17 x mooiste musea in Venetië bezoeken: Alle info + waar tickets kopen?

Volledige reisgids kopen voor € 5

17 x mooiste musea in Venetië bezoeken: Alle info + waar tickets kopen?

19 maart 2022 in Venetië0 reacties

Overzicht met de mooiste musea in Venetië + waar tickets kopen?

Wie Venetië zegt, zegt gondels, kanalen en gelato. Maar de stad kan ook uitpakken met musea van wereldklasse. Bewonder meesterwerken in geprezen kunstmusea, duik in de geschiedenis van de stad in andere musea en bewandel de stadspaleizen waar eeuwen geleden rijke Venetianen woonden.

Benieuwd naar de topmusea? We zetten even de mooiste musea in Venetië voor je op een rijtje. Zo ben je er zeker van dat je niets mist tijdens je verblijf.

Inhoud artikel

 1. Het Dogepaleis en de basiliek van San Marco bezoeken

Het Dogepaleis en de basiliek van San Marco zijn absolute must-sees in Venetië. Wil je graag de ellenlange wachtrijen vermijden aan de kassa? Dan kan je altijd je voorrangsticket voor het Dogepaleis en de basiliek boeken online en de wachtrij overslaan.

Een deskundige gids geeft je tijdens de rondleiding wat meer uitleg over alles wat je ziet. Je bewondert er de meesterwerken, steekt de Brug der Zuchten over en bezoekt de gevangeniscel van Giacomo Casanova. Daarna ga je naar de basiliek van San Marco en geniet je van het uitzicht op het San Marcoplein. Een absolute aanrader!

TICKETS: Boek je toegangsticket voor het Dogepaleis en de basiliek van San Marco online op voorhand en profiteer van voorrangstoegang!

Wil je enkel de basiliek van San Marco bezoeken met een gids? Ook dat kan. Boek je tour door de Basiliek van San Marco met gids en krijg toegang tot het terras. Of misschien wil je liever alleen het Dogepaleis bezoeken? Boek je toegangtickets voor het Dogepaleis.

 1. Gallerie dell Accademia

Er zijn twee kunstmusea in Venetië die je niet mag missen wanneer je hier op vakantie bent en eentje daarvan is Gallerie Dell’Accademia. Dit kunstmuseum bevindt zich in het kloostercomplex van Santa Maria della Carità. Oorspronkelijk was het de zetel van de prestigieuze kunstacademie van Venetië. Beroemde kunstenaars schonken schilderijen aan de kunstacademie die als onderwijsmateriaal moesten dienen voor de leerlingen.

Vandaag vind je in de gebouwen enkel nog het bijhorende kunstmuseum. Er worden schilderijen tentoongesteld die dateren uit de 14e tot de 18e eeuw. Een groot deel van de collectie werd door de schilders zelf geschonken.

 • Het overgrote deel van de schilderijen die je hier kan bewonderen, zijn van de hand van beroemde Venetiaanse schilders.
 • Je vindt hier meesterwerken van ronkende namen als Titiaan, Veronese en Giorgione.
 • Het allerberoemdste werk is ‘Feestmaal in het huis van Levi’ van Veronese, een schoolvoorbeeld van Italiaanse renaissancistische schilderkunst.
 • Nog een leuk weetje: de beroemde tekening Vitruviusman van Leonardo da Vinci wordt hier bewaard, maar niet tentoongesteld.
 1. Peggy Guggenheim Museum

Het andere niet-te-missen kunstmuseum van Venetië, en het populairste van de twee, is het Guggenheim van Venetië. Kunstverzamelaar Peggy Guggenheim kocht het stadspaleis Palazzo Venier dei Leoni en bleef er wonen tot haar dood. Ze spaarde een indrukwekkende kunstcollectie bijeen en die kan je nu bewonderen in het stadspaleis waar ze woonde.

