Amalfikust bezoeken? Dé 21 mooiste bezienswaardigheden van de Amalfi kust

Volledige reisgids kopen voor € 10

Amalfikust bezoeken? Dé 21 mooiste bezienswaardigheden van de Amalfi kust

De mooiste highlights en bezienswaardigheden langs de Amalfikust in Campanië, één van de mooiste kustlijnen van Europa

De Amalfikust werd in 1996 opgenomen op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Bochtige wegen leiden je naar eeuwenoude charmante stadjes die soms bijna loodrecht tegen de steile kliffen zijn gebouwd. Elk dorpje heeft zijn eigen sfeer en karakter, maar wat ze wel in gemeen hebben, zijn de indrukwekkende uitzichten over de Tyrreense Zee, de gezellige terrasjes, de heerlijke ijsjes en de kwalitatieve wijnen.

Er zijn tal van bijzondere plekjes te ontdekken langs de Amalfi kust, om je te helpen bij welke dorpjes je het beste bezoekt, hebben we de bezienswaardigheden van alle dorpjes langs de Amalfikust opgelijst.

Onze tip: Ga mee met een tour langs de Amalfi kust

Je kan perfect de uitdagende route langs de Amalfikust zelf rijden. Wil je echter relaxen en ten volle kunnen genieten van de prachtige kustlijn, zonder je druk te maken over een parkeerplaats of Italiaanse kamikaze chauffeurs, kies dan voor een daguitstap of excursie aan de Amalfikust. Zo haal je meer uit je bezoek en ontdek je leuke weetjes.

Ontdek hieronder alvast enkele leuke daguitstappen en excursies in de Amalfikust

Inhoud artikel

Waar ligt de Amalfikust? (kaartje)

De Amalfikust is de zuidelijke kustlijn van het schiereiland Sorrento dat onder Napels en Pompeii ligt.
Officieel vormen 13 dorpjes samen de Amalfikust, namelijk Positano, Praiano, Furore, Conca dei Marini, Amalfi, Atrani, Ravello, Scala, Minori, Maiori, Tramonti, Cetara en Vietri sul Mare, maar in de praktijk beschouwt men de hele kustlijn tussen Sorrento en Salerno als de Amalfikust.

  1. Het kleurrijke Sorrento

Het kleurrijke Sorrento behoort officieel niet tot de Amalfikust, maar wel tot de Costa Sorrentina of Kust van Sorrento. De meeste bezoekers starten hier hun reis langs de kust, wie van Napels naar de Amalfikust rijdt, zal hier waarschijnlijk halt houden.

Wat te zien en doen in Sorrento?

  • Sorrento is een populaire badplaats, maar staat vooral bekend als de citroenhoofdstad van Italië.
  • Rondom het dorp liggen uitgestrekte citroenboomgaarden en bij de meeste winkeltjes in het dorp kan je vers geperst citroensap kopen.
  • Proef zeker een Limoncello, Sorrento is de bakermat van Limoncello, de traditionele citroenlikeur.
  • Een andere bezienswaardigheid is de kathedraal uit de 14e eeuw die zoals vele oude bouwwerken in Zuid-Europa een smeltkroes is van Moorse en Europese architectuur.
  • Waar ken je Sorrento nog van? Luciano Pavarotti bezong de plaats in zijn klassieker "Torna a Surriento".

TIP: De Amalfikust verkennen vanuit Sorrento maar geen zin om zelf te rijden? Bekijk hier alle tours chauffeur langs de Amalfikust.

  1. Sant’Agata sui Due Golfi

Wanneer je vanuit Sorrento verder rijdt, kom je terecht in het stadje Sant’Agate sui Due Golfi, of kortweg Sant’Agata. Dit dorpje ligt op een heuvel iets verder van de kustlijn en je hebt er een prachtig uitzicht over de zee. In de verte kan je zelfs Capri zien liggen. Vlakbij kan je een oude Griekse begraafplaats bezoeken of even langsgaan bij het klooster Monastero del Deserto.

  1. Nerano

Vanuit Sant’Agata bereik je even verder in westelijke richting het vissersdorpje Nerano. Het ligt bij het maritiem natuurreservaat Punta Campanella en het heldere water is erg populair bij duikers en snorkelaars. De kust is hier iets grilliger dan in de rest van deze regio en er zijn ook hoge kliffen en een rotsige zeebodem.

