15 x mooiste bezienswaardigheden Almería: wat zien en doen tijdens je verblijf?

Volledige reisgids kopen voor € 10

15 x mooiste bezienswaardigheden Almería: wat zien en doen tijdens je verblijf?

20 juni 2022 in Andalusië1 reactie

De mooiste plekjes en bezienswaardigheden in Almería + waar verblijven?

Wil je wel eens wat anders zien dan het toeristische Barcelona, Valencia en Madrid? Bezoek dan de gezellige havenstad Almería, gelegen in de gelijknamige provincie in het zuiden van Spanje (Andalusië). Almería is nog een authentiek stadje dat van alles te bieden heeft en nog vrij onbekend onder de toeristen.

Ga lekker ontspannen op een van de prachtige stranden, bezoek historische gebouwen zoals de kathedraal en sluit je dag af op een van de terrasjes op de pleintjes waar je kan genieten van de ontspannen sfeer. Benieuwd naar deze stad? Lees hier meer over de mooiste bezienswaardigheden in Almería.

Tours en tickets voor je bezoek aan Almería

De mooiste bezienswaardigheden en plekjes in Almería bezoeken met een georganiseerde tour? Ga mee met een lokale gids of tour in Almería en zie meer.

Tours worden uitgevoerd met erkende lokale gidsen, je kan annuleren tot 24u voor vertrek + je hebt een niet-tevreden-geld-terug garantie. Bekijk alle tours en mogelijkheden online.

Ontdek hier de mooiste tours en daguitstappen naar en vanuit Almería

Inhoud artikel

  1. Op vakantie in Almería

Almería is een provincie én stad in het zuidoosten van Spanje (Andalusië). Deze bestemming kent zo goed als geen winterseizoen. Costa de Almería kent de meeste zondagen van Spanje met maar liefst 320 dagen zon per jaar. Je hebt hier dus bijna altijd zon en de gemiddelde temperatuur schommelt rond de 20 °C. De ideale bestemming voor zonnekloppers dus!

Maar ook natuurliefhebbers zijn hier aan het goede adres. Er zijn enkele prachtige natuurgebieden zoals het Cabo de Gata-Níjar en Sierra Maria-Los Vélez om te verkennen tijdens je vakantie. Of je kan ook gewoon een wandeling maken door het centrum van de stad Almería.

Tip: Vertrek je binnenkort op vakantie naar Andalusië met de wagen? Bekijk dan zeker wat de beste route is naar Spanje.

Wat is de ligging van de bezienswaardigheden in Almeria op de kaart?

  1. Kathedraal van Almería

Een van de topbezienswaardigheden in Almería is toch wel de 17e eeuwse Catedral de la Encarnición de Almería. Deze indrukwekkende kathedraal werd gebouwd tussen 1524-1562 en is gevestigd op het Plaza de la Catedral. Het gebouw wordt omgeven door allerlei palmbomen zal meteen je aandacht weten te trekken. De kathedraal is gebouwd in zowel gotische als renaissance stijl en werd ontworpen als een fort ter verdediging tegen aanvallen van piraten.

REISGIDS: Mis niets tijdens je verblijf in het zuiden van Spanje met onze reisgids Andalusië inclusief stadswandelingen en uitgestippelde rondreis.

  1. Alcazaba de Almería

De Alcazaba, het kasteel en de Muren del Cerro de San Cristóbal worden soms wel het belangrijkste Andalusische monument en archeologische site van het Iberische Schiereiland genoemd. Dit komt doordat het gebouw duizenden jaren van geschiedenis heeft gezien, maar ook omdat we heel wat van de menselijke evolutie op vlak van cultuur en militaire architectuur kunnen vinden op deze plaats.

Alcazaba de Almería is een van de best bewaarde citadels van vandaag en het tweede grootste Arabische fort van Spanje. Het fort werd gebouwd in de 10e en 11e eeuw op een heuvel net buiten het centrum van Almería.

Bewonder het indrukwekkende gebouw en wandel naar de fantastische tuinen en fonteinen. Let hier zeker op het watersysteem van de tuinen, het ingenieuze systeem is er al heel lang aanwezig en getuigt van de genialiteit van de eerdere bewoners. Verder geniet je vanaf het Alcazaba ook nog van een betoverend uitzicht op de zee en Almería.

