Citytrip Barcelona? Dé 44 beste tips voor je citytrip + gratis reisgids

Volledige reisgids kopen voor € 7,5

Citytrip Barcelona? Dé 44 beste tips voor je citytrip + gratis reisgids

15 juli 2021 in Barcelona2 reacties

Barcelona is een populaire stad voor een citytrip en er is dan ook ontzettend veel te zien en te beleven. Wat dacht je bijvoorbeeld van de vele kunstwerken van Gaudí, of een dagje aan het strand? Om de reis naar Barcelona zo perfect mogelijk te maken hebben we 44 tips voor je op een rijtje gezet.

Inhoud artikel

  1. De top 5 mooiste bezienswaardigheden

Er is ontzettend veel te zien en te doen in de Catalaanse hoofdstad. Hieronder vind je 5 top bezienswaardigheden en activiteiten in Barcelona.

1.1 Sagrada Familia

De Sagrada Familia is de bekendste en populairste bezienswaardigheid van Barcelona. De bouw van deze beroemde rooms-katholieke basiliek begon al in 1882 en kwam vervolgens binnen een jaar in de handen van de bekende architect Antoni Gaudí te liggen.

In 1914 besloot hij vervolgens om alle aandacht op de kerk te richten en geen andere projecten meer aan te nemen, waarna hij vervolgens in 1923 de laatste ontwerpen af had. Gaudí stierf in 1926, maar het project was nog lang niet af.

Veel tegenslag

Zes andere architecten volgden Gaudí op en er werd constant aan de bouw van de Sagrada Familia gewerkt, ondanks de verschillende tegenslagen. Een van deze tegenslagen was onder andere een grote brand in de crypte tijdens de Spaanse Burgeroorlog.

Het einde in zicht

In 2010 werd de kerk officieel ingewijd als basiliek door Paus Benedictus XVI, maar nog steeds is het bouwwerk niet af. Volgens de huidige plannen zal de Sagrada Familia in 2026 officieel afgemaakt worden, maar liefst 144 jaar nadat de bouw aan het project begon.

Adres: Carrer de Mallorca 401.

1.2 Park Güell

Park Güell is één van de vele andere bezienswaardigheden van Antoni Gaudí in de Catalaanse hoofdstad en na de Sagrada Familia de plek in Barcelona die je gezien moet hebben.

Park Güell is een oase van groen in het centrum van de stad. Het terrein werd aan het begin van de 20ste eeuw gekocht door Eusebi Güell die zijn vriend Gaudí inhuurde om een landgoed te ontwerpen met meerdere huizen en kunstwerken. Het project werd echter in 1914 verlaten toen bleek dat niemand de woningen op het landgoed wilde kopen, waarna Güell het als zijn privé tuin gebruikte voor evenementen. Het was Gaudí zelf die introk in één van de twee modelhuizen die hij gebouwd had.

Het landgoed werd na de dood van Güell door de stadsraad van Barcelona overgekocht die het vervolgens in 1926 opende als een publiek park van 15 hectare groot. Momenteel kan je er de twee huizen, de bekende trap, de pleinen en de verschillende kunstwerken van Gaudí kan aanschouwen.

Adres: Hoofdingang aan de Carrer d’Olot.

1.3 De huizen van Gaudí

Barcelona wordt ook wel eens gezien als de stad van Gaudí doordat een groot aantal van de bezienswaardigheden projecten waren van de grote architect. Naast de Sagrada Familia en Park Güell heeft Antoni Gaudí meerdere huizen gebouwd, waaronder:

  • Al deze bouwwerken zijn bijzonder en bevatten allen een eigen stijl.
  • Zo is Casa Vicens, het eerste huis van Gaudí, een mengeling van verschillende bouwstijlen.
  • Terwijl Casa Milà, (ook bekend als La Pedrera) het bekendste huis van de architect, een zeer surrealistisch werk was.
  • Casa Batllò is juist erg sprookjesachtig, terwijl Casa Figueras geïnspireerd was op middeleeuwse kastelen.
  • Casa Calvet daarentegen, is elegant en minder opvallend. In Casa Calvet vind je tegenwoordig een restaurant.
  • Een aantal van de huizen bieden ook theatrale rondleidingen aan, waarbij je bij Casa Batllò bijvoorbeeld wordt rondgeleid door Gaudí of door de huishoudster madame Ramoneta.