Zelf op rondreis langs de Amalfikust? Download onze reisgids Amalfi en gebruik onze compleet uitgewerkt rondreis langs de Amalfi kust
  1. Positano

Het stadje Positano is één van de meest bekende plekken langs de Amalfikust en ook het eerste officiële dorpje van de kustlijn. Het is heerlijk verdwalen op de trappen in de kleine straatjes. Je wandelt er langs kleurrijke gevels en door smalle, steile steegjes. Bovenaan het dorpje heb je een prachtig uitzicht en eenmaal je opnieuw de trappen afgedaald bent, kan je afkoelen op het kleine, maar mooie zandstrand van Positano. Het dorpje is het meest luxueuze langs de Amalfikust en is ook populair bij jongeren omdat Positano een bruisend nachtlevend heeft.

Tijdens de 12de en 13de eeuw speelde Positano een belangrijke rol op maritiem gebied, maar nu staat Positano bekend als de meest exclusieve vakantiebestemming. Vooral tijdens de zomermaanden kan het er erg druk worden, maar dat neemt gelukkig niets weg van de charme van het stadje. Positano is populair bij jongeren omdat het een bruisend nachtleven heeft.

Positano is ook bekend van de kleurrijke zomerse mode uit de jaren '50, de zogenoemde Moda Positano, die werd bedacht door ontwerpster Maria Lampo die er destijds een boetiekje had. Vandaag vind je nog een aantal winkeltjes met deze typische luchtige zomerkledij.

OVERNACHTEN B&B Villa Mary Suites is een gezellige B&B gevestigd in een gerenoveerd 19e-eeuws gebouw en ligt in het historische centrum van Positano. Deze accommodatie biedt klassiek ingerichte kamers met een panoramisch zicht op de baai van Positano. Meer info en boeken.

De eilandjes van de Sirenuse

Vanuit Positano zie je de Sirenuse liggen. Dit zijn 3 kleine eilandjes in de Tyrreense Zee. De officiële naam is Li Galli. Volgens de legende zouden daar sirenen wonen. De eilanden zijn privé-eigendom, maar je kan ze wel bezoeken per boot. De bekende balletartiest Rudolf Nurejev woonde eind jaren '80 op een van deze eilandjes.

Enkele aanraders om te doen in Positano:

  • Proef van de heerlijke citroensorbet of drink een limoncello.
  • Bezoek het dorp vroeg in de ochtend wanneer het nog niet te druk is en neem een heerlijk zoet Italiaans ontbijt.
  • Shop naar de kleurrijke, Amalfi-keramiek, het bekende parfum Sapori di Positano, Capri Positano sandalen of zwierige zomeroutfits in Moda Positano stijl.
  • In het centrum vind je verschillende kleine kunstgalerijen die een kort bezoekje waard zijn.
  • Verken het strand van Marina Grande.
  • Ga voor een drankje bij zonsondergang naar Franco's bar in La Sirenuse (bekijk hier meer info en ligging). Zorg er wel voor dat je van tevoren een tafel reserveert.
  • Maak een wandeling op de Sentiero degli Dei (het pad van de goden), één van de bekendste wandelpaden aan de kust van Amalfi.

Niet ver van het strand van Positano ligt de Chieasa di Santa Maria Assunta. In deze kerk uit de 13de eeuw kan je de Zwarte Madonna bezoeken, een bijzonder standbeeld waar een lokale legende aan vasthangt.

De legende gaat als volgt: Rond het jaar 1000 hadden piraten dit standbeeld gestolen en ze doorkruisten er de Middellandse Zee mee. Toen er plots een vreselijke storm opstak, hoorden de piraten een stem roepen: “Posa! Posa!” (Zet neer!). De piraten gingen aan wal bij het dichtstbijzijnde stadje om het standbeeld neer te zetten en de storm ging meteen liggen. Ze doopten dat dorpje daarom "Positano.

Andere bezienswaardigheid een Romeinse villa die pas in 2003 is ontdekt onder de kerk van Santa Maria Assunta. Je kan de site bezoeken, in de crypte van de kerk kan je een vrij sinister iets gaan bekijken: een putridarium of "scolatoio". Dit is een reeks stenen stoelen met een gat waar doden tijdelijk werden opgezet om de vloeistoffen tijdens het ontbindingsproces in op te vangen. Wachten met begraven tot de lijken uitgedroogd waren spaarde namelijk grond uit.

