De marmergroeven van Carrara in Toscane bezoeken? Info, tips & tickets

Volledige reisgids kopen voor € 10

De marmergroeven van Carrara in Toscane bezoeken? Info, tips & tickets

8 maart 2022 in Toscane0 reacties

Praktische info voor je bezoek aan de marmergroeven van Carrara

Tussen de Apuaanse Alpen en de kust van Toscane ligt het plaatsje Carrara. Deze stad wordt ook wel de stad van het marmer genoemd omdat rondom Carrara heel wat marmergroeven liggen waar al eeuwenlang marmer gewonnen wordt.

Michelangelo was een grote fan van het marmer uit Carrara en gebruikte het witte goud om zijn wereldberoemde standbeeld de David te maken. Tot op de dag van vandaag wordt er nog steeds marmer uitgegraven, maar een deel van deze bijzondere groeves is opengesteld voor het publiek. De marmergroeven van Carrara zijn zeker een bezoekje waard tijdens je vakantie in Toscane.

Inhoud artikel

 1. Het verhaal van de marmergroeven van Carrara

1.1. De Romeinen

Men begon al met het winnen van het marmer in de Toscaanse bergen in de Romeinse tijd. Voordien haalden de Romeinen het marmer voor hun bouwwerken uit Griekenland of Turkije, maar door de ontdekking van het Italiaanse marmer was dat niet meer nodig. Ze stichtten het stadje Carrara in de buurt van die nieuwe marmergroeven en wonnen het marmer uit de valleien Torano, Miseglia en Colonnata. De Romeinen gebruikten het marmer voor veel bekende bouwwerken zoals bijvoorbeeld het Pantheon in Rome.

Het winnen van marmer was erg arbeidsintensief. Nadat het kostbare gesteente uitgehakt was, vervoerden de Romeinen het marmer door middel van een houten slee die over liggers naar beneden gleed. Daarna gebruikten ze ossenkarren om de stukken marmer naar de haven te vervoeren.

1.2. Het prestigieuze Carrara-marmer

In de elfde eeuw groeide Carrara enorm en werd er steeds meer marmer gewonnen. Het marmer van Carrara werd gebruikt voor de bouw van belangrijke monumenten zoals de Campo dei Miracoli in Pisa. Omdat Carrara een winstgevende stad was, vormde het een twistgebied tussen Pisa, Lucca, Florence en Milaan. Alle 4 de steden wilden graag de macht over Carrara om het marmer te kunnen gebruiken om imposante gebouwen op te trekken.

1.3. Michelangelo

Het marmer kreeg ook veel aandacht van enkele grote kunstenaars. Zij gebruikten het marmer door de eeuwen heen voor honderden standbeelden. De bekendste fan van het Carrara-marmer was zonder twijfel Michelangelo. Hij kwam zelfs persoonlijk naar de marmergroeven om blokken te selecteren.

Michelangelo gebruikte het Carrara-marmer om zijn wereldberoemde standbeeld de David te maken. In de dorpjes rondom de marmergroeves wonen tegenwoordig kunstenaars die nog steeds beelden houwen uit het marmer via de traditionele technieken die ook Michelangelo gebruikte.

TIP: Wil je ook graag het standbeeld David van Michelangelo bezichtigen? Bestel je tickets voor het Galleria dell'Accademia online en vermijd wachtrijen ter plekke.
 1. De marmergroeven van Carrara

In totaal liggen er zo’n 300 marmergroeven verspreid ten oosten van Carrara. Het merendeel van die groeves worden nog steeds gebruikt. We geven je alvast wat meer informatie over de marmergroeven van Carrara.

2.1. De verschillende soorten marmer uit de marmergroeven van Carrara

 • Het statuario-marmer is een zuiver witte tot ivoorkleurige soort marmer die al in de klassieke oudheid gewonnen werd uit de groeves en vooral gebruikt werd om standbeelden te houwen. Het statuario-marmer is zeldzaam en wordt slechts in kleine hoeveelheden aangetroffen waardoor het een erg kostbare marmersoort is geworden.
 • Het vennato-marmer is wit met grijze aders die door het gesteente lopen.
 • Het Calacata-marmer is eerder ivoorkleurig en onderscheidt zich van de andere marmersoorten dankzij gelige aders in het marmer.
 • Een andere populaire marmersoort is het grijze bardiglio-marmer.
 • Daarnaast zijn er ook nog andere kleurrijke soorten marmer uit Carrara zoals het grijsgroen geaderde cipollino-marmer, het groenzwarte apuane-marmer en het blauwe panoazzo-marmer.

