Vakantie aan de Belgische kust: De leukste bezienswaardigheden & attracties

Volledige reisgids kopen voor € 10

Vakantie aan de Belgische kust: De leukste bezienswaardigheden & attracties

8 juni 2020 in Belgische kust6 reacties

Veel mensen kiezen er elk jaar voor om de zomervakantie te vieren met zon, zee en strand. Hiervoor kan je naar verre oorden vliegen, maar het is ook heel goed mogelijk om een dergelijke zomer in de buurt te hebben. Voor zee en strand hoef je eenmaal niet ver weg te gaan en in de zomer zit het vaak wel goed met de warme temperaturen en de vele zonuren.

Met 13 badplaatsen verdeeld over 10 kustgemeenten kan je heel goed je vakantie aan de Belgische kust vieren. Ontdek samen met ons de bijzonderste bezienswaardigheden die onze kust rijk is.

De Belgische kust is perfect om te fietsen, of tijdens je vakantie een wandeling te maken. Download onze wandelingen en fietsroutes langs de Belgische kust. Nog meer info over de Belgische kust in onze reisgids.

Inhoud artikel

 1. Knokke-Heist

Knokke-Heist is de meest noordelijke gemeente waar cultuurliefhebbers en fashionista’s graag op vakantie gaan. Je vind er veel hippe boetieks en boeiende kunstgalerijen. Je kan hier dan ook goed winkelen of cultuur snuiven. Tussen alle boetieks en galerijen door vind je daarnaast ook heel wat mooie standbeelden.

Je vindt in Knokke-Heist echter ook het natuurgebied ’t Zwin, waar veel watervogels, waaronder zeldzame soorten, te zien zijn. Ook kan je er een bezoek brengen aan de Vlindertuin. Voor meer geschiedenis kan je het For Freedom Museum bezoeken, wat de Tweede Wereldoorlog in beeld brengt. In het Sincfala museum vind je daarentegen meer informatie over de geschiedenis over de Zwinstreek.

 1. Zeebrugge

Zeebrugge wordt gezien als de hoofdstad van de vis, mede doordat je in deze badplaats de lekkerste visschotels kan eten. Ook heeft de stad haar eigen internationale zeehaven waar constant indrukwekkende schepen heen- en weer varen. Breng dan ook zeker eens een bezoekje aan de haven, of stap zelfs op een boot naar de Thorntonbank waar je een kijkje kan nemen bij het windmolenpark op zee.

Met de kinderen is het aan te raden om het Maritiem Themapark Seafront te bezoeken. Hier kunnen ze alles over de zee en het even op zee ontdekken, een kijkje nemen in verschillende schepen of de geschiedenis van de Zeebrugse haven induiken. Meer info op de website.

 1. Blankenberge

Blankenberge is een gezellig gedeelte van de kust dat als dé familiebadplaats van de Belgische kust wordt gezien. Je kan hier heerlijk over de imposante pier lopen (het symbool van Blankenberge), een lange wandeling maken door het natuurgebied de Uitkerkse Polder en het duingebied de Fonteintjes, of even tot rust komen aan de Paravan van Blankenberge. Hier heb je ook een mooi uitzicht over het Leopoldpark en de Haven.

Breng in Blankenberge ook zeker een bezoekje aan het Sea Life Center, met ruim 50 aquaria, en aan het Serpentarium, waar kinderen de wereld van amfibieën, reptielen en spinnen kunnen leren kennen. Meer info op de site.

Voor een meer actief uitje kan je een bezoek brengen aan de Lustige Velodroom. Hier wordt al sinds 1993 gefietst op de meest komische fietsen. Adres: Zeedijk 171, 8370 Blankenberge

 1. De Haan

In De Haan ga je terug in de tijd van de Belle Époque. Het centrum van De Haan staat gekend voor z'n vele huisjes met rode daken, torens, gevels en balkonnetjes. Als je in De Haan bent neem dan zeker eens een kijkje in de Concessiewijk of in het oude tramstation dat ook in de Belle Époque stijl opgebouwd.