In tegenstelling tot de Gallerie dell’Accademie vind je hier vooral moderne kunst. Er hangen topwerken van ronkende namen als Pablo Picasso, René Magritte en Salvador Dali. Ook Pollock, Kandinsky, Miró, Klee, Chagall, Mondriaan en Corneille zijn hier vertegenwoordigd. Je komt overigens niet alleen voor de kunst, maar ook voor het gebouw zelf. Een aanrader!

TICKETS: Wil je ook graag dit museum bezoeken? Boek je ticket voor het Guggenheim Museum in Venetië vooraf online. Het Guggenheim Venetië is erg populair en er kunnen dan ook wachtrijen zijn. Met dit ticket kan je de wachtrij voorbijsteken en meteen de kunst gaan bewonderen.

 1. Museo Ebraico di Venezia

In de wijk Cannaregio, in het noorden van de stad, bevond zich de joodse getto van Venetië. Meer zelfs, het was de oudste joodse getto van Europa en hier is ook het woord getto ontstaan. In de 16e eeuw besliste men dat alle joden in Venetië binnen de grenzen van de wijk moesten wonen. ’s Avonds werden er grote hekkens opgetrokken en konden de joden de wijk niet meer verlaten. Pas in de 19e eeuw kregen joden dezelfde rechten als andere Venetianen.

In het Museo Ebraico di Venezia leer je alles over de joodse geschiedenis van de stad. In dit kleine museum worden interessante artefacten tentoongesteld. Vlakbij kan je ook synagogen bezoeken en lekkernijen proeven in de joodse bakkerij.

 1. Ca' d'Oro

Niet ver van het joods museum, vind je het Ca d’Oro, het Gouden Huis. Het is een van de meest elegante en indrukwekkende stadspaleizen van Venetië. Het gebouw dateert uit de 15e eeuw en staat aan de rand van het Canal Grande.

Binnenin waan je je terug in renaissancistisch Venetië. Overal waar je kijkt, zie je gedetailleerde mozaïeken en waardevolle schilderijen van onder andere Titiaan. Er worden ook moderne kunstwerken tentoongesteld die voor een interessant contrast zorgen. Als kers op de taart zijn er verschillende terrassen vanwaar je een prachtig uitzicht hebt. Ca d’Oro omvat de essentie van alles wat Venetië is.

 1. Ca' Rezzonico

Het Ca’ Rezzonico is nog een stadspaleis dat je niet mag missen. Ook dit prachtige gebouw staat aan het Canal Grande. Je bereikt het makkelijk via de gelijknamige halte van de vaporetto. De buitenkant ziet er typisch Venetiaans uit, maar het is vooral het interieur dat je met verstomming zal slaan.

In Ca’ Rezzonico waan je je terug in de 18e eeuw

Het stadspaleis verkeert in uitstekende staat en is helemaal uitgerust zoals indertijd het geval was. Hier kan je niet alleen schilderijen aan de muren bewonderen, maar ook authentieke meubels, gordijnen en standbeelden. Er hangen indrukwekkende kroonluchters en de plafondschilderingen zijn uitzonderlijk. Kunstliefhebbers mogen zich verheugen op werken van onder andere Tiepolo, Bellucci en Crosato.

Als kers op de taart bevindt zich achter het stadspaleis nog een gezellige stadstuin waar je even zou vergeten dat het drukke Canal Grande zich vlak achter je bevindt.

 1. Museo Correr

Het Museo Correr is een van de grootste van Venetië. Geschiedenis- en kunstliefhebbers mogen het dan ook niet overslaan. Wanneer je de pijltjes in het museum volgt, bezoek je ook het archeologisch museum en de Biblioteca Nazionale Marciana. Allemaal met hetzelfde ticket.

 • In het Museo Correr maak je een reis door de tijd via artefacten en kunstwerken waarvan de oudste uit de 13e eeuw dateren.
 • Het museum is behoorlijk groot en werpt een licht op verschillende tijdsperiodes en onderwerpen.
 • Je kan hier bijvoorbeeld Griekse en Romeinse archeologische vondsten bewonderen, maar ook Egyptische.
 • Er staan ook een paar indrukwekkende vazen. Een groot deel van het archeologisch museum focust op de recente geschiedenis, bijvoorbeeld op de tijd van Napoleon.

