reacties

De mooiste plekken en bezienswaardigheden in Konstanz + verblijftips

Aan de oevers van de prachtige Bodensee in het zuiden van Duitsland, ligt de pittoreske stad Konstanz. De stad kan niet alleen uitpakken met haar uitstekende ligging aan een van de mooiste meren in Duitsland, ook de goed bewaard gebleven oude binnenstad trekt heel wat toeristen. Wandel door de middeleeuwse wijk Niederburg met zijn romaanse Konstanz-munster en geniet van een adembenemend uitzicht op het Bodenmeer en de Alpen.

Lees gerust verder en ontdek wat er nog meer te zien en beleven valt in de grootste stad aan het Bodenmeer.

Praktische info & tickets voor je bezoek aan Konstanz

Reisgids
Vliegtickets2u35 vliegen naar Stuttgart of München, richtprijs € 35 vergelijk prijzen bij Momondo of Cheaptickets
Met de wagenMet de auto dien je 685 km te rijden van Brussel naar Konstanz centrum.
VerblijvenAan te bevelen overnachtingen in Konstanz:
Camper hurenZelf geen camper? Huur een camper bij Goboony
HuurautoWil je graag meer ontdekken van de Bodensee, dan is een auto eigenlijk onmisbaar, boek je huurauto bij Sunnycars (alle verzekeringen incl.) of EasyTerra (meestal de goedkoopste)

Inhoud artikel

 1. Kaartje met de mooiste bezienswaardigheden in Konstanz

Havenstad Konstanz is gelegen in het zuiden van Duitsland (deelstaat Baden-Württemberg), aan de oevers van de Bodensee. De meeste bezienswaardigheden liggen op wandelafstand van elkaar, wil je graag nog meer ontdekken van de omgeving? Dan is het aan te raden om een auto te huren (deze kan je hier huren bij Sunnycars). Enkele belangrijke steden in de buurt zijn Lindau (55 km), Ravensburg (41 km) maar ook Zürch in Zwitserland (65 km) en Vaduz in Liechtenstein (95 km) liggen vlakbij.

Ontdek de mooiste plekken en bezienswaardigheden in Konstanz op de kaart

 1. Ga op verkenning in de Altstadt

Eerst en vooral is Konstanz gewoon een prachtige stad aan de Bodensee. Oorspronkelijk werd ze gesticht door de Romeinen als een fort genaamd "Constantia" in de 1e eeuw na Christus. Later, in de middeleeuwen, groeide Konstanz uit tot een belangrijke handelsstad en een centrum van de kerkelijke macht. Het was jarenlang de zetel van het bisdom Konstanz, een van de grootste bisdommen van het Heilige Roomse Rijk.

De Altstadt van Konstanz, de oude binnenstad of de Niederburg, is opmerkelijk goed bewaard gebleven en biedt een mix van architecturale stijlen. Wandel door een doolhof van smalle geplaveide straten, neem plaats op een terrasje op een van de sfeervolle pleinen en geniet van het uitzicht op het meer.

 1. Rathaus Konstanz

Wanneer je door de Kanselarijstraat wandelt, valt het de prachtige voorgevel van het stadhuis je meteen op. Het gebouw heeft door de jaren heen verschillende doeleinden gehad: oorspronkelijk deed het dienst als gildehuis voor wevers en winkeliers. Na de opheffing van de gilden in 1549 was er een Latijnse school in gevestigd en in 1552 kocht de stad het gebouw over zodat de stadskanselarij zich hier kon vestigen. Sinds 1847 doet het dienst als gemeentehuis.

Het stadhuis is geen museum, je kan het dus niet bezichtigen. Je kan echter wel een kijkje nemen op de prachtige binnenplaats in renaissancestijl. Je ziet er ook prachtige fresco's die belangrijke historische gebeurtenissen uitbeelden, zo kom je iets meer te weten komen over de fascinerende geschiedenis van de stad.

STADSWANDELING: Wil je graag zeker zijn dat je de mooiste bezienswaardigheden van deze havenstad aan de Bodensee hebt bezocht? Boek dan een georganiseerde wandeling door het centrum van Konstanz met gids. Zo ben je zeker dat je de belangrijkste plekjes gezien hebt.

 1. Munster van Konstanz

De Münsterkerk van Konstanz (Münster Unserer Lieben Frau) was eeuwenlang de zetel van het bisdom Konstanz. De eerste kerk werd aan het einde van de 6e eeuw gebouwd op de restanten van een laat-Romeins fort. Nadat de kerk in 1052 instortte, werd ze herbouwd in Romaanse stijl. In de daaropvolgende eeuw werd de kerk herhaaldelijk gerenoveerd en uitgebreid.

