14 x mooiste bezienswaardigheden in Pistoia: wat zien en doen tijdens je verblijf?

Volledige reisgids kopen voor € 10

14 x mooiste bezienswaardigheden in Pistoia: wat zien en doen tijdens je verblijf?

2 maart 2022 in Toscane3 reacties

De mooiste plekken en bezienswaardigheden in Pistoia + verblijftips

Op zoek naar een kleine, rustige stad in Toscane die toch flink wat te bieden heeft? Dan is Pistoia dé ideale bestemming. Je kan er ongehinderd en rustig genieten van alle mooie bezienswaardigheden. Zoals in nog andere Toscaanse steden is er ook in Pistoia een centraal stadsplein met daar rond de meest belangrijke gebouwen, maar ook enkele musea, vele paleizen en verschillende gezellige pleintjes.

De stad biedt een ruime waaier aan mogelijkheden die je ongetwijfeld een mooie dag bezorgen. Ontdek hier alvast de mooiste bezienswaardigheden van Pistoia.

Tours en tickets boeken voor je bezoek aan Pistoia

Inhoud artikel

 1. Chiesa di Sant Andrea

Breng zeker eens een bezoekje aan de Chiesa di Sant Andrea die dateert uit de 12e eeuw. De marmeren rijkversierde preekstoel van Giovanni Pisano familie is het pronkstuk in deze kerk. Opvallend is dat de preekstoel los staat, dus niet in verbinding met de muur of pilaar. De bijzonder mooie reliëfs tonen taferelen uit het Nieuwe Testament. Andere preekstoelen van de Pisano familie, ook broer Nicola hielp mee, zijn te zien in Siena en Pisa. Het houten kruisbeeld, merk de aangeklede Christus op, is eveneens van Giovanni Pisano. Heel wat moois te zien dus in de Chiesa di Sant Andrea.

STADSWANDELING: Wil je graag zoveel mogelijk zien van deze stad? Download dan zeker onze stadswandeling door Pistoia.

 1. Ospedale del Ceppo

Deze kleurrijke fries in terracotta is het resultaat van kunstenaars uit de school van Della Robbia. De Ospedale del Ceppo was een voormalig vondelingenhuis uit begin 16de eeuw en werd nadien uitgebouwd tot hospitaal. Tot 2013 was het nog in gebruik als ziekenhuis. Het gebouw kan jammer genoeg vandaag de dag niet meer bezocht worden.

Herken jij de zeven werken van barmhartigheid?
 1. San Bartolomeo in Pantano

De eerste indruk bij het binnenkomen in San Bartolomeo is dat de kerk wat donker en sober aangekleed is. Veel licht komt hier inderdaad niet binnen door de smalle boogvensters in het hoogkoor. De preekstoel met afbeeldingen van Christus, is origineel uit halfweg 13de eeuw maar heeft intussen wel al wat oplapwerk gekregen. Dat is ook te zien aan de betonnen delen.

Het is een werk van beeldhouwer Guido Bigarelli. Naast de preekstoel zijn aan de gevel vermoedelijke delen van het originele werk bevestigd. Bewonder hier zeker de fresco’s op de zijmuren en in de koepel.

 1. Museo del Ricamo

Op een bordje aan deze renaissancegevel staat dat dit museum eigenlijk twee boeiende musea telt. In dit gebouw zit namelijk het Museo Rospigliosi en het Museo Diocesano gevestigd.

 • Het Museo Rospigliosi biedt een mooie verzameling borduurwerk uit de periode tussen de 17de en 20ste eeuw en ook meubelen, tapijten en schilderijen uit de 16de en 17de eeuw.
 • Het Museo Diocesano toont voornamelijk liturgische voorwerpen: kelken, kerkelijke gewaden, beelden en schilderijen. In dit palazzo verbleef een tijdje de in Pistoia geboren paus Clemens IX. Rospigliosi was de eigenaar van het palazzo.

VERBLIJFTIP: Verblijf in het hartje van Pistoia in het Palazzo 42. Dit boetiekhotel is gevestigd in een prachtig oud pand en biedt ruime kamers die van alle gemakken voorzien zijn. Meer info en boeken.

