10 typisch Sardijnse gerechten die je moet proeven op reis in Sardinië

Volledige reisgids kopen voor € 10

10 typisch Sardijnse gerechten die je moet proeven op reis in Sardinië

13 maart 2023 in Sardinië0 reacties

Wat zeker proeven tijdens je bezoek aan Sardinië? Ontdek deze bekende gerechten en dranken uit Sardinië

Ben je van plan om binnenkort naar Sardinië op vakantie te gaan? Dan moet je zeker eens de lokale specialiteiten proeven! De Sardijnse keuken kent namelijk heel wat traditionele en culinaire gerechten.

In dit blogartikel lees je meer over de Sardijnse eetcultuur en gerechten die je zeker een keer geproefd moet hebben!

Inhoud artikel

  1. Sospiri di Ozieri

Sospiri di Ozieri (letterlijk vertaald als "Zuchten van Ozieri") zijn een typisch Sardijnse zoetigheid die traditioneel wordt geserveerd op feestelijke gelegenheden, zoals bruiloften en doopfeesten. Ze zijn genoemd naar de stad Ozieri in de provincie Sassari op het eiland Sardinië.

Sospiri di Ozieri zijn kleine gebakjes gemaakt van amandeldeeg en worden vaak gevuld met een mengsel van suiker, cacao, citroenrasp en eiwit. Ze hebben een ovale vorm en worden bedekt met poedersuiker.
Het recept voor Sospiri di Ozieri is al honderden jaren oud en wordt van generatie op generatie doorgegeven. Hoewel ze vooral in Ozieri worden geproduceerd en geconsumeerd, zijn ze ook in andere delen van Sardinië en Italië te vinden.

RONDREIS: Proef deze traditionele Sardijnse gerechten tijdens je rondreis door Sardinië.

  1. Culurgiones

Culurgiones is een zelfgemaakte knoedelpasta (lijkt op ravioli of tortellini) gevuld met aardappelen, knoflook, een jonge pecorino-kaas (Sardijnse schapenkaas) en munt. De finishing touch van dit traditionele gerecht: een royale hoeveelheid pecorino kaas. De pasta wordt vaak geserveerd met verse tomatensaus en basilicum of boter en salie. Hoe dan ook, je smaakpapillen zullen blij zijn! Dit typisch Sardijnse gerecht komt uit Ogliastra-streek, het wildste deel van het eiland.

  1. Pane Carasau

Pane carasau is het meest karakteristieke brood van Sardinië. Het is krokant en zo flinterdun dat je er bijna doorheen kan kijken. Daarom wordt het ook wel eens "carta da musica" genoemd (zo dun als een vel bladmuziek). Het brood wordt vaak in grote vellen geproduceerd die later in kleinere stukken worden gebroken om te worden gegeten. Het wordt vooral gegeten als snack, als bijgerecht, of gebruikt als basis voor andere Sardijnse gerechten zoals pane frattau.

Weetje: Pane carasau heeft een lange houdbaarheid en was vroeger populair bij Sardijnse herders, omdat het makkelijk mee te nemen was en voor langere tijd goed bleef. Het brood werd traditioneel ook gebruikt als betaalmiddel of ruilmiddel tussen boeren.
  1. Malloreddus

Liefhebbers van gnocchi zullen volop genieten van de Sardijnse versie, malloreddus. Dit is een typisch Sardijns gerecht gemaakt met water en griesmeel van harde tarwe. De gnocchi wordt traditioneel geserveerd met tomatensaus en worst, een smaakvol gerecht dus. Het is een klassieke zondagse maaltijd en je kan het vinden bij lokale eetgelegenheden of restaurants.

WORKSHOP: Leer zelf hoe je verse handgemaakte pasta kan maken bij een local. Boek je workshop traditionele pasta maken hier.

  1. Tiliccas di Sapa

Tiliccas di Sapa zijn een andere traditionele zoete lekkernij uit Sardinië. Het zijn kleine, gefrituurde deegballetjes die worden ondergedompeld in sapa, een zoete, stroperige siroop. Men snijdt het deeg in kleine stukjes en rolt het vervolgens tot kleine balletjes die nadien gefrituurd worden tot ze goudbruin zijn.

De sapa is een belangrijk onderdeel van het recept. Het is een traditionele zoete siroop die wordt gemaakt van ingekookte druivenmost, vergelijkbaar met balsamico-azijn. Om de Tiliccas di Sapa te maken, worden de gefrituurde deegballetjes ondergedompeld in de sapa en vervolgens op een bakplaat gelegd om af te koelen en te drogen. De sapa dringt door in de deegballetjes en geeft ze een zoete, aromatische smaak. Je kan deze lekkernij verkrijgen in lokale bakkerijen en patisserieën in Sardinië.

Wil je graag zelf de kneepjes van het vak leren? Boek dan zeker een traditionele kookcursus

  1. Mirto

Als het gaat om typisch Sardijnse likeur, is Mirto de meest populaire. Het wordt meestal na de lunch gegeten als digestief. Het wordt koud geserveerd en het is bedoeld om van te nippen. Mirto wordt gemaakt van de bessen van de mirtostruik, die in het wild groeit op het eiland.

