Is Napels veilig voor toeristen? Gevaarlijk of niet? Onze 10 x tips voor je bezoek

Volledige reisgids kopen voor € 10

Is Napels veilig voor toeristen? Gevaarlijk of niet? Onze 10 x tips voor je bezoek

Napels heeft al jarenlang een slecht imago, zo zou de stad onveilig en gevaarlijk zijn. De stad wordt nu eenmaal vaak in 1 adem met de Italiaanse maffia genoemd. Reizigers vragen zich dan ook geregeld af of het wel verstandig is om Napels te bezoeken.

Napels is echter niet veel onveiliger dan andere grote steden. Door het slechte imago vergeten toeristen vaak snel hoe veel moois Napels te bieden heeft. Lees verder voor onze tips voor een veilig bezoek aan Napels!

Tickets en dagtrips in en rond Napels boeken?

ONZE TIP: Meerdere bezienswaardigheden of monumenten bezoeken? Koop een Napels City Pass, zo bespaar 20% op je museumtickets uit en kan je ook gratis gebruik maken van het openbaar vervoer + gratis toegang tot Pompei en luchthavenshuttle inbegrepen.

Wil je graag een stadstour boeken in Napels? Dat kan voor € 14 per persoon. Boek je tour in Napels online. Wist je dat je ook een boottict kan maken naar het eiland Capri vanuit Napels, bekijk de tours naar Capri hier?

Gun jezelf de vrijheid en sla de wachtrijen over. Via GetYourGuide kan je online tickets boeken en zo wachtrijen overslaan bij de bekende bezienswaardigheden. Zo zie je meer tijdens je bezoek aan Napels.

Inhoud artikel

 1. De troeven van Napels

Napels is een grote metropool waar ruim 4 miljoen inwoners leven, waarvan bijna 1 miljoen in de stad zelf. Napels is daarmee ook de derde grootste stad van Italië, na Rome en Milaan. De stad is gelegen aan de Tyrreense Zee in de regio Campanië. Vanaf de stad is de vulkaan Vesuvius in het oosten te zien, waaronder de ruïnes van Pompeï en Herculaneum zijn gelegen. De regio staat verder ook bekend om de Amalfikust, de Griekse tempels van Paestum en de Solfatara vulkaan.

Napels heeft een eigen vliegveld en is in zo’n 2 uur vliegen vanaf Brussel en Amsterdam te bereiken.

Cultuur en geschiedenis

Napels heeft een rijke geschiedenis en zit vol kunst, cultuur en bijzondere tradities. Zo vind je in Napels het bijzondere Nationaal Archeologisch Museum, waar je onder andere een uitgebreide collectie terug kan vinden met vondsten uit Pompeï en Herculaneum, de bekende steden die tijdens de uitbarsting van de Vesuvius in 79 na Christus onder lava, as en puin terecht kwamen. Zo is hier het beroemde vloermozaïek van Alexander de Grote te zien, dat in het Huis van de Faun in Pompeï werd gevonden.

Wij zijn fan van de stad, en hebben in een zeer uitgebreide blogpost onze favoriete bezienswaardigheden en tips voor Napels neergepend alsook tips voor de catacomben van Napels.

Wereldberoemde gastronomie

Daarnaast staat Napels bekend om de gastronomie. Veel gerechten die als typisch Italiaans gezien worden komen van oorsprong uit Napels, of zijn hier bekend geworden.

 • Zo was pizza een lokaal gerecht voor de armen. Het is bekend geworden toen de bekendste pizzamaker van Napels, Raffaele Esposito, in 1889 werd uitgenodigd door de toenmalige koning van Italië, Umberto I. Hij bedacht een nieuwe pizza in de kleuren van de vlag, met tomatensaus, mozzarella en basilicum. Koningin Margherita vond deze pizza zo lekker en de pizza werd vervolgens naar haar vernoemd. De pizza Margherita zette daarna de standaard voor dit wereldberoemde gerecht.
 • Ook spaghetti heeft een band met de stad Napels, net als verschillende visgerechten.
 • Andere lokale gerechten, die perfect als street food te verkrijgen zijn: montanara, gefrituurde bolletjes pizzadeeg met tomatensaus, arancino, rijstballen met bolognaisesaus en mozzarella, en panino napoletano, broodjes gevuld met salami, kaas, gekookte eieren en zwarte peper.
 • Verder staat de stad bekend om heerlijke zoete gerechten zoals de sfogliatelle en struffoli, en ook espresso is door Napels bekend geworden.
Wil jij ook graag Napels bezoeken? Download onze rondreis Napels en Amalfi met een complete stadswandeling in Napels.
 1. Is Napels gevaarlijk voor toeristen?