Praktische info voor je bezoek aan La Alaczaba Almería

  • Je kan het Alcazaba en haar bijzondere tuinen gratis bezoeken op eigen houtje.
  • Openingsuren: je kan La Alcazaba elke dag vrijblijvend bezoeken, gesloten op maandag.
  • Wil je graag nog meer uit je bezoek halen? Boek dan je gegidste tour door het Alcazaba online op voorhand.

Bestel je tickets voor een begeleide tour in het Alcazaba

  1. Ga dineren bij Tetería Almedina Baraka (marokkaans)

Na het verkennen van de stad, eens lekker gaan lunchen of dineren? Dan het gezellige Tetería Almedina Baraka aan tegenover het Alcazaba. Het is een gezellig theehuis met een sfeervolle binnentuin waar je kan proeven van heerlijke gerechten uit de Marokkaanse keuken. Wanneer het zonnig is, kan je bovendien plaatsnemen op het dakterras vanwaar je een prachtig uitzicht hebt over de stad en het indrukwekkende Alcazaba. Tetería Almedina Baraka is iedere maandag en dinsdag gesloten.

  1. La Chanca

In de buurt van het fort ligt ook de zigeunerwijk La Chanca in het oude gedeelte van de stad Almería. Hier hebben de bewoners hun kleurrijke huizen gebouwd in kleine grotten. Vroeger werd deze wijk ook wel eens de “grottenwijk genoemd”. Een bezoekje aan deze schilderachtige wijk is zeker een kleine omweg waard wanneer je het Alcazaba bezoekt. Het geeft je een goed beeld over hoe het hier vroeger moet geweest zijn.

Ontdek hieronder nog meer leuke uitstappen in Almería

  1. Wandel door het oude centrum van Almería

Niets leuker dan een dagje rondwandelen in het oude centrum van de stad en de typische Spaanse sfeer op te snuiven. Het centrum is vrij compact en makkelijk te voet te verkennen. Wandel via een wirwar van gezellige straatjes naar de Paseo de Almería, de belangrijkste winkelstraat van Almería. Deze promenade wordt ook wel eens de Ramblas genoemd en heeft tal van sfeervolle winkeltjes en gezellige terrasjes waar je even kan uitrusten.

VERBLIJFTIP: Op zoek naar een aangenaam verblijf in het centrum van Almería? Overnacht dan in het gezellige Aire Hotel & Ancient Baths. Neem een frisse duik in het rooftopzwembad met uitzicht op het Alcazaba-fort en verblijf in een van de ruime kamers met zeer mooie muurfoto’s, parketten vloeren en veel traditionele details. Meer info en boeken.

  1. Museo Refugios de la Guerra Civil

Onder de Paseo de Almería werd tijdens de Spaanse Burgerooglog een tunnel van 4,5 kilometer aangelegd op een diepte van negen meter. Deze diende ter bescherming en als vluchtweg tegen de luchtaanvallen en bombardementen. In het Museo Refugios de la Guerra Civil kan je aan de hand van een rondleiding door de schuilkelders met een Spaanstalige gids meer te weten komen over die periode.

Je hebt daarnaast ook de mogelijkheid om een film te bekijken. Het wordt aangeraden dat mensen met claustrofobie de kelders beter niet bezoeken. Meer info op de website.

TICKETS: Verken de ondergrondse galerijen en schuilplaatsen van de Spaanse Burgeroorlog met een ervaren gids. Boek je tour hier.

  1. Museo de Arqueólogico de Almeria

Het Museo de Almería is het archeologische museum van de stad en zit gevestigd in een modern pand in het centrum van de stad. Het is een van de belangrijkste musea in Almería waar je de grootste collectie archeologische vondsten van de prehistorie tot de Moorse overheersingsperiode kan bezichtigen. Je komt tijdens je interactief bezoek meer te weten over de geschiedenis van Almería en omgeving.

TICKETS: Maak het jezelf gemakkelijk en bestel je tickets voor de Museo de Almería online op voorhand.