2.2. Een bezoek aan de marmergroeves

Wanneer je de marmergroeven bezoekt, passeer je langs de groeves waar nog dagelijks kostbaar marmer gewonnen wordt. Je ziet de vrachtwagens af en aan rijden en je kan de machines horen boren. Daarna wandel je verder naar een aantal groeves die opengesteld zijn voor het publiek.

De mooiste marmergroeve van Carrara is de Cave di Fantiscritti. In die groeve haalde Michelangelo zelf zijn blokken marmer voor zijn wereldberoemde beeldhouwwerken.

2.3. De muurschildering van Michelangelo

Om de link tussen het Carrara-marmer en Michelangelo levendig te houden, werd een gigantische muurschildering aangebracht van het beroemdste werk van Michelangelo, De schepping van Adam. Tijdens de tour door de marmergroeves kom je er sowieso voorbij.

2.4. Evenementen

In de groeven worden ook regelmatig tijdelijke kunstexposities gehouden en er worden ook af en toe evenementen en concerten georganiseerd.

 1. Het openluchtmuseum Cava Museo

Als je naar de marmergroeven gaat, mag een bezoek aan het openluchtmuseum Cava Museo zeker niet ontbreken. Daar worden de verschillende materialen en technieken tentoongesteld die door de eeuwen heen gebruikt werden om de blokken marmer uit de groeves te halen.

Je kan er ook een replica van een traditioneel arbeidershuisje bezoeken om meer te weten te komen over het dagelijkse leven van de arbeiders. Er staan ook enkele marmeren beelden tentoongesteld die de arbeiders en de dieren uitbeelden die de zware blokken moesten verplaatsen. Tickets voor het Cava Museo kan je ter plekke kopen.

 1. Openingsuren van de marmergroeven van Carrara

De marmergroeven zijn enkel open voor het publiek tussen maart en oktober met de Marmotour. Wanneer de tours in het hoogseizoen vertrekken hangt af van het aantal personen dat met de tour mee wil. De tijdstippen worden ter plekke aangegeven. De laatste tour vertrekt een uur voor sluitingstijd.

 • In maart kan je de groeven enkel op zaterdag en zondag bezoeken tussen 10u en 17u.
 • In de maanden april, september en oktober zijn de groeven dagelijks open tussen 11u en 17u. Tours vertrekken om het uur. In de eerste helft van april openen de groeves in het weekend al om 10u.
 • Vanaf de tweede helft van april tot aan begin juni zijn de groeves elke maandag tot en met vrijdag open van 11u en 17u en op zaterdagen en zondagen van 10u tot 17u.
 • In het hoogseizoen van 10 juni tot half september kan je dagelijks een bezoek brengen aan de groeven tussen 10u en 18u.
 1. Tickets om de marmergroeves van Carrara te bezoeken

5.1. De MarmoTour

Tickets zijn te verkrijgen bij het kantoor van MarmoTour aan de Piazzale Fantiscritti in Miseglia. Kinderen tot en met 5 jaar oud mogen gratis mee naar binnen onder begeleiding van een ouder. Met de Marmotour word je begeleid in het Frans of het Engels. De rondleiding duurt ongeveer 40 minuten. Als je met een groep van meer dan 10 personen komt, moet je vooraf op de website reserveren.

5.2. De Carrara Day Tour

De beste manier om de marmergrotten van Carrara te verkennen is met de Carrara Day tour. Je wordt opgehaald aan je hotel om daarna de marmergroeven te bezoeken. Tijdens je bezoek aan de groeves krijg je uitgebreide informatie over de winning van het marmer en over de verschillende marmersoorten.

Daarna rijd je verder naar Pietrasanta, één van de meest pittoreske dorpjes
van Toscane. Je bezoekt er beeldhouwateliers en leert er meer over Michelangelo. Je brengt de hele dag dus door in de prachtige Toscaanse bergen.