Tot slot wandel je langs een indrukwekkende bibliotheekzaal, de Biblioteca Nazionale Marciana. Deze bibliotheek is een van de oudste van Italië en werd oorspronkelijk gebouwd om de werken van Francesco Petrarca, een beroemde dichter, te bewaren. De dichter schonk zijn werken aan de stad. Je kan de bibliotheekzaal niet binnenwandelen, maar wel bewonderen vanop afstand.

TIP: Koop je een Venetië Museumpas en geniet van toegang tot het Museo Correr en tal van andere boeiende musea in Venetië. Je geniet ook van een toegang tot het Dogepaleis.

 1. Museo Vetrario

Een van de populairste uitstapjes in Venetië is een bezoek aan het eiland Murano. Het staat bekend om zijn eeuwenlange traditie van glaskunst. Op Murano kan je het Museo Vetrario, het glasmuseum, bezoeken. Het is, hoe kan het ook anders, gevestigd in een mooi stadspaleis.

Natuurlijk focust een groot deel van de collectie op de glaskunst van Murano. Er worden enkele fantastische glazen beelden tentoongesteld. Daarnaast leer je hier ook over hoe glaskunst door de eeuwen heen veranderd is en welke technieken er gebruikt worden om al dat moois te kunnen maken. Er staan ook glazen kunstwerken uit de Egyptische tijd en modernere glazen kunstvoorwerpen.

WORKSHOP: Wil je graag zelf eens proberen glazen kunstwerkjes te maken? Dat kan! Je kan online een ticketboeken voor een bezoek aan een glasfabriek in Murano. Je krijgt dan niet alleen te zien hoe de glasmeesters hun kunstwerken maken, maar je mag ook zelf aan de slag.

 1. Museo del Consorzio Merletti di Burano

Murano staat bekend om zijn glas en Burano staat bekend om zijn kant. Door de eeuwen heen werd hier kant gemaakt van uitzonderlijke kwaliteit dat tot de meest prestigieuze exportproducten van Venetië behoorde. In het Museo del Consorzio Merletti di Burano leer je alles over het kant van Burano. Dit kleine museum is een bezoekje waard wanneer je van plan bent om Burano te bezoeken.

COMBITICKET: Wil je graag het glasmuseum in Murano én het kantmuseum in Burano bezoeken? Dat kan! Boek je combiticket hier en verken het erfgoed van Murano én Burano.

 1. Ca'Pesaro Galleria Internazionale d'Arte Moderna

Dit kunstmuseum ligt aan het Canal Grande. De gevel valt meteen op omwille van de grootte. De roemrijke familie Pesaro kocht drie stadspaleizen naast elkaar op en liet er een groot stadspaleis in de plaats bouwen. Het bouwwerk was uiteindelijk klaar in 1710. In 1902 werd het stadspaleis geschonken aan de stad Venetië en werd er een museum voor moderne kunst in ondergebracht.

De collectie van de Galleria Internazionale d'Arte Moderna omvat werken van onder andere Klimt, Miró, Kandinsky, Meunier en Klee, maar er worden ook veel tijdelijke tentoonstellingen georganiseerd. De bovenste verdieping is gewijd aan Japanse kunst. Je kan er onder andere een impressionante draagstoel bewonderen. Die collectie werd bijeen verzameld door prins Enrico II di Borbone tijdens een reis naar Azië aan het einde van de 19e eeuw.

REISGIDS: Wil je graag zoveel mogelijk zien tijdens je citytrip in Venetië? Download dan zeker onze reisgids Venetië en geniet ten volle van je verblijf.