  1. Mercado Central a Domicilio

Heb je van al dat rond wandelen honger gekregen? Bezoek dan zeker eens de Mercado Central middenin het centrum van de stad, nabij de Puerta de Purchena. De overdekte markt is gevestigd in een mooi historisch 19e-eeuws gebouw en heeft tientallen marktkraampjes waar lokale bewoners hun heerlijke vis, tapas en fruitsoorten aanbieden.

We raden je aan om hier je inkopen te doen voor een lekkere picknick aan het strand. Mercado Central is iedere dag geopend met uitzondering van zondag. Als je graag de lekkerste en meest verse producten wilt kopen, kom je best niet te laat.

  1. El Cable Inglés

Cable Ingles is een indrukwekkende stalen constructie in de haven van Almería. El Cargadero de Mineral of de Engelse Kabel is een imposant laadstation voor ijzererts en kolen in de tijd dat Almería nog erst leverde aan de Engelsen (20ste eeuw). Je kan deze merkwaardige constructie van ijzer, staal en beton constructie niet bezoeken, maar het zal zeker meteen in het oog springen wanneer je langs de haven wandelt.

  1. Aljibes Árabes de Jairán

Middenin de stad, op het hoogste punt, zal je ook de Aljibes Árabes de Jairán uit de 11e eeuw tegenkomen. Ze werden gebouwd in de 11e eeuw in opdracht van koning Jairán. Omdat de reservoirs zo hooggelegen waren kon het water makkelijk over de stad worden verdeeld om de bevolking te bevoorraden. Je kan de waterreservoirs gratis bezoeken.

  1. Cabo de Gata

Op zo’n 20 kilometer rijden van de stad, vind je het natuurpark Cabo de Gata. Het beschermde natuurgebied is een van de grootste natuurparken van Spanje en kent een bijzonder kustlandschap met vulkanische rotsformaties, kliffen en zoutpannen. Je vindt er ook enkele mooie (verlaten) zandstranden zoals het Playa de Monsúl, Playa del Barronal en Playa de los Genoves.

Daarnaast heeft het natuurpark ook een grote rijkdom aan bijzondere fauna en flora zoals de vele roze flamingo’s die ronddobberen in de Salinas de Cabo de Gata. Er lopen ook prachtige wandelroutes waar je bijna geen toeristen tegenkomt.

HUURAUTO: Wil je graag zoveel mogelijk zien tijdens je bezoek aan het zuiden van Spanje? Dan huur je best een auto. Lees onze uitgebreide blogpost met tips voor een auto huren in Andalusië.

Boek je dagtrip naar Cabo de Gata online op voorhand

  1. Parque natural de Sierra María-Los Vélez

Sierra Maria-Los Vélez is een ander natuurpark in Almería dat je kan bezoeken. Het natuurgebied kent een bijzonder gevarieerd landschap met uitgestrekte vlaktes dat je doet denken aan een maanlandschap. Ook in dit natuurpark kan je enkele prachtige wandelingen maken en je kan er ook meer dan 100 soorten vogels spotten. Vergeet je verrekijker dus niet mee te nemen.

Tip: In de zomerperiode kan het hier erg warm worden. Vergeet je niet in te smeren met zonnecrème en neem voldoende water mee.
  1. Bezoek de Tabernas woestijn

Tijdens een bezoek aan de Tabernas woestijn, waan je je in een totaal andere wereld. Het ruige landschap is er indrukwekkend, de temperaturen kunnen er hoog oplopen maar vooral: er zijn verschillende Hollywood filmsets waar ze echte western films hebben opgenomen in de jaren 1960 en 1970.

Om deze films op te nemen, zijn er maar liefst 17 filmsets gebouwd waarin enkele typische western dorpjes zijn nagebouwd. Nadat de opnames voor de films beëindigd waren, zijn de dorpjes gebleven. De dag van vandaag bieden ze een unieke Wild West ervaring. Wandel bij je bezoek even een authentieke saloon binnen of woon een spannend duel tussen de sheriff en de bandieten bij!