Adres: Casa Milà, Passeig de Gràcia 92. Casa Batllò, Passeig de Gràcia 43. Casa Vicens, Carrer de les Carolines 20. Casa Figueras, Carrer de Bellesguard 20. Casa Calvet, Carrer de Casp 48.

1.4 Montjuïc

Montjuïc is een heuvel gelegen aan de rand van het centrum van de stad, vlak naast de haven van Barcelona. Deze heuvel deed in de geschiedenis dienst als een belangrijk strategisch verdedigingssysteem, maar tegenwoordig is het één van de grote trekpleisters van de stad.

Op de heuvel zijn verschillende bezienswaardigheden te zien, zoals:

  • het 17e-eeuwse Castell de Montjuïc
  • het openluchtmuseum Poble Espanyol
  • het museum Fundació Joan Miró
  • het Museu Nacional d’Art de Catalunya
  • en de Font Màgica.

Je kan een heerlijke wandeling maken door de tuinen op de heuvel of een ritje in de kabelbaan naar de top van de heuvel maken. Boven op de heuvel heb je een prachtig uitzicht over Barcelona en de haven.

Adres: Castell de Montjuïc, Ctra de Montjuïc 66. Poble Espanyol, Av. Francesc Ferrer i Guàrdia 13. Fundació Joan Miró, Parc de Montjuïc. Museu Nacional d’Art de Catalunya, Palau Nacional Parc de Montjuïc.

1.5 Wandel door Barri Gotic

De Gotische wijk van Barcelona is een oude wijk in het centrum, vol Middeleeuwse steegjes, gezellige restaurants, leuke winkels en mooie bezienswaardigheden.

De wijk is gelegen tussen het Plaça de Catalunya en de haven van Barcelona. Het is verdeeld in een oud Romeins gedeelte, gelegen op de Romeinse vesten van de 14de eeuw, en het deel dat daarbuiten valt. Je kan hier heerlijk ronddwalen door de straten en een aantal van de mooie bezienswaardigheden bezoeken, zoals verschillende musea, de beroemde straatlantaarns van Gaudí, en de prachtige gotische kathedraal van Barcelona. De kathedraal is gewijd aan Sint-Eulalia, de patroonheilige van Barcelona, en werd tussen 1298 en 1913 gebouwd. Achter in de kathedraal kan je een lift nemen naar het dakterras van het bouwwerk voor een mooi uitzicht over de wijk.

Adres: Kathedraal, Pla de la Seu.

  1. Onze 5 favoriete restaurants

In een toeristische stad als Barcelona zijn ontzettend veel restaurants te vinden, waarbij je in de ene zaak net wat lekkerder kan eten dan bij de andere. Het kan lastig zijn om een keuze te maken uit de tientallen restaurants, maar bij deze 5 restaurantjes zit je altijd goed.

2.1 Elsa y Fred

Elsa y Fred is één van de best bewaarde geheimen van de lokale bevolking van Barcelona. Het restaurant wordt gezien als één van de beste tapasrestaurants van de stad, al kan je er ook terecht voor andere gerechten, zoals heerlijke pannenkoeken voor een brunch of een pastrami sandwich voor de lunch. Je word geholpen door zeer gastvrij en vriendelijk personeel, en op verschillende avonden kan je genieten van livemuziek. Het restaurant zit vaak vol en reserveren is dan ook aangeraden.

Adres: Carrer del Rec Comtal 11.
Website: http://elsayfred.es/en/

2.2 Torre d'Alta Mar

Het restaurant Torre d’Alta Mar is gelegen op de zeedijk in de haven van Barcelona op de top van een oude kabelbaantoren. In het restaurant heb je dan ook een panoramisch uitzicht over Barcelona en de Balearische Zee.

Op de kaart staan gastronomische mediterrane gerechten, met voornamelijk vis en zeevruchten. Het restaurant is elegant ingericht en de service is zeer gastvrij, en Torre d’Alta Mar wordt zelfs aangeraden door de Michelin Gids.

Adres: Passeig de Joan de Borbó 88.
Website: https://torredealtamar.com/en/home-en/

2.3 Los Caracoles

Los Caracoles is één van de oudste restaurants in de stad en is daardoor een klassieker onder zowel lokale bevolking als toeristen. Bij binnenkomst loop je door de keuken, waar op hout wordt gekookt. Vervolgens kan je terecht in 1 van de verschillende eetzalen. De kip aan het spit is een populair gerecht in Los Caracoles en kan je buiten al zien hangen. Indien kip niet binnen je smaakpalet past, kan je er ook terecht voor vele andere verschillende lokale gerechten, zoals paella en cannelones.

