Welke kerken en kathedralen in Venetië bezoeken? Alle info voor je bezoek + tickets

Volledige reisgids kopen voor € 5

Welke kerken en kathedralen in Venetië bezoeken? Alle info voor je bezoek + tickets

25 maart 2022 in Venetië0 reacties

Overzicht van de must-see kerken en kathedralen in Venetië + waar tickets kopen?

Venetië is een schilderachtige stad. Niet alleen dankzij de kanalen, kleurrijke gevels en gondels, maar ook door alle kerktorens en –koepels die boven de huizen uitsteken. Venetië telt ontzettend veel kerken. De beroemdste is natuurlijk de niet-te-missen San Marcobasiliek, maar er zijn nog heel wat meer kerken die een bezoekje verdienen.

In dit blogartikel kom je alvast meer te weten over onze favoriete kerken in Venetië + waar je tickets kan kopen.

Inhoud artikel

 1. San Marcobasiliek

De Basilica di San Marco is de blikvanger van het San Marcoplein. De rijkelijk gedecoreerde kerk bevat talloze kunstschatten. Je hebt waarschijnlijk dagen nodig om iedere afgebeelde Bijbelse figuur zelfs maar te kunnen bekijken. De meest opvallende en bekendste werken zijn wellicht de bronzen vierspan boven de hoofdingang, de vele engelenbeelden en de gouden plafondmozaïeken en het altaar die het interieur van de kerk domineren.

Je kan de basiliek gratis bezoeken, maar de wachtrijen zijn logischerwijs zeer lang. Wil je alles uit je bezoek halen? Dan kan je best meegaan met een gegidste tour langs de belangrijkste bezienswaardigheden van het San Marcoplein. Op die manier krijg je ook overal voorrang. Boek hier je tickets voor een gegidste tour in de San Marcobasiliek + andere bezienswaardigheden op het plein.

 1. Basilica di Santa Maria Gloriosa dei Frari

De San Marcobasiliek mag je tijdens je bezoek aan Venetië natuurlijk niet missen, maar dat geldt eigenlijk ook voor deze Basilica di Santa Maria Gloriosa dei Frari. De kerk dateert uit de 14e eeuw en is gotisch van stijl. Het is een van de grootste kerken van Venetië. Het gebouw zelf is indrukwekkend, maar dat zijn de kunstschatten die je er kan bewonderen nog meer.

 • De meeste bezoekers komen vooral voor een van Titiaans beroemdste schilderijen: Madonna di Ca’Pesaro.
 • Je vindt er verder ook nog een opvallend werk van Bellini in de sacristie.
 • Het grafmonument van de Venetiaanse beeldhouwer Antonio Canova, een grote stenen piramide, zal je ook zeker niet missen. Zijn hart wordt erin bewaard.
 • En recht tegenover de piramide vind je de laatste rustplaats van schilder Titiaan en nog wat verderop ligt de beroemde componist Monteverdi begraven.
 1. San Giorgio Maggiore

Vanop het San Marcoplein zie je aan de overkant van het Canal Grande het eilandje San Giorgio Maggiore liggen. Daarop staat een kerk en een kloostercomplex. In de 16e eeuw renoveerde de architect Palladio de groep gebouwen en in de 18e eeuw werd de klokkentoren aan de kerk toegevoegd.

Het is niet zozeer de kerk zelf die een plekje op deze lijst verdiend, maar wel het uitzicht vanop de klokkentoren. Je ziet hier heel Venetië en de omringende lagune liggen. Het is wat ons betreft een absolute must-see. Binnenin de kerk hangen enkele werken van Tintoretto.

TIP: Reserveer je een 2-uur durende boottocht naar het eiland San Giorgio Maggiore en klim naar de top van de indrukwekkende klokkentoren.

 1. Basilica di Santa Maria della Salute

De basiliek Santa Maria della Salute is een bijzondere, achthoekige kerk met een enorme koepel. De kerk ligt aan het Canal Grande en levert dan ook mooie plaatjes op. De kerk werd opgetrokken in de 17e eeuw nadat de pestepidemie de stad uit was gejaagd. De basilica di Santa Maria della Salute is een prachtige barokke kerk. Ga er zeker eens binnen, want er hangen schilderijen van de Venetiaanse grootnamen Tintoretto en Titiaan.

 1. San Pantalon

De kerk San Pantalon ziet er langs buiten weinig bijzonder uit. Het lijkt een van de vele kerken die de straten van Venetië sieren. Maar niets is minder waar, want binnen wacht je een verrassing van formaat. En dat mag je heel letterlijk nemen.