De beste manier om de marmergrotten van Carrara te verkennen is met de Carrara Day tour.
 1. Hoe vermijd ik de wachtrijen bij de marmergroeven?

 • De regio waarin de Carrara marmergroeven liggen, worden tijdens de zomermaanden druk bezocht.
 • We raden je daarom aan om de groeves bijvoorbeeld in mei of september te bezoeken.
 • Wanneer je toch in het hoogseizoen de marmergroeven wil bezoeken, is het een goed idee om in de vroege voormiddag of laat in de namiddag te gaan.
 • In het algemeen is het bovendien het drukst in de groeves op vrijdag, zaterdag en zondag.
 • Als je de marmergroeves bezoekt met de Carrara Day Tour, kan je vanzelfsprekend alle wachtrijen overslaan met de gids.
 1. Hoe bereik ik de marmergroeves van Carrara?

7.1. Te voet:

Vanuit het dorpje Collonata ten noorden van Carrara kan je een mooie wandeling maken naar de marmergroeven van Carrara. Die wandeling duurt ongeveer een uurtje. Om heen en weer te wandelen moet je op ongeveer 2,5 uren rekenen. Om de groeven te bereiken, moet je wel een stukje bergopwaarts wandelen.

7.2. Met het openbaar vervoer:

Een bezoek brengen aan de marmergroeven van Carrara met het openbaar vervoer is mogelijk, maar het openbaar vervoer is zeker niet de beste manier om Carrara te bezoeken. Je zal namelijk een paar keer moeten overstappen.

Vanuit Pisa kan je de REG nemen naar Carrara, vanwaar je de bus L52 naar Carrara Ospedale kan nemen. Daar stap je over op de L49-bus naar Miseglia, waar je opnieuw moet overstappen om de L49-bus naar Caplinea Ospedale te nemen. Vanaf de halte Dir Mare Ponti di Vara is het nog 20 minuten wandelen naar de groeves.

Onze tip: beschik je niet over een auto of verblijf je ver van de groeves, dan raden we je aan om de Carrara Day Tour te nemen. Je wordt dan opgehaald aan je hotel.

7.3. Met de auto:

Vanaf Pisa is het ongeveer één uur rijden richting Carrara over de E80 langs de kust, vanaf Genoa is het zo’n twee uur over de E80. Vanuit Carrara rij je richting het ziekenhuis en vandaar ga je verder naar Miseglia. Houd vanaf dan de richting Cave/Fantiscritti aan. Je komt dan uit bij het Cava Museo waar zich ook het ticketkantoor bevindt om een bezoek te brengen aan de groeven. Iets verderop kan je parkeren.

Let erop dat je na je bezoek aan de groeves niet in dezelfde richting terugrijdt, want de straat is een eenrichtingsweg.

7.4. Ligging van de Carrara marmergroeven op de kaart

Geef het volgende adres in in je GPS: Via Miseglia Fantiscritti, 54033 Carrara MS, Italië

 1. Praktische info voor je bezoek aan de marmergroeven van Carrara

 • Binnenin de groeves ligt de temperatuur rond de 15 °C. We raden je daarom aan om een extra laagje kleding mee te nemen zodat je in de groeves een trui kan aantrekken.
 • Je moet stevige schoenen dragen om een bezoek te brengen aan de groeves. Hoge hakken zijn er verboden. We raden je aan om sneakers of wandelschoenen aan te trekken.
 • Bij hevige regenval, storm of hagel kunnen de groeves tijdelijk gesloten worden.
 1. Filmpje: Neem alvast een kijkje over de marmergroeves van Carrara

Benieuwd naar hoe die marmergroeves eruitzien? Bekijk alvast dit filmpje waarin je boven de uitgestrekte witte groeves ziet. Je zal meteen begrijpen waarom het marmer van Carrara het witte goud wordt genoemd. Om alles zelf te gaan bewonderen, zal je natuurlijk naar Toscane moeten afzakken.

 1. Mis niets: download onze gratis reisgids Toscane

Wil je niets missen tijdens je vakantie in Toscane? Goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Toscane met meer dan 95 bezienswaardigheden, 9 stadswandelingen + volledig uitgewerkte autoroute. Eerst uitproberen? Download alvast je gratis preview reisgids Toscane en ga op pad!

Toscane

Gratis reisgids Toscane downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?