Adres: Carrer dels Escudellers 14.
Website: http://www.loscaracoles.es/index.php?lang=en

2.4 Flax & Kale

Flax & Kale is een hip restaurant met industriële inrichting waar de kaart grotendeels bestaat uit plantaardige gerechten. Denk aan heerlijke ontbijtbowls, gezonde salades, verse sapjes en vegetarische burgers. Geen vegetariër? Er zijn ook enkele gerechten met vis te verkrijgen. Wel zijn alle gerechten van Flax & Kale duurzaam en gezond.

Adres: Carrer dels Tallers 74b.
Website: https://flaxandkale.com/flaxkale-tallers

2.5 El Nacional

El Nacional is een bijzonder restaurant: niet alleen is dit het grootste restaurant van heel Spanje, maar het bestaat eigenlijk uit 4 verschillende restaurants en 4 bars.

El Nacional is gelegen aan de duurste straat van Barcelona, de Passeig de Gràcia, maar de prijzen van de gerechten en dranken van El Nacional zijn in vergelijking niet erg hoog. Daarnaast is de variatie zeer groot, en kan je er terecht voor tapas of gewoon een lekker stukje gebak, een cocktail of even een koffie voor tussendoor.

Adres: Passeig de Gràcia 24.
Website: https://www.elnacionalbcn.com/en/the-areas/

  1. Barcelona met de kids

Ga je met de familie er op uit? Naast alle prachtige bezienswaardigheden die de stad te bieden heeft is er ook meer dan genoeg te zien en te doen met kinderen.

3.1 Barcelona Zoo en L’Aquàrium

Met kinderen is niets leuker dan een bezoek aan een dierentuin of aquarium, en in Barcelona kan het allebei. De dierentuin van de stad is gelegen in het stadspark Parc de la Ciutadella, en behoort tot een van de oudste dierenparken ter wereld. Hier kan je honderden diersoorten aanschouwen, zoals giraffen, neushoorns en verschillende apen, maar ook komodovaranen en capibara’s.

Een klein stukje verderop, in de haven van Barcelona, kan je in het Aquarium verschillende zeedieren en vissen terugvinden. Voor de avonturiers is het zelfs mogelijk om de duiken met de haaien van het aquarium.

Adres: Barcelona Zoo, Parc de la Ciutadella. L’Aquàrium, Moll d’Espanya..

3.2 CosmoCaixa

CosmoCaixa is een wetenschappelijk museum met tentoonstellingen over de natuur, de wetenschap, het milieu en de ruimte. Er zijn verschillende experimenten die kinderen zelf kunnen doen en interactieve tentoonstellingen waar ze spelenderwijs van alles kunnen leren. Ook kan je hier terecht in het planetarium en kan je langs een regenwoud wandelen met verschillende levende dieren die ook in de Amazone terug te vinden zijn.

Adres: Carrer d’Isaac Newton 26.

3.3 Tibidabo

Vanaf de Tibidabo, de hoogste berg van de stad, heb je een prachtig uitzicht over Barcelona en de Middellandse Zee. Boven op de berg zijn verschillende bezienswaardigheden te vinden, zoals de Torre de les Aigües de Dos Rius en de prachtige Temple Expiatori del Sagrat Cor kerk, maar ook het Tibidabo Amusementspark. Dit kleine pretpark bestaat al sinds 1868 en bevat zo’n 25 verschillende attracties, waaronder een reuzenrad, een spookhuis, botsauto’s en een achtbaan.

Adres: Plaça del Tibidabo 3.

  1. De 3 beste nachtclubs

4.1 Poble Espanyol: La Terazza

Het openluchtmuseum Poble Espanyol op de berg Montjuïc is waarschijnlijk niet de eerste plek waar je zou gaan zoeken naar een uitgaansgelegenheid, maar toch vind je hier één van de leukste plekken van Barcelona. La Terazza is een openluchtclub die alleen in de zomer geopend is. De club is zeer populair onder de lokale bevolking en je komt hier dan ook in een gezellige mix van locals en toeristen terecht. Dit jaar bestaat La Terazza 25 jaar en het thema van de club sluit hierop aan.