  1. Praiano

Praiano ligt hoog bovenop de kliffen van de Amalfikust en is een stuk rustiger dan de andere dorpjes. De meeste toeristen rijden van Positano meteen naar Amalfi en daarom slaan ze dit kleine plaatsje over. Dat maakt van Praiano een verborgen juweeltje. Het is misschien wel het meest romantische dorpje langs de Amalfikust. Je hebt een prachtig uitzicht op de hele kustlijn en bij goed weer kan je Positano en verderop zelfs Capri zien liggen.

We raden je zeker aan om naar Praiano te gaan om de zonsondergang te bekijken, je hebt er een magisch uitzicht.
  1. Furore

Furore is een heel klein dorpje dat onder de Italianen bekendstaat als “het dorpje dat niet bestaat”. Er staan namelijk slechts enkele huizen die omringd worden door uitgestrekte olijfboomgaarden, citroenboomgaarden en velden vol druivenstokken die heerlijke wijn voortbrengen. De diepe kloof Fiordo di Furore is de meest spectaculaire bezienswaardigheid van dit dorpje. Daarnaast vind je hier ook nog het huis van Anna Magnani, een bekende Italiaanse actrice.

Opgelet: omdat de wegen zo smal zijn en er weinig parkeerplaats is, parkeer je de wagen het beste langs de toegangswegen. Ook de lokale bewoners doen het zo. Zij verplaatsen zich dan naar het centrum met hun scooter.

Wil je liever geen stressvol gedoe? Boek een daguitstap of excursie langs de Amalfikust online (al dan niet met boottocht erbij).

  1. Conca dei Marini

Conca dei Marini is nog kleiner dan Praiano. Er wonen slechts een honderdtal mensen. Probeer hier zeker eens de befaamde Santa Rosa sfogliatella, een lokaal dessert dat al sinds de 17de eeuw bestaat. Het recept werd voor anderhalve eeuw geheim gehouden, maar nu is het zo populair dat er zelfs elk jaar in augustus een festival rondom het dessert georganiseerd wordt.

Tussen Praiano en Amalfi, vlakbij Conca dei Marini, ligt de Grotta dello Smeraldo, een erg populaire zeegrot. Je bereikt de grot via een trap of je kan zelfs een lift nemen. Vanuit Amalfi worden ook bootexcursies naar deze bijzondere grot georganiseerd. In de grot word je “betoverd” door het prachtige smaragdgroene licht dat in de grot valt. Het zonlicht weerkaatst op het blauwe water langs smalle spleten in de bergwand en dat creëert een magische sfeer.

Tonijnvangst en beroemdheden

Conca dei Marini betekent letterlijk "Baai van de Zeelieden". Vroeger was dit een belangrijke plaats voor de tonijnenvangst. Later werd luxueus toerisme een troef van Conca dei Marini. Dat had alles te maken met de Villa Chandon, die 30 jaar lang in handen was van het bekende champagnehuis. In die tijd kwamen verschillende beroemdheden zoals Jackie Kennedy, Gianni Agnelli of Beatrice d'Olanda hier op vakantie.

Vandaag verblijven de wereldsterren echter wat verderop in Ravello. Maar je ziet de luxe van weleer nog hier en daar terug in Conca dei Marini.

  1. Monte Faito

Langs de kustlijn van Amalfi loopt het Monti Lattari-bergmassief. Er zijn tal van wandelroutes in de bergen, maar wij raden je graag de klim naar Monte Faito aan. Bovenop deze bergtop van 1130 meter zie je aan de ene kant het gebied rond de Vesuvius en aan de andere kant de Amalfikust.

Bepaalde stukken van de berg zijn ten prooi gevallen aan toerisme, maar dat geeft je dan natuurlijk wel meer dan genoeg gelegenheid om wat te eten en te drinken. Maar je kan anderzijds ook de beukenbossen in gaan trekken via verschillende wandelpaden waar het dan opeens een pak rustiger wordt.

