Bezoek de spectaculaire Rijnwatervallen bij Schaffhausen: alle tips en info

Volledige reisgids kopen voor € 10

Bezoek de spectaculaire Rijnwatervallen bij Schaffhausen: alle tips en info

25 september 2023 in Zwitserland0 reacties

Praktische info voor je bezoek aan de Rijnwatervallen in Zwitserland: info & tips

Zwitserland, het land van betoverende Alpentoppen en kristalheldere meren, heeft een schat aan natuurwondertjes in petto voor toeristen. Een van de meest indrukwekkende stukjes natuur zijn de Rijnwatervallen (Rheinfall) - de sterkste waterval van Europa en een absoluut meesterwerk van Moeder Natuur.

In dit artikel duiken we dieper in op de betoverende schoonheid van de Rijnwatervallen in Zwitserland en we vertellen je hoe je de watervallen kan bezoeken + boek meteen je uitstap naar de Rheinfall.

Tickets & tours voor je bezoek aan de Rijnwatervallen

De Rijnwatervallen bezoeken met een georganiseerde tour of gids? Bekijk de daguitstappen en tours naar de Rijnwatervallen.

Tours worden uitgevoerd met erkende lokale gidsen, je kan annuleren tot 24u voor vertrek + je hebt een niet-tevreden-geld-terug garantie. Bekijk alle tours en mogelijkheden online.

Ontdek hieronder alvast enkele leuke dagexcursies en tours langs de Rijnwatervallen

Inhoud artikel

  1. Waar zijn de Rijnwatervallen gelegen?

De Rijnwatervallen liggen in het noorden van Zwitserland, vlakbij de stad Schaffhausen en de grens met Duitsland. Ze bevinden zich in de rivier de Rijn, een van de belangrijkste rivieren van Europa. De watervallen zijn gemakkelijk bereikbaar vanuit alle grote steden in de buurt en zijn dan ook een populaire toeristische trekpleister.

Onze tip: Breng een bezoekje aan de Rijnwatervallen en tal van andere mooie plekjes in dit land, tijdens onze 11-daagse rondreis door Zwitserland.

Wat is de ligging van de Rijnwatervallen in Zwitserland op de kaart?

  1. Een bezoek aan de Rijnwatervallen

Een bezoek aan de Rijnwatervallen is een ervaring die je niet snel zal vergeten. Het geluid van het bulderende water, de verfrissende nevel die opspat en de hypnotiserende regenbogen die dansen in de zonnestralen creëren samen een onvergetelijk schouwspel.

De Rijnwatervallen worden omgeven door weelderige bossen en groene heuvels, wat de plek alleen maar mooier maakt. Er zijn goed gemarkeerde wandelpaden rondom de watervallen, zodat bezoekers kunnen genieten van adembenemende uitzichten vanuit verschillende hoeken.

Boek je uitstap naar de Rijnwatervallen

  1. Indrukwekkende afmetingen van de Rijnwatervallen

De Rijnwatervallen zijn indrukwekkend in omvang en kracht. Ze strekken zich uit over een breedte van ongeveer 150 meter en hebben een hoogte van 23 meter. Wat deze watervallen nog indrukwekkender maakt, is de enorme waterstroom die naar beneden stort.

Dagelijks storten gemiddeld 700 kubieke meter water naar beneden, wat zorgt voor een oorverdovend spektakel en een verbluffend schouwspel. Daarmee is het de sterkste waterval van Europa. Nergens storten er meer kubieke meters water aan die snelheid naar beneden.

LEESTIP: Download onze gratis reisgids Zwitserland met een volledige rondreis langs de mooiste plekjes en bezienswaardigheden van het Alpenland.

  1. Schloss Laufen am Rheinfall

Schloss Laufen am Rheinfall is een historisch kasteel gelegen vlak naast de beroemde Rijnwatervallen. Het kasteel pronkt op een klif boven de Rijn en biedt een panoramisch uitzicht op de Rijnwatervallen. Het kasteel werd voor het eerst gedocumenteerd in 858 en heeft dus een bijzonder rijke geschiedenis. Het diende oorspronkelijk als een verdedigingsfort en later als residentie voor verschillende adellijke families. Het kasteel heeft door de eeuwen heen verschillende renovaties en aanpassingen ondergaan.