Adres: Avinguda del Marguès de Comillas, Poble Espanyol.
Website: https://laterrrazza.com/

4.2 Poblenou: Sala Razzmatazz

In Poblenou zijn verschillende underground gelegenheden te vinden. De populairste club van de wijk is echter de Sala Razzmatazz. Dit is een megaclub met maar liefst 5 verschillende zalen waar zowel house, techno en indie wordt gespeeld. Naast clubavonden worden er ook veel concerten gehouden in Razzmatazz van kleine artiesten maar ook grotere internationale namen. Razzmatazz is vooral erg populair bij jongeren tot 25 jaar en je zal hier veel studenten tegenkomen.

Adres: Carrer dels Almogàvers 122
Website
: https://salarazzmatazz.com/

4.3 Barri Gotic: Sidecar

De gotische wijk van Barcelona is één van de leukste uitgaansgebieden in het centrum. Er zijn heel wat bars, pubs, cafés, kroegen en clubs te vinden waar je makkelijk de hele nacht door kan brengen. De Barri Gotic is dan ook de perfecte wijk voor een kroegentocht, maar wanneer je tot laat in de nacht wil dansen en springen kan je terecht in Sidecar. Dit is een legendarische maar kleine ondergrondse zaal waar vooral veel rock, punk, indie en soul wordt gedraaid. Dit is ook een plek waar veel onbekende bands en artiesten komen om concerten te spelen.

Adres: Plaça Reial 7
Website: https://sidecar.es/

  1. Barcelona Card

De Barcelona Card is een combinatie van een museumpas en een openbaar vervoerspas. Met deze kaart kan je onbeperkt gratis reizen met het openbaar vervoer in Barcelona, en ruim 25 verschillende musea en andere attracties in de stad kan bezoeken. Daarnaast krijg je korting om de bekendere bezienswaardigheden zoals La Pedrera en Colonia Güell te bezoeken, of voor een uitje naar de dierentuin van Barcelona of het pretpark PortAventura.

De grootste bezienswaardigheden Sagrada Familia en Park Güell zijn niet inbegrepen in deze kortingen, en de Barcelona Card is dan ook vooral voor de museumbezoekers bedoeld.

Inbegrepen in de Barcelona Card

  • Toegang tot ruim 20 verschillende musea zoals het Museu Picasso, Fundació Joan Miró en het Museu del Modernisme Català.
  • Korting op verschillende bezienswaardigheden zoals Casa Batllo, Casa Vicens en La Pedrera.
  • Korting op uitjes en tours, zoals de Hop-on Hop-off bustours, de Walking Tour Picasso en bezoeken aan het aquarium en de dierentuin van Barcelona.
  • Gratis en onbeperkt gebruik van het openbaar vervoer.
  • Een luchthaventransfer vanaf vliegveld Barcelona Airport.
  • Korting in ruim 80 winkels.
  • Stadsgids in 6 verschillende talen.
  • Gratis stadsplattegrond.

Niet inbegrepen

  • Toegang tot de Sagrada Familia en Park Güell. (Je kan je toegang tot deze topattracties wel apart boeken via deze link bij GetYourGuide!)

Kosten

  • De Barcelona Card is te verkrijgen voor 72 uur, 96 uur en 120 uur. Deze kaarten kosten respectievelijk €46, €56 en €61.
  • Voor kinderen tussen de 4 en 12 jaar betaal je €22 voor een driedagenpas, €28 voor een pas van 96 uur en €33 voor een pas van 120 uur.
  • Na het bestellen van de pas krijg je een voucher waarmee de kaart op te halen is op de afhaalpunten van het Barcelona Turisme. Hier is de kaart ook ter plekke te verkrijgen.
  • Daarnaast biedt de Barcelona Card ook een Express Card aan voor 48 uur. Deze kaart biedt geen gratis toegang tot bezienswaardigheden aan, maar wel korting voor de verschillende attracties. De kaart kost €20.
  • Koop je Barcelona Card hier!
  1. Gratis Barcelona

Barcelona is als grote toeristische stad redelijk prijzig, en als je al een aantal grote bezienswaardigheden hebt bezocht zit je al snel aan je budget. Gelukkig is Barcelona ook goed te doen op een kleiner budget, en zijn er heel wat leuke gratis bezienswaardigheden en activiteiten te vinden.

6.1 Dagje strand op La Barceloneta

Je vergeet het nog wel eens als je door het drukke centrum van de stad loopt, maar Barcelona is een kuststad met een prachtig strand. Vanuit het centrum ben je zo in de wijk La Barceloneta, waar je zo’n 5 km aan strand kan vinden. Je kan dan ook zeer goed een middagje uitrusten op het strand tijdens je stedentrip Barcelona.