  1. Amalfi

Amalfi is de grootste stad van de kuststreek en leende ook zijn naam aan de regio. Het is zowel op historisch als op cultureel vlak het centrum van de streek en het is ook de populairste badplaats onder toeristen. Amalfi is bovendien de ideale uitvalsbasis voor wie de Amalfikust verkent omdat vanaf hier zowel Sorrento in het westen als Salerno in het zuiden op ongeveer 40 minuten rijden liggen.

Je kan er uitrusten op de prachtige kiezel- en zandstranden en heerlijk dineren in gezellige restaurants. Amalfi is een fijne stad om te verkennen. Je wandelt er rond tussen de vele winkeltjes, gezellige terrasjes, bebloemde balkons en fraaie gevels van de kleine witte huizen.

Zelf op rondreis langs de Amalfikust? Download onze reisgids Amalfi en gebruik onze compleet uitgewerkt rondreis langs de Amalfi kust

Duomo di Sant'Andrea

Dé blikvanger van Amalfi is de imposante Duomo di Sant’Andrea met de al even indrukwekkende rij trappen. De kathedraal is erkend als UNESCO werelderfgoed. De oudste elementen stammen uit de 9de eeuw., maar later volgden verschillende renovaties waardoor je ook Byzantische en Romaanse elementen kan herkennen. Hieraan zie je duidelijk hoe de regio door de eeuwen heen een doorvoerbasis was voor de handel tussen de Europeanen en de moslims.

Net naast de Duomo ligt het Chiostro del Paradiso, een Moorse binnenplaats met zuilen dat ooit dienst deed als kerkhof voor de rijken. Sommigen lieten zich hier na hun dood bijzetten in hergebruikte Romeinse sarcofagen.

Basilica di Crocifisso

Een ander gebouw dat een bezoekje waard is, is de kloostergang (Chiostro del Paradiso) uit 1268 en de aanpalende Basilica di Crocifisso uit 9de eeuw. Die basiliek herbergt een museum waar je verschillende religieuze schatten kan bewonderen. Je kan er onder het altaar ook naar de crypte van de Heilige Apostel Andreas gaan. Zijn hele lichaam is er begraven, behalve zijn hoofd. Het zijn een van de meest kostbare relikwiëen van de regio.

Arsenale di Amalfi

Je kan ook even passeren langs de Arsenale di Amalfi. Dit is een van de langst bewaard gebleven scheepswerven in de wereld. Het gebouw stamt uit de middeleeuwen en herbergt vandaag een museum en cultureel centrum.

De verlaten papiermolens van Amalfi

Amalfi gaat er prat op dat hier de oudste papierfabriek van Europa staat. In het Museo della Carta (ongeveer 15 minuten wandelen van het centrale plein) vind je een oude papiermolen die dateert uit 1350. Het is de enige papiermolen die hier nog rechtstaat, maar in deze Valle dei Mulini (vallei van de molens) stonden tijdens de bloeiperiode van de Amalfitaanse papierhandel 15 werkende molens. Je kan via een wandeling door de vallei de restanten van die molens gaan bekijken.

In het museum kan je meegaan met een rondleiding waarin je alles te weten komt over hoe er papier gemaakt wordt. Vandaag wordt op deze site nog steeds papier gemaakt en het Vaticaan zou hier zelfs klant zijn.

  1. Atrani

Het kleine Atrani is misschien wel het minst bekende plekje langs de Amalfikust. Dit pittoreske dorpje aan zee wordt omringd door verschillende boomgaarden waar olijven, druiven en citroenen worden geteeld. Het strand van Atrani is verbonden met dat van Amalfi waardoor je makkelijk van het ene dorpje naar het andere kan lopen.

  1. Ravello

Ook het dorpje Ravello, bovenaan een hoge klif, biedt een prachtig uitzicht over de kustlijn en daarom is het erg geliefd bij schilders en fotografen. Je komt daarom in Ravello verschillende schilderateliers tegen. Om het stadje te bereiken, moet je een steile, bochtige weg nemen tussen de heuvels en langs de olijfbomen, wijngaarden en citrusbomen door. Dit is zonder twijfel een van de mooiste dorpjes langs de Amalfikust. Het is een oase van rust waar je kan ronddwalen in prachtig aangelegde tuinen en genieten van schitterende vergezichten.