Een mengelmoes van romaanse en gotische stijlen

Het romaanse deel van de kathedraal is het meest prominent, vooral in het middenschip en de crypte, terwijl de gotische elementen zichtbaar zijn in latere toevoegingen zoals de zijkapellen, de neogotische torenspits en het klassieke koor. Daarnaast zie je er ook nog kleurrijke glas-in-loodramen, muurschilderingen uit verschillende periodes, een renaissance-orgel uit de 16de eeuw en prachtig houtsnijwerk.

De kerk domineert de skyline van Konstanz en is een van de meest opvallende bezienswaardigheden van de stad. Voor een prachtig uitzicht op het meer en de bergen, kan je de trappen van de 78 meter hoge Münstertoren beklimmen.

 1. Kaiserbrunnen

Op het oude marktplein staan de Kaiserbrunnen, een belangrijke fontein die verwijst naar de geschiedenis van het Concilie van Konstanz (1414-1418). De oorspronkelijke fonteitn dateert uit 1897 en werd omringd door 4 belangrijke keizers uit de stadsgeschiedenis. De bustes van deze keizers werden tijdens de Tweede Wereldoorlog omgesmolten en aan het begin van de jaren 90 werd de fontein vernieuwd door de Duitse beeldhouwer Gernot Rumpf.

De beeldhouwer vormde de keizerlijke figuren om tot komische sculpturen die op satirische wijze verwijzen naar de stadsgeschiedenis en de raadsperiode van Konstanz. Wat meteen opvalt aan de Kaiserbrunnen zijn de drie pauwenkoppen met pauselijke kronen, een verwijzing naar de tijd (1414 - 1418) waarin drie pausen tegelijkertijd regeerden.

 1. Peter-Lenk-Brunnen

Een andere en wel heel ongewone fontein die je in de stad kan vinden zijn de Peter-Lenk-Brunnen aan de Konstanzer Laube (bekijk ligging). Deze fontein is ontworpen door gemaakt de Duitse kunstenaar Peter Lenk, bekend om zijn controversiële en satirische kunstwerken. Ook dit kunstwerk is doordrenkt met symboliek en satire waarbij de kunstenaar commentaar geeft op de constante reizigers en pendelaars die hier dagelijks door de stad trekken.

De ongeveer 30 bizarre sculpturen tonen verschillende soorten mensen, waarvan de meesten doen alsof ze in het verkeer zitten. De ene heeft een stuur vast en de andere lijkt wel op een motorfiets of in een auto te zitten.

 1. Rheintorturm, Pulvertum en de Schnetztor

In het middeleeuwse Konstanz werd de stad beschermd door een hele reeks verdedigingstorens. Die moesten vijanden buitenhouden en de inwoners veiligstellen. Vandaag staan slechts drie van die middeleeuwse verdedigingstorens nog overeind.

De Rheintorturm is misschien wel de bekendste. De toren heeft een kenmerkend rood dak en pronkt aan de oevers van de Rijn en moest de brug die de Rijn oversteekt verdedigen. Vandaag vind je binnenin de toren een klein museum over het carnaval van Konstanz.

Even verderop langs de oevers van de Rijn staat de Pulverturm en de Schnetztor

De Pulvertum werd opgetrokken in 1321 door de Joodse burgers van Konstanz. De toren heeft muren van maar liefst twee meter dik en dat verklaart meteen waarom de toren de tand des tijds doorstaan heeft. De laatste toren is de Schnetztor. Hij staat aan de zuidelijke rand van het oude stadscentrum en is de mooiste van de drie. De toren werd opgetrokken in traditionele stijl en werd prachtig gerestaureerd.

 1. Rosgartenmuseum

In het Rosgartenmuseum, gevestigd in een voormalig gildehuis, kan je je verdiepen in de geschiedenis van de stad en de regio. Het kunst- en cultuurhistorisch museum, opgericht door de vroegere apotheker en gemeenteraadslid Ludwig Leiner (de Leiners waren een belangrijke familie die reputatie hadden verworven als linnenhandelaren), bevat permanente tentoonstellingen met een rijke collectie archeologische vondsten, belangrijke kunstwerken en historische artefacten. Er worden af en toe ook thema-tentoonstellingen gehouden. Meer info op de website.

 1. Hus-Haus

Ooit al eens gehoord van Jan Hus? De Boheemse hervormer die op 6 juli 1415 als ketter verbrand werd op de brandstapel tijdens het Concilie van Konstanz. Vandaag de dag kom je meer over hem te weten in het Hus-Haus, een vakwerkhuis vlakbij de Schnetztor waar hij verbleef vlak voor zijn arrestatie.