 1. Museo di Storia Naturale

Elke grote stad heeft een natuurhistorisch museum en zo ook Venetië. Dit museum is minder populair bij toeristen, maar wel een bezoekje waard als je geïnteresseerd bent in planten, dieren en geschiedenis. In het Museo di Storia Naturale leer je hoe de natuur zich door de eeuwen heen ontwikkeld heeft. Je kan hier opgezette dieren zien, maar ook fossielen en skeletten en er is een groot aquarium waar bijzondere vissen in rondzwemmen. Een leuke uitstap met kinderen of wanneer je even iets anders wil dan historische stadspaleizen en kunstmusea.

TICKETS: Bespaar jezelf tijd en moeite en bestel je tickets voor het Nationaal Historisch Museum online op voorhand. Zo kan je lange wachtrijen aan de kassa vermijden.

 1. Museo Storica Navale

Geen stad zo verbonden met het water als Venetië. Eeuwenlang werden hier schepen gebouwd die getuigden van de macht van Venetië. In het scheepvaartmuseum leer je alles over de band tussen Venetië en scheepvaart.

Je ziet er modellen van schepen die hier gebouwd werden en er is een grote collectie van maritieme wapens. De Venetiaanse schepen werden uitzonderlijk mooi gedecoreerd. Het Museo Storica Navale is niet zo bekend, maar wel zeker een bezoekje waard. Meer info op de website.

 1. Palazzo Grassi

Het Palazzo Grassi is het buitenbeentje langs het Canal Grande in Venetië. Het werd gebouwd in de 18e eeuw en is dus iets recenter dan de stadspaleizen errond. Het enorme gebouw werd opgetrokken in opdracht van de invloedrijke familie Grassi.

Het Palazzo Grassi is sinds 2006 in handen van de Franse zakenman François Pinault. Het hele interieur werd heringericht door de Japanner Tadao Ando. Pinault kocht het stadspaleis om er zijn collectie moderne kunst tentoon te stellen. Naast de vaste collectie kan je er vooral heel veel tijdelijke exposities gaan bewonderen van hedendaagse kunstenaars.

 1. Museo Leonardo da Vinci

Het Museo Leonardo da Vinci bevindt zich op het plein Campo San Rocco, vlakbij de basiliek San Maria Gloriosa dei Frari. Hier kom je oog in oog met enkele van zijn beroemdste uitvindingen. Het is geen alledaags kunstmuseum, want je mag die avantgardistische uitvindingen ook echt uitproberen.

Op de benedenverdieping leer je over het leven en het werk van Leonardo da Vinci. Daarna zie je uitwerkingen van zijn beroemdste uitvindingen. Je kan er ook de originele ontwerpen bewonderen. Het Museo Leonardo da Vinci is een aanrader voor iedereen.

TICKETS: Bestel je tickets voor het Museo Leonardo da Vinci in Venetië online en duik als het ware in het brein van een genie.

 1. Museo della Musica

Het muziekmuseum van Venetië is een aanrader voor elke muziekliefhebber. En het is bovendien volledig gratis. Er worden vooral 18e-eeuwse instrumenten tentoongesteld. Je ziet er onder andere historische violen, elegante piano’s en indrukwekkende harpen. Het Museo della Musica is gevestigd in de kerk Chiesa San Maurizio en dat maakt een bezoek extra bijzonder.

 1. Centro Studi di Storia del Tessuto, del Costume e del Profumo

Wil je zien én ruiken hoe de rijke Venetianen hier in de 17e eeuw in al die stadspaleizen en over de Venetiaanse bruggetjes paradeerden? Dan mag je dit museum niet overslaan. Het museum is gevestigd in het Palazzo Mocenigo en is wat ons betreft een van de best bewaarde geheimen van Venetië.

Het stadspaleis is aangekleed zoals het was in de 17e eeuw. Maar hier wandel je niet door lege gangen en kamers, maar wel door wat een filmset lijkt. De kamers staan namelijk vol met poppen die 17e-eeuwse kostuums aanhebben. Je ziet ook pruiken en je kan de parfums van indertijd ruiken. In geen enkel stadspaleis komt het verleden meer tot leven dan hier. Bovendien kan je enkele uitzonderlijke schilderijen bewonderen die aan de wanden opgehangen zijn. Ook de historische meubels geven je een unieke kijk in het verleden.