De rijkste families van Italië ontdekten de charme van Ravello al snel en lieten er prachtige villa’s en paleizen bouwen waarvan er nu nog veel te zien zijn. Sommige werden omgebouwd tot een luxehotel en vandaag komen nog steeds heel wat beroemdheden hier op vakantie.

De leukste tips en daguitstappen langs de Amalfikust

De Villa Rufolo

De Villa Rufolo, gebouwd op vraag van de rijke familie Rufolo, heeft een Arabisch-Siciliaanse stijl. De binnenplaats is rijkelijk versierd en lijkt wel een kloostergang. Het terras van de villa bevindt zich op een hoogte van 340 meter en dat zorgt voor een van de allermooiste vergezichten die je in Italië kan ontdekken. Het uitzicht vanuit de Villa Rufolo met de bekende pijnboom die boven de zee uittorent heeft het tot op de cover van verschillende reisgidsen geschopt.

Vila Rufolo zou Wagner geïnspireerd hebben voor een scène uit de opera Parsifal. Tussen maart en november worden in deze tuinen nog steeds klassieke concerten gehouden.

De Villa Cimbrone

Vanaf de terrassen van Villa Cimbrone zijn de uitzichten op de Amalfitaanse kust net als in Villa Rufolo adembenemend. De meeste gebouwen van de villa maken nu deel uit van een luxehotel, maar de tuinen zijn ook voor niet-gasten te bezoeken. Het is er zeer fijn vertoeven tussen de vele standbeelden en je kan hier gerust enkele uren uitrusten in de Italiaanse zon. Hier is het prachtige panorama vanaf het Terrazzo dell'lnfinito (“terras van het oneindige”) erg beroemd dankzij de rij Romeins aandoende bustes. (zie ligging hier op de kaart)

OVERNACHTEN: Hotel Villa Cimbrone met z'n beroemede tuinen en prachtig historisch decor. Een romantische plek aan de Amalfi kust, ideaal om een speciale gelegenheid te vieren. Meer info en boeken

De Duomo Ravello

De Duomo van Ravello is geen villa, maar je moet deze kathedraal absoluut bezoeken als je het dorpje aandoet. De kathedraal (Duomo) van Ravello dateert oorspronkelijk uit de 11de eeuw, maar werd in de 18de eeuw gerenoveerd in barokstijl. De laatste jaren focust men wel weer opnieuw op de oorspronkelijke Romaanse stijl bij renovaties. Binnenin kan je enkele prachtige kunstschatten ontdekken, waaronder twee preekstoelen en verschillende mozaïeken.

  1. Scala

Scala is het oudste plaatsje van de Amalfikust. Het stadje ligt verstopt tussen hazelnootbossen en behoudt daardoor zijn rustige sfeer. Je kan hier enkele prachtige historische monumenten bezoeken zoals de ruïnes van de Basilica van Sant’Eustachio.

  1. Minori

Het zonnige Minori is een perfect plekje om even uit te waaien. In Minori waait constant een verfrissende zeewind waardoor de temperaturen er iets aangenamer zijn in de zomer. Het stadje staat ook wel bekend als de Stad van de Smaak omdat het omgeven wordt door wijngaarden en citroenboomgaarden.

Het klinkt als een cliché, maar hier lijkt het echt wel alsof de tijd is blijven stilstaan. De stad oogt als een badplaats uit de vroege twintigste eeuw. Nog verder terug in de tijd ga je met de Villa Romana die zeker een bezoekje waard is.

Wat je in Minori zeker moet doen is pasta eten. De pasta van Minori wordt al sinds de zestiende eeuw in het hele land gevierd als de lekkerste van alle Italiaanse pasta’s.

WAAR OVERNACHTEN? Ooit al eens in een kasteel willen overnachten? Wat dacht je van Castle Mezzacapo, op wandelafstand van Minori, specialer zal het niet worden. Meer info en boeken

  1. Maiori

Maiori heeft het grootste strand aan de Amalfikust. Er liggen rond het dorpje ook nog verschillende kleine strandjes verspreid die je enkel met een boot kan bereiken. Maiori is minder kleurrijk en pittoresk dan de andere dorpjes langs de kustlijn, maar je kan er wel verschillende Romeinse archeologische sites bezoeken. De Villa Marittima Romana is de bekendste daarvan.

