Waar parkeren met de auto in Venetië? Onze tips + beste parkeergarages

Volledige reisgids kopen voor € 5

Waar parkeren met de auto in Venetië? Onze tips + beste parkeergarages

11 september 2023 in Venetië0 reacties

Waar parkeren met de auto tijdens je stedentrip Venetië? Onze tips

Wie het eiland Venetië wil bezoeken met een eigen auto of een huurauto, kan al raden dat er een klein probleempje is: je kan niet naar je hotel rijden, want Venetië is autovrij. Parkeren en autorijden is enkel mogelijk in een heel klein gebied van Venetië. Daar vind je enkele enorme parkeergarages, die tot de duurste van Europa behoren.

Gelukkig zijn er alternatieven. De meeste bezoekers laten hun auto achter op het vasteland laten en gebruiken dan het openbaar vervoer om Venetië te bereiken. Dat is goedkoop en snel. Hieronder vertellen we je alles over parkeren in Venetië.

Tickets voor je bezoek Venetië + wachtrijen vermijden

ONZE TIP: Meerdere bezienswaardigheden of monumenten bezoeken? Koop een Venice Pass, zo bespaar je gigantisch veel uit en kan je ook gebruik maken van het openbaar vervoer & watertaxi's + toegang tot het Dogepaleis + gondelvaart + de belangrijkste musea. De Venice City Pass is er voor 24u, 48u of 72u (kan je kiezen na het invullen van je datum). Klik hier en boek je Venice Pass online.

Enkel openbaar vervoer boeken? Boek je Vaporetto bootticket voor het openbaar vervoer online.
Wil je liever een cruise doen in Venetië? Bekijk hier het deze rondvaart op het kanaal Grande.

Gun jezelf de vrijheid en sla de wachtrijen over. Via GetYourGuide kan je online tickets boeken en zo wachtrijen overslaan bij de bekende bezienswaardigheden. Zo zie je meer tijdens je bezoek aan Venetië. Boek je ticket hier online.

Inhoud artikel

 1. Parkeren in Venetië: jammer maar helaas

Parkeren in Venetië zelf behoort helaas niet tot de mogelijkheden. In Venetië spelen de kanalen natuurlijk de rol van de wegen. Toch kan je parkeren in Venetië. Er zijn enkele parkings, maar je betaalt er flink wat parkeerkosten én ze staan meestal helemaal vol, het grootste probleem van allemaal.

Goedkoop en snel parkeren in Venetië

Het is daarom beter om net buiten Venetië te parkeren en daarna het openbaar vervoer naar de stad te nemen. Dat is niet alleen goedkoper en sneller, maar ook mooier. Het openbaar vervoer naar centrum Venetië trakteert je op mooie uitzichten.

Wil je toch proberen om in Venetië zelf te parkeren?

Dan moet je naar de Tronchettto parking of de parking bij Piazzale Roma. Daar vind je parkeergarages. De bekendste en grootste hier is de parking San Marco, op het plein Piazzale Roma (bekijk ligging).

Deze parking is heel duur en er is heel vaak geen plek. Dat komt omdat veel hotels samenwerken met de parking en klanten een plekje aanbieden tegen een korting. Ook bijzonder aan deze garage is dat je de sleutels moet achterlaten. Deze parking is zo volgepakt dat er maar weinig ruimte is om te manoeuvreren. Indien nodig kunnen de medewerkers je auto verplaatsen. Geen aanrader dus.

 1. Parkeren met de auto net buiten Venetië

Natuurlijk is het veel prettiger om rechtstreeks naar Venetië te rijden dan te parkeren op het vasteland en daarna het openbaar vervoer te moeten nemen. Maar in Venetië is dat nu eenmaal moeilijk. Uitwijken is dan de boodschap. Waar dan wel parkeren?

 • Parkeren in de wijk Mestre (tegenover de brug naar Venetië) is razend populair bij toeristen.
 • De parkeergarages kosten er veel minder, je hebt er veel keuze en de parkings zijn helemaal veilig.
 • Je betaalt tussen de 5 à 15€ per dag.
 • Natuurlijk kan je je auto ook ergens langs de weg parkeren in Mestre, maar dan loop je het risico op vandalisme.
Heb je een parkeerplekje gevonden? Dan kan je eindelijk Venetië gaan verkennen. Met onze reisgids Venetië vol tips & tricks, kan je alvast de mooiste plekken opzoeken.
 1. Wat zijn de beste parkings in en rond Venetië?

Onze favoriete parkeerplaats bij Venetië: Fusina Venezia Terminal

Deze parking is misschien wel onze favoriet. Je bereikt de parking makkelijk via de A4 en kan van vlakbij de parking met de vaporetto naar het stadscentrum. Dat zijn de openbare busboten van de stad Venetië. Je vaart dan via het grote kanaal de stad binnen. Een aanrader! Meer info.