Ga lekker zonnen op het strand, zoek de schaduw van de omringende palmbomen op, wees sportief in de buitengym of trek banen in de zwembanen die zijn uitgelegd in de zee. Aan het strand zijn ook verschillende restaurants en bars gelegen waar je na je trip naar het strand terecht kan voor heerlijk eten.

Adres: Passeig Maritim de la Barceloneta.

6.2 Parc de la Ciutadella

Een andere plek waar je even lekker (en gratis) kan relaxen, is het stadspark Parc de la Ciutadella. Dit park werd tegen het einde van de 19e eeuw opgericht als locatie van de wereldtentoonstelling van 1888. Hiermee was het de eerste groene ruimte van de stad, en het is nog steeds het grootste park van Barcelona.

Maak een wandeling langs de fonteinen, speel een potje tafeltennis op één van de pingpongtafels in het park, huur een roeibootje bij het meer, of zoek een plekje in het gras voor een picknick.

Naast het park staat ook de Arco de Triunfo van Barcelona, die als toegangspoort tot de wereldtentoonstelling werd gebouwd. Er worden ook regelmatig festivals en evenementen georganiseerd in het park, en Spanjaarden gaan hier ook graag naar toe met kinderfeestjes.

Adres: Passeig de Picasso 21.

6.3 Bunkers van Carmel

Op de helling van de Carmel heuvel, op de Turó de la Rovira, liggen de Bunkers del Carmel. Deze oude bunkers dateren uit de Spaanse Burgeroorlog. Tussen 1936 en 1939 werd er op de heuvel een militair kamp gevestigd, maar na de oorlog werden de wapens hier weggehaald. De bunkers bleven achter, en werden voor een tijd gebruikt als huisvesting voor de armere bevolking, tot de bewoners in 1992 elders werden ondergebracht.

In 2011 werden de bunkers weer opgegraven en hersteld door het Museu d’Historia de Barcelona, die er een klein museum over de bunkers installeerde. Het is dan ook een bijzondere plek, waar je ook nog eens een prachtig uitzicht over Barcelona hebt. Locals en toeristen komen hier graag picknicken, waarnaast de bunkers ook de perfecte plek zijn om de zonsopgang en zonsondergang te bewonderen.

Adres: Carrer de Marià Labèrnia.

6.4 De lichtshow van de Magische Fontein

Op de Montjuïc is de Font Màgica één van de grote bezienswaardigheden. Deze prachtige ronde fontein is overdag al mooi, maar ’s avonds laat de fontein zien waar het de naam aan dankt. Duizenden waterstralen schieten naar alle richtingen terwijl de fontein prachtig gekleurd wordt met verschillende lichtjes waardoor de fontein bijna lijkt te dansen op de achtergrondmuziek.

Adres: Plaça de Carles Buïgas 1.

6.5 Wandeltocht door Barcelona

Een leuke gratis activiteit in Barcelona is het meelopen met een stadswandeling. Er zijn verschillende tours te doen met of zonder gids, waarbij je met een begeleide tour zelf kan bepalen hoeveel fooi je de gids geeft. Met een wandeltocht leer je Barcelona het best kennen. Vergaap je aan de prachtige modernistische gevels, loop door pittoreske straten, kom langs de grote pleinen, en spot tussendoor wat mooie straatkunst op de muren.

Tickets en Tours in Barcelona

  1. Dé 3 leukste daguitstappen vanuit Barcelona

Wanneer je voor meerdere dagen in Barcelona verblijft is het ook mogelijk om een dagje de stad te verlaten. Er is heel veel moois in de omgeving van de stad te zien, maar een daguitstap vanuit Barcelona geeft ook de mogelijk om even te ontsnappen aan de drukte van de stad.

7.1 Montserrat

Buiten Barcelona kan je de prachtige bergen van Montserrat bezoeken. Deze bergen zijn op zichzelf al een bijzondere natuurlijke attractie. Je kan er vele mooie wandelingen maken, maar aan de voet van de bergen vind je ook een prachtig klooster. Dit klooster is een belangrijke religieuze plek en werd gebouwd nadat een Mariabeeld gevonden werd in de bergen.

Het klooster is prachtig en bestaat uit verschillende bouwwerken en kunstwerken, waarvan de Zwarte Madonna het hoogtepunt is. Ook kan je er dagelijks om 13u luisteren naar een optreden van het jongenskoor van Montserrat, wat als de oudste muziekschool van Europa wordt gezien.