Praktische info voor je bezoek aan de Tabernas woestijn:

  1. Daguitstap naar Mojácar

Mojácar is gelegen in het zuidoosten van de Costa de Almería en wordt beschouw als een van de meest pittoreske dorpjes in Almería en mooiste dorpjes in Spanje. En dat is natuurlijk niet voor niets. Mojacár is een prachtig, typisch Arabische dorpje met wit geschilderde huizen. Je zal hier geen massatoerisme maar wel het echte Spaanse leven. Buiten een charmant centrum heeft Mojacár ook nog enkele rustige stranden zoals Playa de Mojácar waar je kan genieten van het zonnetje.

VERBLIJFTIP: Wil je graag een dagje langer verblijven in Mojácar? Overnacht dan in het charmante vakantiehuis Casa Alta Mojacar Pueblo. Meer info en boeken.

  1. Daguitstap naar het Alhambra van Granada

Op een kleine twee uur rijden van Almería ligt een van de grootste bezienswaardigheden van Spanje: het bijzondere paleizencomplex Alhambra in de stad Granada. Dit ‘rode kasteel’ uit de 13de eeuw ligt op een heuvel uitkijkend over de stad, aan de voet van de Sierra Nevada. Het gehele complex is maar liefst 142.000 m2 groot en je kan dan ook eigenlijk niet om het symbool van de stad heen.

Het bijzondere Alhambra complex bestaat uit

  • De oude citadel Alcazaba vol ruïnes van verdedigingswerken en oude Moorse huizen
  • De koninklijke Palacios Nazaríes, de rijkelijk versierde paleizen waar de Moorse koningen verbleven
  • De prachtige Generalife tuinen, waar je heerlijk tussen de granaatappelbomen en vijvers kan wandelen.
  • Ook het Palacio de Carlos V uit de 16de eeuw valt onder het complex. Hier vind je ook het museum over het Alhambra.

Wil je graag het Alhambra bezoeken zonder in de lange wachtrij aan te schuiven? Koop je tickets online, deze kosten tussen de € 14 en € 49. De goedkope tickets geven enkel toegang tot de tuinen en niet tot de prachtige Nasrid Paleizen. Voor de Nasrid Paleizen is een gelimiteerde aantal bezoekers van 300 per half uur. Bij GetYourGuide of Ticketbar bestel je veilig en snel je tickets online, tickets zijn beschikbaar 90 dagen van tevoren, er zijn 6600 tickets per dag beschikbaar.

  1. Waar overnachten in Almería?

Nog op zoek naar een aangenaam verblijf tijdens je bezoek aan Almería? Wij hebben alvast onze favoriete hotels, b&b’s en vakantiehuizen voor je opgelijst. Of bekijk meteen het volledige aanbod hotels in Almería.

  • In het 4* Aire Hotel & Ancient Baths kan je volledig tot rust komen. Als gast kan je gebruik maken van het rooftopzwembad met uitzicht op het Alcazaba-fort. Je logeert er in ruime kamers met zeer mooie muurfoto’s, parketten vloeren en veel traditionele details. Verder kan je tijdens je verblijf ook volledig ontspannen in een van de Arabische baden van het thermale circuit of proeven van mediterrane gerechten in het restaurant. Meer info en boeken.
  • Liever een appartement boeken? Dat kan bij El Rincon de Huete! Elk appartement is zeer modieus en modern ingericht en heeft daardoor een luxueuze uitstraling. Ze beschikken over een eigen badkamer, volledig uitgeruste keuken, en gezellige zithoek en sommigen hebben ook een balkon. Meer info en boeken.
  • In het prachtige Murallas de Jayrán Hotel Boutique met authentieke Zuiderse stijl kan je zeer elegant ingerichte kamers boeken die voorzien zijn van airconditioning, bureau en eigen badkamer. Het hotel is gelegen op wandelafstand van topbezienswaardigheden. Sluit je dag af met een duik in het prachtige zwembad! Meer info en boeken.
  1. Wil jij ook niets missen tijdens je verblijf in Andalusië?

Herkenbaar: je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Andalusië? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop de reisgids Andalusië met alle belangrijke bezienswaardigheden in de regio (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je gratis preview reisgids Andalusië.

Andalusië

Gratis reisgids Andalusië downloaden


Geschreven door

Yenthe Elsen

- 19 maart 2023 - GE

Altijd interessant om jullie tips uit te proberen! Bedankt!

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?