Parkeren bij Venetië in Utility parking Open Air

 • Deze parking is iets duurder dan de vorige, maar de parking biedt als een van de enige wel een gratis pendeldienst naar Venetië aan.
 • Parkeer je auto en wacht daarna op het volgende busje. Binnen de 10 minuten sta je zo in Venetië. Heel erg handig!
 • Je moet de auto hier wel minstens twee dagen achterlaten.

Parkeren dichtbij het station van Mestre

 • Ben je van plan om met de trein naar Venetië te gaan, dan is de parkeerplaats SABA stazione di Venezia Mestre bij het station van Mestre een aanrader. Ook dagjestoeristen zijn hier welkom.
 • Een andere optie is Stazione Parking (Parcheggio Gregory). Deze parking ligt eveneens vlakbij het treinstation van Mestre. Wil je niet met de trein, dan kan je hier ook gewoon de bus nemen naar het hartje van Venetië.

Nog een aanrader: Delfino Autorimessa

 • De parkeergarage Delfino Autorimessa ligt ietsje verder van het treinstation, op een klein kwartiertje wandelen, maar is wel uitstekend beveiligd.
 • Bovendien kan je bij de parkeergarage een bus nemen naar het treinstation of gewoon meteen naar Venetië. Deze parking is ook goed geprijsd.
 1. Wat zijn de alternatieven voor parkeren in Venetië met de auto?

Ben je van plan om Venetië te bezoeken met je auto als deel van een roadtrip? Of wil je Venetië bezoeken als dagtrip vanuit een andere stad? Dan kan je ook overwegen om met het openbaar vervoer naar Venetië af te zakken vanuit een andere stad. Het treinnetwerk in Italië werkt uitstekend.

Neem de trein naar Venetië

 • Er rijden regelmatig regionale treinen en ook veel Intercitys en Eurocitys komen rechtstreeks naar het centraal station Santa Lucia op het eiland Venetië.
 • Vooral de lokale treinen zijn goedkoop in Italië.
 • Vanuit Venetië Santa Lucia ben je minstens zo snel op elke plek in de oude stad als vanuit de dure parkeergarages. In Venetië kan je sowieso niets doen met een auto. Het is dus zeker het overwegen waard om vanuit pakweg Milaan of Padua naar Venetië te komen met de trein.

Vallen de hotels in Venetië net buiten je budget? Dan kan je ook een hotel boeken in Mestre en naar Venetië pendelen. Natuurlijk is het leuk en romantisch om direct in de oude stad van Venetië op vakantie te gaan, maar daar hangt wel een prijskaartje aan vast. Je kan dus niet alleen je auto achterlaten in Mestre, maar ook gewoon een hotel boeken daar.

Hotel boeken in Mestre

Je betaalt de helft voor een hotel in Venetië en staat snel in een van de mooiste steden van Italië. Zorg ervoor dat de accommodatie dicht bij het treinstation van Mestre ligt of niet ver van een tramhalte of bushalte met frequente rechtstreekse verbindingen naar Venetië.

Je kan vanuit Mestre gemakkelijk elke ochtend met het openbaar vervoer naar Venetië. Kom wel op tijd naar het treinstation indien je het tien minuten durende ritje naar Venetië wil maken, want je zal niet de enige toerist zijn die op die manier Venetië wil bezoeken.

 1. Openbaar vervoer in Venetië

Eenmaal in Venetië kan je verplaatsen met de beroemde waterbussen of vaporetti. Die waterbussen varen door de kanalen van de stad, vooral door het Canal Grande. Je kan opstappen aan elke halte en vervolgens afstappen waar je wil. De vaporetti varen ook naar de naburige eilanden zoals Murano, Burano en Lido.

In totaal zijn er 20 waterbuslijnen, maar je zal vooral lijn 1 en 2 gebruiken in de stad. De vaporetti op lijn 1 stoppen bij elke halte langs het Canal Grande, die van lijn 2 stoppen enkel bij de belangrijkste, grootste haltes en zijn dus sneller.

Lees zeker ons uitgebreid blogartikel over 'hoe je verplaatsen in Venetië.'

Om een vaporetto te nemen, moet je vooraf een ticketje kopen. Elk ticket kost 7,5 euro en is 75 minuten geldig. Je kan in die tijdspanne zo veel vaporetti nemen als je wil. Wil je de beroemde vaporetti gewoon eens uitproberen, dan is zo’n ticket voldoende. Ben je van plan om vaak de waterbussen te nemen en veel te bezoeken, dan kies je beter voor een pas. Dit zijn de mogelijkheden:

 • Geldigheid van 75 minuten: 7,5 euro
 • Geldigheid van 24 uur: 20 euro
 • Geldigheid van 48 uur: 30 euro
 • Geldigheid van 72 uur: 40 euro
 • Geldigheid van 1 week: 60 euro

TICKETS: Je kan de kaartjes ter plaatse kopen, maar we raden aan om ze vooraf online te kopen. Het is eenvoudig en gaat snel. Tickets voor de vaporetto koop je hier.