Napels staat bekend als een stad vol problemen en georganiseerde misdaad. Natuurlijk gebeuren er in Napels af en toe wel enkele voorvallen, maar dit is niet meer het geval dan in andere grote steden zoals Amsterdam, Londen en Parijs. Elke grote stad heeft wel te kampen met misdaad en net als in elke andere stad merk je daar in Napels op straat niet heel veel van. Toeristen zijn vooral het slachtoffer van diefstal en pickpockets en het gebeurt regelmatig dat iemand thuiskomt zonder portemonnee of telefoon. Dit is eigenlijk in elke toeristische stad een risico.

In tegenstelling tot sommige andere steden in Italië is Napels juist een relatief veilige stad. Volgens de cijfers van het financieel-economisch dagblad Il Sole 24 viel de stad in 2018 zelfs buiten de top 20 steden met de meeste diefstal, berovingen en zakkenrollerij. In deze lijst stond Milaan op de tweede plaats, Florence op de vierde plaats, Rome op nummer en 5 en Venetië op plaats 8. Milaan had 873 berovingen per 100.000 inwoners, Napels slechts 281.

Fake news?

Toch wordt Napels als een onveiligere stad gezien dan de steden die wel in de top 20 waren beland. Het imago van Napels is namelijk dat het vol met maffiabazen zit, en dat imago wordt in de media regelmatig opgeblazen. De kleinste negatieve berichten uit de stad worden vaak uitvergroot en verspreid door meerdere kranten.

Zo vond er bijvoorbeeld op 3 mei 2019 een schietpartij plaats. Dit gebeurde op klaarlichte dag, en een meisje van 4 jaar oud en haar oma raakten hierbij gewond. In het nieuws en op het internet werd al snel de maffia benoemd, maar achteraf bleek dit niet het geval te zijn. In tegendeel, de schutter was een familielid van de slachtoffers zonder enige maffiamotieven. Dergelijke gebeurtenissen spelen zich dichter bij huis jammer genoeg ook vaak af.

Op zoek naar leuke daguitstappen en georganiseerde tours in Napels?

Hieronder een overzicht van veilige tours, georganiseerd door GetYourGuide. Zo zie je alles van Napels zonder zorgen.

 1. De Camorra

De term Camorra wordt gebruikt voor de criminele organisaties in Napels, dus eigenlijk de maffia. De Camorra ontstond ergens aan het einde van de 18de of aan het begin van de 19de eeuw. De daadwerkelijke oorsprong van de naam is niet duidelijk, gezien er geen documenten zijn die daar meer over kunnen vertellen. Het eerste gebruik van het woord camorra dateert uit 1735 toen 8 gokhuizen werden opgezet in de stad. De eerste benoeming van de Camorra als een organisatie dateert echter uit politiedocumenten uit 1820.

Onze tip: Ga jij ook op reis naar Napels en wil je er zeker van zijn dat je niets mist? Download onze reisgids Napels-Amalfi-Pompeii met alle tips, stadswandeling en leuke rondreis.

Maffiaoorlog & Gomorrah

De georganiseerde misdaad in de stad bestaat dus al heel lang, maar het zijn de meer recente verhalen die bijdragen aan het negatieve imago van de stad. Zo was er een periode in 2004 en 2005 waarin er een maffiaoorlog gaande was in de noordelijke wijken van de stad. Hierbij vielen zo’n 100 doden, waaronder ook een aantal onschuldige slachtoffers.

Deze gebeurtenissen inspireerden vervolgens de schrijver Roberto Saviano, voor zijn non-fictie boek Gomorrah. Dit boek inspireerde vervolgens weer een verfilming in 2008 en een televisieserie in 2014. De televisieserie was erg populair en werd in 190 landen getoond. Ondanks dat de gebeurtenissen waarop de serie was gebaseerd op dat moment al zo’n 10 jaar oud hebben veel kijkers daardoor nog steeds een negatief beeld van Napels.