De Haan is zowat de enige badplaats aan de Belgische kust waar de kustlijn niet "vervuild" is door hoogbouw, wat voor een mooie zeedijk zorgt. Ga er wandelen door de Duinbossen van de Haan, kinderen kunnen genieten van de grote open speelruimte van de Rotonde.

Ook op het terrein van La Potinière kan er goed met de hele familie gesport en gespeeld worden, bijvoorbeeld bij het minigolven. Bij slecht weer kan je verder terecht bij Aquafun in Sunparks, een heerlijk indoor tropisch zwembad.

 1. Bredene

Bredene is een uniek stukje kust waar veel kampeerders naar toe komen om op één van de ruim twintig campings te verblijven, maar met het enige afgebakende naaktstrand aan de Belgische kust is de gemeente ook zeer geliefd bij naturisten.

In Bredene kan je een bezoek brengen aan het recreatiepark ’t Paelsteenveld, waar je door de prachtige Dahliatuinen kan lopen, of ga het water op bij de Twins Club. Ook het recreatiedomein Grasduinen zorgt voor wat leuke activiteiten waar zowel gesport als gespeeld kan worden.

 1. Oostende

Oostende is de grootste badplaats aan de Belgische Kust. De badplaats was dan ook een populaire locatie voor de koninklijke familie. Dit is nog terug te zien in de Venetiaanse- en Koninklijke Gaanderijen, waar je van de classicistische architectuur kan genieten.

 • In Oostende kan je ook een kijkje nemen in het oude Duitse artilleriekwartier Fort Napoleon. Tegenwoordig doet het fort dienst als een museum over het fort, maar er is ook een kinderspeelplein terug te vinden.
 • Ook kan je een bezoek brengen aan Domein Raversyde, waar je in het Museum Anno 1465 meer over de vissersnederzetting Walraverijde en de Duitse verdedigingslinie Atlantikwall kan leren.
 • Daarnaast vind je in Oostende ook het zeilschip Mercator, die in 1936 het stoffelijk overschot van pater Damiaan terug bracht.
 • Ook enorm de moeite waard: bezoek allerlei street art-installaties dankzij 'The Crystal Ship', sinds enkele jaren een van de grootste publiekstrekkers in Oostende. Meer info op de website
 1. Middelkerke

Middelkerke heeft een prachtig stuk strand waar je heerlijk van kan genieten, terwijl de Warandeduinen veel uitkomst bieden voor de wandelaars. Aan de kust vind je verschillende beelden van stripfiguren en bijzondere kunstwerken.

Neem ook eens een kijkje in het museum Kusthistories over de geschiedenis van de Belgische kust en het kusttoerisme, of duik de Villa les Zéphyrs in voor een kijkje in een villa uit het interbellum.

 1. Nieuwpoort

In Nieuwpoort vind één van de grootste jachthavens van Europa, waar zo’n tweeduizend plezierboten te zien zijn. De promenade van Nieuwpoort loopt langs deze boten; tijdens een wandeling kan je je dan ook goed vergapen aan de vele luxeboten. De stad heeft daarnaast ook een mooi historisch centrum.

Loop door het centrum van Nieuwpoort en ontdek de geschiedenis van de stad, of breng een bezoek aan het Westfront bezoekerscentrum over de onderwaterzetting tijdens de Eerste Wereldoorlog.

 1. Koksijde

Koksijde heeft ruim 700 hectare aan natuurgebieden waar je onder andere de Hoge Blekker - de hoogste duin van de Belgische Kust - kan vinden. Je kan dan ook heerlijk wandelen in deze kustgemeente, maar er is verder ook veel kunst, cultuur en archeologie te vinden.