7.2 Girona

Girona is 1 van de bekendste steden van Catalonië en de stad staat bekend om de middeleeuwse architectuur die er nog terug te vinden is. In het historisch centrum van Girona waan je jezelf terug in de tijd terwijl je door de kleine steegjes slentert, de oude stadsmuren aanschouwt en een bezoek brengt aan de prachtige kathedraal van de stad.

7.3 Figueras

Figueras is een kleinere stad met verschillende bezienswaardigheden, maar de stad staat vooral bekend als de geboorteplaats van de kunstenaar Salvador Dalí. In de stad zijn verschillende werken en belangrijke plaatsen uit het leven van de surrealistische meester te vinden. Het hoogtepunt is echter het Dalí museum dat door de kunstenaar zelf ontworpen werd.

  1. Overnachten in Barcelona

In een grote toeristische stad als Barcelona zijn ontzettend veel mogelijkheden te vinden om te overnachten, van goedkope hostels tot chique hotels en van gezellige B&B ’s tot kleine appartementen. We hebben een paar leuke opties voor je op een rijtje gezet.

8.1 Aan het strand

In de wijken La Barceloneta, Vila Olímpica en Poblenou verblijf je vlak bij het centrum van Barcelona, maar bovenal verblijf je op enkele stappen van het strand. Perfect dus wanneer je ook van de zon, zee en het strand wilt genieten tijdens je citytrip.

8.2 In het centrum

8.3 Boutique & design hotels

  • Barcelona is een mengelmoes van verschillende stijlen, en dit komt ook terug in de vele hotels. Zo kan je ook terecht in prachtige boutique en design hotels.
  • Wat dacht je bijvoorbeeld van het hotel Casa Bonay. Dit concepthotel is strak ingericht en ligt in een neoklassiek gebouw uit de 19e eeuw. Je verblijft hier al vanaf €86.
  • Een ander prachtig boetiekhotel is Hotel Brummell. Dit hotel is ingericht in Scandinavische stijl met veel natuurlijke kleuren en hangt vol met prachtige kunstwerken. Hier verblijf je vanaf €80 per nacht.

8.4 Luxe en 5* hotels

8.5 Goedkope hotels & hostels

  • Ook wanneer je maar een klein budget hebt voor je stedentrip is er nog genoeg accommodatie te vinden in Barcelona.
  • Verblijf bijvoorbeeld in het Sant Jordi Hostel, een gezellig designer hostel omgeven door kunststudio’s. Het hostel wordt bemand door vriendelijk personeel die ook verschillende activiteiten en uitstapjes organiseren. Je verblijft er al vanaf €28,70.
  • Verder het Hostel One Sants is perfect voor reizigers met een klein budget, en één van de populairste hostels van de stad. Geniet hier van een gratis avondmaal, een dakterras of de tv met Netflix. Je verblijft hier vanaf €26,10.

8.6 Appartementen

  • Het is ook mogelijk om voor een appartement te gaan in Barcelona, zodat je je tijdelijk een local kan voelen.
  • Zo kan je terecht in The Patio, een stijlvol appartement voor 4 personen, gelegen aan een gezellige binnenplaats in het centrum van de stad. Je verblijft hier vanaf €138.
  • Ook is een appartement perfect als je met een grotere groep naar Barcelona gaat. Wat dacht je van een appartement van Flat Top Manager. Hier kan je met een groep van maximaal 10 personen terecht, waarbij je vlak bij het centrum verblijft. Je verblijft hier vanaf €204.
  1. Wanneer bezoek je Barcelona best?

In de zomer en in andere vakanties zoals de voorjaarsvakantie en de kerstvakantie wordt Barcelona het vaakst bezocht. Dit zorgt voor veel drukte en lange wachtrijen en is het dus aangeraden om deze periodes te vermijden. De beste reistijden zijn de maanden april, mei, september en oktober. Gedurende deze periodes is het vaak heel wat rustiger. Boek zoveel mogelijk op dinsdag en woensdag, dit zijn de rustigere dagen in de week.

  1. De 3 leukste shopadresjes

Barcelona is perfect voor shopaholics. Er zijn heel wat winkelcentra en winkelstraten, waar je ook als je tussen het bezoeken van bezienswaardigheden door even wat winkels wilt bezoeken terecht kan.