Het plafond is namelijk uitgerust met een van de grootste schilderijen ter wereld. Tot niet zo heel lang geleden was het ook het grootste schilderij ter wereld. De schilder Giovanni Antonio Fumiani schilderde een indrukwekkend geheel waaraan hij maar liefst 20 jaar heeft gewerkt.

STADSWANDELING: Met onze stadswandeling door Venetië kom je alvast langs de mooiste kerken van de stad en veel meer andere topbezienswaardigheden.

 1. Santa Maria della Pietà

De Santa Maria della Pietà, soms ook aangeduid als de Santa Maria della Visitazione, staat in Venetië bekend als de kerk van Vivaldi. De beroemde componist werd namelijk oorspronkelijk opgeleid tot priester. Hij droeg hier verschillende missen voor en was dus vaak te vinden in deze kerk. Hij speelde er ook viool. We kennen Vivaldi vandaag de dag vooral voor zijn compositie De vier seizoenen. Verder kan je in de kerk Santa Maria della Pietà een grote plafondschildering van Tiepolo bewonderen. De kerk heeft een helderwitte gevel en kijkt uit op het water.

 1. San Sebastiano

Kerken en kunst gaan hand in hand en dat is ook in de kerk van San Sebastiano het geval. Het kerkgebouw zelf is weinig bijzonder, je komt hier vooral voor de schilderijen. De kerk van San Sebastiano kan je gerust het museum van Paolo Veronese noemen. Je vindt hier ontzettend veel werken van zijn hand.

De schilder bezocht de kerk vaak en ligt er vandaag de dag ook begraven. Je kan zijn schilderijen op het plafond, in de sacristie en aan elke muur bewonderen. Het beroemdste werk van Veronese, Feest in het huis van Levi, vind je even verderop in de Gallerie dell’Accademia.

 1. Santa Maria del Rosario

De kerk van Santa Maria del Rosario, ook bekend als de Chiesa dei Gesuati, is een van onze persoonlijke favorieten. De kerk ligt op het zuidelijkste puntje van de wijk Dorsoduro en ligt aan het water. Aan de overkant zie je de wijk Giudecca, bekend om de wandelpromenade. We raden je aan om de veerboot naar de overkant te nemen, zo kan je de kerk in al haar glorie bewonderen.

Binnenin hangt een van de beroemdste werken van Tiepolo, nog zo’n gelauwerde Venetiaanse schilder. Je ziet op het plafond gevleugelde paarden, wolken en engelen die bijzonder realistisch geschilderd zijn. Vergeet dus zeker niet omhoog te kijken. Je zal merken dat deze kerk langs binnen erg nauwkeurig versierd is. Dat is te danken aan de rococostijl.

 1. Chiesa del Santissimo Redentore

Op het eiland Giudecca, aan de overkant van het kanaal, prijkt de grote, witte kerk Il Redentore. Ook deze kerk werd opgetrokken aan het einde van een grote pestepidemie, aan het einde van de 16e eeuw. Het was de architect Palladio, die ook de kerk op San Giorgio Maggiore mocht ontwerpen, die de opdracht binnenhaalde. Vooral de witte koepel zal je meteen opvallen.

De overwinning op de pestepidemie wordt overigens nog elk jaar herdacht. Ben je hier tijdens het derde weekend van juli? Dan heb je geluk! Er wordt dan een ponton opgetrokken dat het kanaal overspant. Er vindt ook een zeilwedstrijd en een roeiwedstrijd plaats.

Nog op zoek naar een aangenaam verblijf? Bekijk alvast onze selectie favoriete hotels en B&B's in Venetië.
 1. Basilica Santi Giovanni e Paolo

De kerk van Santi Giovanni e Paolo, of in de Venetiaanse volksmond beter bekend als de San Zanipolo, is eigenlijk een groot mausoleum. Binnenin liggen maar liefst 25 doges begraven. Dat waren de leiders van de Republiek Venetië. De kerk is opgetrokken in gotische stijl en het plafond werd beschilderd door Veronese.

Houd tijdens je bezoek ook even halt bij het veelluik van Bellini. Voor de kerk ligt het gelijknamige plein waar je het dagelijkse Venetiaanse leven kan gadeslaan vanop een van de terrasjes. Het is een aangename plek om even te vertoeven.

TIP: Wil je graag zoveel mogelijk kerken in Venetië bezoeken? Koop dan zeker je Venetië Museum Pass met Chorus Pass. Met deze Pass heb je toegang tot verschillende musea en 16 kerken in Venetië. Wacht niet langer, en bestel je Venetië Museum Pass online op voorhand. Zo kan je zorgeloos geniet van je vakantie!

