Kasteel van Predjama in Slovenië: Bezoek de grootste grotburcht ter wereld + tickets kopen

Volledige reisgids kopen voor € 10

Kasteel van Predjama in Slovenië: Bezoek de grootste grotburcht ter wereld + tickets kopen

19 februari 2024 in Slovenië0 reacties

Praktische info voor je bezoek aan het Kasteel van Predjama + tickets kopen of tour boeken?

Op vakantie in Slovenië? Zet dan zeker een bezoekje aan het Kasteel van Predjama op je to-do lijst! Het middeleeuwse kasteel werd gebouwd in een rotswand op een hoogte van 123 meter, een indrukwekkend bouwwerk! Het is tevens de grootste grotburcht ter wereld en is verbonden met het gigantische grottenstelsel van Postojna.

Ontdek hier alle info voor je bezoek aan het Kasteel van Predjama + boek je tours op voorhand en vermijd wachtrijen.

Praktische info & tickets voor je bezoek aan het kasteel Predjama

Reisgids.
AdresPredjama 1, 6230 Predjama, Slovenië (GPS-Coördinaten)
Vliegtickets1u40 vliegen naar Ljubljana, vergelijk prijzen bij Transavia of Cheaptickets
Met de autoDe afstand tot Maribor is 1225 km vanuit Utrecht / Brussel. Reken op 12 à 15 uur rijden. Aan te raden is om te overnachten onderweg naar Slovenië.
VerblijvenOvernachtingen in de buurt van Predjama kasteel:
HuurautoIn Slovenië is een auto eigenlijk onmisbaar, boek je huurauto bij Sunnycars (alle verzekeringen incl.) of EasyTerra (meestal de goedkoopste)
Tours en activiteiten
  • Bezoek de Grotten van Postojna & kasteel Predjama vanuit Ljubljana, €99 (boek hier je uitstap)
  • Het meer van Bled en het kasteel van Predjama, €116 (boek je dagtour)
  • Daguitstap naar Predjama Castle en Postojna grotten vanuit Koper, €113 (boek je excursie)

Inhoud artikel

  1. Kasteel van Predjama bezoeken in Slovenië

Het Kasteel van Predjama behoort tot één van de mooiste kastelen van Slovenië en heeft zijn populariteit vooral te danken aan de bijzondere ligging. Zo werd de burcht tegen en in een rotswand gebouwd en wordt gezien als het grootste grotkasteel ter wereld. Door deze strategische ligging was het haast onmogelijk om dit kasteel te veroveren in de middeleeuwen.

Alleen al de weg naar het kasteel, is indrukwekkend. Parkeer je auto bij het kasteel (bekijk ligging), wandel over de stenen "brug" en geniet van het zicht op de burcht in de hoge rotswand. Op het eerste zicht lijkt het kasteel misschien bewoond, maar niets is minder waar. De beruchte kasteelheer Erazem is al eeuwen dood. Ook de families die hier na hem leefden, zijn inmiddels ook vertrokken. Vandaag de dag kan je er het kasteelmuseum bezoeken.

Bekijk alle tours naar het Kasteel van Predjama

  1. Rondleiding door het kasteelmuseum van Predjama

Niet alleen de buitenkant van het kasteel is indrukwekkend maar ook de binnenkant. Het gebruik van de grot in het interieur van het kasteel is werkelijk fascinerend. Tijdens een gratis rondleiding kan je je verdiepen in de geschiedenis van het kasteel en zijn inwoners. Je wandelt je door verschillende kamers van het kasteel waarbij enkele ruimtes zijn ingericht met middeleeuwse meubels. Zo krijg je een beter beeld van hoe men hier vroeger leefden. Daarnaast zie je er ook een portret van ridder Erasmus en enkele middeleeuwse wapens en harnassen.

Naast de woonkamers, kan je ook een kijkje nemen in de voormalige gevangenis, martelruimte, keuken en slaapkamers. Ook het verhaal van de beruchte kasteelheer Erazem wordt tijdens je bezoek aan het museum enkele keren aangehaald. Meer info op de website.

Vanaf de meeste vertrekken heb je ook een fantastisch uitzicht over de omliggende vallei.
  1. De legende van de beruchte ridder Erazem

Sloveense ridder Erazem is één van de belangrijkste figuren in de verhalen van de Predjamaburcht. Hij wordt ook wel eens de Robin Hood van Slovenië genoemd. Hij stal namelijk van de rijken om het nadien aan de armen te schenken. Op een van zijn rooftochten liep het mis en maakt hij de machtige Habsburgse familie tot zijn vijand. Om aan de wraak van de Habsburgse keizer te ontkomen, trok de ridder zich terug in zijn familiekasteel, het Predjama kasteel.

Door zijn strategische ligging was de burcht natuurlijk niet te veroveren. Het keizerlijke leger moest dus iets anders proberen en blokkeerde daardoor de kasteelpoorten van de onneembare burcht. Op deze manier wouden ze een poging doen om Erazem uit te hongeren. Maar, wat de Habsburgers natuurlijk niet wisten, is dat kasteelheer via een verborgen grottenstelsel (de grotten van Postojna) toch aan voedsel kon komen.