Avinguda Portal del Àngel

De Avinguda Portal del Àngel is dé winkelstraat van Barcelona. De straat is gelegen aan het Plaça de Catalunya, hier vind je alle grote winkelketens zoals H&M, Zara en Pull&Bear. Sinds kort is hier ook de grootste Primark van de stad te vinden. Ook in de zijstraatjes rondom deze winkelstraat zijn veel leuke winkels te vinden.

Passeig de Gràcia

De Passeig de Gràcia is voor Barcelona wat Fifth Avenue is voor New York en de Champs-Élysées voor Parijs. Dit is de dure winkelstraat waar je terecht kan voor grote merken als Chanel, Dior, Louis Vuitton en Jimmy Choo. Er zijn echter ook wat goedkopere, maar populaire winkels te vinden, waaronder de grootste winkel van H&M van Europa.

Rambla de Catalunya

Rambla de Catalunya is een verlengde van de Ramblas. Dit wordt vaak gezien als de mooiste winkelstraat van Barcelona. Hier kan je terecht voor bekende winkelketens, zoals Adidas en Sephora, maar ook de kleinere nichewinkels zoals de Japanse lifestylewinkel Muji zijn hier terug te vinden.

  1. De 5 gezelligste bars

Misschien dat je voor een avondje uitgaan eerst een café of bar in wilt duiken, of misschien is jouw idee van een gezellige avond uit juist het bezoeken van zo’n bar. In Barcelona heb je keuze zat, want er zou een bar te vinden zijn voor iedere 165 bewoners van de stad, wat op ongeveer 33 duizend bars uit zou komen!

Gezellige bar: Cosmo

Cosmo is een hip en healthy café en bar. Overdag kan je er terecht voor een heerlijke koffie, ’s avonds voor een huis gebrouwen biertje of een lekkere cocktail. Cosmo wordt daarnaast ook gebruikt als een kunstruimte waar regelmatig tentoonstellingen en voorstellingen worden gehouden.

Adres: Carrer d’Enric Granados 3.
Website: http://galeriacosmo.com/

Beroemde bar: Can Paixano

Can Paixano staat ook wel bekend onder de bijnaam Xampanyería, wat gelijk aangevend dat het hier om de bubbels draait, al bedoelen ze daar in Barcelona cava mee en geen champagne. Can Paixano is dé plek waar elke student in Barcelona wel eens komt, vandaar dat een bezoek aan deze beroemde bar dan ook eigenlijk niet mag ontbreken. Je gaat hier niet zitten op een stoel maar hangt aan de bar en je bestelt flessen cava, geen losse glazen. Geniet vervolgens met een glas cava in je hand ook van de heerlijke tapas.

Adres: Carrer de la Reine Cristina 7.
Website: http://www.canpaixano.com/

Rooftopbar: Blue Spot

Aan rooftopbars geen gebrek in Barcelona, want de meeste hotels hebben er wel één, waarvan er veel ook te bezoeken zijn voor mensen van buitenaf. Een leuke rooftopbar is Blue Spot, een nieuw dakterras in Barceloneta, vanwaar je een prachtig uitzicht hebt over zowel Barcelona als de Middellandse Zee. Het dakterras is ingericht met hout en natuurlijke materialen en je kan er genieten van Libanese gerechten alsook meer lokale gerechten onder het genot van een heerlijke cocktail. Op vrijdagavond is er ook een DJ te vinden.

Adres: Passeig Joan de Borbó 101.
Website: https://www.encompaniadelobos.com/blue-spot-barcelona/

Cocktail bar: XIXbar

Barcelona kent een rijke traditie van coctelerías, en overal waar je komt kan je genieten van het belangrijkste mixdrankje van de stad, de gin-tonic. De beste plek om van zo’n heerlijke gin-tonic, of een andere cocktail, te genieten is XIXbar. De Schotse eigenaar heeft veel passie voor dit mix-drankje, en je kan er hier zo’n 50 verschillende combinaties uitproberen. Deze drankjes zijn ook gekend als de beste gin-tonics van Barcelona.

Adres: Carrer de Rocafort 19.
Website: http://www.xixbar.com/

Bodega: Quimet

Bodega’s zijn van oudsher wijnkelders, waarbij je volgens de traditie wijn en vermout direct uit het vat koopt. Er zijn nog zo'n 40 bodega’s te vinden in de stad. De locals komen hier graag voor een goed gesprek tussen de flessen en de vaten. Quimet is één van de meest authentieke bodega’s, waar je heerlijke Catalaanse wijnen en vermout uit het vat geschonken krijgt, met een lekker ansjovisje, bordje kaas of andere tapas erbij.