De Camorra is in het heden zeker nog aanwezig in Napels, maar als toerist merk je daar eigenlijk niks van. De lokale maffia houden zich niet bezig met willekeurige toeristen, en de kogels vliegen je ook niet om de oren als je er over straat loopt. De leden van de Camorra weten ook wel dat het toerisme in de stad geld in het laatje brengt, en de georganiseerde misdaad is dus zeker niet op de toeristen gericht.
 1. Welke zijn de onveilige wijken in Napels?

Bepaalde wijken in Napels staan wel bekend voor de georganiseerde misdaad. Zo staan de wijken Quarieri Spagnoli, Rione Sanità en Forcella bekend als onveilige wijken. Ook de wijk Scampia wordt niet als een veilige plek gezien. Deze wijk is dan ook bekend geworden door de serie Gomorrah.

 • De stad en de inwoners van Napels proberen het slechte imago van deze wijken te verbeteren, en grote bendes die veel in bepaalde wijken aanwezig waren zijn opgepakt. Zo is Scampia tegenwoordig een veel betere plek om te wonen. Nog steeds is de buurt 1 van de armere wijken van Napels, maar het is niet zo onveilig als het lijkt door de tv-serie. Tegenwoordig is de reden om weg te blijven uit deze wijk voornamelijk dat het een woonwijk is en er als toerist niet erg veel te zien is.
 • De andere wijken worden veelal door de toeristen gemeden, maar wijken zoals Forcella, Rione Sanità en Quartieri Spagnoli zijn tegenwoordig juist heel leuk om te bezoeken. Het zijn echte volksbuurten waar de was in de steegjes hangt en je al snel in contact komt met de lokale bevolking.
 • Deze wijken proberen alternatieven te bieden aan de jongeren die in eerdere jaren al snel bij de Camorra terecht zouden komen. Zo zijn er veel verenigingen actief bezig met het onderwijzen van jongeren en worden zaken in de wijken steeds meer toeristisch.
 • Er is ook veel street art in de wijken te vinden en er worden tegenwoordig ook veel tours aangeboden. Ook vind je hier veel gezellige restaurantjes en pizzeria’s, die niet overspoeld worden door toeristen.
 • Doe bijvoorbeeld een tour door de wijken helemaal in het teken van Gomorrah! Boek hier op voorhand online bij GetYourGuide.
 1. De Napolitanen

De lokale bevolking van Napels is over het algemeen zeer nieuwsgierig naar onbekende gezichten, waardoor ze toeristen al snel wat langer bekijken. Dit kan ervoor zorgen dat toeristen zich ongemakkelijk en onveilig gaan voelen, maar eigenlijk bedoelen de Napolitanen hier niets mee en zijn ze gewoon geïnteresseerd. Zeker als je blond of rood haar hebt of erg groot bent zal je veel locals naar je kunnen zien staren.

 • Napels is een echte volksstad en komt dan ook heel rauw over. De lokale bevolking ziet er redelijk nors uit. Ze staan bekend om hun grote lichamen en vele tatoeages, en ze praten met veel gebaren en geschreeuw.
 • Dit komt al heel snel sterk over, maar eigenlijk heeft de Napolitaan een klein hartje.
 • Locals zijn vriendelijk, goedlachs en gastvrij, en na een praatje zullen ze snel je vriend zijn. Wanneer je een paar dagen na elkaar op dezelfde plek koffie haalt zullen de barista’s je al snel herkennen en een praatje met je willen maken.
Onze tip is dan ook: laat je niet leiden door angst maar probeer de Napolitanen wat beter te leren kennen!

Hieronder een overzicht van leuke tours, georganiseerd door echte Napolitanen, authentieker zal het niet worden.

 1. 10 tips voor een veilig bezoek aan Napels!

Napels is dus eigenlijk net zo’n veilige stad als Parijs, Barcelona of New York. Het is zelfs een veiligere stad dan veel andere Italiaans toeristentrekkers zoals Rome en Milaan. Gepaard met de vele bezienswaardigheden en de heerlijke lekkernijen die de stad te bieden heeft is er geen twijfel mogelijk dat Napels het absoluut waard is om te bezoeken. Je hoeft je niet meer zorgen te maken over je veiligheid dan je normaal zou doen.

Natuurlijk zijn er bepaalde zaken waar je rekening mee moet houden als je een bezoek brengt aan Napels. Net zoals in elke andere grote stad zal je in Napels ook enigszins moeten opletten voor zakkenrollers. De meeste tips voor Napels gelden dan eigenlijk ook voor elke andere toeristische stad.