Het leven van Jan Hus wordt afgebeeld in de permanente tentoonstelling van het museum. Je komt er meer te weten over zijn werk en suggesties voor de hervorming van de kerk destijds, het martelaarschap en het tragische einde van zijn leven.

 1. De haven van Konstanz

Wandel ook zeker even langs de haven, een bruisende plek waar altijd wel iets te beleven valt. Er is een charmante promenade bezaaid met gezellige cafeetjes en ambachtelijke kraampjes. Neem plaats op een van de terrasjes en geniet van het uitzicht op de veerboten die zich klaarmaken voor een rondvaart op de Bodensee. Wil je graag zelf een rondvaart maken? Boek dan hier je boottocht vanuit Konstanz en ontdek de prachtige omgeving vanop het water.

Het Imperia-standbeeld

In de haven vind je ook het Kaufhaus of het Konzilgebäude, een historisch pakhuis uit 1388 dat speciaal werd gebouwd voor handelsdoeleinden. En natuurlijk mag je het iconische standbeeld Imperia niet missen aan het uiteinde van de pier. Dit imposante, negen meter hoge beeld van een schaars geklede vrouw draait langzaam om zijn eigen as en herinnert aan het historische Concilie van Konstanz.

LEESTIP: Ontdek ook de prachtige omgeving, lees onze blogpost met "Wat valt er nog meer te zien en te beleven aan de Bodensee?".

 1. Sommige gevels vertellen een verhaal

Hoewel ze niet op elke gevel te vinden zijn, zijn er toch verschillende gebouwen versierd met muurschilderingen (Wandmalereien in het Duits). De muurschilderingen zijn er niet enkel en alleen om het straatbeeld op te fleuren, maar brengen ook de stadsgeschiedenis op een levendige wijze aan bod. Talrijke gevels, vooral de oude gebouwen in de Altstadt, zijn versierd met schilderingen die een verhaal vertellen. Het is dus zeker de moeite om de werken van dichtbij te bekijken.

Bezienswaardig zijn de fresco's op het "Hohen Haus" dat beschouwd wordt als de oudste laatmiddeleeuwse hoogbouw (bekijk ligging). Ook de gevelschildering van het karakteristieke "Zum Goldenen Löwen" (bekijk ligging) en de muurschilderingen op het "Zum Hohen Hafen" aan de Obermarkt (bekijk ligging) zijn absoluut de moeite.

 1. Bloemeneiland Mainau

Een van de mooiste bezienswaardigheden die je vanuit Konstanz kan bezoeken, is het kleine eiland Mainau middenin de Bodensee. Het was graaf Lennart Bernadotte die vanaf 1932 het eiland omtoverde tot een waar bloemenparadijs.

Een indrukwekkend arboretum met boomsoorten van over de hele wereld, een Italiaanse rozentuin, de zogenaamde Frühlingsallee met kleurrijke tulpen, een palmenhuis en een vlinderhuis waar zo'n 1000-tal exotische vlindersoorten rondfladderen.. je vindt het hier allemaal. Het maakt bovendien niet uit wanneer je het bloemeneiland bezoekt, er valt altijd wat te zien.

Heb je tijd genoeg? Bezoek dan ook even het barokke kasteel uit de 18de eeuw en de kasteelkerk St. Marien en vergeet ook zeker niet te genieten van het uitzicht op het Bodenmeer en het Alpenpanorama. Het bloemeneiland is absoluut de moeite waard om te bezoeken vanuit Konstanz.

TOUR: Je kan vanuit Konstanz makkelijk een uitstap maken naar het eiland boeken, boek je tickets voor Bloemeneiland Mainau online op voorhand.

 1. Zeppelin Museum

Op een uurtje rijden van Konstanz, kan je het Zeppelin Museum bezoeken, gewijd aan de geschiedenis van de Zeppelin-luchtschepen en hun rol in de luchtvaart. In het museum ontdek je onder andere een uitgebreide collectie artefacten, zeppelinmodellen en historische foto's.

Waarom we een bezoek aan het Zeppelin Museum aanraden? De zeppelin werd ontworpen en getest rondom het Bodenmeer. De eerste vlucht vond hier plaats in het jaar 1900, in opdracht van de Graaf von Zeppelin, al duurde het nog enkele jaren vooraleer de zeppelin aan succes won. Een leuk museum voor wie interesse in de materie heeft! Meer info op de website.