 1. Hoe geld besparen in Venetië?

Venetië is niet meteen de goedkoopste stad en er zijn heel wat tourist traps die je beter kan vermijden. Daarom geven we je graag enkele tips om een flinke duit te besparen tijdens je stedentrip in Venetië.

Koop dag- of meerdaagse tickets voor de waterbus

In Venetië zal je al snel naar de vaporetto grijpen voor verplaatsingen door de stad. De waterbus brengt je meestal sneller bij je bestemming dan wanneer je zelf je weg te voet gaat zoeken. En je kan meteen flink wat besparen als je een dagticket of kaarten voor meerdere dagen aankoopt. Een los ticket voor de vaporetto kost je reeds € 7,50, dus dat dikt wel aan na een paar vaartochtjes. Dagkaarten zijn er reeds voor € 20 en voor meerdere dagen ben je nog goedkoper af, dus die prijs haal je er snel uit. Koop je tickets voor de vaporetto online.

Deel een gondelvaart met meerdere mensen

Een gondelvaart in Venetië wil je natuurlijk niet missen wanneer je er bent. Maar een individuele gondelvaart heeft wel zijn prijskaartje: voor een rondvaart van ongeveer 40 minuten betaal je al snel € 80 en voor een romantische avondtocht zelfs € 100.

Bij de gondeliers kan je niet afdingen, want de gondelprijzen zijn bij wet vastgelegd. Maar je kan wel een gondel delen met meerdere mensen voor minder dan € 30. Dan zit je met maximaal 6 personen in de boot en ben je toch een stuk goedkoper af.

Onze tip: Kies voor een gedeelde gondelvaart, zo bespaar je flink wat geld uit, boek je gedeelde gondelvaart online. Je kan steeds annuleren tot 24u voor aanvang.

Tickets kopen voor een gondelvaart vanaf € 27, zo kan je meteen van de romantische tocht genieten.

Doe geen terrasje op het San Marcoplein

Het San Marcoplein is natuurlijk een iconische locatie, maar iets gaan eten en drinken kost er heel veel voor matige kwaliteit. En dan moet de befaamde "coperto", een opgelegde fooi voor tafelbediening, er nog bij worden geteld. Persoonlijk zouden we dat alleen doen als je wil genieten van het live orkest dat dagelijks op het plein te bewonderen is. In andere wijken van de stad vind je meer aanvaardbare prijzen.

Musea op het San Marcoplein bezoeken? Koop de Museumpas

Op het San Marcoplein vind je meerdere musea, met het Dogepaleis als bekendste trekpleister. Weet dat je daar een combiticket kan boeken om alle musea op het plein te bezoeken. Zo krijg je naast het Dogepaleis meteen ook toegang tot Museo Correr, Museo Archeologico en de Biblioteca Nazionale. Koop hier je Museumpas online.

 1. Tip: Venetië Pas, voor wie slechts 1 dag in Venetië is

Voor wie slechts 1 dag in Venetië is, werd ook een speciale stadspas ontwikkeld. Het is een uitstekende optie wanneer je de beroemdste bezienswaardigheden wil bezoeken, een gondelritje wil maken en daarnaast vooral wil rondslenteren in de stad zonder al te veel te bezoeken.

In de Venetië Pas zit het volgende inbegrepen:

 • Toegang tot de San Marcobasiliek zonder wachtrij
 • Toegang + audiogids in het Dogepaleis zonder wachtrij
 • Gondelvaart op de Venetiaanse kanalen
 • Daarbovenop krijg je 10% korting op andere bezienswaardigheden in de stad.

VENETIË PAS: Is deze handige pas wel iets voor jou? Bestel je Venetië Pas nu online op voorhand en geniet van alle voordelen.

 1. Inspiratie voor je stedentrip Venetië

 1. Filmpje: romantische gondeltocht in Venetië

Wat mag je verwachten van een romantische gondeltocht op de Venetiaanse kanaaltjes? In onderstaand filmpje laat men zien hoe adembenemend mooi Venetië eruitziet vanuit een gondel. Om dat alles in levenden lijve te bewonderen, zal je natuurlijk zelf moeten instappen!

 1. Download je gratis stadswandeling Venetië

Citytrip naar Venetië? Ontdek de stad met onze gratis stadswandeling Venetië. Ideaal om Venetië volledig te verkennen op eigen tempo. Nog meer zien? Koop onze reisgids Venetië met volledig uitgewerkte stadswandeling + 35 highlights en heel wat verborgen pareltjes (én GPS coördinaten)! Eerst uitproberen? Download zeker ook de gratis preview stadsgids Venetië en ga op pad!

Venetië

Gratis reisgids Venetië downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?