Vandaag vooral bekend als de toegangspoort tot de watervallen

  • Bij het kasteel koop je namelijk je toegangstickets en starten de wandelpaden.
  • Je hebt vanuit het kasteel een van de beste uitzichten op de Rijnwatervallen.
  • In het bezoekerscentrum en museum leer je over de geschiedenis van Schloss Laufen en je komt meer te weten over de Rijnwatervallen.
  • Er is ook een restaurant-café waar je hongerige magen kan stillen.
  • Het kasteel is gemakkelijk bereikbaar en er is een grote parking voorzien.
  • Meer info op de website.
  1. ​Hoe verloopt een bezoek aan de Rijnwatervallen?

Hoe verloopt dat precies, een bezoek aan de Rijnwatervallen? Het is behoorlijk eenvoudig. We leggen je graag uit hoe je het meeste uit je bezoek kan halen.

Aankomst bij Schloss Laufen

Schloss Laufen is de toegangspoort tot de Rijnwatervallen. Kom met de auto of gebruik het openbaar vervoer. Je koopt in het kasteel een toegangsticket voor de watervallen. De entree omvat niet alleen toegang tot de watervallen zelf, maar ook tot verschillende uitkijkpunten, observatieplatforms en wandelpaden in de omgeving.

Trek je wandelschoenen aan

Een van de meest indrukwekkende wandelpaden is de panoramische loopbrug die je meeneemt langs de rand van de watervallen. Deze loopbrug biedt ongelooflijke uitzichten op de watervallen en de omliggende natuur. Het is een gemakkelijke en toegankelijke wandeling. Een absolute must.

Verder zijn er nog goed gemarkeerde wandelpaden die je kan volgen langs de oevers van de Rijn. Deze paden leiden je door prachtige bossen en uitzichtpunten waar je kan ontspannen en genieten van het landschap.

Een boottochtje langs de Rijnwatervallen

De meest unieke manier om de Rijnwatervallen te bewonderen, is vanuit een bootje. Er worden boottochtjes georganiseerd die je tot vlak tegen de watervallen brengen (bekijk hier het volledige aanbod boottochten). Een ervaring die je nooit meer zal vergeten. Je kan die tickets ter plekke kopen, maar plaatsen zijn beperkt en we hoeven je niet te vertellen waarom de boottochten populair zijn. We raden je daarom aan om alvast vooraf een boottochtje te boeken en een tijdslot vast te leggen.

Boek hier een ticket voor een boottochtje onder de Rijnwatervallen

  1. Praktische tips voor je bezoek aan de Rheinfall en Schloss Laufen

We sluiten af met enkele praktische tips:

  • Bezoek de watervallen bij voorkeur in het voorjaar of de zomer wanneer het smeltwater van de Alpen de watervallen het meest indrukwekkend maakt.
  • Draag comfortabele kleding en wandelschoenen die nat mogen worden.
  • Neem snacks mee, de prijzen in het Schloss Laufen zijn op toeristen gericht.
  • Plan voldoende tijd in voor je bezoek, zodat je rustig van de watervallen kan genieten en de omgeving kan verkennen
  • Meer info op de website.
  1. Filmpje: Sfeerbeelden van de Rijnwatervallen

Ben je benieuwd naar je bezoek aan de Rijnwatervallen? In onderstaand filmpje kan je al een voorproefje bekijken. Als je zelf alles met geuren en kleuren wil ontdekken zal je natuurlijk moeten afreizen naar het Zwitserland.

  1. Wat nog meer zien & doen in de buurt van de Rijnwatervallen?

In de nabije omgeving van de Rijnwatervallen zijn er nog meer verschillende interessante bezienswaardigheden en steden die je kan ontdekken. Hieronder alvast enkele aanraders:

Schaffhausen

Deze charmante middeleeuwse stad ligt op korte afstand (10 minuten rijden) van de watervallen en wordt omgeven door wijnbergen. Schaffhausen heeft een goed bewaard gebleven oude binnenstad met pittoreske straatjes, historische gebouwen en gezellige cafés.