 1. Museo Civico

Het Palazzo Comunale, of met andere woorden het stadhuis van Pistoia huisvest niet alleen de gemeentelijke dienstgebouwen, maar ook het Museo Civico. Opvallend hier is het zwartmarmeren hoofd en de hand boven het hoofd die het vastgrijpt. Ook de 2 lengtematen tegen de gevel naast de toegang zijn speciaal, want een meter zoals wij die kennen blijkt korter te zijn dan een authentieke Toscaanse meter.

 • Er is vrije toegang tot bij de binnenkoer en tot de eerste 2 verdiepingen.
 • Een bezoekje aan het stedelijk museum, Museo Civico dat werken van minder gekende schilders uit de regio herbergt, is betalend.
 • Meer info op de website.
 1. Cattedrale San Zeno

De Cattedrale di San Zeno zal je meteen opvallen wanneer je door de straten van Pistoia wandelt. Zoals je ook veelvuldig in Siena kan zien, komen hier de typische wit-groene strepen terug. Het voorportaal kwam er pas bij begin de 14de eeuw, maar met de bouw van de kerk werd al in 1108 gestart. De meest opvallende bezienswaardigheid binnen bevindt zich in een zijkapel, de Capella di San Jacopo. Daar zie je namelijk het zilveren altaar van St.-Jacobus staan.

Er werd maar liefst 60 jaar lang aan dit altaar gewerkt door verschillende goud- en zilversmeden uit de 13e eeuw. Er staan honderden figuren op afgebeeld, taferelen uit het Nieuwe Testament en het scheppingsverhaal. Door de tralies kan je het altaar goed zien. Wil je graag een woordje gesproken uitleg, dan moet je er wel voor betalen.

RONDREIS: Wil je graag zoveel mogelijk zien van Toscane? Bekijk dan ook zeker eens onze rondreis door Toscane.

 1. Battistero di San Giovanni

Battistero di San Giovanni, ook wel de doopkapel genoemd, heeft opnieuw de specifieke bouwstijl met witte en groene marmeren strepen. Het baptisterium werd gebouwd volgens de plannen van de Italiaanse beeldhouwer Andrea Pisano. Naast het portaal hangt een kleine buitenpreekstoel. Boven de toegangsdeur zie je afbeeldingen van Johannes de Doper, St.-Rochus en de Madonna met Kind met daarbij ook taferelen uit het leven van Johannes de Doper, maar daarvoor moet je van dichtbij kijken.

 1. Palazzo del Podesta (Pretorio)

Tegenwoordig is dit gebouw het justitiepaleis, vroeger zetelde hier de podestà, of beter bekend als stadsbestuurder of burgemeester. Het Pretorio zal je meteen opvallen door zijn fel gele kleur. Het paleis bevindt zich naast de Battistero.

REISGIDS: Wil je graag nog meer zien van Toscane? Download onze reisgids Toscane en ontdek alvast de mooiste plekjes van het land.

 1. Cappella del Tau & Museo Marino Marini

Deze kapel maakte deel uit van het klooster Tau. Je vindt er een gewaagde mix van oud en nieuw. De prachtige fresco’s dateren uit de 14de eeuw en het moderne werk zijn voornamelijk sculpturen van Marino Marini.

Marino Marini werd geboren in Pistoia in 1901 en stierf in 1980. Hij was beeldhouwer, schilder en etser tegelijk. Vaak herhaalde thema’s in zijn werk zijn paarden, ruiters, portretten en vrouwelijke figuren. Het museum bestaat uit een deel dat besteed is aan deze veelzijdige kunstenaar. Meer info op de website.

 1. Palazzo dei Vescovi

Tussen de Dom en het Battistero vind je het Palazzo dei Vescovi, dit is het vroegere bisschoppelijke paleis. Op de gevel zie je verschillende wapenschilden afgebeeld. De bisschoppen zijn wel al lang de deur uit, tegenwoordig vind je er de Toeristische Dienst en het Museo di San Zeno, een museum met waardevolle voorwerpen uit de kathedraal zoals reliekschrijnen, gewaden, fresco’s van Boldini enzovoort.

 1. Bezoek de Montecatini Termen

Montecatini Terme is één van de meest exclusieve kuuroorden van Italië. Je vindt hier meer dan 250 hotels die je een onvergetelijk verblijf verzekeren. Meer dan 400 jaar wist men al dat hier heilzaam water uit de bronnen kwam, maar toen werd het nog niet geëxploiteerd.