  1. Tramonti

Tramonti ligt op een heuvel iets verder landinwaarts dan de meeste dorpjes langs de Amalfikust. Toch kan je hier zeker eens halt houden, want de groene omgeving vol hazelnootbomen en wijngaarden maken van Tramonti de ideale plek voor een ontspannende wandeling.

TIP: Wil jij ook de Amalfikust bezoeken met een tour of met een chauffeur die je veilig ophaalt en afzet bij je hotel? Bekijk hier de mogelijkheden

  1. Erchie

Erchie is een klein dorpje tussen Maiori en Cetara dat nog geen 100 inwoners telt. Het dorpje vormt officieel deel van Maiori en wordt daarom niet beschouwd als apart dorpje binnen de Amalfiregio. We raden je zeker aan om in dit relaxte en pittoreske dorpje een tussenstop te houden. Het strand van Maiori loopt door tot aan Erchie en wordt enkel afgescheiden door een 13de-eeuwse toren.

  1. Cetara

Cetara is één van de minst toeristische plaatsjes aan de Amalfikust omdat er nog steeds veel vissersboten komen aanmeren. Daardoor is dit rasechte Italiaanse vissersdorpje wel authentieker dan de naburige, meer toeristische dorpjes. Je kan er de beste visgerechten van de omgeving proeven. Het is van oudsher een belangrijk dorp voor de tonijnvangst en ook de ingelegde ansjovisjes in olijfolie zijn een bekende delicatesse uit Cetara.

Het dorpje is min of meer gebouwd rond de Torre Vicereale, een oud Spaans militair bolwerk uit de 16e eeuw. Dat zorgt voor een pittoresk uitzicht.

  1. Vietri sul Mare

Vietri sul Mare is het laatste officiële dorp langs de Amalfikust. Ook in dit plaatsje heb je een prachtig uitzicht over de kustlijn, maar waar Vietri sul Mare vooral bekend om staat is het keramiek. Het is de bakermat van de felgekleurde majolica-keramiek. Je vindt de aardenwerken potten dan ook overal in het dorp en er is ook een keramiekmuseum te vinden. Vietri sul Mare is iets minder toeristisch en heeft daarom minder voorzieningen, maar dat maakt het dorpje wel authentieker.

De keramiektraditie zie je opnieuw terug in de Dom van Vietri uit de 10e eeuw. De koepel bestaat volledig uit de kleurrijke majolicategels.

  1. Salerno & Paestum

Salerno is net als Sorrento officieel geen deel van de Amalfikust, maar velen rijden na een bezoek aan de verschillende dorpjes door naar deze stad of beginnen hier hun bezoek aan de Amalfikust. Salerno is een belangrijk handelscentrum vanwaar je een vlotte verbinding met Rome hebt. In dit stadje kan je heerlijk eten in de overvloed aan leuke restaurantjes en genieten van het bruisende uitgaansleven. In het centrum van Salerno staan verschillende oude kerken en zelfs enkele kastelen.

Nog verder zuidwaarts, op zo'n 40 km van Salerno kan je naar de 3 Griekse Tempels van Paestum, ooit gekend onder de naam Poseidonia. Je kan er ook het archeologisch museum bezoeken met opgravingen en artefacten uit Paestum en omgeving. Lees ook ons artikel met nog meer archeologische sites rond Napels.

  1. Het eiland Capri

Omdat het een eiland is, maakt Capri eigenlijk geen deel uit van de kust van Amalfi, maar is het zeker een bestemming die de moeite waard is om even te doen. Met de boot kan je makkelijk een dagtrip naar Capri maken. De gemakkelijkste manier om vanaf de kust van Amalfi op het eiland Capri te komen is met een van de verschillende rederijen die uitvaren vanaf Positano, Sorrento of Napels (of een andere stad ertussenin). Je kunt ervoor kiezen om de veerboot te nemen of een privérondvaart te boeken, met dat laatste zou je zomaar een romantische zonsondergang vanop de boot kunnen meepikken.