Je kan de likeur verkrijgen in een rode en witte variant en we raden je aan beide te proberen. Mirto rosso wordt gemaakt van de donkerpaarse bessen van de mirtostruik en heeft een zoete, fruitige smaak met hints van kruiden en specerijen. Mirto bianco wordt gemaakt van de witte bloemen van de mirtostruik en heeft een zachtere, bloemige smaak. Vergis je niet want het is best een pittig drankje, een beetje vergelijkbaar met Amaro (een Italiaanse bitterzoete kruidenlikeur).

  1. Filu ‘e Ferru

Filu 'e Ferru is een traditionele sterke drank uit Sardinië. Het is een soort grappa die wordt gedistilleerd uit druivenresten, voornamelijk van de Cannonau-druif. Wat Filu 'e Ferru uniek maakt, is de manier waarop het wordt geproduceerd. Het wordt illegaal gedistilleerd door kleine producenten in afgelegen gebieden van Sardinië en vervolgens verborgen in grotten, holle bomen of andere "geheime" plaatsen om ontdekking door de autoriteiten te voorkomen. Dit komt voort uit een lange traditie van verzet tegen de overheid die probeerde deze drank te verbieden, vooral in de vroege jaren van de 20e eeuw.

De naam "Filu 'e Ferru" komt van de ijzeren buizen die werden gebruikt als condensatoren in de destillatie-apparatuur. De drank heeft een hoog alcoholpercentage en wordt vaak op kamertemperatuur geserveerd, soms met een beetje honing of suiker om de scherpe smaak te verzachten.

REISGIDS: Mis niets tijdens je verblijf met onze reisgids Sardinië.

  1. Ricci di Mare

Liefhebbers van zeevruchten, moeten zeker eens proeven van de Ricci di Mare. De Ricci di Mare is de Italiaanse naam voor zee-egels en worden over het algemeen klaargemaakt met spaghetti. Het gerecht gaat goed samen met een glaasje rode wijn. Leuk weetje: er kan maar een beperkt aantal zee-egels worden verzameld om de soort te beschermen, dus dit is een bijzonder gerecht en wordt dan ook beschouwd als een delicatesse.

De zee-egels worden vaak vers gevangen en op dezelfde dag gegeten om de beste smaak te garanderen. Het beste seizoen voor de Ricci di Mare is tussen november en april.
  1. Papassini

Sardiniërs zijn gek op koekjes! Papassini is een ander typisch Sardijns koekje dat vooral populair is tijdens de feestdagen. Met name Kerstmis en Allerheiligen. Toch kan je het hele jaar door vinden in lokale bakkerijen. Papassini wordt meestal gemaakt met meel, reuzel, eieren, suiker, citroenschil, bakpoeder, rozijnen en gemalen noten. Ze hebben een diamantvorm en zijn bedekt met royal icing en hagelslag. Deze zoete lekkernij heeft een zachte textuur, met een vleugje citrus en anijs.

Ze zijn typisch voor de regio Oristano in het westen van Sardinië, maar worden ook elders op het eiland gemaakt en gegeten.
  1. Filindeu

Eentje die zeker niet mag ontbreken op deze lijst, is de Filindeu, ook wel bekend als "het zeldzaamste pastagerecht ter wereld". Het is een traditioneel Sardijns pastagerecht dat uniek is vanwege de productiemethode en de fijne textuur van de pasta.

De pasta is gemaakt van harde tarwe, water en zout en wordt met de hand gerold en uitgerekt tot de dikte van een haar. Deze manier van werken vereist natuurlijk heel wat vakmanschap en geduld, aangezien de pasta zo delicaat is dat het makkelijk breekt. Vervolgens wordt de pasta in kleine nestjes van drie draden geweven, die in bouillon worden gekookt en vervolgens worden geserveerd met bijvoorbeeld een saus van tomaten en pecorino-kaas. Het gerecht komt oorspronkelijk uit het dorpje Nuoro op Sardinië.

In onderstaande video zie je hoe Filindeu gemaakt wordt

  1. Proef een Sardijns biertje

Ook bierliefhebbers kunnen hun hart ophalen in Sardinië. Je vindt er verschillende lokale brouwerijen die bekend staan om hun unieke en smaakvolle bieren. Birra Ichnusa is een echte klassieker en moet je zeker eens geproefd hebben tijdens je rondreis door Sardinië.

Het bier is een pilsener-stijl bier en wordt gebrouwen met een mix van gerst- en moutextracten en aromatische hopvariëteiten. Het heeft een gouden kleur en een verfrissende smaak met een licht bittere afdronk. Er zijn een paar soorten Ichnusa-bier, zoals ongefilterd Ichnusa-bier, rauw Inchuna-bier en Ichnusa-bier met citroen. Je zou ze allemaal eens moeten proeven. Het is de ideale verfrissing bij een dagje zonnebaden op de mooiste stranden van Sardinië.

  1. Wil jij ook niets missen tijdens je verblijf in Sardinië?

Herkenbaar: wil je er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je verblijf in Sardinië? Dan is er goed nieuws, wij deden alvast het opzoekingswerk voor jou! Koop onze reisgids Sardinië met uitgewerkte rondreis die je de mooiste plekjes en bezienswaardigheden brengt aan de hand van een volledige autoroute (+ GPS coördinaten en wegbeschrijving)! Ideaal om de omgeving volledig te verkennen op eigen tempo. Eerst uittesten? Download dan je gratis preview reisgids.

Sardinië

Gratis reisgids Sardinië downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?