10 top bezienswaardigheden in Koksijde en Oostduinkerke: wat zeker zien tijdens je bezoek?

Volledige reisgids kopen voor € 10

10 top bezienswaardigheden in Koksijde en Oostduinkerke: wat zeker zien tijdens je bezoek?

17 maart 2023 in Belgische kust0 reacties

De bescheiden kustgemeente Koksijde beschikt over een onverwacht groot en gevarieerd aanbod aan bezienswaardigheden! Vervelen zal je hier zeker niet. Er zijn boeiende musea over Delaux, een bezoekje aan de visserij, of ontdek de folklore.. Daarnaast is er natuurlijk ook behoorlijk wat te beleven aan zee.

In dit blogartikel lees je alvast meer over de top bezienswaardigheden van Koksijde.

Inhoud artikel

 1. Garnaalvissers te paard in Oostduinkerke

Wie Koksijde-Oostduinkerke zegt, zegt ook ‘garnaalvissers’. Al sinds de 15de eeuw trekken garnaalvissers met hun gele oliejekkers naar de kust van Oostduinkerke om garnalen te vissen. En dat doen ze gezeten op Brabantse trekpaarden. Stapvoets begeven de paarden zich langs de branding terwijl de garnalen worden opgevangen in de sleepnetten die ze meetrekken. In de sleepnetten zorgt een houten balk voor trillingen die ervoor zorgen dat de garnalen omhoog springen, recht in het net.

Vroeger was deze manier van garnalen vangen gebruikelijk langs de gehele Vlaamse kust. In die tijd waren het vooral arme boeren die tijdens de winter, wanneer er minder werk was op de boerderij, op die manier iets wilden bijverdienen. Het strand van Oostduinkerke is hiervoor uitermate geschikt en dat is te danken aan het ontbreken van golfbrekers of andere obstakels.

Weetje: Dit is de enige plek ter wereld waar nog op deze manier gevangen wordt, en het gebruik behoort tot het Unesco Werelderfgoed. Een authentiek schouwspel dat je alleen in Koksijde kan beleven, echt de moeite waard dus! Meer info over de garnaalvissers te paard en de momenten waarop je ze aan het werk kan zien vind je op de website.

 1. Paul Delvauxmuseum

De internationaal bekende schilder Paul Delvaux voorstellen is vrij eenvoudig. Vrouwelijk naakt in combinatie met treinen en stations is immers zijn visitekaartje. De grootste verzameling werken van Paul Delvaux is te zien in het gelijknamige museum in Sint-Idesbald, op meer dan 1000 m² aan vernieuwde ruimte. Het museum bezit een grote collectie van zijn oeuvre en staat garant voor bewondering en verbazing. Zo kan je onder meer rondneuzen tussen de schilderijen, aquarellen, tekeningen en schetsboeken.

Word een echte zeeman en breng een bezoekje aan het Navigo Visserijmuseum. Tijdens een boeiende wandeling door de Vlaamse visserijgeschiedenis in Navigo, ontdek je de unieke banden tussen de mens en zee, die van oudsher gesmeed zijn voor de eeuwigheid. Het biedt je een hedendaagse kijk in de nostalgische wereld van de Vlaamse vissersfamilie, de heroïsche Ijslandvaarders en de Oostduinkerkse garnaalvissers te paard.

Neem ook even de tijd om het kustvissersvaartuig OD.1 Martha en de talrijke scheepsmodellen te bewonderen. De sfeervolle Noordzeeaquaria en de kraamkliniek voor hondshaaien staan garant voor een verrassende ontmoeting met onze Noordzeebewoners.

 • Tip: Voorzie minstens anderhalf uur voor dit unieke museum.
 • Elke eerste zaterdag van de maand gratis te bezoeken.
 • Dorst gekregen na je bezoek? Vlij je neer in het authentieke ’Estaminet De Peerdevisscher’ op het binnenplein.
 • Meer info op de website.