  • Op Capri is de Blauwe Grot de bekendste bezienswaardigheid. Het kristalblauwe water gecreëerd door de natuurlijke omgeving van de grot is een must-see wanneer je op het eiland bent.
  • Een ander beroemd beeld uit Capri zijn de rotsen van Faraglioni, die uit de diepblauwe zee tevoorschijn komen.
  • Op de top van Monte Solaro krijg je dan weer het beste uitzicht dat het eiland te bieden heeft.
  • Je kan wandelen of je kan de stoeltjeslift naar boven nemen die vertrekt vanaf station Anacapri.

Wil jij ook Capri bezoeken? Bekijk hier alle daguitstappen en tour naar Capri.

  1. Het eiland Ischia

Ischia is een prachtig eiland in de baai van Napels. Als je op zoek bent naar een minder druk eiland dan Capri dat elk jaar heel wat toeristen trekt, dan is Ischia misschien wel iets voor jou.

  • Het is een vulkanisch eiland met meer dan 100 thermale bronnen. Dat maakt het een uitgelezen plek om tot rust te komen en te genieten van wat natuurlijke wellness. Daarvoor kan je het beste naar Casamicciola Terme gaan.
  • Een andere bezienswaardigheid op Ischia is het kasteel Castello Aragonese.
  1. Wat is de beste reistijd voor de Amalfikust?

  • De beste periodes om rustig de Amalfikust te verkennen zijn het voor- of najaar. Dan is de drukte wat minder, maar is het weer nog meer dan goed.
  • Kies ervoor - indien je kan - om de Amalfi kust te bezoeken in maart tot en met mei of in september tot en met november.
  • Schrikt de warmte van het zuiden je niet af of ga je altijd in volle zomer op reis? Dan zijn juni en juli de beste opties in de zomermaanden.
  • Augustus is traditioneel de drukste maand aan de Amalfikust, dus dat is minder aangenaam als je niet van grote hordes toeristen houdt.

HUURAUTO: Ben je van plan om de Amalfikust af te reizen en zoveel mogelijk te zien? Dan beschik je best over een eigen auto. Zo kan je de mooiste plekjes op eigen tempo bezoeken en ben je niet afhankelijk van de beperkte uren van het openbaar vervoer. Wij raden je dan ook aan om een auto te huren via Sunny Cars.

  1. Zelf rijden, openbaar vervoer of mee met een chauffeur?

Zelf rijden of mee met een georganiseerde tour?

Houd je van wat uitdaging, dan kan je de route langs de Amalfikust prima zelf rijden. Er gaat een kleine weg, de SS 163, tussen de verschillende dorpjes.

Wil je echter ten volle kunnen genieten van de prachtige kust en geen tijd verliezen bij de frustrerende zoektocht naar een parkeerplaats kan je opteren om de kust in een dagexcursie te verkennen. Zo kom je zonder zorgen op alle bekende plaatsen. De chauffeur geeft onderweg uitleg en kan hier en daar gemakkelijk langs de weg stoppen voor enkele bijzondere vergezichten. Klik hier voor alle excursies en meer info.

Onze tip: Verken de Amalfikust zonder zorgen en boek een daguitstap vanuit Napels of Sorrento. Klik hier voor meer info en tickets

Maak een goddelijke wandeling langs de Amalfikust

Wil je de regio en kustlijn echt verkennen, neem dan je tijd, maak een wandeling of opteer om tussendoor met een bootje van het ene dorp naar het andere dorp te varen en de kust vanaf het water te bewonderen. Er lopen verschillende wandelingen langs de Amalfikust, waarvan Sentiero degli Dei de bekendste wandelroute is.

Dit wandelpad van de goden is een pittige wandelroute waarbij je zo'n 2.000 treden dient te overwinnen. De wandeling loopt van Agerola naar Nocelle (hoger gelegen gedeelte van Positano) door het nationaal park van Monti Lattari en is iets meer dan 7,5 km lang (ongeveer 3 uur) en heeft heel wat mooie uitzichten over de Amalfikust en eiland Capri in petto.

In de zomer vind je hier heel wat wandelaars. Als je het wat rustiger wilt, kan je best 's morgens vroeg al beginnen wandelen. Een alternatieve kortere (en kalmere) wandelroute is het Pad der liefde of Sentiero dell'Amore die loopt van Furore naar Marina di Praia. Dat geeft je een aangename wandeling van een goed uur.