Adres: Carrer de Vic 23
Website: https://barbodegaquimet.weebly.com/

  1. Van de luchthaven naar het centrum

Er gaan veel vluchten vanuit België, Nederland, en omgeving naar Barcelona. Vanaf de luchthaven van Barcelona, Barcelona El Prat Airport, kan je op verschillende manieren naar het centrum van de stad reizen.

Pendeldienst

Op het vliegveld kan je aan zowel terminal 1 als terminal 2 de Aérobus vinden. Deze bus pendelt tussen de terminals en het Plaça de Catalunya. De bus vertrekt elk half uur en brengt je in 30 minuten naar het centrum van Barcelona.

Voor een enkele rit betaal je €5,90, voor een retourticket €10,20.

Het is ook mogelijk om een privé pendeldienst te regelen. Soms kan dit vanuit de accommodatie geregeld worden, maar het is ook mogelijk om privétransfers via www.getyourguide.com te regelen. Deze zijn vaak iets prijziger dan het openbaar vervoer of een taxi, maar met meerdere personen kan dit een goede optie zijn.

Openbaar vervoer

Vanaf het vliegveld is het ook mogelijk om met het openbaar vervoer naar het centrum van Barcelona te reizen. Een mogelijkheid is om de TMB City Bus 46 te nemen. Deze bus vertrekt vanaf beide terminal 1 en 2 en doet zo’n 45 minuten over de reis naar het centrum. Er is minder ruimte voor bagage, dus de bus is vooral handig wanneer je alleen handbagage mee hebt.

Deze bus is dan ook wel een stukje goedkoper. Je betaalt maar €2,20 voor een enkel ticket.

’s Avonds rijdt de bus niet, maar tussen 21:55 en 04:05 kan je gebruik maken van de nachtbussen. Wanneer je ’s avonds of ’s nachts land is het dus nog steeds mogelijk om met het openbaar vervoer naar het centrum te rijden. Vanaf terminal 1 kan je de bus N17 of bus N18 pakken, en vanaf terminal 2 rijdt bus N16. Deze bussen doen er ongeveer 1 uur over.

Tickets kosten net als voor de bus 46 €2,20.

Vanaf terminal 3 is het ook mogelijk om met de lokale trein naar het centrum van Barcelona te gaan. Elk half uur vertrekken hier de R2 Nord treinen van Renfe Rodalis richting Maçanet Massanes.

De rit duurt een half uur en kost €4,20.

De metro rijdt ook langs de luchthaven. Op terminals 1 en 2 kan je de L9 Sud Line nemen. Wel zal je ergens op de rit over moeten stappen op lijnen 1, 3 of 5, die je vervolgens naar de populaire locaties van Barcelona brengen.

Auto

Ben je van plan om niet alleen Barcelona maar ook de omgeving van de stad te ontdekken. Dan is het ook mogelijk om een auto te huren.

Dit kan al voor minder dan €10 per dag.

Hou er wel rekening mee dat parkeren in het centrum van Barcelona lastig en duur is en dat het centrum ook perfect te voet te bezoeken is. Wanneer je vanaf de luchthaven met een auto naar het centrum gaat wordt dit dan ook vooral aangeraden wanneer je buiten het centrum verblijft.

Taxi

Een laatste mogelijkheid om van de luchthaven naar het centrum te trekken is met de taxi. Zowel voor terminal 1 als voor terminal 2 zijn taxistandplaatsen te vinden. De taxi’s brengen je in ongeveer een half uur naar de gewenste locatie in het centrum.

Prijzen zijn afhankelijk van de afstand en het verkeer maar liggen tussen de €30 en €40. Deze kunnen wel hoger liggen in de avond en in het weekend.

  1. Filmpje: breng een bezoek aan Barcelona

Benieuwd naar hoe Barcelona eruit ziet? In deze video nemen we je alvast mee naar deze Catalaanse stad. Als je dit met je eigen ogen wilt zien, zal je natuurlijk zelf naar Barcelona moeten afreizen.

  1. Mis niets tijdens je vakantie in Barcelona met onze reisgids!

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Barcelona? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Barcelona met heel wat beschreven bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je preview reisgids Barcelona met 3 gratis stadswandelingen inclusief 55 highlights.

Barcelona

Gratis reisgids Barcelona downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 5 januari 2024 - Bruneel

Zeer goeie gids!

- 11 oktober 2023 - BartW

Leuke wandelroute die je brengt langs plaatsen waar je zelf niet gauw komt.

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?