 1. Chiesa di San Zaccaria

Venetië staat vol kleinere kerkjes waar minder toeristen binnengaan en de kerk van San Zaccaria is er daar eentje van. Het werd gebouwd in een unieke stijl waar je zowel gotische als renaissancistische elementen in kan herkennen. Vanop het pleintje voor de kerk kan je de witte gevel vol zuilen goed bekijken.

Binnen hangt een beroemd werk van Bellini, een altaarstuk, waardoor de kerk toch enige naamsbekendheid heeft. Het behoort tot de absolute topwerken uit die periode. De muren van de kapellen zijn rond om rond uitgerust met kleurrijke schilderijen waardoor er in de kerk een aangename sfeer hangt. Bijzonder is de crypte onder de kerk. Die staat deels onder water. Het lichaam van de heilige Zacharias, de vader van Johannes de Doper en de man waaraan de kerk is gewijd, ligt in die crypte begraven.

 1. Santa Maria dei Miracoli

De wijk Cannaregio staat bekend als de authentiekste en kunstzinnigste wijk van Venetië. Hier wandelen minder toeristen rond en je kan er dan ook beter de sfeer van het ‘echte’ Venetië opsnuiven. Onze favoriete kerk in de wijk is die van Santa Maria dei Miracoli.

Deze kerk dateert uit de 15e eeuw en ziet er nog precies zo uit als toen. Dat is uitzonderlijk, want meestal worden kerken verschillende keren gerenoveerd door de eeuwen heen waardoor er een mix van stijlen ontstaat. De opmerkelijk halfronde bovenkant van de gevel valt meteen op. Binnenin is het plafond bedekt met cassetten die allemaal beschilderd zijn.

 1. De kerk van Santa Maria Assunta Detta I Gesuiti

De kerk van Santa Maria Assunta Detta I Gesuiti is perfect symmetrisch en kijkt uit op het water. Het gebouw dateert uit de 18e eeuw en is absoluut een bezoekje waard als je door deze wijk wandelt. Binnenin moet je vooral omhoog kijken. Het plafond is prachtig beschilderd en geeft de kerk een uniek karakter. Vlak naast deze kerk bevindt zich een kleine tuin waar je helemaal aan de drukte van Venetië kan ontsnappen.

REISGIDS: Wil je graag zoveel mogelijk zien tijdens je citytrip in Venetië? Download dan zeker onze reisgids Venetië en geniet ten volle van je verblijf.

 1. Chiesa della Madonna dell'Orto

Eveneens in Cannaregio vind je de kerk van Madonna dell’Orto. Zoals de kerk van San Sebastiano in het teken staat van de schilder Veronese, staat deze kerk helemaal in het teken van Tintoretto. De geprezen schilder ligt hier begraven en je vindt er ontzettend veel van zijn werken. Wandel rond in de kerk en bewonder alle schilderijen van de getalenteerde kunstenaar.

 1. Waar overnachten in Venetië?

Ben je nog op zoek naar een aangename verblijfplaats voor je vakantie in Venetië? Wij hebben alvast onze favoriete voor je opgelijst. Of bekijk meteen het volledige aanbod hotels in Venetië.

 • Venetië: Het 4-sterren Hotel Rialto ligt tegenover de Rialtobrug en biedt kamers aan met een traditioneel Venetiaanse inrichting. Begin je dag op een onvergetelijke manier door buiten op het terras te eten, met een briljant uitzicht op het Canal Grande. Meer info en boeken.
 • Venetië: Genieten van een drankje op terras in hartje Venetië? Bij B&B Ca' San Rocco kan dat! Deze charmante accommodatie is omringd door planten en tuinen: de perfecte plek voor natuurliefhebbers om te ontspannen. Meer info en boeken.
 • Lido: Wandel langs het uitgestrekte strand van het eiland Lido en rust nadien lekker uit in het historische Hotel Byron. Je kan genieten van de schoonheid van de nabijgelegen Venetiaanse lagune, of volledig ontspannen in de smaakvol ingerichte kamers met uitzicht op het terras in de tuin. Meer info en boeken.
 • Burano: Wil je graag op het eiland overnachten? Boek dan een verblijf in het vakantiehuis Night Galleria - bed & art gevestigd in een van de gekleurde huisjes. De accommodatie biedt ook uitzicht op de lagune van Venetië. Meer info en boeken.
 1. Download je gratis stadswandeling Venetië

Citytrip naar Venetië? Ontdek de stad met onze gratis stadswandeling Venetië. Ideaal om Venetië volledig te verkennen op eigen tempo. Nog meer zien? Koop onze reisgids Venetië met volledig uitgewerkte stadswandeling + 35 highlights en heel wat verborgen pareltjes (én GPS coördinaten)! Eerst uitproberen? Download zeker ook de gratis preview stadsgids Venetië en ga op pad!

Venetië

Gratis reisgids Venetië downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?