Dankzij deze verborgen weg kon de kasteelheer een jaar lang uit de handen van zijn vijanden blijven. Echter werd hij op een dag verraden door een van zij naasten. De Habsburgers werden geseind dat de buitentoilet de zwakste plek was in het kasteel. Zo werd één kanonschot de tragische door van de onoverwinnelijke kasteelheer. Althans, dat is wat de legende ons verteld.

Weetje: Het kasteel van Predjama heeft in 1986 gediend als filmdecor voor de Armour of God film met Jackie Chan in de hoofdrol. Bij het opnemen van een scène raakte de beroemde acteur gewond toen hij tijdens een mislukte filmstunt vier meter naar beneden viel.
  1. Bezoek ook de Grotten van Postojna

Je kan je bezoek aan het Kasteel van Predjama goed combineren met de nabijgelegen grotten van Postojna. Dit is het langste grottenstelsel in Slovenië en de op één na grootste druipsteengrot ter wereld! In de grotten vallen onder andere stalagmieten, stalactieten en rotsformaties te bewonderen, maar je vindt er ook het enige ondergrondse postkantoor ter wereld!

Praktische info voor je bezoek aan de Postojna grotten

  • Online kan je een entreebewijs voor beiden kopen, wat het een stuk goedkoper maakt dan twee losse tickets.
  • Of maak het jezelf nog gemakkelijker en boek je daguitstap naar het Kasteel van Predjama en de Grotten van Postojna.
  • De Postojna-grotten zijn het gehele jaar door geopend.
  • Shuttlebus: In de zomer (15 juli - 28 augustus 2022) kan je een pendelbus nemen tussen de Postojna-grot en het Predjama-kasteel.

OVERNACHTINGSTIP: Graag dicht bij de grotten overnachten? Verblijf dan in het Postojna Cave Hotel Jama, vlakbij de ingang. Hier geniet je van een lekker ontbijt, nette kamers en een leuk terras om buiten na te genieten van de daguitstap.

  1. Waar tickets of tours kopen voor het Kasteel van Predjama?

  • Tickets voor een rondleiding door het Kasteel van Predjama kan je zowel online als ter plekke aan de kassa aankopen.
  • We raden je aan om eventueel je tickets op voorhand aan te kopen zodat je wachtrijen kan vermijden.
  • Vanuit verschillende steden, zoals de Sloveense hoofdstad Ljubljana, pittoreske Rovinj en havenstad Piran kan je een daguitstap boeken naar het Kasteel van Predjama.

TICKETS: Je kan ook een combinatieticket kopen met toegang tot de Postonja-grotten en het Predjama-kasteel.

  1. Waar bevindt zich het Kasteel van Predjama?

De Predjamaburcht ligt vlakbij het stadje Postojna (op 11 km) in het zuidwesten van Slovenië en op één uur rijden van Ljubljana. Ideaal voor een daguitstap dus. Bij het kasteel heb je de mogelijkheid om te parkeren maar het aantal parkeerplaatsen zijn wel beperkt.

Ligging van de Predjamaburcht in Slovenië op de kaart

  1. Praktische info voor je bezoek aan het Kasteel van Predjama

  • Openingsuren verschillen per maand. Bekijk hier de actuele openingsuren.
  • Er is een Nederlandstalige audiogids verkrijgbaar bij de ingang.
  • Tijdens je bezoek aan het kasteel wandel je door de voormalige vertrekken. Houd er wel rekening mee dat deze erg klein zijn en de trappen steil.
  • Hierdoor is het niet mogelijk om een buggy mee te nemen in het kasteel. Een rug- of buidrager kan eventueel wel.
  • Kom best zo vroeg of zo laat mogelijk om de drukte te vermijden.
  • Er zijn diverse eetgelegenheden bij het kasteel. De meesten hebben een mooi uitzicht op het kasteel.
  • Meer info op de website.
  1. Waar overnachten in de buurt van het Kasteel van Predjama?

Nog op zoek naar een gezellig verblijf in de buurt van het Kasteel van Predjama en de grotten van Postojna? Wij hebben alvast onze favoriete adresjes voor je opgelijst. De accommodaties liggen op wandelafstand van het kasteel zodat je de dag van je bezoek geen urenlang hoeft te rijden. Of je kan ook meteen het volledige aanbod hotels en appartementen in Postojna en omgeving bekijken.

  1. Filmpje: Sfeerbeelden van het Kasteel van Predjama

Ben je benieuwd naar wat je mag verwachten van je bezoek aan de Predjamaburcht? In onderstaand filmpje kan je al een voorproefje bekijken. Wil je graag zelf deze indrukwekkende burcht bezichtigen? Dan zal je natuurlijk zelf moeten afreizen naar Slovenië.

  1. Mis niets tijdens je vakantie in Slovenië met onze reisgids!

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Slovenië? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Slovenië met heel wat beschreven bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je preview reisgids Slovenië met een gratis stadswandeling Ljubljana.

Slovenië

Gratis reisgids Slovenië downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?