 1. Archeologisch Landesmuseum Baden-Württemberg

Benieuwd naar de geschiedenis van Konstanz zelf? Bezoek dan het archeologisch Landesmuseum. Hier vind je een uitgebreide collectie artefacten en archeologische vondsten en leer je meer over de prehistorie, de Romeinse tijd en de middeleeuwen in en rond Konstanz. Wandel van het oude centrum, over de Oude Rijnbrug vanwaar je tevens prachtig uitzicht hebt over de Seerheim, het museum bevindt zich aan je linkerzijde. Meer info op de website.

 1. Ook wijnliefhebbers komen niets te kort

Wie Konstanz zegt, zeg ook wijn. De stad kan uitpakken met een rijke wijncultuur. Je bevindt je hier namelijk in een van de warmste wijnbouwgebieden van Duitsland en dat levert fantastische wijnen op. De typische druivenrassen hier zijn de Spätburgunder (Pinot Noir) en Müller-Thurgau.

Bezoek de wijnwinkel Franz Fritz in de Niederburggasse, gevestigd in het historische huis "zur Mugge" of proef de lokale wijnen op een van de vele terrasjes. Je kan natuurlijk ook een van de wijngaarden of wijnhuizen rondom de stad bezoeken. Tijdens een rondleiding leer je hoe de wijnen gemaakt worden en je kan er natuurlijk ook al dat lekkers proeven.

Staatsweingut Meersburg

We tippen je graag de Staatsweingut Meersburg, een van de bekendste wijnhuizen in de buurt van Konstanz, even verderop in het pittoreske stadje Meersburg. Het indrukwekkende wijnhuis heeft wat weg van een kasteel en kijkt uit over de Bodensee. Tussen het water en het wijnhuis strekken de wijngaarden zich uit over steile hellingen. De geschiedenis van het wijnhuis gaat terug tot de 13e eeuw en er worden verschillende wijnen geproduceerd.

 1. Mooiste daguitstappen vanuit Konstanz

Een uitstap aan het bloemeneiland Mainau is natuurlijk een absolute aanrader, maar er zijn nog andere mooie plekken in de buurt van Konstanz die een bezoekje waard zijn. Hieronder alvast enkele tips om je verblijf in Konstanz des te mooier te maken:

 • Het Pfahlbaumuseum in Unteruhldingen, één van de grootste openluchtmusea ter wereld. Het museum bestaat uit een 20-tal paalwoningen die reconstructies zijn van prehistorische paalwoningen uit de steentijd en de bronstijd. De woningen zijn met elkaar verbonden via houten loopbruggen.
 • De idyllische havenstad Lindau met zijn middeleeuws stadscentrum, barokke kerken en historische herenhuizen. Deze stad geniet van een schilderachtige ligging aan het meer.
 • Rheinfallen bij Schaffhausen, de grootste waterval van Europa. Deze watervallen liggen net over de grens met Zwitserland. Lees meer over de Rheinfallen.
 • Uiteraard valt er nog veel meer te zien en te beleven: ontdek hier de mooiste plekken aan de Bodensee.
 1. Waar overnachten in Konstanz?

Wil je graag meerdere dagen doorbrengen in het pittoreske Konstanz am Bodensee, maar ben je nog op zoek naar een aangenaam verblijf? Hieronder vind je alvast enkele van onze favorieten, of bekijk meteen het volledige aanbod hotels en pensions in Konstanz.

 • Hotel am Fischmarkt ligt in de oude binnenstad op wandelafstand van de belangrijkste bezienswaardigheden. Het hotel biedt ruime kamers voorzien van een huiselijke sfeer en gratis wifi. Ontbijt kan je niet bijboeken, maar er zijn genoeg eetgelegenheden in de nabije omgeving.
 • Gästehaus Centro, gevestigd in een historisch pension in de oude wijk van Konstanz, biedt moderne accommodatie en uitzicht op het Bodenmeer.
 • Verblijf je liever net buiten het centrum? Het Aquahotel, een driesterrenhotel beheerd door een familie, biedt moderne kamers voorzien van alle comfort, een heerlijk ontbijt en mogelijkheid tot huren van fietsen. Ideaal om zelf op stap te gaan!
 1. Mis niets en download onze gratis reisgids Duitse Alpenstrasse

Wil je niets missen tijdens je vakantie in de Duitse Alpenstraße? Goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Duitse Alpenstraße met meer dan 70 bezienswaardigheden + volledig uitgewerkte rondreis. Eerst uitproberen? Download alvast je gratis preview reisgids Duitse Alpenstraße en ga op pad!

Duitse Alpenstraße

Gratis reisgids Duitse Alpenstraße downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?