 1. Abdijmuseum ten Duinen

Abdijmuseum ten Duinen laat je teruggaan naar eind 15de eeuw, toen op deze plek nog een abdij stond. In de middeleeuwen was deze abdij één van de meest invloedrijke religieuze instellingen in Vlaanderen. Hoe leefden de monniken er? En wie was Idesbald, de meest besproken abt van de Duinenabdij? Tijdens je bezoek kom je te weten hoe het was om te leven in de middeleeuwen aan de hand van maquettes, opgegraven voorwerpen, foto's, manuscripten,..

Verder kan je ook even naar de overgebleven ruïnes gaan kijken van de Duinenabdij. Op bepaalde tijdstippen wordt een kortfilm vertoond 'Ten Duinen' van Stijn Coninx. Je kan ook kiezen voor een Virtual Reality wandeling waarbij je als het ware met een teletijdmachine teruggeflitst wordt naar de middeleeuwen en een spectaculaire rondleiding beleeft alsof je er zelf toen rondliep.

 1. Strandbar Beach Village

Beach Village is een echt paradijs voor kinderen! Dit openlucht speeldorp op het strand van Koksijde biedt leuke trampolines, kleurrijke springkastelen, een speelkooi en nog veel meer activiteiten voor kinderen tot 14 jaar. Als ouder kan je even terugtrekken en genieten van een glaasje in de sfeervolle bar, vlak naast het speelplein waar je kind zich volledig kan uitleven.

Nog op zoek naar een aangenaam verblijf tijdens je bezoek aan Koksijde? Bekijk onze favoriete hotels in Koksijde en haal het beste uit je vakantie!

 1. MuseOs

MuseOs is een natuurhistorisch biologiemuseum over dierkunde en anatomie. Hier kan je verschillende schedels, fossielen en skeletten aanschouwen van gewervelde dieren. Zo vind je er een schedel van een oerrund van 120.000 jaar oud, een skelet van een siamees kalf met twee koppen en een grote schedel van een potvis.

 1. Duingebied ‘Ter Yde’

Wil je graag even uitwaaien? Duingebied ‘Ter Yde’ is een heerlijke plek om alle drukte achter je te laten. Te midden van 260 hectare stuifduin, mosduin, duingrasland en bos kan je heerlijk wandelen tussen een kudde wilde paarden. Gewoon lekker genieten van de rust, het gezelschap en de omgeving.

LEESTIP: Een wandeling door duingebied Ter Yde is slechts een van de vele wandelingen die je kan maken hier aan de Vlaamse kust. Bekijk hier nog meer van de leukste wandelingen aan de Belgische kust.
 1. Hoge Blekker

In Koksijde kan je wandelen op de hoogste duin aan de Vlaamse Kust! De Hoge Blekker is met zijn 33 meter een echte blikvanger en dus niet te missen. Het was een vaste baken voor de zeelui die van ver al zijn witte kruin zagen blinken ('blekken' in het plaatselijke dialect). De Hoge Blekker is een stevige stuifduin die in de loop der tijden al heel wat afstand heeft afgelegd.

Vanop de torenhoge houten uitkijktoren kan je genieten van het adembenemende zicht van op de Hoge Blekker en de omgeving. Door zijn expressieve vorm is het een icoon en baken geworden voor Koksijde.

 1. Bezoekerscentrum De Doornpanne

Het bezoekerscentrum en het beheer van de Doornpanne is van de Intercommunale Watermaatschappij van Veurne-Ambacht (IWVA). De gebouwen aan de parking zullen je meteen opvallen, maar wellicht is de 'hangende' kraan nog het meest bizarre.

In het bezoekerscentrum kan je terecht voor alle informatie omtrent het natuurgebied, wandelkaarten en nog veel meer. Er is een permanente tentoonstelling die het allemaal nog visueler maakt en er zijn programma's voor kinderen en een natuurleerpad.