 • Blijf altijd op je intuïtie vertrouwen. Als een situatie niet goed voelt moet je het ook niet doen, en als je je ergens ongemakkelijk voelt kan je het beste weggaan. Ga altijd, maar dan ook altijd, uit van je eigen gevoel. Als je dat niet doet zal je je alleen maar oncomfortabel voelen.
 • Vermijd zo veel mogelijk kleine, smalle en donkere straatjes. Hier is het vaak lastig te overzien wat er verderop gaande is en kan je je al snel onveilig voelen, terwijl je op een bredere, beter verlichte straat al een beter beeld hebt van je omgeving.
 • Draag geen erg dure horloges, opvallende gouden sieraden of andere waardevolle accessoires of stukken kleding. Als je met dure kleding en objecten rondloopt maak je jezelf al snel een doelwit van zakkenrollers.
 • Laat thuis wat je echt niet nodig hebt. Ten eerste heeft het geen zin om bijvoorbeeld een laptop, tweede telefoon of draagbare spelcomputer met je mee te dragen terwijl je de stad gaat verkennen. Het zorgt alleen maar voor extra ballast, en je kan ze eigenlijk alleen maar kwijtraken. Bewaar ze liever in de kluis of een dichte koffer in je hotel.
 • Draag je portemonnee niet in je achterzak. Dat geldt ook voor je telefoon. Zakkenrollers kunnen deze objecten gemakkelijk uit je zak stelen zonder dat je het doorhebt. Bewaar ze liever diep in je tas, in een binnenzak of in een speciaal reistasje.
 • Draag geen tas die losjes over je schouder hangt en neem ook geen handtas mee. Dit soort tassen kunnen gemakkelijk uit je hand of van je schouder afgetrokken worden. Ga liever voor een schuine schoudertas of een rugzak.
 • Koop nooit iets van een straatventer. De meeste souvenirs, accessoires en andere objecten die je bij deze verkopers kan krijgen zijn van slechte maak. Een horloge die je op straat koopt zal bijvoorbeeld niet werken, en die zonnebril die zogenaamd van Ray Ban zou zijn is gewoon een replica. Daarnaast worden er ook regelmatig gestolen objecten doorverkocht.
 • Wanneer je iets betaalt moet je nooit al je geld laten zien. Hou grotere biljetten in je portemonnee gescheiden van de kleinere biljetten. Betaal zo veel mogelijk met je bankkaart, en wanneer je met contact geld betaalt pak dan een klein biljet of kleingeld uit je portemonnee.
 • Let vooral op plekken waar veel andere toeristen zijn goed op je bezittingen. Op drukke plekken met veel naïeve toeristen zijn ook veel zakkenrollers aanwezig. Let onder andere vooral op bij het centraal station en rondom het treinnetwerk van de Circumvesuviana richting Pompei, Ercolano en Sorrento.
 • Zit je in een taxi of rij je met de auto de stad in? Let dan ook goed op als je vast komt te staan in het verkeer. Zakkenrollers grijpen zo door een open raam waardevolle objecten mee, en kunnen zelfs horloges en armbanden van je arm afhalen. Gebruik dus bij voorkeur de airconditioning als die aanwezig is en laat de ramen dicht. Sluit de deuren van de auto ook en zorg dat losse spullen, zoals telefoons, portemonnees en tassen, buiten het bereik liggen.
 1. Waar overnachten in Napels?

Pompeï en de Vesuvius bezoeken? Je kan dit perfect doen met Napels als uitvalsbasis. Het aantal hotels en accommodaties is er groot, en daardoor ook betere prijzen. Bekijk het volledige aanbod hotels in Napels hier.

Wijzelf verbleven in het NapoliMia Hotel, gelegen in het centrum van Napels in de gezellige Plebiscito-wijk. Of bekijk onze eigen selectie aan favoriete hotels en verblijven in Napels.

 1. Wil jij ook niets missen tijdens je vakantie in Napels?

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Napels? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Napels met 49 bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten) en een uitgestippelde rondreis. Download je gratis preview reisgids Napels-Amalfi-Pompeii.

Napels en Amalfikust

Gratis reisgids Napels downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

Reisroutes in de buurt

Premium

Napels en Sorrento rondreis

Baai van Napels en Amalfi kust

Napels stadswandeling

Baai van Napels en Amalfi kust
- 21 oktober 2021 - Senita

Ik ben zeer enthousiast er over! Deze verschillen van armoede en rijkdom versterken elkaar en dat is zo mooi,

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?