  • Vanuit Positano kan je de bus of ferry terug naar Sorrento of Amalfi nemen na het wandelen.
  • Startadres van Sentiero degli Dei: Piazza Paolo Capasso, 80051 Agerola (bekijk de exacte locatie op de kaart).
Als je in Agerola bent probeer zeker eens de lokale kaas, fior di latte, een unieke soort mozzarella kaas.

Met het openbaar vervoer langs de Amalfikust

Een andere optie is om de SITA-bus te nemen van Sorrento naar Amalfi. Probeer daar een zitje rechts in de bus te bemachtigen zodat je perfect van de kustlijn kan genieten. Dienstregeling kan je hier vinden.

Wat is beste reistijd om de Amalfikust te bezoeken?

De Amalfikust is het hele jaar te betreden, maar in de zomermaanden kan het erg druk worden. De voorjaarsmaanden april en mei en de herfstmaanden september en oktober zijn dan ook de best tijd om een bezoek te brengen aan de kust.

De citroenbloemen staan van februari tot november in bloei, en ook de paarse bougainvillea staan van april tot en met oktober in bloei, waardoor je in het voor- en najaar nog steeds van de prachtige uitzichten kan genieten.

  1. Waar overnachten langs de Amalfikust?

Voor je bezoek aan de schitterende Amalfikust, ben je vast op zoek naar een aangenaam verblijf. Wij hebben alvast onze favoriete voor je opgelijst. Of je kan ook altijd het volledige aanbod hotels en B&B's aan de Amalfikust online bekijken.

B&B Villa Mary Suites

B&B Villa Mary Suites is een gezellige B&B gevestigd in een gerenoveerd 19e-eeuws gebouw en ligt in het historische centrum van Positano. Deze accommodatie biedt klassiek ingerichte kamers met een panoramisch terras, airconditioning en gratis WiFi. Sommige bieden ook een bubbelbad zodat je volledig kan ontspannen. 's Ochtends is het heerlijk wakker worden met een koffie en panoramisch zicht op de baai van Positano.

Iedere dag wordt er een ontbijtbuffet met zoete producten verzorgd terwijl je geniet van het schitterende zonnetje op de achtergrond. Verder ligt Villa Mary op wandelafstand van de zee, die bereikbaar is via de beroemde Positano-trappen. Meer info en boeken.

Castle Mezzacapo

Castle Mezzacapo biedt ruime appatement voor maximum 10 personen in Minori, op wandelafstand van het Maiori-strand en de haven van Maiori. Het elegant ingerichte appartement, gelegen in een laat 19e-eeuws kasteel, is onlangs gerenoveerd en voorzien van moderne architectonische elementen.

Verschillende plekken in het kasteel bieden een prachtig uitzicht op de zee en het beschikt ook over een exclusieve tuin en terras met uitzicht op de stad. Deze accommodatie garandeert je comfort en luxe! Meer info en boeken.

  1. Mis niets tijdens je rondreis langs de Amalfikust met onze reisgids

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je rondreis langs de Amalfikust? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Napels met 49 bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten) en een uitgestippelde rondreis. Eerst uitproberen? Download je gratis preview reisgids Napels-Amalfi-Pompeii.

Napels en Amalfikust

Gratis reisgids Napels-Amalfi-Pompeii downloaden


Geschreven door

Marie-Lise Van Wassenhove
Wouter Coppens

Reisroutes in de buurt

Napels stadswandeling

Baai van Napels en Amalfi kust
Premium

Napels en Sorrento rondreis

Baai van Napels en Amalfi kust
- 7 augustus 2023 - Alexandra

top gids, alle info kan je makkelijk vinden en wandelplan ideaal ! zalig op vakantie vertrekken met de nodige info, merci Geert van Reisroutes

- 27 januari 2023 - Tina Nuis

superblij met deze gids!! erg uitgebreid en heel veel leuke dingen erin. goed omschreven en goede routes!! erg blij mee

- 25 januari 2022 - Marcel Vaanhold

Super mooi om je reis voor te bereiden, zeer hulpzaam, vol informatie.

- 26 december 2021 - Coolen Sylvain

Een zeer bruikbaar document. Overzichtelijk, duidelijk, veel praktische en nuttige informatie. Alles wat we nodig hebben. Proficiat aan de auteur(s).

- 3 november 2021 - Roger Werbrouck

Altijd de beste reis beschrijvingen...Thx

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?