 • Neem bijvoorbeeld een kijkje in het Paul Delvauxmuseum voor surrealistische kunstwerken en het Rariteitenmuseum.
 • Ga op bezoek bij het Nationaal Visserijmuseum en bezoek het authentieke vissersleven bij Oostduinkerke, waar garnaalvissers nog te paard te werk gaan.
 • Ook vind je hier het Noordzeeaquarium, waar je de bewoners van de Noordzee eens van dichtbij kan bekijken.
 1. De Panne

Aan het meest zuidwestelijk gelegen stuk kust vind je De Panne. Hier vind je grote stukken natuur en brede stranden, en je kan hier dan ook goed terecht om lange wandelingen te maken of op en rondom het water te sporten. Zo is strandzeilen op de breedste stranden van de Belgische Kust zeer populair.

10.1. Plopsaland

In De Panne kan je de strandvakantie daarnaast heel goed afwisselen met een bezoek aan het pretpark Plopsaland, waar de jongste vakantiegangers samen met Kabouter Plop en andere Studio 100-karakters van verschillende attracties kunnen genieten.

Onze tip: Het kan aardig druk worden in Plopsa en Plopsaqua. Boek je tickets alvast online, zo ben je zeker dat je binnen kan en kan je de wachtrijen aan de kassa alvast overslaan.

10.2. Natuurreservaat De Westhoek

 • Verder vind je in de gemeente ook het natuurreservaat De Westhoek, waar natuurliefhebbers hun hart op kunnen halen in het oudste natuurreservaat van Vlaanderen.
 • Neem een kijkje in de Dumontwijk, waar je een indruk kan krijgen van de regionale architectuur in de negentiende en twintigste eeuw.
 • Daarnaast kan je ook een dagje de grens over steken en de Franse Bray-Dunes in trekken of zelfs de oversteek van Calais naar Dover maken.
 1. De kusttram: makkelijk en snel

De Kusttram rijdt langs maar liefst 68 haltes tussen De Panne en Knokke-Heist en rijgt zo de 67 kilometer aan Belgische kust aaneen. Op deze manier kan je dan ook goed de kust leren kennen, maar je kan ook goed gebruik maken van de Kusttram om in een andere kustgemeente een bezienswaardigheid te bezoeken.

 • De Kusttram rijdt in de zomer elke 10 minuten, in de lente en de herfst elk kwartier en in de winter om de twintig minuten.
 1. Waar overnachten aan de Belgische kust (met korting)

Op zoek naar een hotel, appartement of hostel, tijdens een vakantie aan de Belgische Kust? Ontdek het aanbod met promoties (tijdelijk aanbod).

Booking.com

 1. Gratis wandelroutes en fietsroutes aan de Belgische Kust

De Belgische kust heeft heel veel wandel- en fietsgebieden. Zo kan je langs de hele kustlijn wandelen of fietsen, maar ook de vele natuurgebieden aan de kust bieden verschillende wandelingen en fietsroutes aan.

Je kan dan ook zeer goed van de ene kant van de kust naar de andere kant wandelen of fietsen, of tijdens je vakantie een keer een dagwandeling maken. Download onze wandelingen en fietsroutes langs de Belgische kust. Nog meer info over de Belgische kust in onze reisgids.

Belgische kust

Gratis reisgids Belgische Kust downloaden


Geschreven door

Katrijn Hendrickx

- 12 april 2021 - Philippe Gahide

Leerrijk en eenvoudig

- 6 november 2020 - Martine

Interessant, een aanrader

- 27 september 2020 - Ria Versluys

Alweer een mooie en efficiënte gids. Dank !

- 7 maart 2020 - Thierry Vandermolen

In de Reisgids Belgische kust staan de evenementen nog van 2019 ipv 2020

- 10 februari 2020 - Gerard Geijsbregts

Uit de reisgids Belgische kust heb ik op zaterdag 1 februari 2020 de Duinenwandeling De Westhoek gedaan. Mooie en rustige wandeling volop in de natuur. Ik heb wel een opmerking op de parking aan de Schuilhavenlaan staat nu een parkeermeter.

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?