STADSWANDELING: Met onze stadswandeling door Venetië kom je langs enkele boeiende musea en veel meer andere topbezienswaardigheden in Venetië.

 1. Palazzo Grimani

Het Palazzo Grimani is opnieuw een minder bekend museum in Venetië. Het is een atypisch stadspaleis met een atypische kunstcollectie. Dit Venetiaanse stadspaleis werd in de 16e eeuw gekocht door de familie Grimani. Het pand werd helemaal verbouwd in een stijl die niet gebruikelijk was voor die tijd. Het heeft iets weg van een klassieke tempel. De familie Grimani stond bekend om haar uitzonderlijke archeologische collectie. Door de eeuwen heen spaarden ze allerlei bijzondere artefacten bijeen. Het Palazzo Grimani werd ook voorzien van opvallende fresco’s op het plafond.

 1. Onze tip? Bespaar en koop de Venetië Museum Pass

Ben je van plan om veel musea te bezoeken? Dan is het een goed idee om de Museum Pass te kopen. Je krijgt toegang tot enkele van de bekendste musea, zoals het Museo Correr en het Museo Ebraico. Ook een bezoek aan het Dogepaleis is inbegrepen in de Museum Pass en je kan binnen in zowat alle Venetiaanse kerken.

Behoor je tot de fervente museumbezoekers? Dan is de Museum Pass Plus extra interessant. Je hebt dan ook toegang tot onder andere het Ca’ Rezzonico, Ca’ Pesaro, het Museo Vetrario, het Kantmuseum op Burano en het Palazzo Mocenigo.

MUSEUM PASS: Overtuigd? Bestel je Venetië Museum Pass online op voorhand en geniet ten volle van je vakantie!

 1. Waar overnachten in Venetië?

Ben je nog op zoek naar een aangename verblijfplaats voor je vakantie in Venetië? Wij hebben alvast onze favoriete voor je opgelijst. Of bekijk meteen het volledige aanbod hotels in Venetië.

 • Venetië: Het 4-sterren Hotel Rialto ligt tegenover de Rialtobrug en biedt kamers aan met een traditioneel Venetiaanse inrichting. Begin je dag op een onvergetelijke manier door buiten op het terras te eten, met een briljant uitzicht op het Canal Grande. Meer info en boeken.
 • Venetië: Genieten van een drankje op terras in hartje Venetië? Bij B&B Ca' San Rocco kan dat! Deze charmante accommodatie is omringd door planten en tuinen: de perfecte plek voor natuurliefhebbers om te ontspannen. Meer info en boeken.
 • Lido: Wandel langs het uitgestrekte strand van het eiland Lido en rust nadien lekker uit in het historische Hotel Byron. Je kan genieten van de schoonheid van de nabijgelegen Venetiaanse lagune, of volledig ontspannen in de smaakvol ingerichte kamers met uitzicht op het terras in de tuin. Meer info en boeken.
 • Burano: Wil je graag op het eiland overnachten? Boek dan een verblijf in het vakantiehuis Night Galleria - bed & art gevestigd in een van de gekleurde huisjes. De accommodatie biedt ook uitzicht op de lagune van Venetië. Meer info en boeken.
 1. Download je gratis stadswandeling Venetië

Citytrip naar Venetië? Ontdek de stad met onze gratis stadswandeling Venetië. Ideaal om Venetië volledig te verkennen op eigen tempo. Nog meer zien? Koop onze reisgids Venetië met volledig uitgewerkte stadswandeling + 35 highlights en heel wat verborgen pareltjes (én GPS coördinaten)! Eerst uitproberen? Download zeker ook de gratis preview stadsgids Venetië en ga op pad!

Venetië

Gratis reisgids Venetië downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?