De dag van vandaag is Montecatini Terme een hotelstad geworden met veel ontspanningsmogelijkheden en sfeervolle restaurants en winkeltjes. Je kan er ook wandelen langs een prachtige laan met kastanjebomen of genieten van mooie uitzichten over de omgeving.

 1. Basilica della Madonna dell’Umiltà

Wanneer je zicht hebt op Pistoia, zie je ongetwijfeld de iconische koepel van de Basilica della Madonna dell’Umiltà. De imposante koepel in renaissance stijl werd gebouwd in de 16e eeuw door Giorgio Vasari en is een van de symbolen van Pistoia. Ga zeker eens een kijkje nemen binnenin de kerk om de fresco Madonna dell’Umiltà te bewonderen.

Nog op zoek naar een verblijf? Bekijk het volledige aanbod hotels in Pistoia.
 1. Piazza della Sala

Het gezellige Piazza della Sala is dé perfecte plek om tot rust te komen en even te ontspannen. Je vindt er sfeervolle cafeetjes, wijnbars en restaurants. Kortom voldoende leuke plekken om de dorst te lessen en een honger te stillen. Er staat ook een fonteintje op het plein.

 1. San Giovanni Fuorcivitas

San Giovanni Fuorcivitas heeft een prachtige voorgevel! Dit is nog een mooi voorbeeld van de Pisaanse stijl: groen en wit marmer, blinde bogen en arcaden. Het huidig uitzicht is het resultaat van aanpassingen uit de 14de eeuw aan de originele gevel die stamde de 12de eeuw.

Bemerk hier het verschil in hoogte van de zuilengalerijen op de 2 bovenste verdiepingen. Het interieur toont een fraai gesculpteerd altaar, een preekstoel van Fra Guglielmo die wat aan die van de Pisano’s doet denken, een mooi wijwatervat met hierop wél beelden van Giovanni Pisano, smalle glas-in-lood ramen en het kleine roosvenster. Genoeg om je ogen uit te kijken dus!

 1. Waar overnachten in Pistoia?

Ben je nog op zoek naar een aangenaam verblijf in Pistoia? Boek je verblijfplaats dan best op voorhand. Wij hebben alvast onze favoriete voor je opgelijst. Of bekijk het volledige aanbod hotels in Pistoia.

 • Verblijf in het hartje van Pistoia in het Palazzo 42. Dit boetiekhotel is gevestigd in een prachtig oud pand en biedt ruime kamers die van alle gemakken voorzien zijn. Meer info en boeken.
 • Ook een verblijf in de gezellige B&B Pistoia Inn is een absolute aanrader. Je verblijft in ruime, modern ingerichte kamers en iedere ochtend geniet je van een heerlijk ontbijtbuffet. Meer info en boeken.
 • Liever overnachten op een knusse vakantieboerderij? Dat kan ook. Agriturismo Torreghiotta ligt net buiten het centrum van Pistoia en wordt omgeven door de prachtige natuur. Torrevecchia was ooit eigendom van een Kardinaal en diende als vakantiehuis van Giuseppe Giusti en Giosuè Carducci. Vandaag de dag biedt klassieke ingerichte appartementen, een aangename tuin met barbecuefaciliteiten. Meer info en boeken.
 1. Wil jij ook niets missen tijdens je vakantie in Toscane?

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Toscane? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Toscane met meer dan 95 bezienswaardigheden, 9 stadswandelingen en een volledig uitgewerkte autoroute. Download je gratis preview reisgids Toscane.

Toscane

Gratis reisgids Toscane downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 21 november 2023 - Gertrude

Intussen is er in het Ospedale een interessant museum te vinden over de geschiedenis van het ziekenhuis. Vraag vooral om de snijzaal te bezoeken, deze moet apart worden opengemaakt en is zeer de moeite waard.

- 31 januari 2022 - constance

leuke tips, gaan we van de zomer zeker wat mee doen.

- 4 juli 2021 - Henk Houwen

Alvast een pak mooie reis- en wandeltips om straks zorgeloos naar Toscane (in augustus) te trekken !

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?