Boven de middeleeuwse binnenstad van Schaffhausen prijkt de imposante vesting "Munot" met de Munot toren. De Munotwachter woont tot op de dag van vandaag nog steeds in de toren en luidt elke avond om negen uur de klokken. Verder kan je er ook een bezoekje brengen aan het IWC Museum, gewijd aan horloges en de horloge-industrie.

Uitstap naar Zürich

Op 45 kilometer van de Rijnwatervallen, ligt Zürich. Zürich is misschien wel de belangrijkste stad van het land. Hier hebben grote bedrijven hun hoofdzetels en het is daarom ook het economische hart van Zwitserland. De stad draagt ook heel wat geschiedenis met zich mee en dat valt meteen op wanneer je door de eeuwenoude straten en langs de historische gebouwen wandelt.

Ontdek tijdens je bezoek aan Zürich, de topbezienswaardigheden zoals de Fraumünster-kerk, het Haus zum Rech en enkele van de niet-te-missen musea waaronder Kunsthaus, het Zwitsers Nationaal Museum en het Uhrenmuseum Beyer. Op onze stadswandeling door Zürich geniet je onderweg ook van het uitzicht vanop het Lindenhof en de Uetliberg.

Stein am Rhein

Een andere mooie, goed bewaarde historische stad is Stein am Rhein, gelegen op het punt waar het Bodenmeer opnieuw de Rijn wordt. Stein am Rhein is beroemd om haar geschilderde voorgevels en vakwerkhuizen. Enkele van de bezienswaardigheden hier zijn het klooster van Sankt-Georgen, een van de best bewaarde middeleeuwse kloostercomplexen in Zwitserland, en het Lindwurm-museum, de perfecte plek om meer te weten te komen over het vroegere leven in dit deel van het land.

Winterthur

Deze middeleeuwse stad is een schatkamer aan kunst, cultuur, geschiedenis en natuur, en er is het hele jaar door wel iets te beleven. Het oude stadscentrum wordt beschouwd als het grootste van Zwitserland, en er staan enkele prachtige gebouwen, waaronder de knappe herenhuizen in en rond de Marktgasse, de stadskerk en het stadhuis. Je vindt hier niet minder dan 17 musea, waaronder het Zwitsers Wetenschapscentrum, een kunstmuseum, de Oscar Reinhart-collectie met meesterwerken uit de Europese kunst van de 14de tot de 20ste eeuw, en een internationaal gerenommeerd centrum voor fotografie.

  1. Waar overnachten in de buurt van de Rijnwatervallen?

Ben je nog op zoek naar een aangenaam verblijf voor je bezoek aan de Rijnwatervallen? Wij hebben alvast onze favoriete verblijven opgelijst of bekijk meteen het volledige aanbod hotels in Neuhausen am Rheinfall en omgeving.

  • Hotel 2B is een traditioneel hotel uit 1654 in het historische centrum van Schaffhausen. Het hotel beschikt over ruime kamers, een restaurant waar men Mexicaanse en Amerikaanse gerechten serveert en een wintertuin op de rustige binnenplaats.
  • Het Hotel Rheinfall ligt in het centrum van Neuhausen, op 400 meter van de Rheinfall en beschikt over gratis privéparkeergelegenheid.
  • Hotel & Restaurant Alte Rheinmühle ligt op een romantische locatie, direct aan de Rijn. De accommodatie ligt op een kwartiertje rijden van de Rheinfall.
  1. Mis niets tijdens je verblijf in Zwitserland met onze reisgids

Wil je niets missen tijdens je vakantie in Zwitserland? Dan hebben we goed nieuws, want wij deden al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Zwitserland met een volledig uitgestippelde route langs alle bezienswaardigheden (+ gps-coördinaten). Eerst uitproberen? Download dan je gratis preview reisgids Zwitserland.

Zwitserland

Gratis reisgids Zwitserland downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?