Natuurgebied De Doorpanne

Het natuurgebied De Doornpanne vormt samen met de Hoge Blekker en de Schipgatduinen een 240 ha groot duinmassief. Het centrale deel is eigendom van I.W.V.A. en fungeert als waterwingebied. Het gebied omvat uiteenlopende duintypes, van stuifduinen en duinkalkgraslanden tot dichtbegroeide pannen en gefixeerde binnenduinen.

De Doornpanne vormt sinds 1975 een beschermd landschap. Het gebied werd tevens erkend als Europees vogelrichtlijngebied. Het domein is voor wandelaars vrij toegankelijk op de aangeduide paden. Wil je graag de ruimere omgeving van de Doornpanne verkennen? Dan kan je het bewegwijzerde Doornpannewandelpad van 8 km volgen.

 1. Golfen in Koksijde

Ben jij een echte golfliefhebber? Dan ben je hier aan het juiste adres! Koksijde Golf Ter Hille is met zijn 84ha één van de meest recente golfprojecten in Vlaanderen en sloot het jaar 2015 af op een elfde plaats in de Nationale Ranking van golfbanen. Het golfterrein valt zeker in de smaak bij menig golfliefhebbers.

Wil je graag Koksijde Golf ter Hille bezoeken in combinatie met een overnachting? Verblijf in het superior 3-sterrenhotel Soll Cress beheerd door een familie. Naast moderne kamers, beschikt het hotel ook nog over een binnenzwembad en een gezellige bar, en wellnessfaciliteiten. Meer info en boeken.

 1. Info over de kusttram

Wil je niet alles te voet of met de wagen doen? Dan is de Kusttram het ideale vervoermiddel om zich te verplaatsen langs de kust.

 • In het zomerseizoen is er een frequentie van 10 à 15 minuten in beide richtingen.
 • Er zijn ca. 70 haltes tussen De Panne en Knokke (twee verste punten)
 • Van begin- tot eindpunt reis je ongeveer 2u30 en dat kan allemaal met één pasje.
 • Er zijn keuzes genoeg van dag- tot meerdaagse passen, met speciale formules voor kinderen.
 • Ook voor wie tram en fiets wil combineren is er een speciaal biljet voor je fiets. Dit kan alleen bij de Kusttram.
 • Meer info op de website.
 1. Strandbars aan zee

Na je strandbezoek nog even de sfeer opsnuiven in een gezellige beach bar? Ook dat hoort bij een vakantie aan de Kust! Het is dé ideale plek om te genieten van een verfrissende, heerlijke cocktail op het strand. Met meer dan 60 strandbars aan de kustlijn heb je dan ook keuze genoeg om even te relaxen.

Wil je weten waar je alle strandbars aan zee kan vinden? Ontdek hier alle strandbars en haal het beste uit je vakantie!

 1. Waar overnachten in Koksijde?

Blijf je graag overnachten om nog meer van de omgeving te ontdekken? Ben je nog op zoek naar een verblijf tijdens je bezoek aan Koksijde? Bekijk onze selectie favoriete verblijven in Koksijde. Of bekijk het volledige aanbod hotels en B&B’s in Koksijde online!

 1. Gratis wandelroutes en fietsroutes aan de Belgische Kust

De Belgische kust heeft heel veel wandel- en fietsgebieden. Zo kan je langs de hele kustlijn wandelen of fietsen, maar ook de vele natuurgebieden aan de kust bieden verschillende wandelingen en fietsroutes aan. Je kan dan ook zeer goed van de ene kant van de kust naar de andere kant wandelen of fietsen, of tijdens je vakantie een stads- of natuurwandeling maken.

Nog meer info? Download dan zeker onze wandelingen en fietsroutes langs de Belgische kust. Of bekijk meteen alle info in onze volledig reisgids Belgische Kust, inclusief de mooiste bezienswaardigheden en leuke tips.

Belgische kust

Gratis reisgids Belgische Kust downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?